Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Γιατί ο Γερμανός Πρόξενος βρέθηκε στις Αγροτικές Φυλακές της Τίρυνθας (εικόνες)

Στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας βρέθηκε ο Γερμανός Πρόξενος και σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Σοφρωνιστικού Καταστήματος Ευαγγελίας Κατερίνης θέλησε να δει πώς πραγματοποιείται η σταδιακή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Ενημερώθηκε πως γίνεται αυτό μέσω του θεσμού της Αγροτικής Φυλακής, ενημερώθηκε για πολλά θέματα, ενώ μίλησε και με κρατούμενους.

Η ανακοίνωση της Ευαγγελίας Κατερίνης (Διευθύντρια στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας) αναφέρει:

Σήμερα στις 7 Ιουλίου 2022, επισκέφτηκε το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας κατόπιν πρότασης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Πρόξενος της Γερμανικής Πρεσβείας, κ.HANS GUNNTHER LOFFLER με σκοπό να γνωρίσει το Ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα και τη σταδιακή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μέσω του θεσμού της Αγροτικής Φυλακής.

Έγινε ενημέρωση στον Πρόξενο για το τι επιτάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης στα κράτη μέλη, για τις συνθήκες κράτησής των κρατουμένων, τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και την εργασία τους. Αναλύθηκαν τα νομοθετικά πλαίσια που διέπουν τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και την αναγκαιότητα της συνεχής εκπαίδευσης των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Ο πρόξενος συνομίλησε με κρατούμενους, επισκέφτηκε τους χώρους κράτησης και γνώρισε από κοντά την καλλιέργεια των κηπευτικών την διαδικασία της μετατροπής των σιτηρών σε ζωοτροφές και ξεναγήθηκε στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Τέλος ανταλλάχτηκαν απόψεις και εμπειρίες μεταξύ του Ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος και άλλων κρατών –μελών της Ευρώπης με την Διευθύντρια ,τον Αρχιφύλακα και τον Προϊστάμενο της Γεωργικής Υπηρεσίας, Κατσαρό Δημήτριο.

Η Διευθύντρια

Ευαγγελία Κατερίνη

Ποιους ευχαριστεί και γιατί η Διευθύντρια της Αγροτικής Φυλακής Τίρυνθας

Ευχαριστήριο απέστειλε η Διευθύντρια του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Τίρυνθας, για τη συνεργασία με το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε Συνεργασία με την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου για την ανάδειξη της Ιστορίας του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Τίρυνθας και της λαογραφίας του τόπου μας.

Αναφέρει μεταξύ άλλω: Οι Αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, υπήρξαν η φυσική συνέχεια της Γεωργικής Σχολής που οικοδομήθηκε από τον Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια ,κατά το 1829 -1830 ως την θερινή του κατοικία ,με τη συνδρομή του φιλέλληνα Ελβετού μηχανικού Εϋνάρδου. Το όραμα του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας για τη λειτουργία τη γεωργικής σχολής διατηρήθηκε μόνο για πενήντα έτη. Η έλλειψη υλικών μέσων δυσχέραινε τη λειτουργία της και μετατράπηκε σε γεωργικό σταθμό, ενώ στη συνέχεια παραχωρήθηκε η έκταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ιδρύθηκε η Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας .

Στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουμε το τέλος της Επανάστασης και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για να γίνει γνωστή η πατάτα. Ο Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό των μετεπαναστικών χρόνων. Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που φιλύποπτοι και συντηρητικοί καθώς ήταν τις πέταξαν στα σκουπίδια. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά την ψυχολογία και τις διαθέσεις των συμπατριωτών του και μιμούμενος τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα – νύχτα.

Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια…

Το ταξίδι του γεώμηλου από τις Άνδεις μέχρι την Τίρυνθα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022:

Στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης μέσω του προγράμματος του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επικεφαλή και καθοδηγήτρια,την Επίκουρη Καθηγήτρια, Αθηνά Στούρνα και τους προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος στο πλαίσιο του μαθήματος "Επιτέλεση και Κοινωνικές Εφαρμογές ιιι: Κοινωνικό Θέατρο" και την εμψυχώτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου κα Ντίνα Καλογεροπούλου και όλους τους εγκλείστους του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Τίρυνθας .Οι τελευταίοι πέρα από την εκμάθηση της καλλιέργειας της πατάτας από του Γεωπόνους της Αγροτικής Φυλακής Τίρυνθας ,έμαθαν την ιστορία της- στην Τίρυνθα… και τους φύλακες που φυλάγανε την πατάτα… Την 1 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και το ταξίδι της πατάτας με μια μεγάλη γιορτή !

Σας ευχαριστούμε όλους- όσους συμβάλλατε να διδάξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας- στους εγκλείστους της Αγροτικής Φυλακής Τίρυνθας.

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια

Ευαγγέλια Κατερίνη

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.