Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης…

Ο πρόεδρος ήταν σαφής: «Μελαγχολώ στα ταξίδια που έρχομαι, διότι στα περισσότερα μέρη που πηγαίνουμε, βλέπουμε προσεγμένες και πολύ καλές εγκαταστάσεις». Μεγάλη… ιστορία η δημιουργία αλλά και η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων (θέμα για το οποίο σας είχα αναφέρει ότι θα ασχοληθούμε), ειδικά όταν στην «πινακίδα» του εξωτερικού χώρου υποδοχής, αναγράφονται οι λέξεις «Δημοτικό» ή «Δημοτικές», με «συνοδεία» τους όρους «γήπεδο», «αθλητικό κέντρο» ή «εγκαταστάσεις». Οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία αυτών πάνω σε σωστές βάσεις, είναι, άλλωστε, βασική προϋπόθεση για την… άνοιξη και την εξέλιξη και σε επίπεδο αθλητικών οργανισμών, όπως έχουμε ακούσει από πολλά… χείλη επισήμων!

Και στην… πόλη μας λέξη «κλειδί», που έχει σχέση με το παραπάνω θέμα, αποτελεί ο όρος «Ένωση», ειδικά τώρα που τα «σύννεφα» είναι πολλά και «γκρίζα». Λέξη που… αγνοείται τα τελευταία χρόνια, οργανισμός που γνώρισε, πλέον, την… πτώση, ως φυσικό επακόλουθο των λαθών που έγιναν από πολλούς!

Ενδεικτική για το θέμα που θίγουμε (σ.σ. συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων), είναι η παραπάνω φωτογραφία, η οποία προέρχεται από ΔΑΚ στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής. Όπως βλέπετε, ποτίζεται… ο αγωνιστικός χώρος που διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα. Και λογικό είναι κάποιοι να απορείτε και να ρωτήσετε: «Μα είναι δυνατόν; Ποτίζουν το… πλαστικό χορτάρι;»! Και όμως ναι, αυτό είναι απαραίτητο, βάσει όσων επιτάσσονται από τον τρόπο κατασκευής των συγκεκριμένων ταπήτων, για να μην γίνουν… σύντομα σαν «ξερές μοκέτες», οπότε και ακόμα περισσότερο επικίνδυνες και για τη σωματική ακεραιότητα όσων αθλούνται.

Αυτό το… πλαστικό (όπως λέγεται από πολλούς) χορτάρι θέλει συντήρηση σε χρονικά διαστήματα που προβλέπονται από τους… κατασκευαστές. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να πέφτει συγκεκριμένο υλικό, και να ακολουθεί… χτένισμα. Μαζί με πότισμα, όποτε έχει ζέστη, πόσω μάλλον το καλοκαίρι. Κάπου στην… πόλη μας, ακόμα περιμένει (έπρεπε εδώ και μερικούς μήνες να έχει γίνει) αυτό το συγκεκριμένο υλικό να… πέσει στον χώρο για τον οποίο έχει έρθει, και να ακολουθήσει το… χτένισμα που λέγαμε. Ήδη σε πολλά σημεία η επιφάνεια έχει σκληρύνει πολύ!

Θα σας πω δυο σύντομες ιστορίες που δείχνουν ότι, εκτός των όποιων κωλυσιεργιών, η σωστή λειτουργία και η εξέλιξη είναι θέμα βούλησης, γνώσεων και κινήσεων προσώπων που κατέχουν συγκεκριμένες θέσεις.

Πάμε στην 1η ιστορία μας. Για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια εγκατάσταση της… πόλης μας (κάποιοι λένε ότι κατασκευάστηκε λάθος εξ’ αρχής) κινητοποιήθηκε κάποτε ένας ξένος που εργαζόταν εδώ, ώστε να μάθει πληροφορίες από έναν – φίλο του – ειδικό, ο οποίος είχε κάνει την ίδια δουλειά σε «παλάτια». Ο τελευταίος πήρε τα δεδομένα, έκανε τις αναλύσεις του και έδωσε συγκεκριμένη «συνταγή» θεραπείας… Τελικά, αυτή η «συνταγή»… κόπηκε από τους… εδώ «ειδικούς», οι οποίοι θέλησαν να μην αλλάξει τίποτα από όσα εφάρμοζαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν! Ας είναι καλά οι… σπόροι!

Ακολουθεί και η 2η ιστορία μας. Πριν από μερικά χρόνια είχαν βγει συγκεκριμένα σχέδια για κατασκευή εγκατάστασης που θα τη συνόδευαν προδιαγραφές με «σχέδιο Α’». Στην κατασκευή εμπλέκονται και άλλοι φορείς σε πιο υψηλά κλιμάκια. Μετά από καιρό έγινε συνάντηση με εκπροσώπους από τα πιο υψηλά κλιμάκια για να προχωρήσει το έργο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, είχε βγει, όμως, και «σχέδιο Β’», που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, με ακόμα καλύτερες προδιαγραφές και πιο οικονομικό. Κάτι που δεν γνώριζαν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πήγαν στη συνάντηση με τα παλιά… σχέδια, καθώς κανείς δεν είχε ασχοληθεί ξανά με το θέμα, όσο οι φάκελοι ήταν στα ντουλάπια. Όταν ήρθαν ξανά οι φάκελοι στην… επιφάνεια, κάποιοι πήγαν στα ραντεβού με το (ξεπερασμένο, αλλά εφαρμόσιμο) «σχέδιο Α’». Έμαθαν τον εναλλακτικό – και με περισσότερα θετικά στοιχεία – δρόμο από τους… ανωτέρους τους.

Συμπέρασμα; Σε πολλές θέσεις βρίσκονται άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο με το οποίο οφείλουν να καταπιαστούν. Και όχι μόνο δεν το γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν κάτι και να ενημερωθούν. Και σε πολλά θέματα λειτουργούμε με τη… λογική της φράσεως «πάμε και όπου βγει». Από ανθρώπους, από τους οποίους εξαρτώνται πολλά πράγματα που αφορούν τη ζωή μας. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο, να ενεργούν κάποιοι μετά και από… παρακαλετά και να το θεωρούν προνόμιο.

Η «Ένωση» που διχάζει και η «πτώση» σε πολλά επίπεδα…

Την ίδια ώρα, τα τελευταία χρόνια η «Ένωση» δεν… ενώνει! Ξέχασαν πολλοί για ποιον λόγο έγινε η... Ένωση. Ήρθε ο «υποβιβασμός» πρώτα σε θέματα εκτός αυτής, κάτι για το οποίο φέρουν πολλοί ευθύνη, όπως και «ηγέτες» του τόπου, και ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, η πτώση μέσα στην «αρένα». Έγιναν λάθη πολλά και από αυτούς που είναι τώρα μπροστά και έχουν τα ηνία. Το λένε και το παραδέχονται οι ίδιοι, σχετικά με τη λειτουργία, με τη στελέχωση, γενικότερα με πολλά θέματα που ορίζουν την ομαλή «ροή» ενός οργανισμού, ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του σε όλα τα επίπεδα.

Ποια θα είναι, όμως, η επόμενη μέρα; Το πιο αρνητικό είναι πως δημιουργήθηκαν «στρατόπεδα», τα οποία συνεχίζουν να διατηρούνται. Οι ευθύνες για τα αίτια της πτώσης αγγίζουν πολλούς. Το γράφω με έμφαση, μήπως η επόμενη ημέρα έχει πνοή και όραμα: «Κακός... σύμβουλος η διχόνοια, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αρνητικές ημέρες».

Όπως είπα, το πιο αρνητικό είναι πως η «Ένωση»… διχάζει, ενώ η «ομπρέλα» ενός αθλητικού οργανισμού, που έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, φιλοξενώντας και πολλά παιδιά στις «κυψέλες» του, θα πρέπει να τους μαζεύει όλους μαζί από κάτω της, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έχουν γίνει από πρόσωπα, χωρίς να βγαίνουν από… πάνω οι διαφορές σε άλλες δραστηριότητες. Και το παράδειγμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση οφείλει να το δίνει πρώτος ο επικεφαλής, βάζοντας στην άκρη όσα έχουν προηγηθεί και από τις επιλογές κάποιων για τις οποίες μπορεί να νιώθει «πληγωμένος». Η λογική «ποιος την έχει… μεγαλύτερη» και οι εγωισμοί, παραμερίζονται, όταν θέλεις το καλό του κοινωνικού συνόλου.

ΥΓ. 1: Σχετικά με τα «στρατόπεδα»: Πριν από μερικές εβδομάδες, την ώρα που η μπάλα κυλούσε στην… Κοιλάδα, ακούστηκε από έναν ηλικιωμένο προς την παρέα του, σε σχετική συζήτηση: «Η πολιτική… έφαγε φέτος την Ένωση». Και ο νοών νοείτω.

ΥΓ. 2: Για όλα υπάρχει ένας «κύκλος». Και πολλές φορές τίποτε δε γίνεται τυχαία. Από μια «πτώση» μπορεί να ξεκινήσει η «αναγέννηση», αρκεί να βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέπτη (κάτι που αφορά πολλούς), για να δεις τι οφείλεις να παραμερίσεις, για να διαπιστώσεις ποια είναι τα «αγκάθια» που σε... τρύπησαν και πρέπει να κοπούν, ώστε να «χτίσεις» ξανά σε υγιείς βάσεις. Η «βάρκα» έμπαζε… νερό τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι κατάφερναν να κλείνουν τις τρύπες, αλλά ήταν φυσικό να έρθει η στιγμή που δεν θα προλάβεις το νερό, όταν έχεις… απώλειες!

Ένα από τα πιο αρνητικά, είναι πως η… Ένωση σταμάτησε εδώ και καιρό να έχει έρεισμα στον κόσμο της... πόλης μας. Κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά αυτούς που είναι τώρα μπροστά και έχουν τα ηνία και αυτούς που θα ακολουθήσουν… Αναπόσπαστο κομμάτι ο κόσμος στο θέμα ύπαρξης δυνατού αθλητικού οργανισμού, μαζί με όσα άλλα χρειάζονται γι’ αυτό (εγκαταστάσεις, έμψυχο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα, πνοή, σχέδιο κ.α.).

ΥΓ. 3: Τους επόμενους μήνες θα νιώσετε πολλοί τις αρνητικές επιπτώσεις στην… πόλη μας σε όλα τα επίπεδα, λόγω της πτώσης! Όσοι έχετε… ανοιχτά μυαλά και δεν είστε «κολλημένοι». Είναι πολλά τα οφέλη από την ύπαρξη δυνατών αθλητικών οργανισμών σ’ ένα σύνολο, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και εκτός των... συνόρων μας. Πολλά από αυτά τα θετικά στοιχεία, τα απαριθμείτε και μόνοι σας, όποτε δίνετε το «παρών» σε εκδηλώσεις, ειδικά όταν μιλάτε για τα παιδιά και για ένα καλύτερο «αύριο» στην κοινωνία μας.

ΥΓ. 4: Υπάρχει και ένας ξένος στην… πόλη μας, που δέθηκε με τον οργανισμό, παρότι είναι λίγους μήνες στα μέρη μας, καθώς, αγαπάει και την «στρογγυλή θεά». Όπως με πληροφόρησαν, έχει συναντήσεις με επικεφαλής, και λόγω της θέσης του. Σε κάποιες από τις συναντήσεις του, τα είπε από κοντά μ’ έναν από τους επικεφαλής, ο οποίος είχε και παρέα μαζί του. Ο ξένος του τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ενότητα και στήριξη σε αθλητικούς οργανισμούς. Ο επικεφαλής συμφωνούσε με όσα άκουγε! Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους συνοδούς του ήταν, όμως, φουλ αντίθετοι με την… ένωση. Για να μη σας πω ότι δεν ήθελαν να ακούσουν για τη συγκεκριμένη λέξη! Όπως σας είχα γράψει από την ίδια στήλη, μεγάλο πλήγμα οι λεγόμενοι «παρατρεχάμενοι», ειδικά εάν αυτός που τους έχει κοντά του, δε διαθέτει τη δύναμη να βάζει όρια στην επιρροή που του ασκούν!

ΥΓ. 5: Το πιο αρνητικό απ’ όλα είναι πως στην… πόλη μας υπάρχει κόσμος που χαίρεται με την πτώση. Βλέπετε, κακός «σύμβουλος» είναι και ο, άκρατος μέχρι αρνητικής χροιάς, εγωισμός. Φράσεις όπως το «εγώ τα έλεγα» και το «καλά να πάθουν», σε… βγάζουν από τα ρούχα σου. Απ’ την άλλη, θα πρέπει οι υπεύθυνοι να αναρωτηθούν: Πώς φτάσαμε στο σημείο να ηχούν στα αυτιά μας τα παραπάνω λόγια; 

ΥΓ. 6: Το έγραψε ο συνάδελφος Θέμης Σινάνογλου στη σελίδα του στο Facebook και οφείλω να το μεταφέρω, καθώς κολλάει… γάντι στην περίσταση: «Κανονικά έπρεπε η κάθε πόλη να αγκαλιάζει την ομάδα της, η οποία θα έδινε ανάπτυξη στην περιοχή και αθλητική διέξοδο με ακαδημίες στη νεολαία». Και ο νοών νοείτω…

ΥΓ. 7: Σχετικά με τις δημοτικές εγκαταστάσεις και τη συντήρηση αυτών, οφείλουμε να πούμε ότι διανύουμε και ένα μεταβατικό στάδιο, μετά την κατάργηση, με σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων. «Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου», αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Υπήρξε, λοιπόν, αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέλαβαν έργο επιτροπές και αντιδήμαρχοι, περιμένουμε στην πορεία να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και να κρίνουμε. Επισημαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν έργα (στο θέμα της συντήρησης) που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει…

ΥΓ. 8: «Έπεσε» στο… αυτί μου, ότι υπάρχει πρόταση να αντικατασταθεί με συνθετικό (ή… πλαστικό όπως το λένε πολλοί) υλικό, η μοναδική «αρένα» που υπάρχει στην… πόλη μας με φυσική «μοκέτα». Εάν γίνει πράξη, θα πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, αυξάνονται οι συζητήσεις να σταματήσει η δημιουργία «μοκέτας» ακόμα και με το καλύτερο συνθετικό υλικό!

ΥΓ. 9: Μετά τις βροχές τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, η φύση γεμίζει με σπαράγγια! Το αναφέρω λόγω... νοστιμιάς! Για το γεγονός πως κατάφεραν να βγουν αυτή την περίοδο και… σαλιγκάρια (είναι και αυτά νόστιμα), δεν είναι να απορεί κανείς, αλλά να… προσέχει! Για να μη νομίζετε κάποιοι, ότι... πετούν όλοι «χαρταετό» σ' αυτήν την... πόλη. 

ΥΓ. 10: Καλές Απόκριες σε όλους! Με το καλό να γλεντήσετε και να κάψετε τον βασιλιά καρνάβαλο. Μη σας κόψουμε και απ' τους χορούς. Όλα χρειάζονται και είναι απαραίτητα, και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Για να ξεκινήσει, άλλωστε, μια νέα πορεία, καθαρή και με όραμα, πολλές φορές είναι απαραίτητο και το… κάψιμο, μέσα στις όλες διεργασίες που είναι να γίνουν. Με στόχο την «Καθαρά Δευτέρα» ο χαρταετός μας να βρεθεί - ξανά - ψηλά. 

ΥΓ. 11: Αυτά… Έπεται και συνέχεια. Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Η κατασκευή του υδατοδρομίου στην Κοιλάδα έχει προκαλέσει «πόλεμο» στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γενικότερα στον δήμο Ερμιονίδας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει «διχάσει» η κατασκευή, καθώς υπάρχουν δυο αντίπαλα στρατόπεδα, με κάποιους να βάζουν σ’ αυτή τη διαμάχη και την οικογένεια του εφοπλιστή Λιβανού, που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή, έχοντας υπό την ιδιοκτησίας της και το νησί Κορωνίδα, στον κόλπο της Κοιλάδας.

Όπως με πληροφόρησαν, ο Δήμος Ερμιονίδας δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα και θα συνεχίζει να στηρίζει την κατασκευή του, παρότι, όσοι είναι αντίθετοι, φέρνουν στο τραπέζι και θέματα που αφορούν τις προδιαγραφές (μιλώντας και για ιχθυοκαλλιέργειες που είναι κοντά), ρωτώντας εάν αυτές πληρούνται, για να δημιουργηθεί το υδατοδρόμιο στο σημείο που έχει επιλεχθεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 24 Οκτωβρίου 2023, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Κοιλάδας, μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου (το οποίο χρηματοδοτεί το έργο) και του Δήμου Ερμιονίδας. Στις 21 Νοεμβρίου 2023, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέθεσε στην εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» το έργο της έκδοσης της άδειας ίδρυσης του συγκεκριμένου υδατοδρομίου στο λιμάνι.

Ακολούθως, η εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» απέστειλε τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο σε συνεργασία με το ΔΛΤ Ερμιονίδας, μετά από αυτοψία των χώρων της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας, επέλεξε το κατάλληλο σημείο για να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο. Επιλέχθηκε συγκεκριμένο σημείο, στη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού της Κοιλάδας και απέναντι από το νησί Κορωνίδα της οικογένειας Λιβανού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό το σημείο κρίθηκε ότι εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες για την ασφαλή προσθαλάσσωση των υδροπλάνων, τον ελλιμενισμό τους και την εγκατάσταση στεγασμένου χώρου για τον έλεγχο και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αυτοί που θέλουν τη δημιουργία του υδατοδρομίου, αναφέρουν ότι θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά στο τουριστικό κομμάτι με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σε πρόοδο σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής των ντόπιων και με νέες θέσεις εργασίας. Και σ’ αυτό το «στρατόπεδο» ανήκει και ο Δήμος Ερμιονίδας, ο οποίος υπέγραψε, άλλωστε, και την προγραμματική σύμβαση.

Αυτοί που «πολεμούν» τη «γέννηση» του υδατοδρομίου, όπως σας ανέφερα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να γίνει αυτό το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν και για κάθε προβληματισμό φέρεται να έχουν δοθεί απαντήσεις από τους υπεύθυνους του έργου. Οι «πολέμιοι» του έργου αναφέρουν ότι όλα γίνονται στο βωμό της «ανάπτυξης» που αφορά την επιχειρηματική κερδοφορία, η οποία στηρίζεται σε κρατικές υποδομές, αλλά με πολλά μείον για την περιοχή και τους πολίτες της. Τονίζουν ότι πρόκειται για «δουλειά» ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και ιδιωτικής – ξένης – εταιρείας (με έλληνες εκπροσώπους), βάζοντας στο… παιχνίδι και τη δημιουργία του «Kilada Hills» (εδώ σας είχαμε αποκαλύψει ότι το συγκεκριμένο έργο με επίκεντρο το γκολφ, αποτελεί μια επένδυση που για πολλούς λόγους πρέπει να ολοκληρωθεί) σε κοντινή απόσταση.

Η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» από τη στιγμή που κάποιοι ενέπλεξαν και την οικογένεια Λιβανού, αναφέροντας ότι αυτή βρίσκεται πίσω από το «όχι», καθώς λόγω της μεγάλης επιρροής της στην περιοχή, έχει μαζί της συγκεκριμένους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τοπική ομάδα της περιοχής, Κορωνίδα Κοιλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για «επίθεση» στην οικογένεια Λιβανού. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σύσσωμη η αθλητική οικογένεια της Κορωνίδας Κοιλάδας , καταδικάζει απερίφραστα την στοχοποιημένη κι ανώνυμη επίθεση κατά της οικογένειας Γεωργίου Λιβανού και πιο συγκεκριμένα κατά της κας Λίτας Λιβανού.

Η επίθεση αυτή γίνεται περισσότερο αήθης , αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει στο χωριό της Κοιλάδας αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας.

Εμείς θέλουμε γι’ ακόμα μια φορά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την οικογένεια που για 30 και πλέον χρόνια είναι δίπλα στην Κορωνίδα Κοιλάδας.

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε δημόσια τη στήριξή μας στην οικογένεια και πως είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Ευχόμαστε να ήταν η πρώτη και τελευταία τέτοια απαράδεκτη κίνηση.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Κορωνίδας Κοιλάδας»

Δήμος Ερμιονίδας: Αυτά είναι τα οφέλη του έργου

Δεν πρόλαβε, μάλιστα, να... στεγνώσει το «μελάνι» από τις γραμμές που διαβάζετε και ο Δήμος Ερμιονίδας εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας παρέχει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Υδατοδρομίου Κοιλάδας και όλα τα στάδια που έχουν μεσολαβήσει για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας επιβεβαιώνονται και όλα τα παραπάνω, σχετικά με τους ενδοιασμούς που υπάρχουν για την κατασκευή του.  

Μαργέτας: Παντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη χωροθέτηση

Ενστάσεις περί της λειτουργίας υδατοδρομίου στον συγκεκριμένο χώρο στην Κοιλάδα κατέθεσε, μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας Γιάννης Μαργέτας. Αυτό μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, διαβάζοντας την αρ. 107/2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας (ΑΔΑ: ΡΜΙΤΟΛΘΛ-Ω1Ω), βάσει της οποίας εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση του. «Είναι παντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη χωροθέτηση», αναφέρει ο Γιάννης Μαργέτας.

Διαβάστε εδώ τις τελευταίες αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων αναρτημένες ήδη στην Διαύγεια ενώ περικλείεται και το σκεπτικό της διαφωνίας και των ενστάσεων που διατύπωσε ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο Αύριο».  

Οι συμβάσεις – αποφάσεις για το έργο, όπως τις δημοσίευσε και η εφημερίδα «Αναγνώστης»

Η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του Υδατοδρομίου Κοιλάδας:

Η σύμβαση για την έκδοση άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου Κοιλάδας:

Η απόφαση χωροθέτησης του υδατοδρομίου Κοιλάδας από το ΔΣ του ΔΛΤΕ και το διαβιβαστικό αποστολής της προς την εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ»:

ΥΓ.1: Ένα «πουλάκι» μου ανέφερε ότι υπάρχει άλλη μία «μεγάλη» οικογένεια που… δραστηριοποιείται σε κοντινή περιοχή και – όντως – δεν βλέπει με καλό «μάτι» τη δημιουργία υδατοδρομίου στο συγκεκριμένο μέρος.

ΥΓ. 2: Από το 2022 είχε γίνει, πάντως, γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρούσε σε προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης λιμένων για τη λειτουργία υδατοδρομίων, που αφορούσαν αρχικά περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας. Τότε, από την Ερμιονίδα είχαν… επιλεγεί Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι, αλλά και το Ναύπλιο από την υπόλοιπη Αργολίδα. Τότε, είχε συναντηθεί ο Παναγιώτης Νίκας με τους εκπροσώπους της εταιρείας «Hellenic Seaplanes».

Τότε, είχε εμπλακεί το όνομα της «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ», ξέρετε της εταιρείας που είναι φορέας Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Ερμιόνης (όπου φτιάχνεται η νέα μαρίνα) και του κατασκευασμένου καταφυγίου τουριστικών σκαφών του Λιμένα Πόρτο Χελίου, σε στενή συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας.

Τότε, για την υλοποίηση της έγκρισης των δύο Υδάτινων Πεδίων, η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ» είχε επιλέξει ως ανάδοχο την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ», που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και των Υδάτινων Πεδίων, καθώς έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων Υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και του πρώτου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στη Χαλκιδική.

ΥΓ. 3: Ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις και οι αρμόδιοι οφείλουν να δίνουν απαντήσεις, ακόμα και εάν κάποιος δεν είναι καλά ενημερωμένος - Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πολίτες πολλές φορές έχουν συγκεκριμένες απορίες και όσοι έχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να δέχονται τις ερωτήσεις με κατανόηση.

ΥΓ. 4: Έπεσε στα… αυτιά μου ότι – σε συγκεκριμένη κοινότητα – κάποιοι δεν πήγαιναν (και δεν πάνε) εδώ και καιρό στο «ταμείο» για να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν για τη χρήση του δικτύου ύδρευσης. Το λένε οι ίδιοι. Κάποιοι μιλούν και για… συμβιβασμούς. Δε θέλω να πιστέψω αυτές τις «κακές» γλώσσες. Οφείλω, πάντως, να αναγνωρίσω ότι στις περισσότερες κοινότητες η ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες μόνο κακή μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΥΓ. 5: Τι γίνεται με την υδροδότηση σε κοινότητα της ορεινής γραμμής; Θα σας αναφέρω ότι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι για πολλές ώρες της ημέρας δεν έχουν νερό στις βρύσες τους εδώ και καιρό, και μέσα στη χειμερινή περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας η κατανάλωση νερού δεν είναι μεγάλη. 

ΥΓ. 6: Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου είναι πολλά τα… κομμάτια του οδικού δικτύου (κεντρικού και μη) που θέλουν βελτιώσεις και διορθώσεις. Είναι πολλές και οι λακκούβες. Τόσο κοντά στη θάλασσα όσο και πιο εσωτερικά του δήμου. Ως επισήμανση τα παραπάνω, για να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι αρμόδιοι. Αποτελεί και θέμα ασφάλειας για όλους μας. Ρωτήστε και οδηγούς που πάνε σε όλο το... μήκος και πλάτος αυτής της περιοχής.

ΥΓ. 7: Σταμάτησαν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένες κοινότητες και σε δρόμους εντός σχεδίου, ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και να είχαν ολοκληρωθεί μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Αλλού έμειναν στη μέση και αλλού δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν. Σε άλλα έργα άλλαξε ο εργολάβος, σε άλλα τελείωσαν τα υλικά. Και κάποιοι κάτοικοι, ακόμα έναν χειμώνα διανύουν αποστάσεις μέσα σε λάσπη για να φτάσουν στην πόρτα τους, αναμένοντας στο… ακουστικό τους.

ΥΓ. 8: Σε συγκεκριμένη έκταση, γειτονική σε γήπεδο, που προφανώς είναι δημοτική, αποφάσισε κάποιος να αποθέτουν πολίτες φθαρτά υλικά, που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα υλικά από κήπους και κλαδέματα. Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα έμπαινε και μια φωτιά για να καούν αυτά τα υλικά. Μόνο που στον συγκεκριμένο χώρο, κάποιοι εναποθέτουν εδώ και καιρό υλικά-αντικείμενα, που δεν είναι φθαρτά, ενώ δίπλα υπάρχει μικρό ποτάμι. Για όλο αυτό το κατάντημα ποιος πήρε τις σχετικές αποφάσεις; Έγινε κάποια μελέτη; Το θέμα της μόλυνσης - του υδροφόρου ορίζοντα - απασχολεί κανέναν;

ΥΓ. 9: Μεγάλη «πληγή» τα νερά σε δημόσιους δρόμους που προέρχονται από χρήσεις σε ιδιωτικούς χώρους. Κάνεις μια βόλτα και βλέπεις μέχρι και πλαστικούς σωλήνες να εξέχουν από τοίχους και είναι συνδεδεμένα με νεροχύτες και πλυντήρια!!! Και… βουρ οι σαπουνάδες στον δρόμο. Καταλαβαίνω ότι θα λυθούν πολλά με την αποχέτευση, αλλά πρέπει σε κάποιους να «μιλήσει» η λέξη «σεβασμός»!

ΥΓ. 10: Θα μιλήσουμε σύντομα και για αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για το θέμα της συντήρησης αυτών και όσων είναι υπεύθυνοι μ' αυτό το κομμάτι. Μέσω μιας ιστορίας... κάποιου που πηγαίνει ταξίδια και τον έχει πιάσει μελαγχολία για όσα βλέπει, και εντός της χώρας μας, σε σχέση με όσα αντικρίζει εντός της… πόλης μας. Θα μιλήσουμε και για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δυνατοί αθλητικοί οργανισμοί. 

ΥΓ. 11: Αυτά… Έπεται και συνέχεια. Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Διαβάστε ακόμα:

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο, Ερμιονίδα και Λουτράκι

Εγκρίθηκαν τα υδάτινα πεδία σε Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι – Έρχονται τα πρώτα υδροπλάνα στην Αργολίδα

Λάμπρου: Στα συλλογικά όργανα του Δήμου τα υδάτινα πεδία, να εξεταστούν όλες οι παράμετροι (εικόνα)

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου έκανε γνωστή την απόφασή του για την… πορεία του Δήμου Ερμιονίδας, με βάση τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, μετά την εκδίκαση της ένστασης του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Μαργέτα και της παράταξης του («Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο»), στις 16 Ιανουαρίου 2024, κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Ναυπλίου που επικύρωσε τα αποτελέσματα υπέρ του Γιάννη Γεωργόπουλου με 54 ψήφους υπέρ.

Με βάση την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου (είχε προηγηθεί και η διαδικασία της επανακαμέτρησης υπέρ του Γεωργόπουλου), που έγινε γνωστή την Τρίτη (13/02), η Δημοτική Αρχή συνεχίζει το έργο της χωρίς… αλλαγές. Με την πλευρά Μαργέτα να αναφέρει, ωστόσο, σε ανακοίνωσή της ότι «η παράταξη μας επιφυλάσσεται να αξιολογήσει νομικά περαιτέρω την εκδοθείσα απόφαση».

Με απλά λόγια, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου απέρριψε ομόφωνα την ένσταση της πλευράς Μαργέτα, οπότε το ίδιο έγινε και με την αντένσταση της «Δυνατής Ερμιονίδας» και του νυν δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου. Καθοριστικό ρόλο για την απόφαση του δικαστηρίου, βάσει των όσων αναφέρονται σ’ αυτή, έπαιξε η κατάθεση στο ακροατήριο της δικαστικής αντιπροσώπου, που ήταν επικεφαλής της διαδικασίας στο 140ο εκλογικό τμήμα στη Δημοτική Κοινότητα Θερμησίας, σχετικά με τα 93 ψηφοδέλτια που βρέθηκαν με κύκλο στην περιοχή που έμπαιναν οι σταυροί προτίμησης και η πλευρά Μαργέτα ζητούσε την ακύρωση τους. Η δικαστική αντιπρόσωπος κλήθηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο, ενώ είχε προηγηθεί και ένορκη βεβαίωσή της πριν από τη δίκη, κάτι που έπραξαν και άλλοι που ήταν παρόντες νόμιμα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Η κατάθεση της είχε, λοιπόν ειδικό βάρος για το δικαστήριο, ούσα η άρχουσα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα και ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, βάσει των όσων αναφέρει η νομοθεσία, και λόγω των όσων πρεσβεύει με τη θέση της ως δικηγόρος.

Όπως είχε γίνει γνωστό, κάτι που αναφέρει και η απόφαση, η δικαστική αντιπρόσωπος τόνισε στην κατάθεσή της στο δικαστήριο ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια βγήκαν ως έγκυρα από την κάλπη, κάτι που διαπίστωναν όλοι οι παρευρισκόμενοι και έτσι ακολούθησε η καταμέτρησή τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, κάτι που υποστήριξε και η πλευρά Γεωργόπουλου. Η ίδια εξήγησε, μάλιστα, στο δικαστήριο το γιατί αποφάσισε να βάζει κύκλους σε κάποια ψηφοδέλτια, στο σημείο που υπήρχαν σταυροί, ώστε να κυλήσει η διαδικασία ομαλά, κάνοντας γνωστό ότι αυτό δεν κατεγράφη από την ίδια στα σχετικά βιβλία που τηρήθηκαν. Χωρίς να θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάστηκε η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, εάν έβγαιναν από τους φακέλους με κύκλους στους σταυρούς προτίμησης – που ακολούθως φέρεται να έβαλε η δικαστική αντιπρόσωπος, μαζί με τη μονογραφή – θα ήταν άκυρα (όπως σας εξηγήσαμε μετά την εκδίκαση).

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου και όσα αναγράφονται σ’ αυτή, γίνονται γνωστά και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, που αφορούν και τους δυο αντίδικους, για το πώς χειρίστηκαν ορισμένοι τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και το… πολεμικό κλίμα που επικράτησε σε Θερμησία και Ερμιόνη το βράδυ των εκλογών. Με την ένταση να έχει… χτυπήσει «κόκκινο» από το πρωί, λόγω της παρουσίας υποψήφιων, αλλά και εκπροσώπων των συνδυασμών στα εκλογικά τμήματα (139 και 140 στη Θερμησία). Όπως τόνισε, άλλωστε, και η δικαστική αντιπρόσωπος, εκπρόσωπος από συγκεκριμένο συνδυασμό ήταν αυτή που ουσιαστικά την… ώθησε στην απόφαση να βάζει κύκλους κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης, κάτι που η τελευταία αρνήθηκε.

Βάσει και των όσων ακούστηκαν στο δικαστήριο, να τονιστεί, ακόμα, ότι η διαδικασία στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα (140) ολοκληρώθηκε και ο σάκος με τα ψηφοδέλτια έκλεισε χωρίς να γίνει κάποια ένσταση για τη διαδικασία, στο διάστημα δηλαδή που προβλέπεται από τον νόμο. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι από την παράταξη Μαργέτα αποχώρησαν, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η πλευρά Γεωργόπουλου στάθηκε, μάλιστα, και στο γεγονός ότι ο Γιάννης Μαργέτας έδωσε συγχαρητήρια στον αντίπαλό του, μετά τα αποτελέσματα της 8ης Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά…

… η δικαστική αντιπρόσωπος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ερμιονίδα και δεν γνωρίζει κάποιο πρόσωπο από τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογράμμισε ότι στο 140ο εκλογικό τμήμα στην περιοχή της Θερμησίας είχε προβλήματα από το πρωί με τους εκπροσώπους των συνδυασμών, αναφέροντας ότι υπήρχε ένταση. Έκανε σαφές πως η ίδια θέλησε να τηρήσει σωστά τη διαδικασία, με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με όσα τόνισε η δικαστική αντιπρόσωπος, όταν ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, ακολουθήθηκαν όσα προβλέπονται και στο πλαίσιο αυτό ανοίχτηκαν οι φάκελοι, αφού μετρήθηκαν. Τα ψηφοδέλτια αριθμήθηκαν και τα έγκυρα έπρεπε να μονογραφούν από τη δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία, όπως ανέφερε, πρώτα διαπίστωνε την εγκυρότητά τους, δείχνοντάς τα σε όλους, και ακολούθησε η καταμέτρηση.

Στα ψηφοδέλτια όφειλε, λοιπόν, να βάζει και τη μονογραφή της και τότε υπήρξε… θέμα. Επειδή σε κάποια ψηφοδέλτια δεν υπήρχε αρκετός χώρος, η μονογραφή της ήταν μικρή. Συγκεκριμένη… πλευρά της έκανε παρατήρηση ότι μπορεί η μονογραφή σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια να λογιστεί σαν σταυρός και να υπάρξει μπέρδεμα. Ειδικότερα, όπως τόνισε η δικαστική αντιπρόσωπος, συγκεκριμένη εκπρόσωπος έκανε αυτή την παρατήρηση και τότε η ίδια πρότεινε προφορικά να κυκλώνει τους σταυρούς στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Αναφέροντας ότι αυτό δεν το κατέγραψε στα βιβλία συμβάντων, ενώ φέρεται να μη το ανακοίνωσε στην εφορευτική επιτροπή. Υπογράμμισε με έμφαση στο δικαστήριο ότι έδειχνε τα ψηφοδέλτια σε όλους, όταν άνοιγε τους φακέλους, ως προς την εγκυρότητά τους.

Το σκεπτικό της και η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας

Να τονιστεί ότι μετά την ένσταση της παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο», η δικαστική αντιπρόσωπος προέβη σε ένορκη βεβαίωση στην Αθήνα, αναφέροντας σ’ αυτήν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, εξηγώντας από πριν, τους λόγους που προέβη στις συγκεκριμένες ενέργειές της και τις παρεμβάσεις που είχε να... αντιμετωπίσει από εκπροσώπους των συνδυασμών. Όπως αναφέραμε, ένορκες βεβαιώσεις, έγιναν και άλλους που είχαν ρόλο στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η δικαστική αντιπρόσωπος κλήθηκε να καταθέσει τα όσα συνέβησαν, τη διαδικασία της καταμέτρησης κλπ. Εκεί, όπως τονίσαμε, επεσήμανε ότι εκ παραδρομής δεν κατέγραψε στα βιβλία συμβάντων το κύκλωμα των σταυρών σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, διότι όλα ήταν ξεκάθαρα σχετικά με τη διαδικασία, και απολογήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή. Το σκεπτικό της για την απόφασή της να βάζει κύκλους αφορούσε να τηρηθεί η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας και η προστασία της εγκυρότητας του σταυρού.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, κύκλωνε όσα ψηφοδέλτια (όλων των συνδυασμών) έκρινε ότι έπρεπε να γίνει αυτό, ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις, μετά και την παρατήρηση που δέχτηκε. Έκανε σαφές, ότι τα ψηφοδέλτια που έβγαιναν από την κάλπη δεν είχαν κύκλους, τα έβλεπαν όλοι και δεν υπέβαλαν καμία ένσταση και υπογράμμισε ότι αν έβγαινε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο από την κάλπη θα γινόταν αντιληπτό από όλους. «Από το πρωί οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έψαχναν αφορμές για ενστάσεις γι’ αυτό προσπάθησα να είναι τυπική», ανέφερε, ενώ το ίδιο έπραξε και με ψηφοδέλτια που αφορούσαν τις Περιφερειακές εκλογές.

Η δικαστική αντιπρόσωπος επεσήμανε, ακόμα, στο δικαστήριο ότι νιώθει άσχημα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, τονίζοντας με έμφαση ότι όποιο ψηφοδέλτιο ήταν έγκυρο κρίθηκε έγκυρο, όποιο ήταν άκυρο κρίθηκε άκυρο. «Ήταν πολλά άτομα παρόντα και δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάποια παράβαση», φέρεται να είπε και επανέλαβε ότι τους κύκλους τους έβαλε η ίδια. Στην ένορκη βεβαίωση της φέρεται να έχει πει ότι έγραφε στα ψηφοδέλτια τη λέξη «έγκυρο», αλλά στο ακροατήριο δεν ήταν ξεκάθαρη γι’ αυτό.

Να τονιστεί ότι η πλευρά του Γιάννη Μαργέτα, μέσω των δικηγόρων, ζήτησε από το δικαστήριο να μην λάβει υπόψη τις ένορκες βεβαιώσεις που είχαν γίνει πριν από τη δίκη, αναφέροντας ότι δεν περιλαμβάνουν όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ενώ δεν κλήθηκε, όταν έγιναν, και η δική τους πλευρά για να κάνει τις ερωτήσεις, κάτι που δεν ήταν, πάντως, απαραίτητο. Τότε, ζητήθηκε από την πλευρά Μαργέτα να παρουσιαστεί ως μάρτυρας η εκπρόσωπός τους στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, ώστε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε έκανε παρατήρηση στη δικαστική αντιπρόσωπο κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, αναφέροντας ότι από μόνη της αποφάσισε να κυκλώνει τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια. Η εκπρόσωπος της συγκεκριμένης παράταξης υπογράμμισε ότι καθόταν σε απόσταση που δεν μπορούσε να έχει οπτική επαφή του περιεχομένου του ψηφοδελτίου, αναιρώντας όσα ανέφερε η δικαστική αντιπρόσωπος. Φέρεται, μάλιστα, να ειπώθηκε ότι όταν άλλος εκπρόσωπος συνδυασμού προσπάθησε να πλησιάσει, η δικαστική αντιπρόσωπος του ζήτησε να επιστρέψει στη θέση του.

Όπως άφησε να εννοηθεί η πλευρά Μαργέτα, ψηφοδέλτια που είχαν κυκλωμένους σταυρούς πριν βγουν από τους φακέλους για την καταμέτρηση, έφεραν διακριτικά γνωρίσματα. Έτσι, ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε το απόρρητο της ψηφοφορίας, καθώς μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του εκλογέα. Φέρεται, άλλωστε, ότι, με όσα ειπώθηκαν, υπήρξε καταγγελία για λειτουργία εκλογικού κέντρου έξω από τα δύο συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα και αυτό το γεγονός συνδέθηκε με τα όσα υπογράμμισε η συγκεκριμένη πλευρά για παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Μαργέτα (είχε ζητήσει ακόμη 37 ψηφοδέλτια να θεωρηθούν άκυρα για διάφορους λόγους) υποστήριξε στην προσφυγή της ότι η… ζωή ενός ψηφοδελτίου δεν σταματά με την εξαγωγή του – και την καταμέτρησή του – από την κάλπη. Υπογραμμίζοντας ότι εφόσον υπάρχουν κύκλοι σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια – όπως αναφέρθηκε, έστω και με το… χέρι της δικαστικής αντιπροσώπου – αυτά καθίστανται αυτομάτως άκυρα. Οπότε υπάρχει έλλειψη εγκυρότητας, η διαφορετικά απουσία κύρους στη διαδικασία, αφού υπάρχουν, έστω και εάν διαμορφώθηκαν στην πορεία, άκυρα στοιχεία. Κάτι που φαίνεται ότι δεν δέχτηκε το δικαστήριο. Η δικαστική αντιπρόσωπος, όπως είπε στο δικαστήριο, ήταν αυτή που έβαλε κύκλους σε ψηφοδέλτια και των δυο παρατάξεων, ενώ το ίδιο έκανε και στην καταμέτρηση για τις Περιφερειακές εκλογές.

ΥΓ. 1: Θα σταθώ, πάντως, ξανά στην ευθύνη όλων όσων είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας σ’ ένα εκλογικό κέντρο, ακόμα και από τα αρμόδια Υπουργεία. Και για το πώς διασφαλίζεται αυτό, όπως και η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, βάσει των όσων αναφέρει η σχετική νομοθεσία. Όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια τέτοια σοβαρή διαδικασία, που για κάποιους μπορεί να έχει και κυρώσεις, από όποια θέση και εάν βρίσκεσαι, είτε ως δικαστικός αντιπρόσωπος, είτε ως εφορευτική επιτροπή, είτε ως εκπρόσωπος συνδυασμού, φέρεις ευθύνη, ώστε να κυλήσουν όλα, βάσει των όσων αναφέρει η σχετική νομοθεσία.

ΥΓ. 2: Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή… Θα μπορούσε να θυμηθεί κάποιος – όχι ως υπόθεση – το δικαστικό θρίλερ «Κράμερ εναντίον Κράμερ», λόγω ονομάτων!

ΥΓ. 3: Καταλαβαίνει κάποιος τι συνέβη το βράδυ των εκλογών, με δεδομένο ότι κλήθηκε η αστυνομία σε εκλογικά τμήματα της Ερμιόνης και της Θερμησίας, με εντάσεις και καταγγελίες για νοθεία. «Όση πίεση και εάν υπήρχε, ακόμα και εάν κάποιοι ένιωσαν ότι πάνε να τους… κλέψουν και τους ταλαιπώρησαν για μεγάλο διάστημα, νομίζω ότι το γλέντι μετά την απόφαση του δικαστηρίου τη δεδομένη χρονική στιγμή και περίπου τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ήταν υπερβολή». Σε εισαγωγικά η φράση, διότι μεταφέρθηκε από πολίτη, που στήριξε, μάλιστα, τους νικητές. Και συμπληρώνω: «Προέχουν, πλέον, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν στον δήμο και είναι πολλά. Αυτό επιζητά και ο κόσμος. Έργο έχει γίνει, αλλά τα θέματα που επιζητούν λύσεις είναι πολλά, και αφορούν – ΟΛΟΥΣ – τους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν πάντα τους αυστηρούς κριτές των πεπραγμένων. Εν αναμονή μια νέας τουριστικής περιόδου, υπάρχουν έργα για να ολοκληρωθούν, εκκρεμούν βελτιώσεις να γίνουν»!

ΥΓ.4: Την επόμενη πενταετία (2024-2028) έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν πολλά έργα στον Δήμο Ερμιονίδας. Θα πέσουν και πολλά «πακέτα» μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και όχι μόνο. Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη, είτε είναι στην παράταξη που έχει τον πρώτο λόγο στην άσκηση εξουσίας, είτε είναι στις θέσεις της αντιπολίτευσης. Εδώ θα είμαστε εμείς, να καταγράφουμε τα έργα, αλλά και να ελέγχουμε την εξουσία.

ΥΓ. 5: Λέτε τώρα να είναι πιο ήρεμο το κλίμα στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Ερμιονίδας; Ρωτάω, διότι όπως ειπώθηκε από συμπολίτη μας, βάσει των όσων έχουν εξελιχθεί στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις, «όποιος θέλει να παρακολουθήσει στο μέλλον από κοντά εργασίες του ΔΣ, καλό είναι να πάρει μαζί του… κράνος». Λόγια που δεν τιμάνε κανέναν. Βλέπετε, υπάρχει και live μετάδοση. Για τη λειτουργία του ΔΣ υπάρχουν, πάντως, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, κανόνες για όλους, από όποια θέση και εάν βρίσκεται κάποιος εκλεγμένος σ’ αυτό, είτε είναι επικεφαλής παράταξης, είτε Δημοτικός Σύμβουλος, είτε προεδρεύει της διαδικασίας.

ΥΓ. 6: Κάποιοι χαμηλώστε το κεφάλι και ξεκαβαλήστε το… καλάμι! Έχουν γνώσιν οι φύλακες! Όταν αποφασίζεις να προσφέρεις δεν βλέπεις μόνο «λάφυρα». Προέχει να προσφέρεις. Και φυσικά μέρος του «παιχνιδιού» είναι και η (αυτό)κριτική. Επίσης, κάθε αντίθετη άποψη δεν είναι… αυτομάτως και «εχθρική».

ΥΓ. 7: Μεγάλο πλήγμα οι λεγόμενοι «παρατρεχάμενοι», ειδικά εάν αυτός που τους έχει κοντά του δεν έχει τη δύναμη να τους βάζει όρια στην επιρροή που του ασκούν!

ΥΓ. 8: Αυτά… Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων «Δυνατή Ερμιονίδα» (Γιάννης Γεωργόπουλος) και «Ερμιονίδα - Βήμα στο αύριο» (Γιάννης Μαργέτας), μετά την απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου

Πανηγυρική Δικαίωση για τη «Δυνατή Ερμιονίδα» από την Ελληνική Δικαιοσύνη

Η Πανηγυρική Δικαίωση για εμένα προσωπικά και για τη «Δυνατή Ερμιονίδα» ήρθε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, το οποίο όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, με την υπ’ αριθμ. 10/2024 απόφασή του απέρριψε ομόφωνα την ένσταση του κ. Μαργέτα, με την οποία είχε στραφεί κατά του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Ερμιονίδας.

Σήμερα τα ψέματα τελείωσαν και για ακόμα φορά με την βούλα της Δικαιοσύνης επιβεβαιώθηκε ότι ο Νικητής των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 είναι η «Δυνατή Ερμιονίδα» και ότι ο λαός ξεκάθαρα με εξέλεξε Δήμαρχο Ερμιονίδας για την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Μαργέτας και το διευθυντήριο από το οποίο καθοδηγείται, έλαβαν την αποστομωτική απάντηση από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Η βούληση των Δημοτών της Ερμιονίδας δεν νοθεύεται και δεν φαλκιδεύεται με κανέναν τρόπο.

Αυτοί που με γελοία επιχειρήματα προσπάθησαν να αλλοιώσουν την ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού της Ερμιονίδας αρνούμενοι να αποδεχτούν την ήττα τους, έφαγαν την τέταρτη κατά σειρά “καρπαζιά” τους.

Η πρώτη ήρθε στην κάλπη την 8η Οκτωβρίου 2023 από τον λαό της Ερμιονίδας, η δεύτερη ήρθε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου, το οποίο με την 999/2023 απόφασή του, με ανακήρυξε Νικητή των εκλογών και Δήμαρχο Ερμιονίδας, η τρίτη ήρθε από την διαδικασία επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων, όπου η διαφορά των 54 ψήφων έμεινε αμετάβλητη και η τέταρτη ήρθε σήμερα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Ο κ. Μαργέτας και το διευθυντήριό του, είναι καιρός να αντιληφθούν επιτέλους το μέγεθος της κατρακύλας τους.

Απέδειξαν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η “καρέκλα” και δεν διαθέτουν κανένα ηθικό φραγμό προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Η αξιοπρέπεια και ο πολιτικός πολιτισμός είναι λέξεις άγνωστες γι’ αυτούς.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν διαθέτουν καμία σοβαρότητα.

Επέλεξαν τον δρόμο του διχασμού της τοπικής μας κοινωνίας, στρεφόμενοι χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, κατά της 999/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία με είχε ανακηρύξει Νικητή των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Τα δήθεν «αξιολογημένα ευρήματά» τους με τα οποία προσέφυγαν στο Εκλογοδικείο, είναι φως φανάρι για κάθε κοινό νου, πως αποτελούν αέρα κοπανιστό.

Θέλησαν να κλέψουν τις εκλογές, προσπαθώντας να ακυρώσουν 93 καταφανώς έγκυρα ψηφοδέλτια της «Δυνατής Ερμιονίδας» σε ένα εκλογικό τμήμα της Θερμησίας, με το φαιδρό επιχείρημα ότι οι σταυροί προτίμησής τους είχαν κύκλους και άρα ήταν σημαδεμένα από εμένα και την παράταξή μου.

Παρά το ότι οι πάντες γνώριζαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά βγήκαν από τους φακέλους έγκυρα χωρίς κύκλους και ότι οι κύκλοι μπήκαν εκ των υστέρων από την δικαστική αντιπρόσωπο του εν λόγω εκλογικού τμήματος, κατά την διαδικασία καταχώρησής τους στα βιβλία.

Μάλιστα, η δικαστική αντιπρόσωπος ενημέρωσε την Εφορευτική Επιτροπή, την Γραμματέα και τους Εκλογικούς Αντιπροσώπους όλων των συνδυασμών του εκλογικού τμήματος, ότι θα κυκλώνει τους σταυρούς προτίμησης των ψηφοδελτίων, διότι έτσι διευκολύνεται στην διαλογή τους.

Φυσικά όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε πλήρως η δικαστική αντιπρόσωπος στην κατάθεσή της, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι δύο παριστάμενοι Εκλογικοί Αντιπρόσωποι του κ. Μαργέτα δεν έκαναν καμία ένσταση ακυρότητας ψηφοδελτίου, ενώ την επόμενη μέρα των εκλογών ο ίδιος αναγνώρισε το αποτέλεσμά τους, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Έπειτα άλλαξε γνώμη, μη μπορώντας να αποδεχτεί την ήττα του και προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλέψει τις εκλογές, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, ούτε και αυτόν της κουμπαριάς του μαζί μου.

Βέβαια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός η προσφυγή στην Δικαιοσύνη, αλλά όταν αυτό το κάνει κάποιος χωρίς κανένα στοιχείο, τότε είναι σίγουρο ότι θα υποστεί τις πολιτικές και δικαστικές συνέπειες αυτής της πράξης του.

Διότι ο κ. Μαργέτας αποφάσισε να με σύρει στα δικαστήρια άδικα, παρότι γνώριζε πολύ καλά από τους δύο εκλογικούς του αντιπροσώπους που ήταν παρόντες στην καταμέτρηση, ότι τους κύκλους έθεσε εκ των υστέρων η ίδια η δικαστική αντιπρόσωπος, ενώ τα ψηφοδέλτια αυτά βγήκαν από τους φακέλους έγκυρα χωρίς κύκλους.

Άκουσα από τον κ. Μαργέτα αστείες δικαιολογίες του τύπου «είθισται το κύρος των εκλογών να ελέγχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Όχι κ. Μαργέτα, κάνετε λάθος!!! Δεν «είθισται», αλλά επιβάλλεται.

Πάντα το κύρος των εκλογών ελέγχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Και η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 999/2023 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, είναι αυτή που με ανακήρυξε Δήμαρχο Ερμιονίδας για την πενταετία 2024-2028.

Και εσείς κ. Μαργέτα προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας, επιλέξατε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο να στραφείτε εναντίον αυτής της Δικαστικής Απόφασης, κάτι το οποίο δεν «είθισται» σε καμία περίπτωση και βέβαια επισύρει σοβαρότατες συνέπειες.

Μάλιστα, σας θυμίζω ότι το 2014 έχασα τις εκλογές στον Δήμο Ερμιονίδας για 56 ψήφους από τον αείμνηστο Δημήτρη Σφυρή και αποδέχτηκα με αξιοπρέπεια την ήττα μου, χωρίς να προσφύγω στο Εκλογοδικείο. Επίσης, το 2006 αλλά και το 2002 οι δημοτικές εκλογές στον Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου κρίθηκαν αμφότερες με 52 ψήφους διαφορά, χωρίς ποτέ να προσφύγει στο Εκλογοδικείο ο ηττημένος.

Αυτές οι καταστάσεις που ζούμε σήμερα είναι πρωτόγνωρες για τον Δήμο μας.

Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους ανερμάτιστους, χωρίς ίχνος σοβαρότητας και δεν τρέφω καμία ελπίδα ότι θα σταματήσει η κατρακύλα τους, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχηθώ καλή τύχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και όπου αλλού θελήσουν να προσφύγουν με τα «αξιολογημένα ευρήματά» τους.

Εγώ θα συνεχίσω τον καθημερινό μου αγώνα για την πρόοδο του τόπου μας και για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, από την θέση που μου έδωσε την εντολή ο λαός της Ερμιονίδας να τον υπηρετήσω για τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτή του Δημάρχου.

Γιάννης Γεωργόπουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δυνατή Ερμιονίδα»
Δήμαρχος Ερμιονίδας

«Ερμιονίδα-Βήμα στο Αύριο»: «Με σύνεση, σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες»

Η παράταξη μας, «Ερμιονίδα-Βήμα στο Αύριο» άσκησε το νόμιμο δικαίωμα της για το δικαστικό έλεγχο του αποτελέσματος των εκλογών του Δήμου μας. Με σύνεση, σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας, την εκλογική διαδικασία και φυσικά τη Δικαιοσύνη, ενεργήσαμε σε όλα τα στάδια του δικαστικού ελέγχου τόσο κατά την επανακαταμέτρηση όσο και κατά την υποβολή και εκδίκαση της ένστασης. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και τη χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης, την οποία σεβόμαστε ακόμα και όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις.

Όπως έχουμε επισημάνει τα ευρήματα της επανακαταμέτρησης που αξιολογήθηκαν νομικά και οδήγησαν στην υποβολή της ένστασης είναι δεδομένα και υπαρκτά. Η ίδια η εκδοθείσα απόφαση επί της ενστάσεως, ύστερα από μια πολύωρη ακροαματική διαδικασία, τα διαπιστώνει και η αναγκαιότητα της δικαστικής διάγνωσης ήταν απολύτως επιβεβλημένη.

Η παράταξη μας επιφυλάσσεται να αξιολογήσει νομικά περαιτέρω την εκδοθείσα απόφαση.

Διαβάστε ακόμα:

Περί εγκυρότητας ή ακυρότητας ψηφοδελτίων και η ευθύνη όσων συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία (βίντεο)

Τα μηνύματα της κάλπης – στην Ερμιονίδα – και η στροφή πολιτών σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Το Εκλογοδικείο Ναυπλίου θα αποφασίσει – σε περίπου τρεις εβδομάδες – για την… πορεία του Δήμου Ερμιονίδας, σχετικά με τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, καθώς την Τρίτη (16/01) εκδικάστηκε η ένσταση του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Μαργέτα και της παράταξης του («Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο»), κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Ναυπλίου που επικύρωσε τα αποτελέσματα. Για μια υπόθεση που κρατάει την Ερμιονίδα σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς αποτελεί εδώ και εβδομάδες κύριο θέμα για τις παρατάξεις που διεκδίκησαν (και διεκδικούν) τη Δημαρχία, αλλά και για τους πολίτες της περιοχής.

Οι δυο πλευρές άνοιξαν τα… χαρτιά τους και είναι καλό να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, βάσει των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, αλλά και πάνω σε τι έχει να αποφασίσει το δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά μεταξύ των συνδυασμών του Γιάννη Γεωργόπουλου («Δυνατή Ερμιονίδα») και του Γιάννη Μαργέτα ήταν μόλις 54 ψηφοδέλτια υπέρ του νυν δημάρχου, ο οποίος βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων επανεξελέγη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δικηγόρος της παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο», υποστήριξε, όπως και στην ένσταση που είχε κατατεθεί, ότι 93 ψηφοδέλτια από συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα τοπικής κοινότητας βρέθηκαν με κύκλο στην περιοχή του σταυρού και ζήτησε την ακύρωση τους. Επίσης, η συγκεκριμένη πλευρά υποστηρίζει ότι ακόμη 37 ψηφοδέλτια πρέπει να θεωρηθούν άκυρα για διάφορους λόγους. Επιχειρήματα που αντικρούει, έχοντας κάνει και αντένσταση – η πλευρά της «Δυνατής Ερμιονίδας» μέσω και των συνηγόρων της Λάμπρου Γεωργακόπουλου και Μιχάλης Καραντζά.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, βάσει των όσων έγιναν γνωστά και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, κυρίως για τα 93 ψηφοδέλτια, που ζητάει η πλευρά Μαργέτα να ακυρωθούν για να αλλάξει η εκλογή του νυν δημάρχου (η όλη διαδικασία και με την ορκωμοσία προχώρησε από την 8η Οκτωβρίου βάσει και του επίσημου πίνακα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου). Σε μια διαδικασία που κάποιοι φέρουν ευθύνη για το γεγονός πως… φτάσαμε στο Εκλογοδικείο Ναυπλίου. Διότι, όπως αναφέρεται ρητά στη σχετική νομοθεσία, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ενώ υπογραμμίζεται καθαρά το πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.

Με βάση τα όσα ανέφερε η πλευρά Γεωργόπουλου, τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια βγήκαν ως έγκυρα από την κάλπη και έτσι ακολούθησε η καταμέτρησή τους, επικαλούμενη και αυτά που επεσήμανε κατά την εκδίκαση της ένστασης ως μάρτυρας, η δικαστική αντιπρόσωπος, η οποία ήταν υπεύθυνη για το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, εάν έβγαιναν από τους φακέλους με κύκλους στους σταυρούς προτίμησης – που ακολούθως φέρεται να έβαλε η δικαστική αντιπρόσωπος, μαζί με τη μονογραφή – θα ήταν άκυρα. Στη σχετική νομοθεσία αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει και«σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012) ή έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα διαφορετικό από αυτό που ορίζεται στα άρθρα 22 και 55 του ν. 4804/2021».

«Από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις και ρυθμίσεις της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και από τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, συνάγεται ότι κατά την κρίση των ενστάσεων κατά του κύρους των ψηφοδελτίων, επιβάλλεται η αποφυγή κάθε υπερβολής.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», αναφέρεται, ακόμα, για την εγκυρότητα-ακυρότητα ψηφοδελτίων στη νομοθεσία, πριν απαριθμηθούν οι σχετικές περιπτώσεις που μας οδηγούν στο άκυρο.  

Η πλευρά Γεωργόπουλου τονίζει, ουσιαστικά, ότι η δικαστική αντιπρόσωπος, που ήταν η άρχουσα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα και ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, πήρε την πρωτοβουλία για να βάζει κύκλους στα ψηφοδέλτια για να γίνει η καταμέτρηση, κάτι που, όπως τονίστηκε, δέχτηκαν όλοι όσοι ήταν παρόντες, μέσα σ’ αυτούς και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Και έρχεται… εδώ η πλευρά Μαργέτα και τονίζει στην προσφυγή της ότι η… ζωή ενός ψηφοδελτίου δεν σταματά με την εξαγωγή του – και την καταμέτρησή του – από την κάλπη. Υπογραμμίζοντας ότι εφόσον υπάρχουν κύκλοι σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια – όπως αναφέρθηκε, έστω και με το… χέρι της δικαστικής αντιπροσώπου – αυτά καθίστανται αυτομάτως άκυρα. Οπότε υπάρχει έλλειψη εγκυρότητας, η διαφορετικά απουσία κύρους στη διαδικασία, αφού υπάρχουν, έστω και εάν διαμορφώθηκαν στην πορεία, άκυρα στοιχεία.

Να τονιστεί, μάλιστα, ότι όπως προβλέπεται, άλλωστε, με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις της νομοθεσίας, όλο το εκλογικό υλικό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εκλογικούς σάκους, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, προκειμένου αυτό να διαβιβαστεί από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ανακοίνωσε αποτελέσματα (Πρωτοδικείου Ναυπλίου), και ακολούθησε η ένσταση από την πλευρά Μαργέτα. Διαδικασία για την οποία θα μπορούσε ορθώς να ρωτήσει κάποιος: «Εάν χρειαζόταν να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων, μετά το τέλος της διαδικασίας, πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εφόσον υπάρχουν κύκλοι σε σταυρούς των ψηφοδελτίων;».

Κάπου εδώ… φτάνουμε στην ευθύνη όλων όσων είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας στο εκλογικό κέντρο, ακόμα και από τα αρμόδια Υπουργεία. Και το πώς διασφαλίζεται αυτό. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν άραγε την αρμοδιότητα να κάνουν την καταμέτρηση με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν, κάνοντας σημάδια και στα ψηφοδέλτια, ακόμα και εάν ενημερώσουν άπαντες στο εκλογικό κέντρο; Από την άλλη, ποιες αρμοδιότητες έχουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεων που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα; Διότι θα έπρεπε, είτε να μη δεχτούν αυτή τη διαδικασία που ακολούθησε η δικαστική αντιπρόσωπος, ακόμα και εάν το πρότεινε η ίδια ως άρχουσα του εκλογικού τμήματος, ή να ενημέρωναν εγκαίρως τους επικεφαλής τους (αναφέρομαι σε όλους τους συνδυασμούς). Όπως έπεσε στο… αυτί μου, δεν ήταν, άλλωστε, όλοι στις θέσεις, μέχρι το πέρας της διαδικασίας. Όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε τέτοια σοβαρή διαδικασία, που για κάποιους μπορεί να έχει και κυρώσεις, από όποια θέση και εάν βρίσκεσαι, είτε ως δικαστικός αντιπρόσωπος, είτε ως εφορευτική επιτροπή, είτε ως εκπρόσωπος συνδυασμού, φέρεις ευθύνη ώστε να κυλήσουν όλα, βάσει των όσων αναφέρει η σχετική νομοθεσία.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν σέβεται την εκλογική διαδικασία, τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εκλογικούς αντιπροσώπους όλων των παρατάξεων και κυρίως της δικής του παράταξης, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν καμία ένσταση κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης», έχει τονιστεί, άλλωστε, σε σχετική ανακοίνωση του δήμου για το θέμα.

Το πώς θα κρίνει όλα τα παραπάνω το δικαστήριο, σχετικά με τη συγκεκριμένη ενέργεια της δικαστικής αντιπροσώπου μετά το άνοιγμα των φακέλων και τη… ζωή που έχει ένα ψηφοδέλτιο, θα τα μάθουμε σε λίγες ημέρες. Εάν, δηλαδή, όντως τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια (93 για τα οποία μιλήσαμε περισσότερο, συν τα 37 που αναφέρει ακόμα η πλευρά Μαργέτα), παραμείνουν ως έγκυρα ή κριθούν τελικά άκυρα. Όπως μαθαίνω, πάντως, το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να τραβήξει και άλλο. Υπομονή…

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει αναλυτικά η εγκύκλιος (αριθ.: 1095) του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, σχετικά με το τέλος της ψηφοφορίας, τη διαλογή των ψήφων, το άνοιγμα της κάλπης και τη μέτρηση φακέλων, αλλά και το πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο ή άκυρο.

Τέλος ψηφοφορίας – Διαλογή ψήφων

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την περάτωσή της και κλείνουν οι πόρτες του εκλογικού καταστήματος (άρθρο 89 παρ. 2 του π.δ. 26/2012). Αμέσως μετά, αρχίζει η διαδικασία ανοίγματος της κάλπης, αρίθμησης των φακέλων, διαλογής των ψήφων και μετάδοσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών. Αριθμούν τα ψηφοδέλτια, πραγματοποιούν τη διαλογή των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων και μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες, επί της διαδικασίας, που ακολουθούν παρακάτω. Ακολούθως, επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τις εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 2, 4, 6, 8 και 0, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Αριθμούν τα ψηφοδέλτια, πραγματοποιούν τη διαλογή των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων και μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες, επί της διαδικασίας, που ακολουθούν παρακάτω. Ακολούθως, επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύνταξη ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Νο 2

Στα Βιβλία Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής (ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 2), αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν, η ώρα λήξης της ψηφοφορίας, καθώς και ο λόγος τυχόν παράτασής της (άρθρο 89 παρ.2 και 3 του π.δ. 26/2012).

Επισημαίνεται ότι τηρούνται δύο (2) Βιβλία Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής: α) Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής Δημοτικών Εκλογών 2023 και β) Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής Περιφερειακών Εκλογών 2023.

Άνοιγμα κάλπης και μέτρηση φακέλων

Ο πρόεδρος της επιτροπής ή αυτός που διευθύνει τα έργα της, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασμών, ορίζει τα καθήκοντα κάθε μέλους της επιτροπής. Ανοίγεται η κάλπη και μετρούνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν. Το αποτέλεσμα της μέτρησης αναγράφεται ολογράφως στο Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής. Κατόπιν τοποθετούνται οι φάκελοι πάλι στην κάλπη.

Εάν από την μέτρηση προκύψει διαφορά μεταξύ του αριθμού των φακέλων και των εκλογέων που ψήφισαν, επαναλαμβάνεται η μέτρηση. Εάν και πάλι προκύψει διαφορά, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν καταμετρώνται οι
φάκελοι εκείνοι που δεν έχουν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Εφόσον ο αριθμός των ασφράγιστων ξεπερνάει τον αριθμό των φακέλων που πλεονάζουν, τότε αφαιρούνται στην τύχη και καταστρέφονται τόσοι φάκελοι ασφράγιστοι όσοι είναι οι πλεονάζοντες.

Εάν και πάλι ύστερα από την καταστροφή των ασφράγιστων φακέλων υπάρχουν πλεονάζοντες, τότε όλοι οι σφραγισμένοι φάκελοι ξαναρίχνονται στην κάλπη και αφαιρούνται στην τύχη τόσοι, όσοι είναι οι πλεονάζοντες. Οι φάκελοι που αφαιρούνται, ανοίγονται και σημειώνεται στο Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, χωρίς όμως να υπολογίζονται στη διαλογή.

Η εφορευτική επιτροπή υποχρεούται, σε κάθε περίπτωση, να διατυπώσει στα πρακτικά τη γνώμη της για την αιτία της ύπαρξης πλεοναζόντων φακέλων (άρθρο 90 παρ. 3 έως 6 του π.δ. 26/2012).

Διαλογή ψήφων – ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΨΗΦΩΝ

Μετά την καταμέτρηση των φακέλων, αρχίζει η αποσφράγισή τους και η διαλογή των ψήφων, σύμφωνα με τα άρθρα 91, 92 και 93 του π.δ. 26/2012. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει τα έργα της παίρνει από την κάλπη έναν – έναν φάκελο, τον αποσφραγίζει και, αφού εξακριβώσει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, τον επιδεικνύει σε όποιον από τους παριστάμενους το ζητήσει, διαβάζοντας το περιεχόμενό του, ώστε να ακούγεται από όλους.

Κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο αριθμείται κατά τη σειρά εξαγωγής του από την κάλπη. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής θέτει τη μονογραφή του στο κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο, καθώς και δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης, ενώ αναγράφει ολογράφως το συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης. Η μονογραφή των σταυρών προτίμησης και η αναγραφή του αριθμού τους είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της επιτροπής δεν έχει θέσει τη μονογραφή του στο ψηφοδέλτιο παραπλεύρως του σταυρού προτίμησης και δεν έχει αναγράψει στο ψηφοδέλτιο ολογράφως το συνολικό αριθμό σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο προσµετράται απλώς υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη σταυρός προτίμησης (άρθρο 72 παρ.10 του π.δ. 26/2012).

Στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν φέρει σταυρό προτίμησης, αυτό θεωρείται έγκυρο και, προς αποφυγή της δυνατότητας προσθήκης σταυρού εκ των υστέρων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να αναγράψει «κανένας σταυρός» και να το μονογράψει.

Η εφορευτική επιτροπή τηρεί Βιβλία Διαλογής Ψήφων υπέρ των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές. Στα βιβλία αυτά τηρούνται και συμπληρώνονται οι Πίνακες διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων.

Ο αριθμός κάθε ψηφοδελτίου σημειώνεται σε όλους τους πίνακες διαλογής ψήφων. Στον Πίνακα διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ συνδυασμών, στη στήλη «Συνδυασμοί» γράφονται κατά σειρά οι ανακηρυχθέντες συνδυασμοί και στη διπλανή στήλη «Αριθμοί ψηφοδελτίων κατά σειρά εξαγωγής από την κάλπη», για
κάθε συνδυασμό, σε κάθε τετραγωνίδιο της γραμμής του πίνακα διαλογής σημειώνονται κατά σειρά οι αριθμοί των έγκυρων ψηφοδελτίων υπέρ του συνδυασμού, σύμφωνα με την αρίθμηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής.

Στον Πίνακα διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ υποψηφίων, στη στήλη «Υποψήφιοι» γράφονται τα ονόματα των υποψηφίων και στα κελιά της διπλανής στήλης «Αριθμοί ψηφοδελτίων κατά σειρά εξαγωγής από την κάλπη» σημειώνονται οι αριθμοί των ψηφοδελτίων στα οποία έχουν τεθεί έγκυροι σταυροί προτίμησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 7 και 9 του άρθρου 72 του π.δ. 26/2012 (άρθρο 91 παρ. 1, περ. γ’ του π.δ. 26/2012).

Σημειώνεται ότι στα Βιβλία Διαλογής Ψήφων των δημοτικών εκλογών υπάρχουν τρείς (3) Πίνακες διαλογής ψήφων προτίμησης: α) υπέρ των συνδυασμών, β) υπέρ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και γ) υπέρ των προέδρων κοινοτήτων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων. Ο πίνακας γ) συμπληρώνεται μόνο από τις εφορευτικές επιτροπές που διεξάγουν την ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα, στα οποία τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών συμπεριλαμβάνουν υποψήφιους για την ανάδειξη των αρχών των δημοτικών κοινοτήτων.

Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν αριθμούνται ούτε αναγράφονται στους πίνακες διαλογής, μονογράφονται όμως και αυτά από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και αναγράφονται στην πράξη που συντάσσεται μετά το τέλος της διαλογής των ψήφων.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσµετρώνται στα έγκυρα (άρθρο 98 παρ. 8 του π.δ. 26/2012).

Εγκυρότητα – Ακυρότητα ψηφοδελτίων

Από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις και ρυθμίσεις της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και από τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, συνάγεται ότι κατά την κρίση των ενστάσεων κατά του κύρους των ψηφοδελτίων, επιβάλλεται η αποφυγή κάθε υπερβολής.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012 και τις διατάξεις του ν. 4804/2021, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

• Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012),
• Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012),
• Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012) ή έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα διαφορετικό από αυτό που ορίζεται στα άρθρα 22 και 55 του ν. 4804/2021,
• Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
• Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
• Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που ορίζεται στα άρθρα 20 και 54 του ν. 4804/2021,
β) έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στα άρθρα 20 και 54 του ν. 4804/2021 και τις αποφάσεις 71015/2908.2023 (Β’ 5244) και 65078/02.08.2023 (Β’ 4880) του Υπουργού Εσωτερικών,
γ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού ή με λευκό ή λευκά ψηφοδέλτια,
δ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των αποφάσεων 69431/22.08.2023 (Β’ 5165) και 74188/11.09.2023 (Β’ 5403) του Υπουργού Εσωτερικών, περί καθορισμού διαστάσεων και ειδικού έντυπου γνωρίσματος των εκλογικών φακέλων που χρησιμοποιούνται κατά την ψηφοφορία.

Για τις δημοτικές εκλογές, το νομοθετικό πλαίσιο δεν ορίζει ως άκυρο το ψηφοδέλτιο συνδυασμού που συμμετέχει στις εκλογές του οικείου δήμου και είναι ψηφοδέλτιο άλλης δημοτικής κοινότητας από αυτή που ανήκει το εκλογικό τμήμα. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θεωρείται έγκυρο ως προς το συνδυασμό και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δεν λαμβάνονται υπόψη σταυροί προτίμησης των υποψηφίων συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων ή των υποψηφίων προέδρων δημοτικής κοινότητας.

Ειδικά για τις περιφερειακές εκλογές, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και εάν χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό.

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

• συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,
• ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,
• απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,
• ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και
• στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.

Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες για την προετοιμασία και διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και της 15ης Οκτωβρίου 2023, όπου απαιτηθεί επαναληπτική ψηφοφορία. Όπως δόθηκαν από τη σχετική εγκύκλιο (Αριθ.: 1095).

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Τελικά, ο ανθυποπυραγός δεν έβαλε απλά «φωτιά», αλλά φαίνεται ότι τον ενδιέφερε να «καεί» ολοσχερώς η μία πλευρά, αρκεί να μην «βραχεί» ο ίδιος! Όσο περνούν οι ώρες έρχονται και περισσότερες πληροφορίες, για το πώς «καιγόταν» ο ίδιος πριν από τον «εμπρησμό», ώστε να μην «καεί» και αυτός απ’ τη «φωτιά» του στη μία πλευρά.

Μου είπαν πως είχε αγωνία για πολλά θέματα, που μπορούσαν να τον κάνουν να… γλιστρήσει κατά τη διάρκεια της «παράστασης». «Ίδρωνε» και αναζητούσε να βρει πολλές «ομπρέλες», αλλά το έκανε με πολύ… άγαρμπο τρόπο! Θα πήγαινε σε οποιοδήποτε… διάκο για να του κάνει ακόμα και «θαύμα», ώστε να τον εξαφανίσει! Βλέπετε, εάν είχε τη δυνατότητα να… κρυφτεί ολόκληρος, θα το έκανε.

Ήξερε ότι θα μπορούσε να μην φτάσει ούτε ο… Ιορδάνης ποταμός για να τον ξεπλύνει ακόμα και τα… Φώτα, εάν η «παράσταση» δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να τον ενδιαφέρει στο τέλος το χειροκρότημα του κόσμου. Αρκεί να έμενε ο κόσμος εκτός… σανιδιού.

Δεν ξέρω εάν, τελικά, έφαγε μπισκότα «Παπαδοπούλου» για να γλυκαθεί! Όπως με πληροφόρησαν, πάντως, ο καφές που είχε ζητήσει, πριν βγει στη «σκηνή», ήταν σκέτος.

ΥΓ.1: Να προσέχετε κάποιοι όταν σχεδιάζετε «εμπρησμούς», διότι οι «ομπρέλες» έχουν και «τρύπες» με αποτέλεσμα να περνάει το νερό!

ΥΓ. 2: Κοίτα να δεις που υπάρχουν «σκηνοθέτες», οι οποίοι νομίζουν ότι θα… βλέπουμε όλοι τις «παραστάσεις» τους, με «ανοιχτό» το... στόμα, σαν τους χάνους!!!

Εντός και εκτός των… τειχών της πόλης

Με τη «σκόνη» να έχει… καταλαγιάσει και από τον β’ γύρο των τελευταίων εκλογών, σε όποιες Περιφέρειες και Δήμους χρειάστηκε να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία την προηγούμενη Κυριακή (15/10), η κάλπη έδωσε τα δικά της μηνύματα, ενώ ήταν εμφανής η στροφή μεγάλης μερίδας πολιτών σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Των όχι και τόσων πολλών πολιτών που άσκησαν, τελικά, το εκλογικό τους δικαίωμα – εκτελώντας, ταυτόχρονα, το ύψιστο πολιτειακό τους χρέος και καθήκον του δημοκρατικού πολιτεύματος – επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα τους διοικήσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πριν από περίπου έναν χρόνο σας είχα γράψει από αυτή τη… γωνιά, μιλώντας για τα… δικά μας: «Η χρονιά που έρχεται είναι εκλογική. Κάποιοι που νομίζουν ότι θα φτάσουν στην επανεκλογή, επειδή θεωρούν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει ικανός… αντίπαλος να τους “χτυπήσει”, ας μην είναι και τόσο σίγουροι. Τα “κουκιά” αλλάζουν γρήγορα και ήδη έχουν γίνει κινήσεις που τους φέρνουν πιο… πίσω σε σχέση με την απόσταση που υπολόγιζαν ότι είχαν να διανύσουν για την επανεκλογή τους, για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο…».

Πάμε να δούμε τι έγινε στην Αργολίδα. Είχαμε αλλαγή στους δυο μεγαλύτερους δήμους (Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων) μετά και τον β’ γύρο. Στην Ερμιονίδα ο Γιάννης Γεωργόπουλος επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με διαφορά μόλις 54 ψήφων, μετά από ένα πραγματικό εκλογικό «θρίλερ» που κρίθηκε ξημερώματα. Στον Δήμο Επιδαύρου, όπως φαινόταν, άλλωστε, εξελέγη ξανά – και άνετα – από την πρώτη Κυριακή, ο Τάσος Χρόνης.

Θα σταθώ στην Ερμιονίδα, διότι με τον τρόπο που ήρθε το τελικό αποτέλεσμα, με τις έδρες να κατανέμονται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο σε 15, 9 και 1, θυμίζει… πολλά από όσα συνέβησαν στον β’ γύρο, με κεντρικό θέμα τα μηνύματα που πήρε και η κυβέρνηση. Με τη «Δυνατή Ερμιονίδα», που πλειοψήφησε, να έχει ισχυρή αντιπολίτευση από τον συνδυασμό «Ερμιονίδα, Βήμα στο αύριο»…

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του από το 2019 (συγκρίνοντας τους δυο α’ γύρους), αλλά το εντυπωσιακό είναι πως πήρε τώρα την πρωτιά (με το όριο στο 43%) από την πρώτη Κυριακή, κερδίζοντας σε λιγότερους οικισμούς (τέσσερις) των κοινοτήτων του δήμου από αυτούς που πήγαν (εννιά) στα… χέρια των αντιπάλων του. Στους οικισμούς που νίκησε, σχημάτισε, όμως, και διαφορά που δεν καλύφθηκε από το υπόλοιπο σώμα, που πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερο.

Αυτό που εντυπωσίασε πολλούς, είναι ότι στον μεγαλύτερο από αυτούς τους οικισμούς που κέρδισε η παράταξη Γεωργόπουλου, σημαντικά στελέχη από τον συνδυασμό που συναγωνίστηκε τον νυν δήμαρχο, θεωρούσαν «κάστρο» και… δικιά τους τη συγκεκριμένη περιοχή, εκλογικά μιλώντας! Μόνο που στο τέλος το «κάστρο»… έπεσε, θα έλεγα και από «μέσα». Και θα το εξηγήσω παρακάτω.

Όσοι κατάφεραν να «οσφριστούν» την ατμόσφαιρα, μπορούσαν από ένα σημείο και μετά να νιώσουν ότι η «μανία» κάποιων για την εξουσία, η έπαρση και ορισμένες φορές η αλαζονεία, τους έκανε… κακό στο «μάτι» των πιο ουδέτερων πολιτών, ειδικά στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα του δήμου. Κάποιοι σου έδειχναν ότι απλά ήθελαν να φύγουν οι… άλλοι, και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο και… κόστος. Οι συγκεκριμένοι, μιλώντας για τους αντιπάλους τους, είχαν μόνο αρνητικά να πουν στους ψηφοφόρους, ξεχνώντας να προτάξουν κυρίως το δικό τους πρόγραμμα, τις δικές τους προτάσεις, κάτι που όφειλαν να έχουν για «οδηγό» τους για τον δήμο και ειδικότερα για όλες τις δημοτικές ενότητες.

Η εμμονή πολλών υποψήφιων – αλλά και υποστηρικτών – της συγκεκριμένης παράταξης για ψήφο ακόμα και σε «σημαδεμένα» πρόσωπα, τα οποία είχαν, μάλιστα, να συναγωνιστούν στους… σταυρούς, προκάλεσε τελικά περισσότερες απώλειες στους ουδέτερους πολίτες, που μπήκαν στο παιχνίδι της «πόλωσης». Μιλάμε για πρόσωπα, που είχαν δώσει εκλογικές μάχες και στο παρελθόν ως μέλη άλλων συνδυασμών, έχοντας φορέσει πολλές «αποχρώσεις».

Συσπείρωση υπήρξε και στις δυο πλευρές, αλλά ο νικητής κέρδισε πολλούς «τρίτους», που μπορώ να πω ότι δεν είχαν εκδηλώσει προτίμηση. Έτσι, κάποια – οργανωμένα με τη συγκεκριμένη παράταξη – πρόσωπα, αποτέλεσαν τον… Δούρειο Ίππο για τον συνδυασμό τους, ίσως χωρίς να καταλάβουν ότι προκαλούσαν απώλειες, λόγω και της ιστορίας που κουβαλούν! Όλοι έχουν διαγράψει, άλλωστε, μια πορεία…

Κάποια από τα παραπάνω στοιχεία, θεωρώ ότι στελέχη του Γιάννη Γεωργόπουλου, τα «μυρίστηκαν» εγκαίρως, λίγες ημέρες πριν από την τελική «μάχη». Έτσι, κοίταξαν να φέρουν στην επικαιρότητα στοχευμένα κάποια περιστατικά, προτάσσοντας και τον ανθρώπινο παράγοντα, καταγγέλλοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα γεγονότα. Από την άλλη, η μεγαλομανία και ο εγωισμός πολλών, τους έκαναν να ξεχάσουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει και όρια. Το κοινό καλό θέλουν, άλλωστε, όλοι, όπως μας έλαγαν. Ή κάνω λάθος;

Τα παραπάνω στοιχεία θα έλεγαν ότι αποτέλεσαν «βούτυρο» στο…. ψωμί που είχε για τη στρατηγική του ο νυν δήμαρχος. Νομίζετε ότι ήταν τυχαία η επιλογή του να αναφερθεί, για πολλά λεπτά, σε συγκεκριμένα πρόσωπα στην ομιλία του στο λιμάνι που τον… έβγαλε ξανά δήμαρχο; Έχοντας ο ίδιος ανακοινώσει, λίγες εβδομάδες πριν, συγκεκριμένους υποψήφιους για τη δημοτική ενότητα που μιλάμε, παραμονές των εκλογών. Προσώπων νέων και άφθαρτων, που του έδωσαν, τελικά, έξτρα δυναμική, αποτέλεσαν «άσους» στα... μανίκα του, και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τον οδήγησαν στην επανεκλογή του. Βάσει και των σταυρών που συγκέντρωσαν!

ΥΓ.1: Μέγα θέμα για όλους μας το μεγάλο ποσοστό αποχής. Έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες στη χώρα μας, είτε επιλέγουμε κυβέρνηση, είτε τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα από τις δυσκολίες της ζωής και της επιβίωσής μας, της καθημερινότητάς μας, μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών, πολλοί φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει πως η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ειδικά στις αυτοδιοικητικές, δεν εξαντλείται απλά στο «εκλέγειν». Παίζει μεγάλο ρόλο και το «εκλέγεσθαι». Η επιλογή των προσώπων που θα ασκήσουν εξουσία.

Κρατήστε τα παραπάνω, για να εξηγήσετε και το πώς εξελίχθηκε η εκλογική μάχη και στον δήμο Ερμιονίδας. Δεν χρειάζεται κάποιος να φαίνεται… αρεστός σε όλους και σε όλα για να μπει στο ψηφοδέλτιο. Όπως σας ανέφερα, πρόσωπα νέα και άφθαρτα έδωσαν δυναμική σε συγκεκριμένη παράταξη. Τι λέτε εσείς; Γνώριζαν όλοι οι υποψήφιοι – αλλά και ο κύκλος τους – στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς;

ΥΓ.2: Όπως διάβασα, «η δημοκρατία δεν είναι απλά ένα πολίτευμα, είναι ένας τρόπος σκέψης και πράξης που καλλιεργείται με το παράδειγμα, ενισχύεται με τη δράση, εδραιώνεται με την εκλογική διαδικασία». Αυτό θα πρέπει να έχουν στο νου τους και οι πολιτικοί μας, για να μην… εκλέγονται στο μέλλον μόνο από τους «πελάτες» τους, ώστε να μπορούν να λένε ότι έχουν την εκλογική νομιμοποίηση για να ασκήσουν εξουσία.

ΥΓ.3: Ο Θουκυδίδης ανέφερε τον 5ο αιώνα πως ο πολίτης δεν πρέπει να μένει απαθής και αδρανής. Κάτι παρόμοιο είπε με έμφαση και ο Καβάφης. Κάποιες στιγμές ο πολίτης οφείλει να πει το δικό του μεγάλο «ΝΑΙ» ή το δικό του μεγάλο «ΟΧΙ». Για να μη σας - μας - κυβερνούν εκείνοι που νομίζετε ότι τους απαξιώσατε χωρίς τη συμμετοχή σας.

ΥΓ. 4: Πολλές φορές κάποιοι με «δύναμη» νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Τελικά, δεν ισχύει πάντα αυτό.

ΥΓ.5: Ξεχωρίζεις και κερδίζεις πολλά, ειδικά στο πέρασμα του χρόνου, όταν δέχεσαι την πολυσυλλεκτικότητα, την ανοχή και αντοχή στον γόνιμο διάλογο. Σημαντικά στοιχεία για την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΥΓ. 6: Ειδικά οι Δήμοι, δεν προσφέρονται τόσο για κομματικές καταγραφές, όσο για πολυσυλλεκτικές πρωτοβουλίες. Πολλοί πολίτες επιλέγουν, πλέον, να στηρίξουν συγκεκριμένα πρόσωπα με πρώτο κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων και όχι το «κομματικό» ή… οικογενειακό πρόσημο.

Θυμηθείτε, τι είχατε διαβάσει σ’ αυτή τη… γωνιά πριν από περίπου έναν χρόνο:

Ένα ξεχωριστό βιβλίο, που προσφέρει πολλά «μαθήματα» ζωής στον αναγνώστη, παρουσιάστηκε σε μια όμορφη εκδήλωση στο «Κτήμα Αθηνά» στο Γκολέμι Κρανιδίου. Συγκεκριμένα, το βιβλίο «Κληροδοτήματα», που έγραψε η συγγραφέας κα Μπουζουμπάρδη Γιούλη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πηγή», είναι ήδη στα χέρια πολλών συμπολιτών μας. Η παρουσίαση έγινε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθος κόσμου την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023.

Αναλυτικά, το βιβλίο προλόγισαν και παρουσίασαν δύο γνωστές και καταξιωμένες ομιλήτριες η Τάνια Γεώργιζα (Καθηγήτρια Αγγλικών) και η Νατάσα Σαμπανίδου (Ενεργειακή θεραπεύτρια).

Η παρουσίαση «διανθίστηκε» από την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από τη συγγραφέα αλλά και των δυο ομιλητριών. Μέσα και σε κλίμα συγκίνησης, οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν κομμάτια του βιβλίου με συνοδεία τραγουδιών και μουσικής με όργανα κιθάρας και ακορντεόν από τη Σταυρούλα Βλάχου & τον Αλμπερτ Μπαρούνι.

Η μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών προσέδωσε κύρος, ιδιαίτερη βαρύτητα και ξεχωριστό χρώμα στην όμορφη εκδήλωση μας.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για την ιδιαίτερη τιμή να αποδεχτείτε την πρόσκλησή μας και παραβρεθήκατε σ’ αυτή τη λαμπερή παρουσίαση ενός βιβλίου, που έχει να προσφέρει πολλά ερεθίσματα στον αναγνώστη», υπογραμμίστηκε από τους διοργανωτές του «Κτήματος Αθηνά» και την κ. Νατάσα Σαμπανίδου.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από όσα άκουσαν για τα «Κληροδοτήματα» και αγόρασαν το βιβλίο, περιμένοντας υπομονετικά να μιλήσουν με την κα Μπουζουμπάρδη Γιούλη, παίρνοντας την υπογραφή και αφιέρωση της συγγραφέως.

Λίγα λόγια για τα «Κληροδοτήματα»

Το βιβλίο «Κληροδοτήματα» βασίζεται σε πέντε υπέροχους ανθρώπους, πέντε φίλους, οι οποίοι ανταμώνουν σε μία από τις καθιερωμένες συναντήσεις τους, συναποφασίζοντας να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ένα μοναδικό «δώρο» ζωής: Να μετουσιώσουν τον πόνο που τους έχουν προκαλέσει τα παιδικά τους τραύματα σε πολύτιμο «μάθημα», που θα το χαρίσουν απλόχερα στους απογόνους τους. Θα χρειαστεί να ανασύρουν από το μυαλό τους επίπονες μνήμες και θα θυμηθούν δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά, όπως συμβαίνει σε κάθε τραγικό ήρωα, στο τέλος, θα λυτρωθούν και θα βιώσουν την πολυπόθητη κάθαρση.

Μια σπουδαία εκδήλωση, που αφορά την παρουσίαση νέου βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (23/08) το απόγευμα, στις 19:30, στο κτήμα Αθηνά, στο Κρανίδι. Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις «Πηγή» και η συγγραφέας Γιούλη Μπουζουμπάρδη απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην παρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο «Κληροδοτήματα».

Ομιλήτριες στην όμορφη βραδιά θα είναι, ακόμα, οι Τάνια Γεώργιζα (καθηγήτρια αγγλικών), η Νατάσα Σαμπανίδου (ενεργειακή θεραπεύτρια). Η Σταυρούλα Βλάχου θα διασκεδάσει το κοινό με τα τραγούδια της, έχοντας μαζί τον Άλμπερτ Μπαρούνι με ακορντεόν.

Είναι θετικό παρόμοιες εκδηλώσεις που αποθεώνουν τον πολιτισμό να στηρίζονται από όλους μας. Ειδικά όταν μιλάμε για μια νέα εκδοτική προσπάθεια.

Σε μαγικό τοπίο στην όμορφη Ερμιονίδα και συγκεκριμένα στην Ερμιόνη αποφάσισαν ο Γιώργος Μασούρας και η αγαπημένη του Ξένια Νταουντάκη να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ίδιο ναό, πριν από τέσσερα χρόνια (2019) είχε παντρευτεί ο Στέφανος Καπίνο (έχει φορέσει και αυτό τις φανέλες του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας) με τη σχεδιάστρια μόδας και vlogger, Mιρκέτας Βιδάλη. Σε όμορφα μέρη στην ίδια περιοχή έγιναν και οι δεξιώσεις, με τους δυο άσους να αποκτούν κατοικίες στη συγκεκριμένη όμορφη περιοχή της Αργολίδας!

Ο Γιώργος Μασούρας – πήρε ολιγοήμερη άδεια για τον γάμο του από τις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος – ντύθηκε γαμπρός στο πλευρό της αγαπημένης του το Σάββατο (10/06) στο γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Γεράσιμου στην Ερμιόνη, σε ένα πολύ όμορφο τοπίο, με τη θάλασσα κυριολεκτικά στα πόδια όσων βρέθηκαν κοντά του, με θέα την Ερμιόνη, την Ύδρα, τον Δοκό και το ήλιο να κάνει τα δικά του… παιχνίδια, οδεύοντας προς τη δύση! Φυσικά παρόντες ήταν συγγενείς, νυν και πρώην συμπαίκτες του από τον Ολυμπιακό (Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Ανδρέας Ντόη, Θανάσης Ανδρούτσος, Κώστας Τζολάκης, Παναγιώτης Ρέτσος, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Λεονάρντο Κούτρης) και την Εθνική ομάδα (όπως ο Ντίνος Μαυροπάνος). Οι Αλέξανδρος Πασχαλάκης και Λεονάρντο Κούτρης δημοσίευσαν, μάλιστα, σχετικά stories στο Instagram.

Το γλέντι έγινε σε τουριστικό θέρετρο (Makis Inn Resort) στη Θερμησία, δίπλα στη θάλασσα με θέα τα νησιά της Ύδρας και του Δοκού! Ο Γιώργος Μασούρας έδωσε, μάλιστα, ρεσιτάλ με τον χορό του. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζευγάρι έχει στην κατοχή του βίλα στο Porto Hydra Village, στην περιοχή της Ερμιονίδας, κοντά στο μέρος που έγινε η δεξίωση του γάμου. 

Τα γιορτινά της έχει βάλει, μάλιστα, και η Κεχρινιά Αιτωλοακαρνανίας, που είναι η πατρίδα καταγωγής τόσο του Γιώργου όσο και της Ξένιας, περιοχή που, επίσης, γιορτάζουν το γεγονός μαζί με τις οικογένειες και τους συγγενείς του ζευγαριού. Ο γάμος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή με τη γλυκιά φιλόλογο ήρθε να επισφραγίσει έναν μεγάλο έρωτα χρόνων.

Για πάντα μαζί

Θέμα με την προαναγγελία του γάμου του Γιώργου Μασούρα και της αγαπημένης του είχε κάνει και η εφημερίδα «Realnews» (σ.σ. real.gr), αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ιστορία αγάπης τους ξεκινά από τα παιδικά τους χρόνια. Ο Γιώργος και η Ξένια γνωρίζονται από τα πρώτα σχολικά χρόνια τους. Μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά στο χωριό Κεχρινιά και, εκτός από γείτονες και συμμαθητές, ήταν και καλοί φίλοι, μια φιλία που μετεξελίχθηκε σε δυνατή σχέση αγάπης. Καλοί μαθητές και οι δύο, πέρασαν στο πανεπιστήμιο, αλλά εκεί για πρώτη φορά χώρισαν οι δρόμοι τους όσον αφορά την ακαδημαϊκή τους πορεία. Η Ξένια σπούδασε φιλολογία και πλέον εργάζεται ως καθηγήτρια στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα, ενώ ο Γιώργος, αν και πέρασε στο Παιδαγωγικό, δεν ακολούθησε τις σπουδές του, αφού η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν μεγαλύτερη. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του κλοτσούσε μια μπάλα και, καθώς μεγάλωνε, κατάλαβε πως τα στενά όρια των τοπικών ομάδων δεν θα τον περιόριζαν, αφού σύντομα θα άνοιγε τα φτερά του για μεγαλύτερη ομάδα, όπως και έγινε…

Το αγαπημένο ζευγάρι σχεδίαζε τη μεγάλη ημέρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η πανδημία καθυστέρησε τα σχέδιά τους, τώρα όμως ήρθε η στιγμή να προχωρήσουν μπροστά, κάνοντας τα βήματα που ονειρεύονται για την κοινή τους ζωή. Ένας παραπάνω λόγος είναι και η επαγγελματική πορεία του Γ. Μασούρα».

Διαβάζουμε στο «e-maistros.gr» (δημοσίευσε και σχετικές φωτογραφίες) για τον γάμο του Γιώργου Μασούρα:

«Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μασούρας με την αγαπημένη του Ξένια Νταουντάκη. Ο γάμος του ζευγαριού έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ερμιονίδα Αργολίδας. Μετά το μυστήριο στο προαύλιο της εκκλησίας φίλοι του ζευγαριού τους «έλουσαν» με ρύζι. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής μαζί με την φιλόλογο Ξένια Νταουνάκη μεγάλωσαν από μικροί μαζί και η φιλία μετεξελίχθηκε σε φλογερό ειδύλλιο. Να τους ευχηθούμε βίον ανθόσπαρτον και καλούς απογόνους!».

masouras gamos ermioni agios gerasimos e maistros mesa10062023

masouras gamos ermioni agios gerasimos e maistros mesa10062023 1

masouras gamos ermioni agios gerasimos koutris instagram mesa10062023

masouras gamos ermioni agios gerasimos koutris instagram mesa10062023 1

masouras gamos makis inn resort koutris instagram mesa10062023

masouras gamos makis inn resort koutris instagram mesa10062023 1

Διαβάζουμε στα «gamosorganosi.gr» και «bovary.gr» για τον γάμο του Στέφανου Καπίνο:

«Μια ρομαντική τελετή με θέα τη θάλασσα επισφράγισε τον έρωτα της σχεδιάστριας μόδας και vlogger, Mιρκέτας Βιδάλη και του ποδοσφαιριστή, Στέφανου Καπίνο.

Ο γάμος τελέστηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στην Ερμιόνη Αργολίδας, σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, ακολούθησε η δεξίωση σ’ ένα μαγικό μέρος σε βίλα στην περιοχή Πλέπι, δίπλα από το Porto Hydra, με θέα απέναντι την Ύδρα, σε μια μαγική βραδιά με φεγγάρι.

Οι δυο τους είναι μαζί εδώ και σχεδόν έξι χρόνια και αποφάσισαν να επισφραγίσουν με τον καλύτερο τρόπο τον μεγάλο έρωτα που ζουν.

Η Μιρκέτα Βιδάλη και ο Στέφανος Καπίνο είχαν κοντά τους όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα (συγγενείς και φίλους): οι γαμήλιες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τους λογαριασμούς των καλεσμένων που έδωσαν το παρών στο γάμο αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο τη χαρά τους για το γεγονός.

Κουμπάροι του ζευγαριού, οι καλοί τους φίλοι, Χάρης Μαυρίας (επίσης ποδοσφαιριστής), και η Πέλη Αδραμίτογλου.

To αστραφτερό (με λεπτομέρειες από γκλίτερ και κεντήματα) νυφικό της Μιρκέτας, βγαλμένο από παραμύθι, είχε την υπογραφή της Μαρίας Κονίδη ενώ το γαμπριάτικο σμόκιν του Στέφανου έφερε την σχεδιαστική υπογραφή των Mi-Ro.

Mια ροζ ανθοδέσμη, πολύ διακριτικά σκουλαρίκια και χαμηλή αλογοουρά συμπλήρωναν το bridal look.

Το αγαπημένο ζευγάρι επισημοποίησε τη σχέση του στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στην Ερμιόνη Αργολίδας με συγγενείς και φίλους να δίνουν το «παρών» και να δίνουν τις πιο θερμές τους ευχές.

Στον γάμο του Καπίνο, ήταν πολλοί ποδοσφαιριστές και φυσικά πολλοί πρώην συμπαίκτες του και διεθνείς. Το ζευγάρι τίμησαν με την παρουσία τους πολλές γνωστές Ελληνίδες fashion bloggers, φίλες της πανέμορφης σχεδιάστριας μόδας».

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 1

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 3

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 4

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 5

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 6

kapino gamos ermioni agios gerasimos tlife mesa10062023 1

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 7

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 9

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 10

kapino gamos ermioni agios gerasimos gamosorganosi mesa10062023 11

Φωτογραφίες, βίντεο: e-maistros.gr, gamosorganosi.gr, tlife.gr

Υπαλλήλους για συγκεκριμένες θέσεις αναζητάει η «ZAG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» στην Ερμιονίδα (Αργολίδα), με έδρα στο Κρανίδι.

Συγκεκριμένα, αυτές αφορούν χειριστή μηχανημάτων έργου, χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος (γερανός) και οδηγούς οχημάτων.

Απαραίτητα προσόντα για τις συγκεκριμένες θέσεις είναι τα παρακάτω:

1. ΑΔΕΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗ
2. ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
2. ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ)

Πληροφορίες μπορείτε να μάθετε στα παρακάτω τηλέφωνα 27540 23281 και 6980 362224.

Όποιος επιθυμείς μπορεί να αποστείλει email στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.