Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» – Χορτάσαμε… από βαθυστόχαστες αναλύσεις Featured

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» – Χορτάσαμε… από βαθυστόχαστες αναλύσεις Πηγή: pixabay

Πριν… στεγνώσει το μελάνι

Για να σας προλάβω πριν… στεγνώσει το μελάνι από τις πρώτες γραμμές μας. Αυτή η στήλη έχει σκοπό να εξυπηρετεί τον πολίτη και να σχολιάζει, κυρίως την εξουσία, άλλοτε με καυστικό, άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο, αλλά πάντα μέσα από ρεπορτάζ, μέσα από στοιχεία και δεδομένα! Να το κάνουμε… λιανά, διότι όπως έχω διαπιστώσει, είστε πολλοί, σ’ αυτή την περιοχή, που παρεξηγείτε και παρεξηγήστε εύκολα, ενώ θέλετε μόνο… «κανάκεμα» και χειροκροτήματα!!! Ας καυτηριάζουμε εμείς τις ανορθογραφίες και ας χειροκροτούν άλλοι, όταν επιτελείται έργο.  

«Ζήσε Μάη μου να… φας τριφύλλι»! Ξέρετε το νόημα αυτής της φράσης; Θα την αναλύσω παρακάτω. Διότι σ’ αυτή τη φράση τυλίγεται – σαν τα όμορφα λόγια που θέλεις να ακούς, όταν κάποιος σου… χρυσώνει το χάπι – το βασικό συμπέρασμα για θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι στο τελευταίο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά και κατά τη διάρκεια της 16ης συνεδρίασης λογοδοσίας των κυβερνώντων αυτού του τόπου! Και δυο από τα βασικά θέματα που… έπεσαν στο τραπέζι είναι το νερό (ποσότητα και ποιότητα) και το οδικό δίκτυο.

Βάσει των όσων ακούστηκαν, στα ταμεία δεν υπάρχει… σάλιο. Διακρίνω, πάντως, προς το παρόν και στασιμότητα στα όποια σχέδια υπάρχουν σε ράφια, συρτάρια, ακόμα και σε κτήρια εργολάβων! Βέβαια, υπάρχουν σχέδια που έχουν σχέση, σχετικά με την υλοποίησή τους, και με την κεντρική εξουσία, οπότε τα «εμπόδια» αυξάνονται! Τα ταμεία είναι… άδεια, άρα και το… αρκούδι, αφού είναι «νηστικό», δεν… χορεύει! Πού πάνε, όμως, τόσα χρήματα; Δεν υπάρχουν έσοδα; Ας το ελέγξουν οι αρμόδιοι, πώς γίνεται ο καταμερισμός τους. Οπότε τι μας έμεινε; Όπως τονίστηκε, να κοιτάμε, μήπως μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, οδός που έχει φέρει αποτελέσματα στο παρελθόν, ή να πείσουμε κάποιον ιδιώτη, που έχει επενδύσει στην περιοχή μας να αναλάβει… δράση, δρόμος που, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σε οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.

Καλό θα είναι να ανοιχτεί και μια θέση στον Δήμο, προκειμένου να υπάρχει ένας υπάλληλος, ο οποίος θα πατάει συνέχεια… F5 στον υπολογιστή του, για να μη χάσουμε κανά πρόγραμμα χρηματοδότησης. Θα μπορεί έτσι να… εξοφληθεί και κανά… γραμμάτιο που εκκρεμεί. Να το διασκεδάσουμε και λίγο!!!

«Ζήσε Μάη μου να… φας τριφύλλι», λοιπόν, και… βλέπουμε! Να αναγνωρίσουμε, πάντως, ότι σε πολλά θέματα, όπως ανέφερα, τα «χέρια» των… εδώ διοικούντων είναι… δεμένα από την κεντρική εξουσία, είτε λόγω πόρων, είτε λόγω του τρόπου που ασκείται αυτή από τους ανωτέρους.

Μπορεί… εδώ να μην είμαστε Τζουμέρκα και Δυτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν γάργαρα νερά, όπως ακούστηκε, αλλά και σ’ αυτές τις περιοχές προσπαθούν να βρουν λύσεις σε άλλους τομείς που έχουν προβλήματα και αφορούν το «καυτό» θέμα του νερού, το οποίο εκεί, όντως το έχουν άφθονο! Και όπως φαίνεται από την παρακάτω ανάρτηση, ενωμένοι, βρίσκουν τις λύσεις, όπως στο χωριό Στάνου της Αιτωλοακαρνανίας. Και τονίζω το ενωμένοι, μιλώντας για πολιτική και αθλητική… ηγεσία.

Την ίδια ώρα, κάπου πιο κοντά μας, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπως ανακοινώθηκε, μεταφέρθηκαν στον βιολογικό της περιοχής, δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 500m3 την ημέρα η κάθε μία. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας» και οι εργασίες εγκατάστασης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Είπαμε, με προγραμματισμό και πίεση εξασφαλίζονται χρήματα για έργα.

ΥΓ. 1: Αυτές οι… βαθυστόχαστες αναλύσεις από το παρελθόν, για το τι αναλάβατε και τι έχετε πετύχει, φαίνεται πως είναι «μικρόβιο» των περισσότερων από αυτών που ασχολούνται με τα κοινά ή γενικά με την πολιτική. Υπάρχουν ζητήματα, για τα οποία δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός για το μέλλον. Όταν είσαι σε δεύτερη θητεία, καλό είναι να μην ασχολείσαι αποκλειστικά με το τι παρέλαβες και το τι έχεις πράξει. Γι’ αυτό κρίθηκες και πήρες νέα εντολή. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εσύ παρέλαβες, πλέον, από τον εαυτό σου και οφείλεις να δείξεις έργο. Και κάτι προς όλους… Η λογική «ποιος την έχει μεγαλύτερη» στον διάλογο, μόνο αρνητικές εντυπώσεις αφήνει.

ΥΓ.: 2: Να μη φοβάστε τον καθαρό ουρανό! Ουδέν κρυπτόν υπό το φως του ήλιου, όλα κάποτε αποκαλύπτονται. Πιστεύω να το θέλετε όλοι αυτό… Αν και κάποιοι, δείχνετε να προτιμάτε το «σκάψιμο»! Να θυμάστε, όμως, ότι ενέργειες σας στο παρελθόν έχουν… καταγραφεί! Γι’ αυτό είναι καλό να κρατάτε κλειστό το στόμα μας ή να… βουτάτε καλά τη… γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν μιλήσετε. Μπορείτε να αποδείξετε ότι ο… ουρανός (σας) είναι «καθαρός» και δεν φοβάται τις… βροντές;

ΥΓ. 3: Το θέμα με το νερό είναι πολύ σημαντικό για πολλούς οικισμούς μας, ειδικά το καλοκαίρι. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν σε σπίτια ηλικιωμένοι άνθρωποι και κατάκοιτοι συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα για να βρουν άλλες πηγές. Οφείλω να πω ότι έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά έχουμε πολύ δρόμο για να διανύσουμε. Κανονικά η πίεση στην κεντρική εξουσία θα έπρεπε να είναι συνεχόμενη! Κάπου… διάβασα ότι γράφτηκε «κόψτε το κεφάλι σας και δώστε λύση». Και τις επόμενες ημέρες τα βυτία αυξήθηκαν κατά πολύ. Αν και τα… δρομολόγια θα περαστούν στα τιμολόγια των πολιτών. Οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι η… εδώ πίεση είχε αποτέλεσμα, αν και μπορεί να δημιούργησε θέμα στα… εσωτερικά συγκεκριμένης παράταξης.

ΥΓ.4: «Για γέλια και για κλάματα»… Αυτό, χωρίς άλλες επεξηγήσεις!

ΥΓ. 5: Τι γίνεται με τη συντήρηση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων; Πρόκειται για θέμα που είχε τεθεί ξανά από τον «Πολίτη», στη στήλη «Εντός και εκτός των τειχών της πόλης...». Εκτός ότι έχουν… χαθεί τα χρονοδιαγράμματα (!!!), όπως ακούστηκε από μια ψυχή, πολλά γήπεδα έχουν γεμίσει και με σκουπίδια! Κάτι που έχει γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις. Μάλλον, την τελευταία στιγμή θα τρέχουν πάλι ορισμένοι, λίγο πριν από τη… σέντρα ή το... τζάμπολ! Βέβαια, εάν θέλει να αθληθεί κάποιος αυτή την περίοδο, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί ξανά και ξανά! Είναι λίγες έως μηδαμινές οι επιλογές του. 

ΥΓ. 6: Όπως έμαθα, τραπέζια... φιλοξενεί, τώρα που καλοκαίριασε, και ένας… πολίτης! Πάντα κοντά στη θάλασσα! Το μενού έχει, πλέον, και αρνάκι. Καλό είναι να βρισκόμαστε όλοι μαζί, ίσα, ίσα γίνονται καλύτερες και οι σχέσεις μας, αρκεί να υπάρχουν στην πορεία, μετά και τις επαφές που γίνονται, θετικά αποτελέσματα σε έργα που είναι να πραγματοποιηθούν.

ΥΓ. 7: Όπως θα διαπιστώσατε από… πρώτο χέρι, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας απειλεί. Καταστροφές από πλημμύρες πριν από μερικούς μήνες, κάηκαν σπίτια στις πρόσφατες πυρκαγιές, οι φλόγες μπήκαν στην πρωτεύουσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών όλων, όσων ρίχτηκαν στη μάχη. Ποιος θα το περίμενε... Το μεταφέρω όπως το διάβασα στο προφίλ του George Papavasileiou στο Facebook, μετά τον θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στη Χαλκιδική από κεραυνό: «Το μήνυμα είναι απλό: Επαγρύπνηση, επίγνωση και ανάπτυξη παιδείας σε θέματα πολιτικής προστασίας είτε έχει να κάνει με δασικές πυρκαγιές, είτε με καταιγίδες κα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας». Η ατομική ευθύνη θα πρέπει να συμβαδίζει με την ομαδική.

Τι σημαίνει η φράση «Ζήσε, Μάη (μου), να φας τριφύλλι»;

Όπως σας ανέφερα, θα σας εξηγήσω το πώς βγήκε η φράση «Ζήσε, Μάη (μου), να φας τριφύλλι».

Γράφει η Ευγενία Γάλλου στο «xiakoslaos.gr» με πηγές το «lexilogia.gr» και το «tisimainei.blogspot.com»:

«Λέγεται ειρωνικά, για μακρινές ελπίδες ή υποσχέσεις στο απώτερο μέλλον, για κάτι που θα αργήσει πολύ να συμβεί ή είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ, για κάτι ουτοπικό ή ανεδαφικό.

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση "Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι"… Αυτό, όμως, που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι το ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή της!

*Η αρχική διατύπωση "Ζήσε, Μαύρε μου, να φας τριφύλλι", κατά μια εκδοχή αναφερόταν σε ζώο, διότι το Μαύρο είναι συνηθισμένο όνομα για υποζύγια. Τον χειμώνα, λόγω κρύου και φτώχειας, δεν είχαν τι να τα ταΐσουν, οπότε τα προέτρεπαν να αντέξουν ως τον Μάη που θα φύτρωναν τα τριφύλλια και θα έτρωγαν.

**Το επίθετο "Mαύρος" χρησιμοποιείται, επίσης, μεταφορικά με την έννοια καημένος, άτυχος κ.λπ. Η φράση στο διάβα των αιώνων, με παραφθορά έγινε: "Μαύρε μου – Μάη μου".

***Κατά μια άλλη εκδοχή, η φράση αυτή γεννήθηκε, προέρχεται από τα ελληνικά γήπεδα και χρονολογείται γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 20. Ο Ανέστης Μάης ήταν αμυντικός της ομάδας του Ντροπαλού Ελευσίνας, γνωστός εκτός από τη μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία και για την πρωτοφανή αγριότητα που τον διέκρινε, όταν μάρκαρε τους αντιπάλους του. Κάποιες φορές, μετά τον αγώνα, έστηνε καρτέρι έξω από τα γήπεδα ή από τα αποδυτήρια των αντίπαλων ομάδων, με σκοπό να επιτεθεί είτε σε συγκεκριμένους αντιπάλους ή ακόμα και σε ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα.

Ο Ανέστης Μάης ήταν πολύ μεγαλόσωμος αθλητής, με διαστάσεις γίγαντα αναλογικά με εκείνη την εποχή, αλλά το κύριο όπλο του ήταν η οδοντοστοιχία του, που τη χρησιμοποιούσε για να εκδικηθεί όσους αντιπάλους τον εξόργιζαν. Κάποτε μάλιστα είχε εξουδετερώσει ολόκληρη την ομάδα του Ατέρμονου Βόλου, δαγκώνοντας προπονητή και παίκτες σε άγριο καβγά μετά το ματς.

Κάποια στιγμή η ομάδα του Μάη είχε κληρωθεί να παίξει στο κύπελλο Ελλάδος του 1928 με τον Παναθηναϊκό, που ως γνωστό έχει σήμα το τριφύλλι. Ο Μάης όμως ήταν βαριά άρρωστος από μαλάρια εκείνη την περίοδο και διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να πεθάνει. Οι συμπαίκτες του, σε μια επίσκεψή τους στο σπίτι του ετοιμοθάνατου Ανέστη Μάη, αμέσως μετά την κλήρωση του κυπέλλου, προσπαθούσαν να εμψυχώσουν το μεγαλόσωμο αμυντικό με την φράση "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι", ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την αρρώστια και να παίξει στον ιστορικό αγώνα, μια που χωρίς αυτόν ήταν σίγουρο ότι δε θα τα κατάφερναν».

Αυτά για την… ώρα!

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Wednesday, 10 July 2024 14:50

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.