Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Αθλητικοί οργανισμοί και εγκαταστάσεις: Οι επιλογές, η διχόνοια και η «πτώση» σε πολλά επίπεδα - Ζητείται... Ένωση για το «αύριο» Featured

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης…

Ο πρόεδρος ήταν σαφής: «Μελαγχολώ στα ταξίδια που έρχομαι, διότι στα περισσότερα μέρη που πηγαίνουμε, βλέπουμε προσεγμένες και πολύ καλές εγκαταστάσεις». Μεγάλη… ιστορία η δημιουργία αλλά και η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων (θέμα για το οποίο σας είχα αναφέρει ότι θα ασχοληθούμε), ειδικά όταν στην «πινακίδα» του εξωτερικού χώρου υποδοχής, αναγράφονται οι λέξεις «Δημοτικό» ή «Δημοτικές», με «συνοδεία» τους όρους «γήπεδο», «αθλητικό κέντρο» ή «εγκαταστάσεις». Οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία αυτών πάνω σε σωστές βάσεις, είναι, άλλωστε, βασική προϋπόθεση για την… άνοιξη και την εξέλιξη και σε επίπεδο αθλητικών οργανισμών, όπως έχουμε ακούσει από πολλά… χείλη επισήμων!

Και στην… πόλη μας λέξη «κλειδί», που έχει σχέση με το παραπάνω θέμα, αποτελεί ο όρος «Ένωση», ειδικά τώρα που τα «σύννεφα» είναι πολλά και «γκρίζα». Λέξη που… αγνοείται τα τελευταία χρόνια, οργανισμός που γνώρισε, πλέον, την… πτώση, ως φυσικό επακόλουθο των λαθών που έγιναν από πολλούς!

Ενδεικτική για το θέμα που θίγουμε (σ.σ. συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων), είναι η παραπάνω φωτογραφία, η οποία προέρχεται από ΔΑΚ στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής. Όπως βλέπετε, ποτίζεται… ο αγωνιστικός χώρος που διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα. Και λογικό είναι κάποιοι να απορείτε και να ρωτήσετε: «Μα είναι δυνατόν; Ποτίζουν το… πλαστικό χορτάρι;»! Και όμως ναι, αυτό είναι απαραίτητο, βάσει όσων επιτάσσονται από τον τρόπο κατασκευής των συγκεκριμένων ταπήτων, για να μην γίνουν… σύντομα σαν «ξερές μοκέτες», οπότε και ακόμα περισσότερο επικίνδυνες και για τη σωματική ακεραιότητα όσων αθλούνται.

Αυτό το… πλαστικό (όπως λέγεται από πολλούς) χορτάρι θέλει συντήρηση σε χρονικά διαστήματα που προβλέπονται από τους… κατασκευαστές. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να πέφτει συγκεκριμένο υλικό, και να ακολουθεί… χτένισμα. Μαζί με πότισμα, όποτε έχει ζέστη, πόσω μάλλον το καλοκαίρι. Κάπου στην… πόλη μας, ακόμα περιμένει (έπρεπε εδώ και μερικούς μήνες να έχει γίνει) αυτό το συγκεκριμένο υλικό να… πέσει στον χώρο για τον οποίο έχει έρθει, και να ακολουθήσει το… χτένισμα που λέγαμε. Ήδη σε πολλά σημεία η επιφάνεια έχει σκληρύνει πολύ!

Θα σας πω δυο σύντομες ιστορίες που δείχνουν ότι, εκτός των όποιων κωλυσιεργιών, η σωστή λειτουργία και η εξέλιξη είναι θέμα βούλησης, γνώσεων και κινήσεων προσώπων που κατέχουν συγκεκριμένες θέσεις.

Πάμε στην 1η ιστορία μας. Για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια εγκατάσταση της… πόλης μας (κάποιοι λένε ότι κατασκευάστηκε λάθος εξ’ αρχής) κινητοποιήθηκε κάποτε ένας ξένος που εργαζόταν εδώ, ώστε να μάθει πληροφορίες από έναν – φίλο του – ειδικό, ο οποίος είχε κάνει την ίδια δουλειά σε «παλάτια». Ο τελευταίος πήρε τα δεδομένα, έκανε τις αναλύσεις του και έδωσε συγκεκριμένη «συνταγή» θεραπείας… Τελικά, αυτή η «συνταγή»… κόπηκε από τους… εδώ «ειδικούς», οι οποίοι θέλησαν να μην αλλάξει τίποτα από όσα εφάρμοζαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν! Ας είναι καλά οι… σπόροι!

Ακολουθεί και η 2η ιστορία μας. Πριν από μερικά χρόνια είχαν βγει συγκεκριμένα σχέδια για κατασκευή εγκατάστασης που θα τη συνόδευαν προδιαγραφές με «σχέδιο Α’». Στην κατασκευή εμπλέκονται και άλλοι φορείς σε πιο υψηλά κλιμάκια. Μετά από καιρό έγινε συνάντηση με εκπροσώπους από τα πιο υψηλά κλιμάκια για να προχωρήσει το έργο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, είχε βγει, όμως, και «σχέδιο Β’», που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, με ακόμα καλύτερες προδιαγραφές και πιο οικονομικό. Κάτι που δεν γνώριζαν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πήγαν στη συνάντηση με τα παλιά… σχέδια, καθώς κανείς δεν είχε ασχοληθεί ξανά με το θέμα, όσο οι φάκελοι ήταν στα ντουλάπια. Όταν ήρθαν ξανά οι φάκελοι στην… επιφάνεια, κάποιοι πήγαν στα ραντεβού με το (ξεπερασμένο, αλλά εφαρμόσιμο) «σχέδιο Α’». Έμαθαν τον εναλλακτικό – και με περισσότερα θετικά στοιχεία – δρόμο από τους… ανωτέρους τους.

Συμπέρασμα; Σε πολλές θέσεις βρίσκονται άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο με το οποίο οφείλουν να καταπιαστούν. Και όχι μόνο δεν το γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν κάτι και να ενημερωθούν. Και σε πολλά θέματα λειτουργούμε με τη… λογική της φράσεως «πάμε και όπου βγει». Από ανθρώπους, από τους οποίους εξαρτώνται πολλά πράγματα που αφορούν τη ζωή μας. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο, να ενεργούν κάποιοι μετά και από… παρακαλετά και να το θεωρούν προνόμιο.

Η «Ένωση» που διχάζει και η «πτώση» σε πολλά επίπεδα…

Την ίδια ώρα, τα τελευταία χρόνια η «Ένωση» δεν… ενώνει! Ξέχασαν πολλοί για ποιον λόγο έγινε η... Ένωση. Ήρθε ο «υποβιβασμός» πρώτα σε θέματα εκτός αυτής, κάτι για το οποίο φέρουν πολλοί ευθύνη, όπως και «ηγέτες» του τόπου, και ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, η πτώση μέσα στην «αρένα». Έγιναν λάθη πολλά και από αυτούς που είναι τώρα μπροστά και έχουν τα ηνία. Το λένε και το παραδέχονται οι ίδιοι, σχετικά με τη λειτουργία, με τη στελέχωση, γενικότερα με πολλά θέματα που ορίζουν την ομαλή «ροή» ενός οργανισμού, ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του σε όλα τα επίπεδα.

Ποια θα είναι, όμως, η επόμενη μέρα; Το πιο αρνητικό είναι πως δημιουργήθηκαν «στρατόπεδα», τα οποία συνεχίζουν να διατηρούνται. Οι ευθύνες για τα αίτια της πτώσης αγγίζουν πολλούς. Το γράφω με έμφαση, μήπως η επόμενη ημέρα έχει πνοή και όραμα: «Κακός... σύμβουλος η διχόνοια, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αρνητικές ημέρες».

Όπως είπα, το πιο αρνητικό είναι πως η «Ένωση»… διχάζει, ενώ η «ομπρέλα» ενός αθλητικού οργανισμού, που έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, φιλοξενώντας και πολλά παιδιά στις «κυψέλες» του, θα πρέπει να τους μαζεύει όλους μαζί από κάτω της, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έχουν γίνει από πρόσωπα, χωρίς να βγαίνουν από… πάνω οι διαφορές σε άλλες δραστηριότητες. Και το παράδειγμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση οφείλει να το δίνει πρώτος ο επικεφαλής, βάζοντας στην άκρη όσα έχουν προηγηθεί και από τις επιλογές κάποιων για τις οποίες μπορεί να νιώθει «πληγωμένος». Η λογική «ποιος την έχει… μεγαλύτερη» και οι εγωισμοί, παραμερίζονται, όταν θέλεις το καλό του κοινωνικού συνόλου.

ΥΓ. 1: Σχετικά με τα «στρατόπεδα»: Πριν από μερικές εβδομάδες, την ώρα που η μπάλα κυλούσε στην… Κοιλάδα, ακούστηκε από έναν ηλικιωμένο προς την παρέα του, σε σχετική συζήτηση: «Η πολιτική… έφαγε φέτος την Ένωση». Και ο νοών νοείτω.

ΥΓ. 2: Για όλα υπάρχει ένας «κύκλος». Και πολλές φορές τίποτε δε γίνεται τυχαία. Από μια «πτώση» μπορεί να ξεκινήσει η «αναγέννηση», αρκεί να βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέπτη (κάτι που αφορά πολλούς), για να δεις τι οφείλεις να παραμερίσεις, για να διαπιστώσεις ποια είναι τα «αγκάθια» που σε... τρύπησαν και πρέπει να κοπούν, ώστε να «χτίσεις» ξανά σε υγιείς βάσεις. Η «βάρκα» έμπαζε… νερό τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι κατάφερναν να κλείνουν τις τρύπες, αλλά ήταν φυσικό να έρθει η στιγμή που δεν θα προλάβεις το νερό, όταν έχεις… απώλειες!

Ένα από τα πιο αρνητικά, είναι πως η… Ένωση σταμάτησε εδώ και καιρό να έχει έρεισμα στον κόσμο της... πόλης μας. Κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά αυτούς που είναι τώρα μπροστά και έχουν τα ηνία και αυτούς που θα ακολουθήσουν… Αναπόσπαστο κομμάτι ο κόσμος στο θέμα ύπαρξης δυνατού αθλητικού οργανισμού, μαζί με όσα άλλα χρειάζονται γι’ αυτό (εγκαταστάσεις, έμψυχο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα, πνοή, σχέδιο κ.α.).

ΥΓ. 3: Τους επόμενους μήνες θα νιώσετε πολλοί τις αρνητικές επιπτώσεις στην… πόλη μας σε όλα τα επίπεδα, λόγω της πτώσης! Όσοι έχετε… ανοιχτά μυαλά και δεν είστε «κολλημένοι». Είναι πολλά τα οφέλη από την ύπαρξη δυνατών αθλητικών οργανισμών σ’ ένα σύνολο, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και εκτός των... συνόρων μας. Πολλά από αυτά τα θετικά στοιχεία, τα απαριθμείτε και μόνοι σας, όποτε δίνετε το «παρών» σε εκδηλώσεις, ειδικά όταν μιλάτε για τα παιδιά και για ένα καλύτερο «αύριο» στην κοινωνία μας.

ΥΓ. 4: Υπάρχει και ένας ξένος στην… πόλη μας, που δέθηκε με τον οργανισμό, παρότι είναι λίγους μήνες στα μέρη μας, καθώς, αγαπάει και την «στρογγυλή θεά». Όπως με πληροφόρησαν, έχει συναντήσεις με επικεφαλής, και λόγω της θέσης του. Σε κάποιες από τις συναντήσεις του, τα είπε από κοντά μ’ έναν από τους επικεφαλής, ο οποίος είχε και παρέα μαζί του. Ο ξένος του τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ενότητα και στήριξη σε αθλητικούς οργανισμούς. Ο επικεφαλής συμφωνούσε με όσα άκουγε! Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους συνοδούς του ήταν, όμως, φουλ αντίθετοι με την… ένωση. Για να μη σας πω ότι δεν ήθελαν να ακούσουν για τη συγκεκριμένη λέξη! Όπως σας είχα γράψει από την ίδια στήλη, μεγάλο πλήγμα οι λεγόμενοι «παρατρεχάμενοι», ειδικά εάν αυτός που τους έχει κοντά του, δε διαθέτει τη δύναμη να βάζει όρια στην επιρροή που του ασκούν!

ΥΓ. 5: Το πιο αρνητικό απ’ όλα είναι πως στην… πόλη μας υπάρχει κόσμος που χαίρεται με την πτώση. Βλέπετε, κακός «σύμβουλος» είναι και ο, άκρατος μέχρι αρνητικής χροιάς, εγωισμός. Φράσεις όπως το «εγώ τα έλεγα» και το «καλά να πάθουν», σε… βγάζουν από τα ρούχα σου. Απ’ την άλλη, θα πρέπει οι υπεύθυνοι να αναρωτηθούν: Πώς φτάσαμε στο σημείο να ηχούν στα αυτιά μας τα παραπάνω λόγια; 

ΥΓ. 6: Το έγραψε ο συνάδελφος Θέμης Σινάνογλου στη σελίδα του στο Facebook και οφείλω να το μεταφέρω, καθώς κολλάει… γάντι στην περίσταση: «Κανονικά έπρεπε η κάθε πόλη να αγκαλιάζει την ομάδα της, η οποία θα έδινε ανάπτυξη στην περιοχή και αθλητική διέξοδο με ακαδημίες στη νεολαία». Και ο νοών νοείτω…

ΥΓ. 7: Σχετικά με τις δημοτικές εγκαταστάσεις και τη συντήρηση αυτών, οφείλουμε να πούμε ότι διανύουμε και ένα μεταβατικό στάδιο, μετά την κατάργηση, με σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων. «Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου», αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Υπήρξε, λοιπόν, αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέλαβαν έργο επιτροπές και αντιδήμαρχοι, περιμένουμε στην πορεία να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και να κρίνουμε. Επισημαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν έργα (στο θέμα της συντήρησης) που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει…

ΥΓ. 8: «Έπεσε» στο… αυτί μου, ότι υπάρχει πρόταση να αντικατασταθεί με συνθετικό (ή… πλαστικό όπως το λένε πολλοί) υλικό, η μοναδική «αρένα» που υπάρχει στην… πόλη μας με φυσική «μοκέτα». Εάν γίνει πράξη, θα πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, αυξάνονται οι συζητήσεις να σταματήσει η δημιουργία «μοκέτας» ακόμα και με το καλύτερο συνθετικό υλικό!

ΥΓ. 9: Μετά τις βροχές τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, η φύση γεμίζει με σπαράγγια! Το αναφέρω λόγω... νοστιμιάς! Για το γεγονός πως κατάφεραν να βγουν αυτή την περίοδο και… σαλιγκάρια (είναι και αυτά νόστιμα), δεν είναι να απορεί κανείς, αλλά να… προσέχει! Για να μη νομίζετε κάποιοι, ότι... πετούν όλοι «χαρταετό» σ' αυτήν την... πόλη. 

ΥΓ. 10: Καλές Απόκριες σε όλους! Με το καλό να γλεντήσετε και να κάψετε τον βασιλιά καρνάβαλο. Μη σας κόψουμε και απ' τους χορούς. Όλα χρειάζονται και είναι απαραίτητα, και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Για να ξεκινήσει, άλλωστε, μια νέα πορεία, καθαρή και με όραμα, πολλές φορές είναι απαραίτητο και το… κάψιμο, μέσα στις όλες διεργασίες που είναι να γίνουν. Με στόχο την «Καθαρά Δευτέρα» ο χαρταετός μας να βρεθεί - ξανά - ψηλά. 

ΥΓ. 11: Αυτά… Έπεται και συνέχεια. Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Friday, 22 March 2024 13:02

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.