Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

«Πόλεμος» για το υδατοδρόμιο στην Κοιλάδα – Διχάζει η κατασκευή του (εικόνες) Featured

«Πόλεμος» για το υδατοδρόμιο στην Κοιλάδα – Διχάζει η κατασκευή του (εικόνες) Πηγή: ppel.gov.gr

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Η κατασκευή του υδατοδρομίου στην Κοιλάδα έχει προκαλέσει «πόλεμο» στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γενικότερα στον δήμο Ερμιονίδας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει «διχάσει» η κατασκευή, καθώς υπάρχουν δυο αντίπαλα στρατόπεδα, με κάποιους να βάζουν σ’ αυτή τη διαμάχη και την οικογένεια του εφοπλιστή Λιβανού, που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή, έχοντας υπό την ιδιοκτησίας της και το νησί Κορωνίδα, στον κόλπο της Κοιλάδας.

Όπως με πληροφόρησαν, ο Δήμος Ερμιονίδας δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα και θα συνεχίζει να στηρίζει την κατασκευή του, παρότι, όσοι είναι αντίθετοι, φέρνουν στο τραπέζι και θέματα που αφορούν τις προδιαγραφές (μιλώντας και για ιχθυοκαλλιέργειες που είναι κοντά), ρωτώντας εάν αυτές πληρούνται, για να δημιουργηθεί το υδατοδρόμιο στο σημείο που έχει επιλεχθεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 24 Οκτωβρίου 2023, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Κοιλάδας, μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου (το οποίο χρηματοδοτεί το έργο) και του Δήμου Ερμιονίδας. Στις 21 Νοεμβρίου 2023, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέθεσε στην εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» το έργο της έκδοσης της άδειας ίδρυσης του συγκεκριμένου υδατοδρομίου στο λιμάνι.

Ακολούθως, η εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» απέστειλε τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο σε συνεργασία με το ΔΛΤ Ερμιονίδας, μετά από αυτοψία των χώρων της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας, επέλεξε το κατάλληλο σημείο για να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο. Επιλέχθηκε συγκεκριμένο σημείο, στη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού της Κοιλάδας και απέναντι από το νησί Κορωνίδα της οικογένειας Λιβανού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό το σημείο κρίθηκε ότι εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες για την ασφαλή προσθαλάσσωση των υδροπλάνων, τον ελλιμενισμό τους και την εγκατάσταση στεγασμένου χώρου για τον έλεγχο και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αυτοί που θέλουν τη δημιουργία του υδατοδρομίου, αναφέρουν ότι θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά στο τουριστικό κομμάτι με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σε πρόοδο σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής των ντόπιων και με νέες θέσεις εργασίας. Και σ’ αυτό το «στρατόπεδο» ανήκει και ο Δήμος Ερμιονίδας, ο οποίος υπέγραψε, άλλωστε, και την προγραμματική σύμβαση.

Αυτοί που «πολεμούν» τη «γέννηση» του υδατοδρομίου, όπως σας ανέφερα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να γίνει αυτό το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν και για κάθε προβληματισμό φέρεται να έχουν δοθεί απαντήσεις από τους υπεύθυνους του έργου. Οι «πολέμιοι» του έργου αναφέρουν ότι όλα γίνονται στο βωμό της «ανάπτυξης» που αφορά την επιχειρηματική κερδοφορία, η οποία στηρίζεται σε κρατικές υποδομές, αλλά με πολλά μείον για την περιοχή και τους πολίτες της. Τονίζουν ότι πρόκειται για «δουλειά» ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και ιδιωτικής – ξένης – εταιρείας (με έλληνες εκπροσώπους), βάζοντας στο… παιχνίδι και τη δημιουργία του «Kilada Hills» (εδώ σας είχαμε αποκαλύψει ότι το συγκεκριμένο έργο με επίκεντρο το γκολφ, αποτελεί μια επένδυση που για πολλούς λόγους πρέπει να ολοκληρωθεί) σε κοντινή απόσταση.

Η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» από τη στιγμή που κάποιοι ενέπλεξαν και την οικογένεια Λιβανού, αναφέροντας ότι αυτή βρίσκεται πίσω από το «όχι», καθώς λόγω της μεγάλης επιρροής της στην περιοχή, έχει μαζί της συγκεκριμένους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τοπική ομάδα της περιοχής, Κορωνίδα Κοιλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για «επίθεση» στην οικογένεια Λιβανού. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σύσσωμη η αθλητική οικογένεια της Κορωνίδας Κοιλάδας , καταδικάζει απερίφραστα την στοχοποιημένη κι ανώνυμη επίθεση κατά της οικογένειας Γεωργίου Λιβανού και πιο συγκεκριμένα κατά της κας Λίτας Λιβανού.

Η επίθεση αυτή γίνεται περισσότερο αήθης , αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει στο χωριό της Κοιλάδας αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας.

Εμείς θέλουμε γι’ ακόμα μια φορά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την οικογένεια που για 30 και πλέον χρόνια είναι δίπλα στην Κορωνίδα Κοιλάδας.

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε δημόσια τη στήριξή μας στην οικογένεια και πως είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Ευχόμαστε να ήταν η πρώτη και τελευταία τέτοια απαράδεκτη κίνηση.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Κορωνίδας Κοιλάδας»

Δήμος Ερμιονίδας: Αυτά είναι τα οφέλη του έργου

Δεν πρόλαβε, μάλιστα, να... στεγνώσει το «μελάνι» από τις γραμμές που διαβάζετε και ο Δήμος Ερμιονίδας εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας παρέχει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Υδατοδρομίου Κοιλάδας και όλα τα στάδια που έχουν μεσολαβήσει για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας επιβεβαιώνονται και όλα τα παραπάνω, σχετικά με τους ενδοιασμούς που υπάρχουν για την κατασκευή του.  

Μαργέτας: Παντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη χωροθέτηση

Ενστάσεις περί της λειτουργίας υδατοδρομίου στον συγκεκριμένο χώρο στην Κοιλάδα κατέθεσε, μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας Γιάννης Μαργέτας. Αυτό μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, διαβάζοντας την αρ. 107/2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας (ΑΔΑ: ΡΜΙΤΟΛΘΛ-Ω1Ω), βάσει της οποίας εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση του. «Είναι παντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη χωροθέτηση», αναφέρει ο Γιάννης Μαργέτας.

Διαβάστε εδώ τις τελευταίες αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων αναρτημένες ήδη στην Διαύγεια ενώ περικλείεται και το σκεπτικό της διαφωνίας και των ενστάσεων που διατύπωσε ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο Αύριο».  

Οι συμβάσεις – αποφάσεις για το έργο, όπως τις δημοσίευσε και η εφημερίδα «Αναγνώστης»

Η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του Υδατοδρομίου Κοιλάδας:

Η σύμβαση για την έκδοση άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου Κοιλάδας:

Η απόφαση χωροθέτησης του υδατοδρομίου Κοιλάδας από το ΔΣ του ΔΛΤΕ και το διαβιβαστικό αποστολής της προς την εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ»:

ΥΓ.1: Ένα «πουλάκι» μου ανέφερε ότι υπάρχει άλλη μία «μεγάλη» οικογένεια που… δραστηριοποιείται σε κοντινή περιοχή και – όντως – δεν βλέπει με καλό «μάτι» τη δημιουργία υδατοδρομίου στο συγκεκριμένο μέρος.

ΥΓ. 2: Από το 2022 είχε γίνει, πάντως, γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρούσε σε προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης λιμένων για τη λειτουργία υδατοδρομίων, που αφορούσαν αρχικά περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας. Τότε, από την Ερμιονίδα είχαν… επιλεγεί Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι, αλλά και το Ναύπλιο από την υπόλοιπη Αργολίδα. Τότε, είχε συναντηθεί ο Παναγιώτης Νίκας με τους εκπροσώπους της εταιρείας «Hellenic Seaplanes».

Τότε, είχε εμπλακεί το όνομα της «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ», ξέρετε της εταιρείας που είναι φορέας Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Ερμιόνης (όπου φτιάχνεται η νέα μαρίνα) και του κατασκευασμένου καταφυγίου τουριστικών σκαφών του Λιμένα Πόρτο Χελίου, σε στενή συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας.

Τότε, για την υλοποίηση της έγκρισης των δύο Υδάτινων Πεδίων, η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ» είχε επιλέξει ως ανάδοχο την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ», που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και των Υδάτινων Πεδίων, καθώς έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων Υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και του πρώτου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στη Χαλκιδική.

ΥΓ. 3: Ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις και οι αρμόδιοι οφείλουν να δίνουν απαντήσεις, ακόμα και εάν κάποιος δεν είναι καλά ενημερωμένος - Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πολίτες πολλές φορές έχουν συγκεκριμένες απορίες και όσοι έχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να δέχονται τις ερωτήσεις με κατανόηση.

ΥΓ. 4: Έπεσε στα… αυτιά μου ότι – σε συγκεκριμένη κοινότητα – κάποιοι δεν πήγαιναν (και δεν πάνε) εδώ και καιρό στο «ταμείο» για να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν για τη χρήση του δικτύου ύδρευσης. Το λένε οι ίδιοι. Κάποιοι μιλούν και για… συμβιβασμούς. Δε θέλω να πιστέψω αυτές τις «κακές» γλώσσες. Οφείλω, πάντως, να αναγνωρίσω ότι στις περισσότερες κοινότητες η ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες μόνο κακή μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΥΓ. 5: Τι γίνεται με την υδροδότηση σε κοινότητα της ορεινής γραμμής; Θα σας αναφέρω ότι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι για πολλές ώρες της ημέρας δεν έχουν νερό στις βρύσες τους εδώ και καιρό, και μέσα στη χειμερινή περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας η κατανάλωση νερού δεν είναι μεγάλη. 

ΥΓ. 6: Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου είναι πολλά τα… κομμάτια του οδικού δικτύου (κεντρικού και μη) που θέλουν βελτιώσεις και διορθώσεις. Είναι πολλές και οι λακκούβες. Τόσο κοντά στη θάλασσα όσο και πιο εσωτερικά του δήμου. Ως επισήμανση τα παραπάνω, για να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι αρμόδιοι. Αποτελεί και θέμα ασφάλειας για όλους μας. Ρωτήστε και οδηγούς που πάνε σε όλο το... μήκος και πλάτος αυτής της περιοχής.

ΥΓ. 7: Σταμάτησαν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένες κοινότητες και σε δρόμους εντός σχεδίου, ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και να είχαν ολοκληρωθεί μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Αλλού έμειναν στη μέση και αλλού δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν. Σε άλλα έργα άλλαξε ο εργολάβος, σε άλλα τελείωσαν τα υλικά. Και κάποιοι κάτοικοι, ακόμα έναν χειμώνα διανύουν αποστάσεις μέσα σε λάσπη για να φτάσουν στην πόρτα τους, αναμένοντας στο… ακουστικό τους.

ΥΓ. 8: Σε συγκεκριμένη έκταση, γειτονική σε γήπεδο, που προφανώς είναι δημοτική, αποφάσισε κάποιος να αποθέτουν πολίτες φθαρτά υλικά, που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα υλικά από κήπους και κλαδέματα. Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα έμπαινε και μια φωτιά για να καούν αυτά τα υλικά. Μόνο που στον συγκεκριμένο χώρο, κάποιοι εναποθέτουν εδώ και καιρό υλικά-αντικείμενα, που δεν είναι φθαρτά, ενώ δίπλα υπάρχει μικρό ποτάμι. Για όλο αυτό το κατάντημα ποιος πήρε τις σχετικές αποφάσεις; Έγινε κάποια μελέτη; Το θέμα της μόλυνσης - του υδροφόρου ορίζοντα - απασχολεί κανέναν;

ΥΓ. 9: Μεγάλη «πληγή» τα νερά σε δημόσιους δρόμους που προέρχονται από χρήσεις σε ιδιωτικούς χώρους. Κάνεις μια βόλτα και βλέπεις μέχρι και πλαστικούς σωλήνες να εξέχουν από τοίχους και είναι συνδεδεμένα με νεροχύτες και πλυντήρια!!! Και… βουρ οι σαπουνάδες στον δρόμο. Καταλαβαίνω ότι θα λυθούν πολλά με την αποχέτευση, αλλά πρέπει σε κάποιους να «μιλήσει» η λέξη «σεβασμός»!

ΥΓ. 10: Θα μιλήσουμε σύντομα και για αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για το θέμα της συντήρησης αυτών και όσων είναι υπεύθυνοι μ' αυτό το κομμάτι. Μέσω μιας ιστορίας... κάποιου που πηγαίνει ταξίδια και τον έχει πιάσει μελαγχολία για όσα βλέπει, και εντός της χώρας μας, σε σχέση με όσα αντικρίζει εντός της… πόλης μας. Θα μιλήσουμε και για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δυνατοί αθλητικοί οργανισμοί. 

ΥΓ. 11: Αυτά… Έπεται και συνέχεια. Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Διαβάστε ακόμα:

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο, Ερμιονίδα και Λουτράκι

Εγκρίθηκαν τα υδάτινα πεδία σε Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι – Έρχονται τα πρώτα υδροπλάνα στην Αργολίδα

Λάμπρου: Στα συλλογικά όργανα του Δήμου τα υδάτινα πεδία, να εξεταστούν όλες οι παράμετροι (εικόνα)

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Friday, 08 March 2024 19:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.