Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

ΣΔΕ Κρανιδίου: Τα πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία του – Σημαντική και η ίδρυση εσπερινού Λυκείου (εικόνες)

Η σημασία λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και στο Κρανίδι – ως παράρτημα αυτού στο Ναύπλιο – τονίστηκε και μέσω της εκδήλωσης της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πριν από μερικές ημέρες. Αποδεικνύοντας και το πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή της Ερμιονίδας η υλοποίηση της ίδρυσης εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στην περιοχή και ειδικότερα στην πρωτεύουσα του συγκεκριμένου Δήμου της Αργολίδας.

Το ΣΔΕ προσφέρει σε ανθρώπους που δε βρίσκονται στα μαθητικά χρόνια, πολλές γνώσεις, εμπειρίες, κοινωνικοποίηση, τη δια βίου μάθησης, κάτι που έχει πολλά τα οφέλη για τους ίδιους και την κοινωνία μας γενικότερα. Με αποτέλεσμα πολλοί από τους μαθητές να αποκτούν «εφόδια», ώστε να έχουν ένα καλύτερο «αύριο» και στον εργασιακό τομέα.

«Εντάσσουμε νέους ανθρώπους στο σχολείο και τους δίνουμε τη δυνατότητα της επανένταξης. Ειδικά για τους αλλοδαπούς που είναι χρόνια στην Ελλάδα, γίνονται αποδέκτες της ελληνικής γλώσσας και παιδείας», υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων…

Γίνεται αντιληπτό πως η ολοκλήρωση τους αιτήματος για τη δημιουργία εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στο Κρανίδι, θέμα που έχει φτάσει και στη Βουλή, έχει μεγάλη σημασία... 

«Σημαντικό ταξίδι γνώσης, εμπειριών, κοινωνικοποίησης, και δια βίου μάθησης - Πολλά τα οφέλη για όλους»

Οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Κρανιδίου μίλησαν για τη ζεστή και όμορφη εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αλλά και γενικότερα για τη σημασία λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Αναφέρθηκαν φυσικά και στο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει και η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στο Κρανίδι.

Οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Κρανιδίου τόνισαν χαρακτηριστικά:

«Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 το σχολείο μας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που λειτουργεί στο Γυμνάσιο Κρανιδίου έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτά του, τηρήθηκε το έθιμο, και ανταλλάξαμε ευχές για τον νέο χρόνο. Σε μια ζεστή με έντονα συναισθήματα ατμόσφαιρα ανταλλάξαμε ευχές να είμαστε όλοι καλά, να είμαστε υγιείς για να συνεχίσουμε το ταξίδι της δεύτερης ευκαιρίας, το ταξίδι της γνώσης, των εμπειριών, των κοινωνικοποίησης, της δια βίου μάθησης.

Στην εκδήλωση μας, ευλόγησαν τη βασιλόπιτα μας ο Πατέρας Ιερόθεος Λουμουσιώτης και ο Πατέρας Αναστάσιος Μέλλος, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή να παραβρεθούν στη σεμνή τελετή μας. Επίσης, ο Πατέρας Ιερόθεος Λουμουσιώτης μας παρουσίασε την ιστορία πως καθιερώθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας και τι σημαίνει για την Ορθόδοξη εκκλησία μας.

Στην εκδήλωση μας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, οι Αντιδήμαρχοι Αντωνία Αντωνόπουλου, και Γιώργος Πιτσάς, οι οποίοι μετέφεραν τις ευχές του Δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου για Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργική διάθεση σε όλους τους μαθητές του Σχολείου μας.

Στη συνέχεια η διευθύντρια μας Έφη Ντασκαγιάννη μαζί με τις καλύτερες δυνατές θερμές ευχές της μας παρουσίασε και τούς στόχους που απαιτείται να έχει το σχολείο μας στη νέα χρονιά και πρόσφερε την βασιλόπιτα σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Μόνο χαρά μας γέμισε η παρουσία στην εκδήλωση της διευθύντριας του Γυμνασίου Κρανιδίου Ελένη Στογιάννου, η οποία αντάλλαξε ευχές μαζί μας. Γεγονός που επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η ύπαρξη και η λειτουργία του ΣΔΕ στο Κρανίδι οφείλεται στην καλή συνεργασία των δύο σχολείων και στη διαχρονική στήριξη της Δήμου μας.

Τέλος ο συνάδελφος και Δημοτικός σύμβουλος Τάσο Λάμπρου μας ενημέρωσε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο στόχο μας, μετά την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά ότι δρομολογείται η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στο Κρανίδι ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας μπορεί να γίνει πράξη.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας ήταν η πρώτη εκδήλωση του σχολείου μας για τη νέα χρονιά. Ευχή όλων μας να είσαστε όλοι καλά, να έχουμε υγεία και δύναμη για να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής με στόχους και πολλές δεύτερες ευκαιρίες....».

«Πολύ σημαντική και η δημιουργία εσπερινού λυκείου»

Η Τόνια Αντωνοπούλου, αντιδήμαρχος στον Δήμο Ερμιονίδας και Δημοτική Σύμβουλος, εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί και το αίτημα για τη δημιουργία εσπερινού επαγγελματικού λυκείου (ΕΠΑΛ) στην περιοχή, τονίζοντας: «Θα ήθελα να ευχηθώ στα παιδιά καλή χρονιά και πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές και τους μαθητές. Είμαι πολύ περήφανη που υπάρχει το ΣΔΕ στην περιοχή μας και ελπίζω να ολοκληρωθεί και το αίτημα για τη δημιουργία εσπερινού λυκείου, που είναι εξίσου σημαντικό».

«Επιτελείται σπουδαίο έργο σε όλα τα επίπεδα»

Ο Αναστάσιος Λάμπρου, καθηγητής στο ΣΔΕ Κρανιδίου, μίλησε στον «Πολίτη Αργολίδας» για το πώς λειτουργεί το σχολείο, ενώ στάθηκε και στο έργο που επιτελείται, αφού εκτός των άλλων, επιτυγχάνεται και κοινωνικοποίηση μέσω της εκπαίδευσης.

«Το σχολείο μας λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια. Σήμερα με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ανταλλάσσουμε ευχές. Κάνουμε την προσπάθεια να δώσουμε μια, δυο ευκαιρίες σ’ αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Το σημαντικότερο είναι, όμως, η κοινωνικοποίηση. Εντάσσουμε νέους ανθρώπους στο σχολείο και τους δίνουμε τη δυνατότητα της επανένταξης. Ειδικά για τους αλλοδαπούς που είναι χρόνια στην Ελλάδα, γίνονται αποδέκτες της ελληνικής γλώσσας και παιδείας.

Υπάρχουν οκτώ πυλώνες, "γραμματισμοί", όπως τους ονομάζουμε, μαθηματικά, πληροφορική, αγγλικά, φιλολογικά, κοινωνική εκπαίδευση και αισθητική αγωγή, περιβάλλον, φυσική, που είναι τα βασικά μαθήματα. Ταυτόχρονα υπάρχει ειδική συνεργάτιδα, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού που κάνει συνεδριάσεις και τους ενημερώνει για επαγγελματικά θέματα, κάθε εβδομάδα», επεσήμανε ο Αναστάσιος Λάμπρου…

«Για πολλούς δημιουργείται ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον»

Η Ελένη Στογιάννου, διευθύντρια του Γυμνασίου Κρανιδίου, στάθηκε στο πώς «γεννήθηκε» το ΣΔΕ, αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι η λειτουργία του για τους ανθρώπους που φοιτούν και γενικότερα για την κοινωνία μας.

«Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ) ξεκίνησε μετά από αίτημα πολλών κατοίκων το 2007, διότι τότε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και το γυμνάσιο κάποιος το τελείωνε με δυσκολία. Ήταν πολύ διαφορετικές οι καταστάσεις και οι ανάγκες εργασίας. Αυτό έγινε, λοιπόν, μετά από απαίτηση, με μεγάλη προσπάθεια του τότε γυμνασιάρχη του Ιωάννη Αποστόλου, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Υπουργείο Παιδείας, είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες προτάσεις και υπογραφές. Ήταν επίτευγμα κοινωνικής υποστήριξης.

Το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμη και υποστηρίζεται και το ότι έχουν δοθεί θέσεις σε εκπαιδευτικούς, καθώς και ότι όσοι παρακολουθούν τα μαθήματα με τις γνώσεις που αποκομίζουν και το απολυτήριο που λαμβάνουν, έχουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, αποδεικνύουν τον στόχο της δια βίου μάθησης. Στήριξα την κίνηση αυτή εξ’ αρχής και χαίρομαι που στηρίζεται και από τους υπόλοιπους», ανέφερε η Ελένη Στογιάννου στον «Πολίτη Αργολίδας».

«Μάθηση και εμπειρία σημαντικά εφόδια από το σχολείο»

Για τη μάθηση και την εμπειρία που αποκτούν από το ΣΔΕ μίλησε μαθητής του σχολείου. «Το ΣΔΕ μας προσφέρει σημαντικές στοιχεία μάθησης και εμπειρία, αυτά που δεν είχαμε μάθει όταν ήμασταν νέοι, πολλά από εμάς έχουμε μεγαλώσει σε άλλες συνθήκες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τους καθηγητές μας, που βρισκόμαστε σ’ αυτό το σχολείο. Τα μαθήματα έχουν δυσκολίες, αλλά με τη βοήθεια των καθηγητών μας, τα πάμε πολύ καλά», υπογράμμισε μαθητής στον «Πολίτη Αργολίδας»…

«Παίρνουμε τις βάσεις για να βρούμε καλύτερες δουλειές»

Μαθήτρια αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για μεγαλύτερους ανθρώπους η ολοκλήρωση του σχολείου, καθώς έτσι έχουν τις βάσεις για να βρουν και καλύτερες δουλειές. Χαρακτηριστικά τα λόγια της στον «Πολίτης Αργολίδας»: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την εμπειρία στο σχολείο, είμαι στη δεύτερη χρονιά. Ήμουν πολύ καλή μαθήτρια και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να τελειώσω το σχολείο. Μας δίνει τη δυνατότητα για καλύτερες δουλειές, περνάει ο χρόνος ευχάριστα με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μου».

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Saturday, 04 February 2023 13:51

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.