Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Πριν… στεγνώσει το μελάνι

Για να σας προλάβω πριν… στεγνώσει το μελάνι από τις πρώτες γραμμές μας. Αυτή η στήλη έχει σκοπό να εξυπηρετεί τον πολίτη και να σχολιάζει, κυρίως την εξουσία, άλλοτε με καυστικό, άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο, αλλά πάντα μέσα από ρεπορτάζ, μέσα από στοιχεία και δεδομένα! Να το κάνουμε… λιανά, διότι όπως έχω διαπιστώσει, είστε πολλοί, σ’ αυτή την περιοχή, που παρεξηγείτε και παρεξηγήστε εύκολα, ενώ θέλετε μόνο… «κανάκεμα» και χειροκροτήματα!!! Ας καυτηριάζουμε εμείς τις ανορθογραφίες και ας χειροκροτούν άλλοι, όταν επιτελείται έργο.  

«Ζήσε Μάη μου να… φας τριφύλλι»! Ξέρετε το νόημα αυτής της φράσης; Θα την αναλύσω παρακάτω. Διότι σ’ αυτή τη φράση τυλίγεται – σαν τα όμορφα λόγια που θέλεις να ακούς, όταν κάποιος σου… χρυσώνει το χάπι – το βασικό συμπέρασμα για θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι στο τελευταίο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά και κατά τη διάρκεια της 16ης συνεδρίασης λογοδοσίας των κυβερνώντων αυτού του τόπου! Και δυο από τα βασικά θέματα που… έπεσαν στο τραπέζι είναι το νερό (ποσότητα και ποιότητα) και το οδικό δίκτυο.

Βάσει των όσων ακούστηκαν, στα ταμεία δεν υπάρχει… σάλιο. Διακρίνω, πάντως, προς το παρόν και στασιμότητα στα όποια σχέδια υπάρχουν σε ράφια, συρτάρια, ακόμα και σε κτήρια εργολάβων! Βέβαια, υπάρχουν σχέδια που έχουν σχέση, σχετικά με την υλοποίησή τους, και με την κεντρική εξουσία, οπότε τα «εμπόδια» αυξάνονται! Τα ταμεία είναι… άδεια, άρα και το… αρκούδι, αφού είναι «νηστικό», δεν… χορεύει! Πού πάνε, όμως, τόσα χρήματα; Δεν υπάρχουν έσοδα; Ας το ελέγξουν οι αρμόδιοι, πώς γίνεται ο καταμερισμός τους. Οπότε τι μας έμεινε; Όπως τονίστηκε, να κοιτάμε, μήπως μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, οδός που έχει φέρει αποτελέσματα στο παρελθόν, ή να πείσουμε κάποιον ιδιώτη, που έχει επενδύσει στην περιοχή μας να αναλάβει… δράση, δρόμος που, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σε οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.

Καλό θα είναι να ανοιχτεί και μια θέση στον Δήμο, προκειμένου να υπάρχει ένας υπάλληλος, ο οποίος θα πατάει συνέχεια… F5 στον υπολογιστή του, για να μη χάσουμε κανά πρόγραμμα χρηματοδότησης. Θα μπορεί έτσι να… εξοφληθεί και κανά… γραμμάτιο που εκκρεμεί. Να το διασκεδάσουμε και λίγο!!!

«Ζήσε Μάη μου να… φας τριφύλλι», λοιπόν, και… βλέπουμε! Να αναγνωρίσουμε, πάντως, ότι σε πολλά θέματα, όπως ανέφερα, τα «χέρια» των… εδώ διοικούντων είναι… δεμένα από την κεντρική εξουσία, είτε λόγω πόρων, είτε λόγω του τρόπου που ασκείται αυτή από τους ανωτέρους.

Μπορεί… εδώ να μην είμαστε Τζουμέρκα και Δυτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν γάργαρα νερά, όπως ακούστηκε, αλλά και σ’ αυτές τις περιοχές προσπαθούν να βρουν λύσεις σε άλλους τομείς που έχουν προβλήματα και αφορούν το «καυτό» θέμα του νερού, το οποίο εκεί, όντως το έχουν άφθονο! Και όπως φαίνεται από την παρακάτω ανάρτηση, ενωμένοι, βρίσκουν τις λύσεις, όπως στο χωριό Στάνου της Αιτωλοακαρνανίας. Και τονίζω το ενωμένοι, μιλώντας για πολιτική και αθλητική… ηγεσία.

Την ίδια ώρα, κάπου πιο κοντά μας, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπως ανακοινώθηκε, μεταφέρθηκαν στον βιολογικό της περιοχής, δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας 500m3 την ημέρα η κάθε μία. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας» και οι εργασίες εγκατάστασης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Είπαμε, με προγραμματισμό και πίεση εξασφαλίζονται χρήματα για έργα.

ΥΓ. 1: Αυτές οι… βαθυστόχαστες αναλύσεις από το παρελθόν, για το τι αναλάβατε και τι έχετε πετύχει, φαίνεται πως είναι «μικρόβιο» των περισσότερων από αυτών που ασχολούνται με τα κοινά ή γενικά με την πολιτική. Υπάρχουν ζητήματα, για τα οποία δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός για το μέλλον. Όταν είσαι σε δεύτερη θητεία, καλό είναι να μην ασχολείσαι αποκλειστικά με το τι παρέλαβες και το τι έχεις πράξει. Γι’ αυτό κρίθηκες και πήρες νέα εντολή. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εσύ παρέλαβες, πλέον, από τον εαυτό σου και οφείλεις να δείξεις έργο. Και κάτι προς όλους… Η λογική «ποιος την έχει μεγαλύτερη» στον διάλογο, μόνο αρνητικές εντυπώσεις αφήνει.

ΥΓ.: 2: Να μη φοβάστε τον καθαρό ουρανό! Ουδέν κρυπτόν υπό το φως του ήλιου, όλα κάποτε αποκαλύπτονται. Πιστεύω να το θέλετε όλοι αυτό… Αν και κάποιοι, δείχνετε να προτιμάτε το «σκάψιμο»! Να θυμάστε, όμως, ότι ενέργειες σας στο παρελθόν έχουν… καταγραφεί! Γι’ αυτό είναι καλό να κρατάτε κλειστό το στόμα μας ή να… βουτάτε καλά τη… γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν μιλήσετε. Μπορείτε να αποδείξετε ότι ο… ουρανός (σας) είναι «καθαρός» και δεν φοβάται τις… βροντές;

ΥΓ. 3: Το θέμα με το νερό είναι πολύ σημαντικό για πολλούς οικισμούς μας, ειδικά το καλοκαίρι. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν σε σπίτια ηλικιωμένοι άνθρωποι και κατάκοιτοι συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα για να βρουν άλλες πηγές. Οφείλω να πω ότι έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά έχουμε πολύ δρόμο για να διανύσουμε. Κανονικά η πίεση στην κεντρική εξουσία θα έπρεπε να είναι συνεχόμενη! Κάπου… διάβασα ότι γράφτηκε «κόψτε το κεφάλι σας και δώστε λύση». Και τις επόμενες ημέρες τα βυτία αυξήθηκαν κατά πολύ. Αν και τα… δρομολόγια θα περαστούν στα τιμολόγια των πολιτών. Οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι η… εδώ πίεση είχε αποτέλεσμα, αν και μπορεί να δημιούργησε θέμα στα… εσωτερικά συγκεκριμένης παράταξης.

ΥΓ.4: «Για γέλια και για κλάματα»… Αυτό, χωρίς άλλες επεξηγήσεις!

ΥΓ. 5: Τι γίνεται με τη συντήρηση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων; Πρόκειται για θέμα που είχε τεθεί ξανά από τον «Πολίτη», στη στήλη «Εντός και εκτός των τειχών της πόλης...». Εκτός ότι έχουν… χαθεί τα χρονοδιαγράμματα (!!!), όπως ακούστηκε από μια ψυχή, πολλά γήπεδα έχουν γεμίσει και με σκουπίδια! Κάτι που έχει γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις. Μάλλον, την τελευταία στιγμή θα τρέχουν πάλι ορισμένοι, λίγο πριν από τη… σέντρα ή το... τζάμπολ! Βέβαια, εάν θέλει να αθληθεί κάποιος αυτή την περίοδο, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί ξανά και ξανά! Είναι λίγες έως μηδαμινές οι επιλογές του. 

ΥΓ. 6: Όπως έμαθα, τραπέζια... φιλοξενεί, τώρα που καλοκαίριασε, και ένας… πολίτης! Πάντα κοντά στη θάλασσα! Το μενού έχει, πλέον, και αρνάκι. Καλό είναι να βρισκόμαστε όλοι μαζί, ίσα, ίσα γίνονται καλύτερες και οι σχέσεις μας, αρκεί να υπάρχουν στην πορεία, μετά και τις επαφές που γίνονται, θετικά αποτελέσματα σε έργα που είναι να πραγματοποιηθούν.

ΥΓ. 7: Όπως θα διαπιστώσατε από… πρώτο χέρι, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας απειλεί. Καταστροφές από πλημμύρες πριν από μερικούς μήνες, κάηκαν σπίτια στις πρόσφατες πυρκαγιές, οι φλόγες μπήκαν στην πρωτεύουσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών όλων, όσων ρίχτηκαν στη μάχη. Ποιος θα το περίμενε... Το μεταφέρω όπως το διάβασα στο προφίλ του George Papavasileiou στο Facebook, μετά τον θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στη Χαλκιδική από κεραυνό: «Το μήνυμα είναι απλό: Επαγρύπνηση, επίγνωση και ανάπτυξη παιδείας σε θέματα πολιτικής προστασίας είτε έχει να κάνει με δασικές πυρκαγιές, είτε με καταιγίδες κα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας». Η ατομική ευθύνη θα πρέπει να συμβαδίζει με την ομαδική.

Τι σημαίνει η φράση «Ζήσε, Μάη (μου), να φας τριφύλλι»;

Όπως σας ανέφερα, θα σας εξηγήσω το πώς βγήκε η φράση «Ζήσε, Μάη (μου), να φας τριφύλλι».

Γράφει η Ευγενία Γάλλου στο «xiakoslaos.gr» με πηγές το «lexilogia.gr» και το «tisimainei.blogspot.com»:

«Λέγεται ειρωνικά, για μακρινές ελπίδες ή υποσχέσεις στο απώτερο μέλλον, για κάτι που θα αργήσει πολύ να συμβεί ή είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ, για κάτι ουτοπικό ή ανεδαφικό.

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση "Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι"… Αυτό, όμως, που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι το ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή της!

*Η αρχική διατύπωση "Ζήσε, Μαύρε μου, να φας τριφύλλι", κατά μια εκδοχή αναφερόταν σε ζώο, διότι το Μαύρο είναι συνηθισμένο όνομα για υποζύγια. Τον χειμώνα, λόγω κρύου και φτώχειας, δεν είχαν τι να τα ταΐσουν, οπότε τα προέτρεπαν να αντέξουν ως τον Μάη που θα φύτρωναν τα τριφύλλια και θα έτρωγαν.

**Το επίθετο "Mαύρος" χρησιμοποιείται, επίσης, μεταφορικά με την έννοια καημένος, άτυχος κ.λπ. Η φράση στο διάβα των αιώνων, με παραφθορά έγινε: "Μαύρε μου – Μάη μου".

***Κατά μια άλλη εκδοχή, η φράση αυτή γεννήθηκε, προέρχεται από τα ελληνικά γήπεδα και χρονολογείται γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 20. Ο Ανέστης Μάης ήταν αμυντικός της ομάδας του Ντροπαλού Ελευσίνας, γνωστός εκτός από τη μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία και για την πρωτοφανή αγριότητα που τον διέκρινε, όταν μάρκαρε τους αντιπάλους του. Κάποιες φορές, μετά τον αγώνα, έστηνε καρτέρι έξω από τα γήπεδα ή από τα αποδυτήρια των αντίπαλων ομάδων, με σκοπό να επιτεθεί είτε σε συγκεκριμένους αντιπάλους ή ακόμα και σε ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα.

Ο Ανέστης Μάης ήταν πολύ μεγαλόσωμος αθλητής, με διαστάσεις γίγαντα αναλογικά με εκείνη την εποχή, αλλά το κύριο όπλο του ήταν η οδοντοστοιχία του, που τη χρησιμοποιούσε για να εκδικηθεί όσους αντιπάλους τον εξόργιζαν. Κάποτε μάλιστα είχε εξουδετερώσει ολόκληρη την ομάδα του Ατέρμονου Βόλου, δαγκώνοντας προπονητή και παίκτες σε άγριο καβγά μετά το ματς.

Κάποια στιγμή η ομάδα του Μάη είχε κληρωθεί να παίξει στο κύπελλο Ελλάδος του 1928 με τον Παναθηναϊκό, που ως γνωστό έχει σήμα το τριφύλλι. Ο Μάης όμως ήταν βαριά άρρωστος από μαλάρια εκείνη την περίοδο και διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να πεθάνει. Οι συμπαίκτες του, σε μια επίσκεψή τους στο σπίτι του ετοιμοθάνατου Ανέστη Μάη, αμέσως μετά την κλήρωση του κυπέλλου, προσπαθούσαν να εμψυχώσουν το μεγαλόσωμο αμυντικό με την φράση "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι", ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την αρρώστια και να παίξει στον ιστορικό αγώνα, μια που χωρίς αυτόν ήταν σίγουρο ότι δε θα τα κατάφερναν».

Αυτά για την… ώρα!

Εντός και εκτός των τειχών της… πόλης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής βρέθηκαν την Τετάρτη (22/5) στην Ερμιονίδα, στο πλαίσιο της περιοδείας τους εν όψει των Ευρωεκλογών στην Αργολίδα, και είχαν επαφές με εκπροσώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πολίτες, καταστηματάρχες, επαγγελματίες του εμπορίου, επιχειρηματίες, επενδυτές στην περιοχή μας – και από το εξωτερικό – με τον «Πολίτη» να καταγράφει όσα έγιναν στην… πόλη μας!

Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Πάνος Αλεξανδρής, έχοντας μαζί τους τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιο Γανώση, τον πρόεδρο ΔΗΜΤΟ Ερμιονίδας Αθανάσιο Μίζη, αλλά και εκπροσώπους του Δήμου Ερμιονίδας, όπως ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Γιάννης Μαργέτας, άκουσαν… πολλά σε σχέση με την καθημερινότητα, είτε αφορούν τα Υπουργεία τους, είτε γενικότερα και έδωσαν το δικό τους στίγμα, έχοντας το «βλέμμα» στις 9 Ιουνίου, με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καλεί τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, να μην υπάρξει χαλαρότητα, λόγω και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

Με δεδομένο ότι στην Ερμιονίδα αναμένονται και άλλες επενδύσεις, κυρίως από ιδιώτες, καθώς βρίσκονται στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα projects, τρία είναι τα βασικά θέματα που τέθηκαν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας. Να λυθεί το θέμα με το νερό, να υπάρξουν περισσότερα έργα στον τομέα της αποχέτευσης και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο!

Ο Δήμος Ερμιονίδας στάθηκε στη σημασία που έχει για την περιοχή το γεγονός όχι απλά της διατήρησης του ειρηνοδικείου «Μάσσητος» Κρανιδίου, αλλά η αναβάθμισή του σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, μετά από τις προσπάθειες που έγιναν προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από εκεί και πέρα, ο Χάρης Θεοχάρης άκουσε πολίτες να του επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την… καθημερινότητα, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων τους και της ακρίβειας. Επαγγελματίες και καταστηματάρχες του τόνισαν ότι ο κόσμος δεν μπορεί, πλέον, να ξοδέψει πολλά ακόμα και για απαραίτητα είδη, αναφέρθηκαν στο θέμα του ΦΠΑ και στη μείωσή του σε σημαντικά αγαθά, ενώ μίλησαν και για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τα POS και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές. Υπήρξαν και πολίτες που, βλέποντας τους εκπροσώπους της κεντρική εξουσίας, άσκησαν, πάντως, πολύ αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και γενικότερα στους πολιτικούς για όσα έχει ζει και βιώνει η χώρα μας. Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνάντησε, πάντως, και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ – πριν από λίγες ημέρες έκανε ειδική μνεία σ’ αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης – οι οποίοι του τόνισαν ότι είναι αυτοί που στήριξαν το κόμμα τους στα δύσκολα, μένοντας… πιστοί σ’ αυτό!!! Υπήρξαν και πολίτες που εξύμνησαν τον Χάρη Θεοχάρη για το έργο του απ’ τα Υπουργεία που έχει περάσει.

Απ’ την πλευρά του ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα του προβλήματος με το νερό στην Ερμιονίδα, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σχετικά με τον Ανάβαλο, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα της περιοχής, επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση για να λυθούν και βελτιωθούν. Ο Χάρης Θεοχάρης αναφερόμενος σε καθυστερήσεις που υπάρχουν σε επενδυτικά έργα, λόγω… γραφειοκρατίας, τόνισε ότι είναι πολλές φορές αυτό είναι απαραίτητο, για να γίνονται όπως αρμόζει, βάσει και του νομοθετικού πλαισίου. Σχετικά με τις εκλογές, στάθηκε στους κινδύνους και τις συνέπειες, που μπορεί να έχει η χαλαρότητα ψήφου στις Ευρωεκλογές, και κάλεσε τον κόσμο να πάει στις κάλπες, αναφέροντας ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της κρίσιμα μονοπάτια… Υπογράμμισε, ότι η ΝΔ θα πρέπει να πάρει ένα ποσοστό, που θα μπορεί, βάσει της ερμηνείας των αποτελεσμάτων να μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίζει το πρόγραμμά της και τις μεταρρυθμίσεις. Σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέχει διευκολύνσεις στους πολίτες, σε σχέση με τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι θα είναι πάντα κοστολογημένα τα όποια μέτρα αποφασιστούν, όπως γίνεται και τώρα.

Αρχικά, η κυβερνητική αντιπροσωπεία βρέθηκε στο κτήριο του Δήμου Ερμιονίδας. Εκεί, σύμφωνα και το γραφείο Τύπου του Δήμου, τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος.

Ακολούθησε, συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ερμιονίδας, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης, ο Αναστάσιος Γανώσης (εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ελένη Γκαμίλη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, όπως οι Γιώργος Φασιλής (Κρανιδίου) και Αθανάσιος Πάτσιος (Ερμιόνης).

«Ειδικότερα, σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα και συζήτησαν μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Ερμιονίδας, όπως οι υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αλλά και η πρόσφατη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής που εξασφάλισε όχι μόνο τη διατήρηση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου “Μάσσητος” Κρανιδίου, αλλά την αναβάθμισή του σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος, εξέφρασε μάλιστα, την επιθυμία του προς τον Γενικό Γραμματέα, να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, οι οποίοι αποδέχτηκαν το δίκαιο αίτημα για την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Δήμου μας, δεσμεύτηκε για μια εκ νέου επίσκεψη στον Δήμο Ερμιονίδας», αναφέρει η ενημέρωση του Δήμου. Ο Χάρης Θεοχάρης έχει, άλλωστε, στενές σχέσεις με την Ερμιονίδα. Όπως αποκάλυψε, όταν ήταν μικρός, ερχόταν για διακοπές με την οικογένειά του στο Σαλάντι. Στη συνέχεια ακολούθησε βόλτα στην πλατεία, σε κεντρικούς δρόμους και σε καταστήματα του Κρανιδίου.

Ακολούθως, ο Χάρης Θεοχάρης και ο Πάνος Αλεξανδρής επισκέφτηκαν το Πόρτο Χέλι, όπου έγινε ξενάγηση στη μαρίνα του λιμανιού από διευθυντικά στελέχη. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της μαρίνας, Ζαχαρίας Κιάφας αναφέρθηκε στις παροχές της μαρίνας και στην αύξηση των σκαφών που βρέθηκαν σ’ αυτή μέσα στο 2023, με αποτέλεσμα να έχουν ανοδική τάση και τα έσοδα. Έγινε αναφορά και στην μαρίνα της Ερμιόνης (βρίσκεται υπό κατασκευή από την ίδια εταιρεία σε μεγαλύτερη έκταση). Στη συνέχεια, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας έκαναν βόλτα στους διαδρόμους της μαρίνας με ένα απ’ το ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που υπάρχουν στον χώρο. «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και καινοτόμες ενέργειες για το 2024, προκειμένου να καθιερώσουμε τη θέση μας ως ένας ελκυστικός yachting προορισμός στις Ελληνικές Θάλασσες και ως μια πρωτοποριακή εγκατάσταση σε όλους τους τομείς», είχε τονίσει, άλλωστε, ο Ζαχαρίας Κιάφας στο «metaforespress.gr».

Στο Πόρτο Χέλι οι Χάρης Θεοχάρης και Πάνος Αλεξανδρής επισκέφτηκαν και τα γραφεία που έχει στην περιοχή η εταιρεία «Golden Land Goutos», που ασχολείται με το real estate. Εκεί ήταν, μάλιστα, και ο Ιρλανδός μεγιστάνας Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή (η «Golden Land Goutos» έχει αναλάβει το asset management για τον Πολ Κόλσον). Έγινε ενημέρωση και συνεργασία για τις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή, παρουσία των εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η Ερμιόνη ήταν ο επόμενος σταθμός της κυβερνητικής αποστολής στην Ερμιονίδα, εκεί όπου υποδέχτηκε – στο μνημείο πεσόντων της περιοχής – τον Χάρη Θεοχάρη και τον Πάνο Αλεξανδρή ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, Αθανάσιος Πάτσιος. Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκαν καταστήματα της περιοχής, μιλώντας με πολίτες. Στη συνέχεια γευμάτισαν σε εστιατόριο της Ερμιόνης και αναχώρησαν για τους υπόλοιπους δήμους της Αργολίδας, που είχαν να επισκεφτούν, βάσει του προγράμματός τους.

Ο Χάρης Θεοχάρης καλεί τους πολίτες να πάνε στις κάλπες στις 9 Ιουνίου 2024

Ο γενικός διευθυντής των μαρίνων σε Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, Ζαχαρίας Κιάφας, μιλάει για τις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις στην Ερμιονίδα σχετικά με την προσέλευση σκαφών:

Επίσκεψη σε φαρμακείο στο Κρανίδι

Έγινε και πιο χαλαρή κουβέντα σε καταστήματα με έδρα το Κρανίδι

Το… καρφί Θεοχάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη, όταν επισκέφτηκε στο Κρανίδι κατάστημα, το οποίο λειτουργεί σε κτήριο που πριν στεγαζόταν τράπεζα και έκλεισε...

Εικόνες από το Δημαρχείο Ερμιονίδας (πηγή: ermionida.gr)

Εικόνες από το Κρανίδι

Εικόνες από το Πόρτο Χέλι

Εικόνες από την Ερμιόνη

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Ξεχωριστό κομμάτι για την… πόλη μας αποτελεί και ο τομέας του Αθλητισμού, ο οποίος «σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία – και τον πολιτισμό της – μέσα στην όποια αναπτύσσεται. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των ομαδικών αθλημάτων», όπως αναφέρει ο Γιώργος Νικολής (κοινωνικός λειτουργός).

Στην… πόλη μας απασχολούν περισσότερο κόσμο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, χωρίς να θέλω να μειώσω συλλόγους ή άτομα που δραστηριοποιούνται και με άλλα – ομαδικά ή ατομικά – αθλήματα. Και είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που αγαπούν και άλλα αθλήματα, όπως και σύλλογοι που παράγουν έργο σ’ αυτά.

Πριν από μερικές εβδομάδες σας είχα μιλήσει για την… Ένωση – μετά και τον μαθηματικό υποβιβασμό – και στάθηκα στην ανάγκη να επικρατήσουν ενωτικές δυνάμεις με το βλέμμα στο «αύριο», χωρίς διχαστικά διλλήματα, ενώ έκανα αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα με εγκαταστάσεις και αθλητικούς οργανισμούς, με «πρωταγωνιστές» να έχουν στο μυαλό του και άλλες εικόνες εκτός της «πόλεως» μας.

Επανέρχομαι και τονίζω ότι και σ’ αυτή τη φάση, είναι ακόμα πιο αναγκαίο να επικρατήσει σύζευξη δυνάμεων και κοινοτήτων για το καλό όλης της… πόλης μας, δηλαδή του δήμου μας. Ο όρος «Ερμιονίδα» ανήκει σε όλους μας και αποτελεί εχέγγυο για δυνατούς αθλητικούς οργανισμούς! Σκεφτείτε πόσα πολλά περισσότερα μπορούν να πετύχουν(-με), όταν για τον ίδιο στόχο μάχονται διπλάσιοι άνθρωποι, που όντως έχουν μεράκι για ακόμα καλύτερες αθλητικές ημέρες στα μέρη μας. Ή για παράδειγμα πόσο πιο δυνατές και ελκυστικές θα είναι ομάδες ακαδημιών με δεκάδες παιδιά σ’ αυτές.

Σας είχα τονίσει ότι τα «σύννεφα» της διχόνοιας ήταν πολλά και «γκρίζα» τα τελευταία χρόνια με… φόντο την «Ένωση», οργανισμός που γνώρισε, πλέον, την… πτώση, ως φυσικό επακόλουθο των λαθών που έγιναν από πολλούς! Σας είχα γράψει ότι από μια «πτώση» μπορεί να ξεκινήσει η «αναγέννηση», αρκεί να βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέπτη (κάτι που αφορά πολλούς), για να δεις τι οφείλεις να παραμερίσεις, για να διαπιστώσεις ποια είναι τα «αγκάθια» που σε... τρύπησαν και πρέπει να κοπούν, ώστε να «χτίσεις» ξανά σε υγιείς βάσεις. Και σας είχα επισημάνει ότι το παράδειγμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση οφείλει να το δίνει πρώτος ο επικεφαλής, αυτός που ασκεί εξουσία, βάζοντας στην άκρη όσα έχουν προηγηθεί και από τις επιλογές κάποιων για τις οποίες μπορεί να νιώθει «πληγωμένος».

Όλοι ξέρουμε ότι είχαν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» και μόνο εάν δούμε την αλήθεια κατάματα μπορούμε να λύσουμε το θέμα. Και γνωρίζω πολύ καλά, μέσω του ρεπορτάζ, το πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, τα ραντεβού που είχαν προηγηθεί πριν από πολλούς μήνες και το τι ακολούθησε...

Αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη ημέρα. Και το «αύριο»… σηκώνει για τον δήμο μας δυνατούς αθλητικούς οργανισμούς μόνο κάτω από την «ομπρέλα» που θα φέρει το όνομα «Ερμιονίδα». Αυτό έχει δείξει και η ιστορία, με βάση τη δυναμική που έχει η… πόλη μας, πληθυσμιακά, οικονομικά και όχι μόνο. Και εν όψει των επαφών που θα ακολουθήσουν για το «αύριο», χρειάζεται ενότητα, όραμα, έρεισμα στους πολίτες, διαφάνεια παντού, σχεδιασμός και κοινή αποδοχή στα πρόσωπα που θα τρέξουν αυτόν, με μοίρασμα ρόλων, ώστε να έρθουν και οι βοήθειες από όσους θα στηρίξουν, με στροφή και στη νεολαία μας. Με στόχο να πιάνουν… τόπο και οι «θυσίες» που θα γίνουν ή θα συνεχιστούν από πολλούς.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει δεν θα έχουν ρόλο στην περιοχή μας, άλλοι αθλητικοί οργανισμοί κοινοτήτων, ίσα, ίσα, μπορούν να λειτουργούν και υποστηρικτικά στην «Ένωση». Ούτε κανείς θα αποτελέσει εμπόδιο σε όποιον θελήσει να κάνει και νιώθει ότι έχει τη δυναμική γι’ αυτό, το παραπάνω βήμα… Απλά σας τονίζω ότι αυτό είναι πιο εφικτό με δυνάμεις ενωμένες, βάσει και του «χάρτη» που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα και το… βλέμμα στα εθνικά πρωταθλήματα.

Θεωρώ ότι, όταν εδώ και χρόνια έχεις κατακτήσει αγωνιστικά τον «Ταΰγετο», στόχος σου είναι να φτάσεις και στην κορυφή του «Ολύμπου» και όχι να ικανοποίησε, εάν ανέβεις το… όρος «Δίδυμο», το «Αραχναίο» ή το «Αρτεμίσιο». Διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες και ημέρες σε όλα τα επίπεδα, ειδικά σε θέματα εγκαταστάσεων και γηπέδων. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τον συμβολισμό. Σκεφτείτε να καταφέρουμε κάποτε να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο που θα στεγάζονται πολλά αθλήματα, και θα «γεννηθεί» κάπου στην Αυλώνα!

Και σας ερωτώ: «Την ώρα που όλοι προσπαθούν για το κάτι… παραπάνω, εμείς θα κοιτάξουμε να παίζουμε μεταξύ μας και θα… ικανοποιηθούμε με πισωγυρίσματα;». «Πόλεις-κράτη» υπήρχαν στην αρχαιότητα, κάνοντας μάλιστα και ανακωχή σε πολέμους ανά τέσσερα Χρόνια για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας αξίζει, πιστεύω, κάτι πολύ καλύτερο και αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε ενωμένοι και με βάσεις τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω…

Με επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα στο μέλλον, με σχέδιο, με όραμα και προοπτική για τα οφέλη που επιφέρει ένας δυνατός αθλητικός οργανισμός σε όλα τους τομείς στην περιοχή μας και στην κοινωνία μας. Έχουμε όλοι χρέος να μπουν οι βάσεις μιας άλλης πορείας και στοχοπροσήλωσης. Και όπως σας είχα αναφέρει, κοιτάζοντας και τον «καθρέπτη» για να… κοπούν τα «αγκάθια» που αποτέλεσαν πρόβλημα στο παρελθόν και ειδικά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την όποια ανασύνταξη δυνάμεων, θα είναι χρήσιμο να δούμε τι απέγιναν τον τελευταίο καιρό, και όλοι αυτοί, που χρησιμοποίησαν τον αθλητικό οργανισμό για το δικό τους... ντεκόρ! Και δεν είναι λίγοι! Αλλά και εκείνους που είχαν φτάσει στο σημείο να βαυκαλίζονται τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου! Σε μια… πόλη, που οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολλές, κοιτάζοντας στο μέλλον. Άντε να δούμε, τι θα πράξουν και οι… πατριώτες αυτού του τόπου! Όλοι είναι χρήσιμοι και είναι καλό να προσφέρουν με αγάπη για την περιοχή μας.

Τα όσα έχουν «χτιστεί» τα προηγούμενα χρόνια με τον όρο «Ένωση» είναι πολλά και σε πολλούς τομείς (αγωνιστικά και όχι μόνο) και δεν πρέπει να χαθούν.

Ακολουθεί ένα κείμενο από τον Argirios Pagartanis στο προφίλ του στο Facebook, που έχει πολλούς συμβολισμούς και για την περιοχή μας. Μιλάει για την ευρωπαϊκή επιτυχία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τον Ολυμπιακό. Αυτά που αναφέρει, όμως, για το Εϊμπάρ, στη χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, και την τοπική ομάδα, λένε… πολλά. Διαβάστε με προσοχή:

«Αναρωτιέστε πολλοί πώς αυτή η “αλεπού” ο Μεντιλίμπαρ παρουσιάζει τον Ολυμπιακό με τόσα διαφορετικά πρόσωπα, στους μόλις τρεις μήνες που βρίσκεται στην ομάδα. Θέλετε μια απάντηση διά της... τεθλασμένης;

Θα πάμε μια βόλτα στο Εϊμπάρ. Ξέρεις τι εστί Εϊμπάρ; Από τους 30 δήμους, στους οποίους είναι χωρισμένη η χώρα των Βάσκων, είναι μόλις ο 15ος σε πληθυσμό. Στους δε 8.000 δήμους της Ισπανίας το Εϊμπάρ δεν βρίσκεται καν στους πρώτους 500. Δε μιλάμε για μια επαρχιακή ομάδα, αλλά για ένα χωριό, με τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ισπανίας.

Αυτό το χωριό, με γήπεδο χτισμένο στο κέντρο μιας κοιλάδας, που πλημμυρίζει ακόμα και σήμερα όταν βρέχει (αν και το σύστημα αποστράγγισης του γηπέδου έχει αναβαθμιστεί τρεις φορές από τη δεκαετία του 1950), με αποδυτήρια ασβεστωμένα κάτω από τις κερκίδες, που στάζει η οροφή τους, με λεφτά ανύπαρκτα, κατάφερε το 2014 να δει την ομάδα του να προβιβάζεται στην ισπανική Λα Λίγκα.

(Παρένθεση απαραίτητη: Πώς έγινε αυτό; Είναι απλό. Η περιοχή παράγει τρία, πράγματα: Άλογα, ποδοσφαιριστές και επαναστατικά πνεύματα. Ήταν η ΠΡΩΤΗ πόλη σ’ όλη την Ισπανία, η οποία το 1931 ξεκίνησε την επανάσταση κατά της βασιλείας και αποδέχτηκε τη 2η Ισπανική Δημοκρατία. Φτώχεια (σχετική πάντα, δεν πεινάνε οι άνθρωποι, αλλά δεν έχουν και διεξόδους), ταλέντο στη μπάλα και επαναστατικό πνεύμα είναι τα τρία πιο βασικά συστατικά της επιτυχίας).

Ο πρόεδρος της Εϊμπάρ τότε ήταν ένας υπάλληλος. CEO βέβαια, αλλά υπάλληλος, με μισθό, οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο. Ούτε καν κάποιος επιχειρηματίας της περιοχής. Ανέκδοτο είναι αυτό, επιχειρηματίας στο Εϊμπάρ. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία στο Εϊμπάρ.

Η Λίγκα ειδοποίησε την Εϊμπάρ ότι για να συμμετάσχει στη Λα Λίγκα πρέπει να’ χει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 2.146.525 ευρώ. Δεν βρέθηκε κανείς να τα βάλει. Έτσι ξεκίνησε το “Defende al Eibar”, ένας έρανος ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους της περιοχής, τους μεροκαματιάρηδες, οι οποίοι πρόσφεραν με την καρδιά τους. Και σήμερα ακόμα η Εϊμπάρ «ανήκει» σε περίπου 8.000 μετόχους από 48 διαφορετικές χώρες! Χρηματοδότησαν το όνειρο, να δουν την ομάδα του χωριού τους στο ανώτατο επίπεδο.

(Άλλη παρένθεση: Το 2016, με την ομάδα ήδη στη Λα Λίγκα δύο χρόνια, πείστηκε να αναλάβει πρόεδρος μια γυναίκα, η Αμάια Γκοροστίθα. Που συστήνεται μεν ως “επιχειρηματίας”, αλλά η βασική της πηγή εσόδων είναι ένα εργοστασιάκι που φτιάχνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο Μπιλμπάο. Ανέλαβε με τον όρο να… μην βάλει λεφτά! Μετοχές έχει, αλλά όχι μεγάλο ποσοστό).

Αυτή την ομάδα, με αυτό το προφίλ, με παίκτες που έπαιρναν ψίχουλα σε σχέση με τους συναδέλφους στη Λίγκα (ο ψηλότερα αμειβόμενος παίκτης της ομάδας την πρώτη χρονιά ήταν ο Σαούλ Μπερχόν, που έπαιρνε λιγότερα απ’ ότι το τελευταίο συμβόλαιο της Ατλέτικο Μαδρίτης), με λιγοστούς ξένους, που τερμάτισε 18η την πρώτη της χρονιά και σώθηκε επειδή έπεσε η Έλτσε για οικονομικούς λόγους, την ανέλαβε καλοκαίρι του 2015 ο Μεντιλίμπαρ.

Τις επόμενες έξι σεζόν που κάθισε στην ομάδα, ο Μεντιλίμπαρ είχε να αντιμετωπίσει κάθε εβδομάδα μια πρόκληση τρομακτική. Δεν μιλάμε για αγώνες με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Σεβίλλη, αλλά και για αναμετρήσεις με Βιγιαρεάλ, με Εσπανιόλ, με Αθλέτικ, με Βαλένθια, Θέλτα, Μπέτις, Γρανάδα. Ομάδες-πόλεις μεγάλες, με μπάτζετ δεκαπλάσια τουλάχιστον.

Κι ανάμεσα σ’ αυτά τα ματς, στα οποία η (ελληνική τις περισσότερες φορές) ποδοσφαιρική λογική επέβαλε να παίζεις κλεφτοπόλεμο για να μην ξεφτιλιστείς, υπήρχαν και αγώνες πιο βατοί, με κάτι Οσασούνα, Λας Πάλμας, Κάντιθ, Αλαβές, Λεγκανές και τα τοιαύτα. Όπου έπρεπε να τα παίξεις στα ίσια. Πρέπει δηλαδή κάθε εβδομάδα να προσαρμόζεσαι, να γίνεσαι χαμαιλέοντας. Μια ανταρτοπόλεμο, μια «συμβατικό» πόλεμο. Μια ταμπούρι, μία επίθεση. Ακόμα κι αν έχεις αρχές συγκεκριμένες για το ποδόσφαιρο που θέλεις να παίξεις, οφείλεις να τις προσαρμόσεις.

Το ταξίδι της Εϊμπάρ στη Λα Λίγκα με τον Μεντιλίμπαρ κράτησε έξι χρόνια. Σ’ αυτά υπήρξαν και πεντάρες, και εξάρες, όχι μία και δύο. Υπήρξε, όμως, και το 3-0 επί της Ρεάλ το Νοέμβριο του 2018, υπήρξε και το 1-1 με τη Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου το Δεκέμβριο του 2020 και το 2-0 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης τον Ιανουάριο του 2020. Και βέβαια η 9η θέση στο πρωτάθλημα του 2018, που την κατέτασσε πρώτη απ' όλες τις βασκικές ομάδες.

Κυρίως, όμως, υπήρξε μια ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια. Η ομάδα έπαιζε μπάλα. Είχε στόχο να βάλει γκολ, να διεκδικήσει, όχι να καταστρέψει, ούτε να «κλέψει» αποτέλεσμα. Ό,τι βαθμό πήρε, τον πήρε με μπάλα. Ακόμα κι όταν αμυνόταν, είχε στο μυαλό της τι να κάνει αν έπαιρνε τη μπάλα. Κάτι που το είδαμε και στο δεύτερο ματς με την Άστον Βίλα, όπου ναι μεν μπήκε μέσα να υπερασπιστεί το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά στο 10’ έβαλε γκολ με συντονισμένη επιθετική προσπάθεια, με οβερλάπ του αριστερού μπακ και σέντρα στον σέντερ φορ στη μικρή περιοχή. Όχι όπως ήλθε το δεύτερο γκολ, με βολέ του γκολκίπερ προς τον επιθετικό που ήταν μόνος του.

Πού θέλω να καταλήξω; Στο εξής: Και να μην ήταν τέτοιος προπονητής-χαμαιλέοντας ο Μεντιλίμπαρ, έγινε θέλοντας και μη μέσα σ’ αυτή την εξαετία.

Ξέρεις τι είναι κάθε εβδομάδα να έχεις μια τέτοια πρόκληση στο μυαλό σου; Να τη δουλεύεις στον ξύπνιο σου και να τραντάζεσαι στον ύπνο σου; Όχι ένα και δύο ντέρμπι κάθε χρόνο, αλλά να κινδυνεύεις με ξεφτίλα από τους Μέσι και τους Κριστιάνο Ρονάλντο και τους Γκριεζμάν; Πόση φαιά ουσία, πόση (ποδοσφαιρική πονηριά χρειάζεται για να επιβιώσεις;

Στο ποδόσφαιρο ειδικά, τα αποτελέσματα, το αν θα πάρεις κάτι στο τέλος ή όχι, εξαρτώνται πολύ κι από τη ρέντα, το άστρο που λέμε. Αν το βγάλουμε αυτό από την εξίσωση, το αποτέλεσμα δηλαδή, για μας που μας αρέσει να «διαβάζουμε» τακτική στο ποδόσφαιρο το ταξίδι είναι εκπληκτικό. Η αλεπού αυτή δεν χρειάζεται να σκεφτεί τώρα κάτι άλλο από ματς σε ματς. Έχει τόσες εμπειρίες, τόσα πράγματα φορτωμένα στο σκληρό του δίσκο, που του αρκεί να ψάξει στο σωστό φάκελο για να τα βγάλει.

Και το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι συναρπαστικό. Ανεξαρτήτως του τι θα πάρει στο τέλος, αν πάρει».

Αξίζει να σας μεταφέρω και όσα έχει γράψει ο Γιώργος Νικολής (κοινωνικός λειτουργός, παρατηρητής ΕΠΣΔ) για τα οφέλη του αθλητισμού τόσο στα άτομα όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Διαβάστε με προσοχή, ειδικά όσα αναφέρει για τη σημασία που έχει για την κοινωνία και τον πολιτισμός της ο αθλητισμός και ειδικά τα ομαδικά αθλήματα:

«Κοινωνία και αθλητισμός, δυο λέξεις, που αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους διότι ο αθλητισμός συνήθως είναι η συνέχεια της πρώτης. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει την τιμή να είναι και η γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων που είναι και το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως. Αν και πριν την χώρα μας άλλες χώρες είχαν αναπτύξει τοπικούς αγώνες όπως η Αίγυπτος ήδη από το 3.000 πχ, με αγώνες δρόμου και πάλης, η Ελλάδα είναι η χώρα που αναδείχτηκε ως η πραγματική κοιτίδα του αθλητισμού διότι στην χώρα μας ο αθλητισμός πήρε την μορφή όχι μόνο του ανταγωνισμού αλλά και της ευγενικής άμιλλας με κορυφαίους τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η λέξη με την καθαρή έννοια αθλητισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε με την καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας, διότι πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες και άλλους αθλητικούς αγώνες της εποχής η λέξη αθλητισμός δεν συναντιέται πουθενά πριν στους ομηρικούς χρόνους, την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια.

Υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά μεταξύ της έννοιας οργανωμένης άθλησης και της εξάσκησης. Η άσκηση έχει απλώς χαρακτήρα εκγύμνασης του ατόμου, αθλητικό χαρακτήρα παίρνει όταν συναγωνίζεται οργανωμένα, το να τρέχεις μόνος σου στο δρόμο η να πηδάς εμπόδια, αυτό δεν είναι αθλητισμός, είναι περισσότερο άσκηση, όταν όμως ανταγωνίζεσαι σε ένα αναγνωρισμένο αγώνισμα με κάποιον η με κάποιους τότε είναι αθλητισμός. Σημαντικά στοιχεία του αθλητισμού είναι πρώτιστα η συστηματική σωματική αλλά και ψυχική καλλιέργεια του αθλητή και η ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση του. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει και η φυσική αγωγή ως επιστήμη και οι επιστήμονες, καθηγητές σωματικής/φυσικής αγωγής όπως και οι διάφοροι αναγνωρισμένοι προπονητές που έχουν και την άμεση επαφή με τον αθλητή.

Φυσικά το κέρδος του ατόμου που ασχολείται με τον οργανωμένο αθλητισμό είναι πολύπλευρο διότι δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός και ενδεχομένως και η νίκη που θα του αποφέρει καρπούς και δόξα για τις προσπάθειες του. Ένας άνθρωπος ο οποίος αθλείται εξασφαλίζει ισορροπία και υγεία του σώματος διότι η άθληση βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου που αθλείται, και στοιχείο της ολοκληρωμένης προσωπικότητας ενός ανθρώπου είναι και το σώμα του. Νους υγιής εν σώματι υγιή έλεγαν οι προγονοί μας και έχουν δίκιο.

Παράλληλα, ο αθλητισμός είναι και ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία και τον πολιτισμό της μέσα στην όποια αναπτύσσεται. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των ομαδικών αθλημάτων, διότι μέσα από αυτά εντάσσονται οι προσπάθειες του αθλητή με το σύνολο και μέσω αυτού ενδυναμώνεται η ομαδικότητα, η συνεργασία, η ικανότητα στρατηγικής και υπακοής όπως και η ικανότητα του αθλητού να παίρνει πρωτοβουλίες και η προσπάθεια του για να επιτύχει ένα κοινό ομαδικό στόχο. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου. Ο αθλητισμός είναι επίσης και ένα σημαντικό στοιχείο κοινωνικής ψυχαγωγίας, όχι μόνο για αυτούς που αθλούνται αλλά και για αυτούς που τους παρακολουθούν, το κοινό, οι φίλαθλοι. Πολλά παιδιά που έχουν αρχίσει τον αθλητισμό είναι διότι αυτά αλλά και οι γονείς τους έχουν επηρεαστεί θετικά από την παρακολούθηση αγώνων και τις προσπάθειες των αθλητών.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν διαφόρους αθλητές ως είδωλα τους. Μια άλλη σημαντική σημασία του αθλητισμού στην κοινωνία είναι η συμβολή του στο να ευαισθητοποίηση τους νέους και νέες στο να ασχολούνται με τον αθλητισμό, αποτρέποντας τους συγχρόνως όπως και τις πιθανότητες στο να πέσουν σε άλλες πονηρές και καταστροφικές “ασχολίες” της σημερινής εποχής. Επίσης ένα άτομο το οποίο έχει μάθει από μικρό να αγωνίζεται μέσω του αθλητισμού, έχει εκτός του γυμνασμένου και υγιή σώματος, και περισσότερες πιθανότητες κυρίως ψυχολογικές να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες αργότερα στην ζωή του διότι γνωρίζει το τι θα πει αγώνας, προσπάθεια και ανταγωνισμός.

Ο αθλητισμός είναι με απλά λόγια όχι μόνο ζήτημα παιδείας και ψυχοσωματικής ανάπτυξης αλλά και ένα κοινωνικό αγαθό κάθε ανθρώπου που πρέπει να τύχει και της κατάλληλης υποστήριξης από την κοινωνία, ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. Είναι για τον λόγο αυτό σημαντική η συμβολή της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του αθλητισμού, και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να συμβάλει και να είναι ο μεσολαβητής ανάμεσα στα σωματεία και το κράτος για την πρόοδο του αθλητισμού.

Ας μην ξεχνούμε ότι ο οργανωμένος αθλητισμός, και γενικά ο υγιείς αθλητισμός εναντιώνεται και στη βία κάτι το οποίο είναι σημαντικό για μια κοινωνία, ειδικά στην σημερινή εποχή μας όπου έχουμε αύξηση της βίας σε πολλά επίπεδα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του αθλητισμού είναι ότι ο κόσμος που ασχολείται με τα αθλητικά, ειδικά στα τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία, αναπτύσσει γνωριμίες και φιλίες κάτι το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνικότητας και που είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην σημερινή εποχή που αρκετός κόσμος δυστυχώς όλο και περισσότερο απομονώνεται από την κοινωνία.

Ως αποτέλεσμα του οργανωμένου αθλητισμού φυσικά είναι ότι υπάρχει κατανάλωση και οικονομική ανάπτυξη όπως είναι κατασκευή αθλητικών χώρων και η παραγωγή των διαφόρων αθλητικών ειδών και υπηρεσιών. Επίσης τα πολλαπλά ταξίδια και εκδηλώσεις που συγκαταλέγονται ενισχύουν με τις διάφορες αυτές δραστηριότητες όχι μόνο την κοινωνικότητα αλλά και την αγορά από θέματα οικονομίας, κατανάλωσης και ανάπτυξης. Φυσικά σημαντικός παράγοντας ειδικά στην πρόοδο του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι η συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων που με πολλούς και διάφορους τρόπους ερασιτεχνικά εργάζονται φυσικά εθελοντικά στο να στηρίζουν τις διάφορες μορφές του αθλητισμού και αυτοί είναι οι αθλητικοί παράγοντες, και τους αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια διότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ερασιτεχνικός αθλητισμός, και αν υπήρχε θα ήταν σε πολύ μικρότερη διάσταση και κλίμακα από ότι είναι τώρα.

Εκτός αυτού αρκετοί από αυτούς εκτός από τον χρόνο που αφιερώνουν, συμβάλουν και οικονομικά για τη λειτουργία και την πρόοδο των ερασιτεχνικών σωματείων. Για τους ως άνω λόγους η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν οργανωτικά και οικονομικά ειδικά τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία το καλύτερο δυνατόν διότι ένας οργανωμένος και υγιής αθλητισμός σε μια χώρα είναι και ένα μεγάλο κέρδος για το σύνολο της κοινωνίας όπου μέσω του αθλητισμού αντικατοπτρίζεται συνήθως και κυρίως η ίδια η κοινωνία και ο πολιτισμός της».

ΥΓ. 1: Πήγε κάποιος στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, και μου είπε ότι παρακολούθησε μια πολύ όμορφη εκδήλωση μπάσκετ, στο πλαίσιο του Final-4 Κυπέλλου ΕΣΚΑΚ. Εκεί άκουσε την αντιδήμαρχο Αθλητισμού στον δήμο Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων να αναφέρει: «Ως δήμος είμαστε και θα είμαστε πάντα κοντά στον αθλητισμό, ενισχύοντας παρόμοιες εκδηλώσεις, καθώς είναι πολλά τα οφέλη».

Πήγε κάποιος στο Άργος στον τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣ Αργολίδας και μου μετέφερε ότι άκουσε τους εκπροσώπους του Δήμου, φυσικά με τον… επικεφαλής παρόντα, να αναφέρουν ότι θα είναι πάντα κοντά στην τοπική ομάδα. Ο τοπικός σύλλογος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τόσο την προηγούμενη όσο και την τωρινή Δημοτική Αρχή για τη βοήθεια, ειδικά σε θέματα που αφορούν γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Πήγε κάποιος στο Τολό και μου τόνισε ότι είδε ανθρώπους του Δήμο στο γήπεδο, με τον… επικεφαλής και εδώ παρόντα, να είναι κοντά στην ομάδα της πρώτης πρωτεύουσας της χώρας, κατά τη βράβευσή της για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πήγε κάποιος στο Άστρος στο πλαίσιο των τελικών της ΕΣΚΑΚ, με την τοπική ομάδα (ΑΟ Πήγασος) να αγωνίζεται, και μου ανέφερε ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ήταν… εκεί. Ήρθε ο ίδιος άνθρωπος και στα… μέρη μας, στον τελευταίο τελικό της σειράς και κοντά στην ομάδα του Άστρους βρέθηκαν «μάχιμοι» η αντιδήμαρχος και άλλοι επίσημοι. Σπουδαία διοργάνωση φιλοξένησε πριν από λίγες ημέρες και ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων στο κλειστό των Μεθάνων με αγώνες βόλεϊ, λόγω και της συμμετοχής του τοπικού Τροιζηνιακού. Το κυνήγησε ο τοπικός δήμος και τα κατάφερε να διοργανώσει μια γιορτή, που μόνο θετικά στοιχεία έφερε στην… πόλη τους.

Αυτά τα γεγονότα μου αποκάλυψε ο συγκεκριμένος πολίτης και στη συνέχεια μου τόνισε ότι πιθανές συγκρίσεις με τα δρώμενα στην… πόλη μας, κάνουν όσους αγαπούν τον αθλητισμό να μελαγχολούν κάπως. Και όπως σας έγραψα, φταίνε πολλοί και από όλες τις… πλευρές. Τελικούς έπαιξαν τις προηγούμενες εβδομάδες ομάδες που εκπροσωπούν όλη την… πόλη μας σε θεσμούς όπως το Κύπελλο και το πρωτάθλημα και οι απουσίες ήταν… χτυπητές.

Θέλετε την άποψή μου; Έτσι, όπως τα ζω, ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια, στα… μέρη μας υστερούμε πολύ σε θέματα – αφορούν κυρίως την οργάνωση, τη μελέτη και τον σχεδιασμό – Αθλητισμού. Αυτό δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα που σας παρέθεσα και έγιναν λίγες ημέρες πριν, σε άλλες… πόλεις. Είναι ένας τομέας που θέλει μεγάλη ανάλυση. Είναι ένας τομέας που νομίζω ότι απουσιάζουν από την… πόλη μας τα κατάλληλα πρόσωπα στις σωστές θέσεις. Μπορεί όσοι ασχολούνται να έχουν πολλές αρμοδιότητες, οπότε να τρέχουν και να μην… φτάνουν να μεριμνήσουν γι' αυτό το πολύ ευαίσθητο – για μια κοινωνία – κομμάτι. Λίγες είναι οι εξαιρέσεις σε πρόσωπα και ειδικά σε διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων, που οφείλονται κυρίως σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ακολουθούν οι κινήσεις των αρμοδίων, που για να τα λέμε και όλα, όταν το αποφασίζουν και νιώθουν τη σημασία αυτών, τα δίνουν όλα για το καλύτερο δυνατό πρόσωπο. Και αυτές οι εξαιρέσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τον «κανόνα»…

Μιλάει κάποιος με ανθρώπους συλλόγων και αυτοί είναι μόνιμα μ’ ένα παράπονο στα χείλη. Παράπονο που αφορά τη στήριξη, το ενδιαφέρον, τη συντήρηση εγκαταστάσεων. Την αγωνία τους μας μεταφέρουν για κάτι που αγαπούν και αγαπάμε. Όπως σας υπογράμμισα: «Ο αθλητισμός είναι και ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία – και τον πολιτισμό της – μέσα στην όποια αναπτύσσεται». Για το καλό αναφέρω όλα τα παραπάνω, διότι ξέρω ότι οι αρμόδιοι μπορούν και θα κάνουν με το παραπάνω αυτό που μπορούν για την… πόλη μας. Έχουν, πλέον, όλο τον χρόνο μπροστά τους!

ΥΓ. 2: «Οδηγός» μας αποτελεί το ρεπορτάζ. Θα έλεγα το «καυτό» ρεπορτάζ! Στην… πόλη μας, κάπου κοντά στη… θάλασσα, κάποιοι… – τρεις στον αριθμό – έχουν τρεξίματα τις τελευταίες εβδομάδες. Το… άπλωμα – σαν και αυτό που κάνουν οι νοικοκυρές το καλοκαίρι στον τραχανά – του… σύρματος είχε πραγματοποιηθεί, πάντως, εδώ και μήνες! Κάποιοι φαίνεται ότι λειτουργούν με δικές τους πρωτοβουλίες και μπαίνουν στα… χωράφια άλλων. Εγώ θα πω ότι δεν είναι όλοι για όλες τις δουλειές. Για να μη φτάνουμε στο σημείο να χάνουν κάποιοι το «φως» τους!

ΥΓ. 3: Θα μου επιτρέψετε μια αναφορά και στον εθελοντισμό, βάσει των όσων… μαθαίνω για την «πόλη» μας. «Τον ορισμό του εθελοντισμού δε θα τον βρεις μέσα σε λεξικά γιατί απλώς ο ορισμός είναι μέσα σου. Ο εθελοντισμός δεν έχει όρια, γιατί αν τον περιορίσεις ασφυκτιά, δεν έχει χρώμα ούτε κοινωνική τάξη, γιατί στο βάθος του είναι επαναστατικός μέσα στην αγάπη του για το δίκαιο. Ο εθελοντισμός είναι ο καθρέφτης σου, γιατί μέσα από τον άνθρωπο που βοηθάς βλέπεις εσένα», είχα διαβάσει από την Κατερίνα Χοτζόγολου (κλινική ψυχολόγος, εθελόντρια, μέλος της «ΕΜΕΙΣ»).

Γιατί σας κάνω αυτή την αναφορά; Διότι διακρίνω ότι εντός των ορίων της… πόλεως μας ακόμα και ο εθελοντισμός χωρίζει και δεν ενώνει. Κάτι για το οποίο φέρουν ευθύνη και τα δυο «στρατόπεδα». Από τη μία βλέπεις να προσφέρουν συνέχεια αυτοί που είναι – καλύτερα θα πω αυτοί που βρίσκονται… κοντά – στην «εξουσία». Οι… άλλοι δε νιώθουν αυτή την περίοδο συγκινημένοι απ' την προσφορά. Εάν ρωτήσεις, πάντως, τους δεύτερους γι’ αυτή τη στάση τους, αναφέρουν ότι, εκτός των άλλων, δεν μπορούν οι δικές τους πρωτοβουλίες και ενέργειες να «περάσουν» στα όσα σχεδιάζει η… πλειοψηφία. Εθελοντισμός σε… μειοψηφία και συνεχίζουμε. Σημεία των καιρών; Ή όχι; Θα επαναλάβω: «Ο εθελοντισμός δεν έχει όρια, γιατί αν τον περιορίσεις ασφυκτιά, δεν έχει “χρώμα”»!

ΥΓ. 4: Ο όρος «αντιγραφή», έτσι μόνος του, χωρίς… εξέλιξη, δεν έχει θετική χροιά. Απ’ το σχολείο το μαθαίναμε αυτό. Δεν θεωρώ ότι είναι ηθικό να «κλέβεις», έστω μια ιδέα, από κάπου, ακόμα και εκτός ορίων της «πόλης» μας, και να την ακολουθείς πιστά! Εάν κάνει κάποιος κάτι καλά, παραδειγματίζεσαι από αυτό, και στη συνέχεια με βάση όσα σου άρεσαν, πράττεις κάτι δικός σου. Βάζεις και τη... σφραγίδα σου. Εάν θέλεις να είναι στην ίδια μορφή μ' αυτό που σου άρεσε, το κάνεις με κάποια… παραλλαγή. Σκέψεις για όσα διάβασα για φλεγόμενους σταυρούς. Αντιγραφές… έχουν, άλλωστε, διχάσει δικό μας κόσμο, εντός της «πόλης» μας τα τελευταία χρόνια, που αναρωτιέται εάν ο Ιούδας… καίγεται (ή κρεμιέται) καλύτερα – πλέον – στο α’ ή στο β’ λιμάνι!!!

ΥΓ. 5: Σε όσους κάθεται το… φαγητό στο «στομάχι» με τον κάθε πολίτη που δεν έχετε στο… χέρι σας, προτείνω – στα τραπέζια σας – να τρώτε… σαλάτες, στις οποίες εκτός από καλό λάδι, να μπορείτε να βάλετε και νόστιμο ξύδι! Μερικοί, φαίνεται, πως είστε λάτρεις της… φράσης «Με λέμε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω», αλλά θέλετε και να μην σας χαλάνε τη… μαγιά, ακόμα και εάν προτιμάτε «ψωμί» μόνο για την πάρτη σας! Εάν επιθυμείτε να μάθετε «τι ρόλο βαράει ο κάθε ανεξάρτητος πολίτης», όπως ρωτάτε διάφορους, να απευθύνεστε στους ίδιους! Και όχι να πετάτε, απλά, την εξυπνάδα σας. Οι αρχές δεοντολογίας είναι αδιαπραγμάτευτες για τον υπογράφοντα. Μας θέλετε οι περισσότεροι… παπαγάλους, αλλά ψάξτε… αλλού!

ΥΓ. 6: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαγγελματισμός σε όλους τους τομείς, πόσω μάλλον εάν μιλάμε για λειτούργημα. Να επιζητάτε την εντιμότητα και την ανεξαρτησία, αυτούς που στέκονται στο ύψος τους, ειδικά όταν άλλοι προσπαθούν να κάνουν… παρεμβάσεις. Πόσο σημαντικό είναι να έχετε… απέναντί σας «πολίτες» στην ενημέρωση, που να μη τους έχει κανένας στο… χέρι του. Σημαντικό να αφήνεις το δικό του στίγμα, μα πάνω απ’ όλα να σε χαρακτηρίζει η εντιμότητα, η ντομπροσύνη και η καθαρότητα των απόψεων σου, με δεδομένο ότι η «πένα» σου έχει… γράψει «χιλιόμετρα» ρεπορτάζ, με απέραντη αξιοπρέπεια.

ΥΓ. 7: «Δεν υπάρχει ρευστό…»! Ακούγεται όλο και πιο συχνά και από περισσότερα χείλη αυτή η φράση. Οπότε, μαζί με τον εθελοντισμό, μεγαλώνει και ο ρόλος των ιδιωτών! Πολλές φορές με το αζημίωτο…

Εντός και εκτός των τειχών της... πόλης

Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Ερμιόνης «Γεώργιος & Ευαγγελία Μπουρνάκη» και στον 3ο τελικό των playoffs του πρωταθλήματος Α1 Ανδρών ΕΣΚΑΚ, το Σάββατο (11/5), απέναντι στον ΑΟ Ερμιονίδας και τον ΑΟ Πήγασος Θυρέας, με την ομάδα του Άστρους να κατακτάει τον τίτλο, νομίζω ότι χρίζουν ιδιαίτερης μνείας, σε μια εποχή που πολλοί έχουν… ξεχάσει πώς είναι να πανηγυρίζουν οι φιλοξενούμενοι στην έδρα των αντιπάλων τους την κατάκτηση ενός τροπαίου, με τρελούς πανηγυρισμούς, μαζί με την απονομή της κούπας, μετά από τη διεξαγωγή ενός παιχνιδιού, με αγωνία για τον νικητή έως το τέλος...

Σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο με φιλάθλους – όλων των ηλικιών – και από τις δυο ομάδες, ο κόσμος της Ερμιονίδας δίδαξε αθλητικό πολιτισμό, κάτι που είναι καλό να το τονίσουμε, ακόμα και εάν αυτό είναι η κανονικότητα, την οποία φαίνεται πως στην… πόλη μας οι φίλοι του αθλητισμού την έχουν κατανοήσει!

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τόσο στο παρκέ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές (παίκτες και προπονητές), όσο και στις κερκίδες, μεταξύ των φίλων των δυο ομάδων, υπήρχε πάθος, ένταση, ανταγωνιστικότητα, μαχητικότητα για την επιτυχία, πάντα σε αθλητικό πλαίσιο και με σεβασμό προς όλους. Μπροστά στα μάτια και πολλών επισήμων!

Ο 3ος τελικός και ο τίτλος κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό, αλλά με το άκουσμα της κόρνας και τη λήξη του ματς, «σκέπασε» το κλειστό της Ερμιόνης ένα… πέπλο – αγωνιστικού – σεβασμού και πολιτισμού. Οι φιλοξενούμενοι πανηγύρισαν σαν τρελοί την επιτυχία τους, όλοι μαζί, ομάδα και κόσμος, λόγω της δυσκολίας που είχε η διάκρισή τους, στην έδρα ενός ισάξιου αντίπαλου, ο οποίος όλη τη σεζόν ήταν 1ος. Με τον κόσμο της Ερμιονίδας να χειροκροτεί τον αγαπημένο του σύλλογο για τη συγκλονιστική του προσπάθεια, αλλά και τους πρωταθλητές!

Ας δούμε τι ανέφεραν, άλλωστε, από την ομάδα του ΑΟ Πήγασος Θυρέας, καθώς τα όσα έγραψαν, αποτυπώνουν τις όμορφες αθλητικές εικόνες που έζησαν όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο:

«Η ομάδα μας κατέκτησε τον τίτλο μετά από έναν συναρπαστικό τελικό με την ισάξια ομάδα της Ερμιονίδας, σε ένα γεμάτο γήπεδο με φίλους και των δυο ομάδων οι οποίοι έδωσαν ένα ξεχωριστό κλίμα, με κόσμια και φίλαθλη συμπεριφορά.

Συγχαρητήρια στην ομάδα, διοίκηση, προπονητές του ισάξιου αντιπάλου του ΑΟ Ερμιονίδας, τους οποίους ευχαριστούμε για τη συμπεριφορά τους και τη φιλοξενίας τους, και τους συγχαίρουμε για την προσπάθειά τους σε αυτές τις αμφίρροπες αναμετρήσεις μας.

Συγχαρητήρια για την απόφαση της διοργανώτριας Αρχής (ΕΣΚΑΚ) για την απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων την ημέρα του τελικού, όπως αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση. Μια απόφαση που ίσως ξένισε πολλούς αλλά η διοίκηση του Συλλόγου μας υποστηρίζει τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη του αθλήματος και θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για μελλοντικές αποφάσεις και διοργανώσεις στο μέλλον.

Φίλοι της ομάδας ταξίδεψαν από την Κυνουρία στην Ερμιόνη για τη συμπαράσταση στην ομάδα, προκειμένου αυτή να φτάσει στη νίκη-τίτλο. Η ατμόσφαιρα ήταν αυτή που άξιζε σ’ έναν τελικό, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό έκτροπο».

Και δεν είναι εύκολο, να περάσει κάποιος σε καθολικό βαθμό, αυτό το πνεύμα, το ήθος και την παιδεία. Αυτό αποτελεί την πιο μεγάλη «νίκη» για τα αθλητικά δρώμενα στην… πόλη μας, και νομίζω ότι με τη βοήθεια όλων, θα ζήσουμε και άλλες μεγάλες στιγμές. Η δουλειά σε όλους τους τομείς πάντα σε ανταμείβει…

Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε, λοιπόν, στα νέα παιδιά ότι στον αθλητισμό, είτε ως άτομα, είτε ως ομάδες, η βελτίωση και οι κατακτήσεις επιτυχιών έρχονται με κόπο, ιδρώτα, σκληρή δουλειά, σεβασμό σε κανόνες, αλλά να ξέρουν ότι υπάρχει και η ήττα, καθώς παίζουν και αντίπαλοι. Με την ήττα να αποτελεί «μάθημα», ώστε να βελτιώνεσαι και την επόμενη φορά να είσαι ακόμα καλύτερος. Κάθε ήττα οφείλεις να σε κάνει καλύτερο, κοιτώντας πάντα την επόμενη ημέρα. Δεν μπορείς να μείνεις σ’ ένα χαμένο παιχνίδι, σ’ έναν χαμένο τελικό, προχωράς, ειδικά όταν έχεις ως οργανισμός τη «μαγιά» – όπως το έχεις αποδείξει και στο παρελθόν – για να βρεθείς ακόμα ψηλότερα.

Μαθήματα προσφέρουν, άλλωστε, και όλα τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος από όποια θέση και εάν υπηρετεί τον αθλητισμό, είτε στη νίκη, είτε στην ήττα. Αυτός είναι ο αθλητισμός και έτσι πρέπει να μάθουμε τα νέα παιδιά, μένοντας μακριά από κακές συνήθειες που έχουν «πληγώσει» τη χώρα μας, στην οποία ακόμα οι αρμόδιοι δεν έχουν βρει άκρη για την παρουσία φιλοξενούμενων φιλάθλων στα γήπεδα, ενώ και φέτος, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο θα πραγματοποιηθεί χωρίς κόσμο! Είχα καιρό να νιώσω την ομορφιά που έχει η παρουσία φίλων και των δυο αντίπαλων ομάδων στον ίδιο χώρο και με ανταλλαγή συναισθημάτων από φάση σε φάση, από καλάθι σε καλάθι!

Αγωνιστικά, οι παίκτες, ο προπονητής Άκης Καλαϊτζάκης και όλα τα μέλη που τρέχουν τον ΑΟ Ερμιονίδας, αξίζουν μόνο «μπράβο» για την προσπάθειά τους και όσα πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια όλης της σεζόν, από το περασμένο καλοκαίρι, με τα περισσότερα παιδιά να είναι σε νεαρή ηλικία. Πιστέψτε με, δεν είναι εύκολα, όσα… κατέγραψαν σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ευρισκόμενοι όλη τη σεζόν στην 1η θέση στη λίγκα, έφτασαν στους τελικούς, μετά από απαιτητικά παιχνίδια, ενώ έπαιξαν και στο Final-4 του Κυπέλλου. Σίγουρα είναι πικρό να χάνεις τον τίτλο στο τέλος και στα… σημεία, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας και ενώ είσαι στο 2-2 με τον αντίπαλό σου, αλλά, όπως ανέφερα, οφείλεις, βλέποντας την επόμενη ημέρα, να μαθαίνεις από την ήττα για να επανέλθεις καλύτερος και πιο ώριμος…

Οι παίκτες, μέσω της σκληρής δουλειά, με ταπεινότητα, ξεπέρασαν και τα όποια προβλήματα αντιμετώπισαν μέσα σε μια ολόκληρη σεζόν, αυτοί γέννησαν τις φιλοδοξίες, μέρα με την ημέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι για να βρεθούν ψηλά, φτάνοντας μέχρι και την «πηγή». Οι ίδιοι με τις εμπειρίες που απέκτησαν, οφείλουν και μπορούν να παρουσιαστούν ακόμα πιο λαμπεροί στο μέλλον, εκπροσωπώντας έναν σύλλογο με μεγάλο ειδικό βάρος και μια περιοχή, η οποία αξίζει να ζει μαγικές στιγμές μπάσκετ και αθλητισμού.

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης…

Ο πρόεδρος ήταν σαφής: «Μελαγχολώ στα ταξίδια που έρχομαι, διότι στα περισσότερα μέρη που πηγαίνουμε, βλέπουμε προσεγμένες και πολύ καλές εγκαταστάσεις». Μεγάλη… ιστορία η δημιουργία αλλά και η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων (θέμα για το οποίο σας είχα αναφέρει ότι θα ασχοληθούμε), ειδικά όταν στην «πινακίδα» του εξωτερικού χώρου υποδοχής, αναγράφονται οι λέξεις «Δημοτικό» ή «Δημοτικές», με «συνοδεία» τους όρους «γήπεδο», «αθλητικό κέντρο» ή «εγκαταστάσεις». Οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία αυτών πάνω σε σωστές βάσεις, είναι, άλλωστε, βασική προϋπόθεση για την… άνοιξη και την εξέλιξη και σε επίπεδο αθλητικών οργανισμών, όπως έχουμε ακούσει από πολλά… χείλη επισήμων!

Και στην… πόλη μας λέξη «κλειδί», που έχει σχέση με το παραπάνω θέμα, αποτελεί ο όρος «Ένωση», ειδικά τώρα που τα «σύννεφα» είναι πολλά και «γκρίζα». Λέξη που… αγνοείται τα τελευταία χρόνια, οργανισμός που γνώρισε, πλέον, την… πτώση, ως φυσικό επακόλουθο των λαθών που έγιναν από πολλούς!

Ενδεικτική για το θέμα που θίγουμε (σ.σ. συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων), είναι η παραπάνω φωτογραφία, η οποία προέρχεται από ΔΑΚ στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής. Όπως βλέπετε, ποτίζεται… ο αγωνιστικός χώρος που διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα. Και λογικό είναι κάποιοι να απορείτε και να ρωτήσετε: «Μα είναι δυνατόν; Ποτίζουν το… πλαστικό χορτάρι;»! Και όμως ναι, αυτό είναι απαραίτητο, βάσει όσων επιτάσσονται από τον τρόπο κατασκευής των συγκεκριμένων ταπήτων, για να μην γίνουν… σύντομα σαν «ξερές μοκέτες», οπότε και ακόμα περισσότερο επικίνδυνες και για τη σωματική ακεραιότητα όσων αθλούνται.

Αυτό το… πλαστικό (όπως λέγεται από πολλούς) χορτάρι θέλει συντήρηση σε χρονικά διαστήματα που προβλέπονται από τους… κατασκευαστές. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να πέφτει συγκεκριμένο υλικό, και να ακολουθεί… χτένισμα. Μαζί με πότισμα, όποτε έχει ζέστη, πόσω μάλλον το καλοκαίρι. Κάπου στην… πόλη μας, ακόμα περιμένει (έπρεπε εδώ και μερικούς μήνες να έχει γίνει) αυτό το συγκεκριμένο υλικό να… πέσει στον χώρο για τον οποίο έχει έρθει, και να ακολουθήσει το… χτένισμα που λέγαμε. Ήδη σε πολλά σημεία η επιφάνεια έχει σκληρύνει πολύ!

Θα σας πω δυο σύντομες ιστορίες που δείχνουν ότι, εκτός των όποιων κωλυσιεργιών, η σωστή λειτουργία και η εξέλιξη είναι θέμα βούλησης, γνώσεων και κινήσεων προσώπων που κατέχουν συγκεκριμένες θέσεις.

Πάμε στην 1η ιστορία μας. Για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια εγκατάσταση της… πόλης μας (κάποιοι λένε ότι κατασκευάστηκε λάθος εξ’ αρχής) κινητοποιήθηκε κάποτε ένας ξένος που εργαζόταν εδώ, ώστε να μάθει πληροφορίες από έναν – φίλο του – ειδικό, ο οποίος είχε κάνει την ίδια δουλειά σε «παλάτια». Ο τελευταίος πήρε τα δεδομένα, έκανε τις αναλύσεις του και έδωσε συγκεκριμένη «συνταγή» θεραπείας… Τελικά, αυτή η «συνταγή»… κόπηκε από τους… εδώ «ειδικούς», οι οποίοι θέλησαν να μην αλλάξει τίποτα από όσα εφάρμοζαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν! Ας είναι καλά οι… σπόροι!

Ακολουθεί και η 2η ιστορία μας. Πριν από μερικά χρόνια είχαν βγει συγκεκριμένα σχέδια για κατασκευή εγκατάστασης που θα τη συνόδευαν προδιαγραφές με «σχέδιο Α’». Στην κατασκευή εμπλέκονται και άλλοι φορείς σε πιο υψηλά κλιμάκια. Μετά από καιρό έγινε συνάντηση με εκπροσώπους από τα πιο υψηλά κλιμάκια για να προχωρήσει το έργο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, είχε βγει, όμως, και «σχέδιο Β’», που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, με ακόμα καλύτερες προδιαγραφές και πιο οικονομικό. Κάτι που δεν γνώριζαν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πήγαν στη συνάντηση με τα παλιά… σχέδια, καθώς κανείς δεν είχε ασχοληθεί ξανά με το θέμα, όσο οι φάκελοι ήταν στα ντουλάπια. Όταν ήρθαν ξανά οι φάκελοι στην… επιφάνεια, κάποιοι πήγαν στα ραντεβού με το (ξεπερασμένο, αλλά εφαρμόσιμο) «σχέδιο Α’». Έμαθαν τον εναλλακτικό – και με περισσότερα θετικά στοιχεία – δρόμο από τους… ανωτέρους τους.

Συμπέρασμα; Σε πολλές θέσεις βρίσκονται άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο με το οποίο οφείλουν να καταπιαστούν. Και όχι μόνο δεν το γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν κάτι και να ενημερωθούν. Και σε πολλά θέματα λειτουργούμε με τη… λογική της φράσεως «πάμε και όπου βγει». Από ανθρώπους, από τους οποίους εξαρτώνται πολλά πράγματα που αφορούν τη ζωή μας. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο, να ενεργούν κάποιοι μετά και από… παρακαλετά και να το θεωρούν προνόμιο.

Η «Ένωση» που διχάζει και η «πτώση» σε πολλά επίπεδα…

Την ίδια ώρα, τα τελευταία χρόνια η «Ένωση» δεν… ενώνει! Ξέχασαν πολλοί για ποιον λόγο έγινε η... Ένωση. Ήρθε ο «υποβιβασμός» πρώτα σε θέματα εκτός αυτής, κάτι για το οποίο φέρουν πολλοί ευθύνη, όπως και «ηγέτες» του τόπου, και ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, η πτώση μέσα στην «αρένα». Έγιναν λάθη πολλά και από αυτούς που είναι τώρα μπροστά και έχουν τα ηνία. Το λένε και το παραδέχονται οι ίδιοι, σχετικά με τη λειτουργία, με τη στελέχωση, γενικότερα με πολλά θέματα που ορίζουν την ομαλή «ροή» ενός οργανισμού, ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του σε όλα τα επίπεδα.

Ποια θα είναι, όμως, η επόμενη μέρα; Το πιο αρνητικό είναι πως δημιουργήθηκαν «στρατόπεδα», τα οποία συνεχίζουν να διατηρούνται. Οι ευθύνες για τα αίτια της πτώσης αγγίζουν πολλούς. Το γράφω με έμφαση, μήπως η επόμενη ημέρα έχει πνοή και όραμα: «Κακός... σύμβουλος η διχόνοια, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αρνητικές ημέρες».

Όπως είπα, το πιο αρνητικό είναι πως η «Ένωση»… διχάζει, ενώ η «ομπρέλα» ενός αθλητικού οργανισμού, που έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, φιλοξενώντας και πολλά παιδιά στις «κυψέλες» του, θα πρέπει να τους μαζεύει όλους μαζί από κάτω της, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έχουν γίνει από πρόσωπα, χωρίς να βγαίνουν από… πάνω οι διαφορές σε άλλες δραστηριότητες. Και το παράδειγμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση οφείλει να το δίνει πρώτος ο επικεφαλής, βάζοντας στην άκρη όσα έχουν προηγηθεί και από τις επιλογές κάποιων για τις οποίες μπορεί να νιώθει «πληγωμένος». Η λογική «ποιος την έχει… μεγαλύτερη» και οι εγωισμοί, παραμερίζονται, όταν θέλεις το καλό του κοινωνικού συνόλου.

ΥΓ. 1: Σχετικά με τα «στρατόπεδα»: Πριν από μερικές εβδομάδες, την ώρα που η μπάλα κυλούσε στην… Κοιλάδα, ακούστηκε από έναν ηλικιωμένο προς την παρέα του, σε σχετική συζήτηση: «Η πολιτική… έφαγε φέτος την Ένωση». Και ο νοών νοείτω.

ΥΓ. 2: Για όλα υπάρχει ένας «κύκλος». Και πολλές φορές τίποτε δε γίνεται τυχαία. Από μια «πτώση» μπορεί να ξεκινήσει η «αναγέννηση», αρκεί να βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέπτη (κάτι που αφορά πολλούς), για να δεις τι οφείλεις να παραμερίσεις, για να διαπιστώσεις ποια είναι τα «αγκάθια» που σε... τρύπησαν και πρέπει να κοπούν, ώστε να «χτίσεις» ξανά σε υγιείς βάσεις. Η «βάρκα» έμπαζε… νερό τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι κατάφερναν να κλείνουν τις τρύπες, αλλά ήταν φυσικό να έρθει η στιγμή που δεν θα προλάβεις το νερό, όταν έχεις… απώλειες!

Ένα από τα πιο αρνητικά, είναι πως η… Ένωση σταμάτησε εδώ και καιρό να έχει έρεισμα στον κόσμο της... πόλης μας. Κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά αυτούς που είναι τώρα μπροστά και έχουν τα ηνία και αυτούς που θα ακολουθήσουν… Αναπόσπαστο κομμάτι ο κόσμος στο θέμα ύπαρξης δυνατού αθλητικού οργανισμού, μαζί με όσα άλλα χρειάζονται γι’ αυτό (εγκαταστάσεις, έμψυχο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα, πνοή, σχέδιο κ.α.).

ΥΓ. 3: Τους επόμενους μήνες θα νιώσετε πολλοί τις αρνητικές επιπτώσεις στην… πόλη μας σε όλα τα επίπεδα, λόγω της πτώσης! Όσοι έχετε… ανοιχτά μυαλά και δεν είστε «κολλημένοι». Είναι πολλά τα οφέλη από την ύπαρξη δυνατών αθλητικών οργανισμών σ’ ένα σύνολο, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και εκτός των... συνόρων μας. Πολλά από αυτά τα θετικά στοιχεία, τα απαριθμείτε και μόνοι σας, όποτε δίνετε το «παρών» σε εκδηλώσεις, ειδικά όταν μιλάτε για τα παιδιά και για ένα καλύτερο «αύριο» στην κοινωνία μας.

ΥΓ. 4: Υπάρχει και ένας ξένος στην… πόλη μας, που δέθηκε με τον οργανισμό, παρότι είναι λίγους μήνες στα μέρη μας, καθώς, αγαπάει και την «στρογγυλή θεά». Όπως με πληροφόρησαν, έχει συναντήσεις με επικεφαλής, και λόγω της θέσης του. Σε κάποιες από τις συναντήσεις του, τα είπε από κοντά μ’ έναν από τους επικεφαλής, ο οποίος είχε και παρέα μαζί του. Ο ξένος του τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ενότητα και στήριξη σε αθλητικούς οργανισμούς. Ο επικεφαλής συμφωνούσε με όσα άκουγε! Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους συνοδούς του ήταν, όμως, φουλ αντίθετοι με την… ένωση. Για να μη σας πω ότι δεν ήθελαν να ακούσουν για τη συγκεκριμένη λέξη! Όπως σας είχα γράψει από την ίδια στήλη, μεγάλο πλήγμα οι λεγόμενοι «παρατρεχάμενοι», ειδικά εάν αυτός που τους έχει κοντά του, δε διαθέτει τη δύναμη να βάζει όρια στην επιρροή που του ασκούν!

ΥΓ. 5: Το πιο αρνητικό απ’ όλα είναι πως στην… πόλη μας υπάρχει κόσμος που χαίρεται με την πτώση. Βλέπετε, κακός «σύμβουλος» είναι και ο, άκρατος μέχρι αρνητικής χροιάς, εγωισμός. Φράσεις όπως το «εγώ τα έλεγα» και το «καλά να πάθουν», σε… βγάζουν από τα ρούχα σου. Απ’ την άλλη, θα πρέπει οι υπεύθυνοι να αναρωτηθούν: Πώς φτάσαμε στο σημείο να ηχούν στα αυτιά μας τα παραπάνω λόγια; 

ΥΓ. 6: Το έγραψε ο συνάδελφος Θέμης Σινάνογλου στη σελίδα του στο Facebook και οφείλω να το μεταφέρω, καθώς κολλάει… γάντι στην περίσταση: «Κανονικά έπρεπε η κάθε πόλη να αγκαλιάζει την ομάδα της, η οποία θα έδινε ανάπτυξη στην περιοχή και αθλητική διέξοδο με ακαδημίες στη νεολαία». Και ο νοών νοείτω…

ΥΓ. 7: Σχετικά με τις δημοτικές εγκαταστάσεις και τη συντήρηση αυτών, οφείλουμε να πούμε ότι διανύουμε και ένα μεταβατικό στάδιο, μετά την κατάργηση, με σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων. «Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου», αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Υπήρξε, λοιπόν, αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέλαβαν έργο επιτροπές και αντιδήμαρχοι, περιμένουμε στην πορεία να δούμε πώς θα λειτουργήσουν και να κρίνουμε. Επισημαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν έργα (στο θέμα της συντήρησης) που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει…

ΥΓ. 8: «Έπεσε» στο… αυτί μου, ότι υπάρχει πρόταση να αντικατασταθεί με συνθετικό (ή… πλαστικό όπως το λένε πολλοί) υλικό, η μοναδική «αρένα» που υπάρχει στην… πόλη μας με φυσική «μοκέτα». Εάν γίνει πράξη, θα πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, αυξάνονται οι συζητήσεις να σταματήσει η δημιουργία «μοκέτας» ακόμα και με το καλύτερο συνθετικό υλικό!

ΥΓ. 9: Μετά τις βροχές τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, η φύση γεμίζει με σπαράγγια! Το αναφέρω λόγω... νοστιμιάς! Για το γεγονός πως κατάφεραν να βγουν αυτή την περίοδο και… σαλιγκάρια (είναι και αυτά νόστιμα), δεν είναι να απορεί κανείς, αλλά να… προσέχει! Για να μη νομίζετε κάποιοι, ότι... πετούν όλοι «χαρταετό» σ' αυτήν την... πόλη. 

ΥΓ. 10: Καλές Απόκριες σε όλους! Με το καλό να γλεντήσετε και να κάψετε τον βασιλιά καρνάβαλο. Μη σας κόψουμε και απ' τους χορούς. Όλα χρειάζονται και είναι απαραίτητα, και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Για να ξεκινήσει, άλλωστε, μια νέα πορεία, καθαρή και με όραμα, πολλές φορές είναι απαραίτητο και το… κάψιμο, μέσα στις όλες διεργασίες που είναι να γίνουν. Με στόχο την «Καθαρά Δευτέρα» ο χαρταετός μας να βρεθεί - ξανά - ψηλά. 

ΥΓ. 11: Αυτά… Έπεται και συνέχεια. Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Η κατασκευή του υδατοδρομίου στην Κοιλάδα έχει προκαλέσει «πόλεμο» στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γενικότερα στον δήμο Ερμιονίδας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει «διχάσει» η κατασκευή, καθώς υπάρχουν δυο αντίπαλα στρατόπεδα, με κάποιους να βάζουν σ’ αυτή τη διαμάχη και την οικογένεια του εφοπλιστή Λιβανού, που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή, έχοντας υπό την ιδιοκτησίας της και το νησί Κορωνίδα, στον κόλπο της Κοιλάδας.

Όπως με πληροφόρησαν, ο Δήμος Ερμιονίδας δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα και θα συνεχίζει να στηρίζει την κατασκευή του, παρότι, όσοι είναι αντίθετοι, φέρνουν στο τραπέζι και θέματα που αφορούν τις προδιαγραφές (μιλώντας και για ιχθυοκαλλιέργειες που είναι κοντά), ρωτώντας εάν αυτές πληρούνται, για να δημιουργηθεί το υδατοδρόμιο στο σημείο που έχει επιλεχθεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 24 Οκτωβρίου 2023, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Κοιλάδας, μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου (το οποίο χρηματοδοτεί το έργο) και του Δήμου Ερμιονίδας. Στις 21 Νοεμβρίου 2023, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέθεσε στην εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» το έργο της έκδοσης της άδειας ίδρυσης του συγκεκριμένου υδατοδρομίου στο λιμάνι.

Ακολούθως, η εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» απέστειλε τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο σε συνεργασία με το ΔΛΤ Ερμιονίδας, μετά από αυτοψία των χώρων της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας, επέλεξε το κατάλληλο σημείο για να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο. Επιλέχθηκε συγκεκριμένο σημείο, στη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού της Κοιλάδας και απέναντι από το νησί Κορωνίδα της οικογένειας Λιβανού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό το σημείο κρίθηκε ότι εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες για την ασφαλή προσθαλάσσωση των υδροπλάνων, τον ελλιμενισμό τους και την εγκατάσταση στεγασμένου χώρου για τον έλεγχο και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αυτοί που θέλουν τη δημιουργία του υδατοδρομίου, αναφέρουν ότι θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά στο τουριστικό κομμάτι με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σε πρόοδο σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής των ντόπιων και με νέες θέσεις εργασίας. Και σ’ αυτό το «στρατόπεδο» ανήκει και ο Δήμος Ερμιονίδας, ο οποίος υπέγραψε, άλλωστε, και την προγραμματική σύμβαση.

Αυτοί που «πολεμούν» τη «γέννηση» του υδατοδρομίου, όπως σας ανέφερα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να γίνει αυτό το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν και για κάθε προβληματισμό φέρεται να έχουν δοθεί απαντήσεις από τους υπεύθυνους του έργου. Οι «πολέμιοι» του έργου αναφέρουν ότι όλα γίνονται στο βωμό της «ανάπτυξης» που αφορά την επιχειρηματική κερδοφορία, η οποία στηρίζεται σε κρατικές υποδομές, αλλά με πολλά μείον για την περιοχή και τους πολίτες της. Τονίζουν ότι πρόκειται για «δουλειά» ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και ιδιωτικής – ξένης – εταιρείας (με έλληνες εκπροσώπους), βάζοντας στο… παιχνίδι και τη δημιουργία του «Kilada Hills» (εδώ σας είχαμε αποκαλύψει ότι το συγκεκριμένο έργο με επίκεντρο το γκολφ, αποτελεί μια επένδυση που για πολλούς λόγους πρέπει να ολοκληρωθεί) σε κοντινή απόσταση.

Η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» από τη στιγμή που κάποιοι ενέπλεξαν και την οικογένεια Λιβανού, αναφέροντας ότι αυτή βρίσκεται πίσω από το «όχι», καθώς λόγω της μεγάλης επιρροής της στην περιοχή, έχει μαζί της συγκεκριμένους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τοπική ομάδα της περιοχής, Κορωνίδα Κοιλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για «επίθεση» στην οικογένεια Λιβανού. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σύσσωμη η αθλητική οικογένεια της Κορωνίδας Κοιλάδας , καταδικάζει απερίφραστα την στοχοποιημένη κι ανώνυμη επίθεση κατά της οικογένειας Γεωργίου Λιβανού και πιο συγκεκριμένα κατά της κας Λίτας Λιβανού.

Η επίθεση αυτή γίνεται περισσότερο αήθης , αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει στο χωριό της Κοιλάδας αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας.

Εμείς θέλουμε γι’ ακόμα μια φορά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την οικογένεια που για 30 και πλέον χρόνια είναι δίπλα στην Κορωνίδα Κοιλάδας.

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε δημόσια τη στήριξή μας στην οικογένεια και πως είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Ευχόμαστε να ήταν η πρώτη και τελευταία τέτοια απαράδεκτη κίνηση.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Κορωνίδας Κοιλάδας»

Δήμος Ερμιονίδας: Αυτά είναι τα οφέλη του έργου

Δεν πρόλαβε, μάλιστα, να... στεγνώσει το «μελάνι» από τις γραμμές που διαβάζετε και ο Δήμος Ερμιονίδας εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας παρέχει πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Υδατοδρομίου Κοιλάδας και όλα τα στάδια που έχουν μεσολαβήσει για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας επιβεβαιώνονται και όλα τα παραπάνω, σχετικά με τους ενδοιασμούς που υπάρχουν για την κατασκευή του.  

Μαργέτας: Παντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη χωροθέτηση

Ενστάσεις περί της λειτουργίας υδατοδρομίου στον συγκεκριμένο χώρο στην Κοιλάδα κατέθεσε, μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας Γιάννης Μαργέτας. Αυτό μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, διαβάζοντας την αρ. 107/2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας (ΑΔΑ: ΡΜΙΤΟΛΘΛ-Ω1Ω), βάσει της οποίας εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση του. «Είναι παντελώς ακατάλληλη η συγκεκριμένη χωροθέτηση», αναφέρει ο Γιάννης Μαργέτας.

Διαβάστε εδώ τις τελευταίες αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων αναρτημένες ήδη στην Διαύγεια ενώ περικλείεται και το σκεπτικό της διαφωνίας και των ενστάσεων που διατύπωσε ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο Αύριο».  

Οι συμβάσεις – αποφάσεις για το έργο, όπως τις δημοσίευσε και η εφημερίδα «Αναγνώστης»

Η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του Υδατοδρομίου Κοιλάδας:

Η σύμβαση για την έκδοση άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου Κοιλάδας:

Η απόφαση χωροθέτησης του υδατοδρομίου Κοιλάδας από το ΔΣ του ΔΛΤΕ και το διαβιβαστικό αποστολής της προς την εταιρεία «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ»:

ΥΓ.1: Ένα «πουλάκι» μου ανέφερε ότι υπάρχει άλλη μία «μεγάλη» οικογένεια που… δραστηριοποιείται σε κοντινή περιοχή και – όντως – δεν βλέπει με καλό «μάτι» τη δημιουργία υδατοδρομίου στο συγκεκριμένο μέρος.

ΥΓ. 2: Από το 2022 είχε γίνει, πάντως, γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρούσε σε προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης λιμένων για τη λειτουργία υδατοδρομίων, που αφορούσαν αρχικά περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας. Τότε, από την Ερμιονίδα είχαν… επιλεγεί Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι, αλλά και το Ναύπλιο από την υπόλοιπη Αργολίδα. Τότε, είχε συναντηθεί ο Παναγιώτης Νίκας με τους εκπροσώπους της εταιρείας «Hellenic Seaplanes».

Τότε, είχε εμπλακεί το όνομα της «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ», ξέρετε της εταιρείας που είναι φορέας Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Ερμιόνης (όπου φτιάχνεται η νέα μαρίνα) και του κατασκευασμένου καταφυγίου τουριστικών σκαφών του Λιμένα Πόρτο Χελίου, σε στενή συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας.

Τότε, για την υλοποίηση της έγκρισης των δύο Υδάτινων Πεδίων, η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ» είχε επιλέξει ως ανάδοχο την «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ», που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και των Υδάτινων Πεδίων, καθώς έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων Υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και του πρώτου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στη Χαλκιδική.

ΥΓ. 3: Ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις και οι αρμόδιοι οφείλουν να δίνουν απαντήσεις, ακόμα και εάν κάποιος δεν είναι καλά ενημερωμένος - Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πολίτες πολλές φορές έχουν συγκεκριμένες απορίες και όσοι έχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να δέχονται τις ερωτήσεις με κατανόηση.

ΥΓ. 4: Έπεσε στα… αυτιά μου ότι – σε συγκεκριμένη κοινότητα – κάποιοι δεν πήγαιναν (και δεν πάνε) εδώ και καιρό στο «ταμείο» για να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν για τη χρήση του δικτύου ύδρευσης. Το λένε οι ίδιοι. Κάποιοι μιλούν και για… συμβιβασμούς. Δε θέλω να πιστέψω αυτές τις «κακές» γλώσσες. Οφείλω, πάντως, να αναγνωρίσω ότι στις περισσότερες κοινότητες η ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες μόνο κακή μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΥΓ. 5: Τι γίνεται με την υδροδότηση σε κοινότητα της ορεινής γραμμής; Θα σας αναφέρω ότι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι για πολλές ώρες της ημέρας δεν έχουν νερό στις βρύσες τους εδώ και καιρό, και μέσα στη χειμερινή περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας η κατανάλωση νερού δεν είναι μεγάλη. 

ΥΓ. 6: Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου είναι πολλά τα… κομμάτια του οδικού δικτύου (κεντρικού και μη) που θέλουν βελτιώσεις και διορθώσεις. Είναι πολλές και οι λακκούβες. Τόσο κοντά στη θάλασσα όσο και πιο εσωτερικά του δήμου. Ως επισήμανση τα παραπάνω, για να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι αρμόδιοι. Αποτελεί και θέμα ασφάλειας για όλους μας. Ρωτήστε και οδηγούς που πάνε σε όλο το... μήκος και πλάτος αυτής της περιοχής.

ΥΓ. 7: Σταμάτησαν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένες κοινότητες και σε δρόμους εντός σχεδίου, ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και να είχαν ολοκληρωθεί μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Αλλού έμειναν στη μέση και αλλού δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν. Σε άλλα έργα άλλαξε ο εργολάβος, σε άλλα τελείωσαν τα υλικά. Και κάποιοι κάτοικοι, ακόμα έναν χειμώνα διανύουν αποστάσεις μέσα σε λάσπη για να φτάσουν στην πόρτα τους, αναμένοντας στο… ακουστικό τους.

ΥΓ. 8: Σε συγκεκριμένη έκταση, γειτονική σε γήπεδο, που προφανώς είναι δημοτική, αποφάσισε κάποιος να αποθέτουν πολίτες φθαρτά υλικά, που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα υλικά από κήπους και κλαδέματα. Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα έμπαινε και μια φωτιά για να καούν αυτά τα υλικά. Μόνο που στον συγκεκριμένο χώρο, κάποιοι εναποθέτουν εδώ και καιρό υλικά-αντικείμενα, που δεν είναι φθαρτά, ενώ δίπλα υπάρχει μικρό ποτάμι. Για όλο αυτό το κατάντημα ποιος πήρε τις σχετικές αποφάσεις; Έγινε κάποια μελέτη; Το θέμα της μόλυνσης - του υδροφόρου ορίζοντα - απασχολεί κανέναν;

ΥΓ. 9: Μεγάλη «πληγή» τα νερά σε δημόσιους δρόμους που προέρχονται από χρήσεις σε ιδιωτικούς χώρους. Κάνεις μια βόλτα και βλέπεις μέχρι και πλαστικούς σωλήνες να εξέχουν από τοίχους και είναι συνδεδεμένα με νεροχύτες και πλυντήρια!!! Και… βουρ οι σαπουνάδες στον δρόμο. Καταλαβαίνω ότι θα λυθούν πολλά με την αποχέτευση, αλλά πρέπει σε κάποιους να «μιλήσει» η λέξη «σεβασμός»!

ΥΓ. 10: Θα μιλήσουμε σύντομα και για αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για το θέμα της συντήρησης αυτών και όσων είναι υπεύθυνοι μ' αυτό το κομμάτι. Μέσω μιας ιστορίας... κάποιου που πηγαίνει ταξίδια και τον έχει πιάσει μελαγχολία για όσα βλέπει, και εντός της χώρας μας, σε σχέση με όσα αντικρίζει εντός της… πόλης μας. Θα μιλήσουμε και για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δυνατοί αθλητικοί οργανισμοί. 

ΥΓ. 11: Αυτά… Έπεται και συνέχεια. Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Διαβάστε ακόμα:

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο, Ερμιονίδα και Λουτράκι

Εγκρίθηκαν τα υδάτινα πεδία σε Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι – Έρχονται τα πρώτα υδροπλάνα στην Αργολίδα

Λάμπρου: Στα συλλογικά όργανα του Δήμου τα υδάτινα πεδία, να εξεταστούν όλες οι παράμετροι (εικόνα)

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου έκανε γνωστή την απόφασή του για την… πορεία του Δήμου Ερμιονίδας, με βάση τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, μετά την εκδίκαση της ένστασης του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Μαργέτα και της παράταξης του («Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο»), στις 16 Ιανουαρίου 2024, κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Ναυπλίου που επικύρωσε τα αποτελέσματα υπέρ του Γιάννη Γεωργόπουλου με 54 ψήφους υπέρ.

Με βάση την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου (είχε προηγηθεί και η διαδικασία της επανακαμέτρησης υπέρ του Γεωργόπουλου), που έγινε γνωστή την Τρίτη (13/02), η Δημοτική Αρχή συνεχίζει το έργο της χωρίς… αλλαγές. Με την πλευρά Μαργέτα να αναφέρει, ωστόσο, σε ανακοίνωσή της ότι «η παράταξη μας επιφυλάσσεται να αξιολογήσει νομικά περαιτέρω την εκδοθείσα απόφαση».

Με απλά λόγια, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου απέρριψε ομόφωνα την ένσταση της πλευράς Μαργέτα, οπότε το ίδιο έγινε και με την αντένσταση της «Δυνατής Ερμιονίδας» και του νυν δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου. Καθοριστικό ρόλο για την απόφαση του δικαστηρίου, βάσει των όσων αναφέρονται σ’ αυτή, έπαιξε η κατάθεση στο ακροατήριο της δικαστικής αντιπροσώπου, που ήταν επικεφαλής της διαδικασίας στο 140ο εκλογικό τμήμα στη Δημοτική Κοινότητα Θερμησίας, σχετικά με τα 93 ψηφοδέλτια που βρέθηκαν με κύκλο στην περιοχή που έμπαιναν οι σταυροί προτίμησης και η πλευρά Μαργέτα ζητούσε την ακύρωση τους. Η δικαστική αντιπρόσωπος κλήθηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο, ενώ είχε προηγηθεί και ένορκη βεβαίωσή της πριν από τη δίκη, κάτι που έπραξαν και άλλοι που ήταν παρόντες νόμιμα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Η κατάθεση της είχε, λοιπόν ειδικό βάρος για το δικαστήριο, ούσα η άρχουσα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα και ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, βάσει των όσων αναφέρει η νομοθεσία, και λόγω των όσων πρεσβεύει με τη θέση της ως δικηγόρος.

Όπως είχε γίνει γνωστό, κάτι που αναφέρει και η απόφαση, η δικαστική αντιπρόσωπος τόνισε στην κατάθεσή της στο δικαστήριο ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια βγήκαν ως έγκυρα από την κάλπη, κάτι που διαπίστωναν όλοι οι παρευρισκόμενοι και έτσι ακολούθησε η καταμέτρησή τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, κάτι που υποστήριξε και η πλευρά Γεωργόπουλου. Η ίδια εξήγησε, μάλιστα, στο δικαστήριο το γιατί αποφάσισε να βάζει κύκλους σε κάποια ψηφοδέλτια, στο σημείο που υπήρχαν σταυροί, ώστε να κυλήσει η διαδικασία ομαλά, κάνοντας γνωστό ότι αυτό δεν κατεγράφη από την ίδια στα σχετικά βιβλία που τηρήθηκαν. Χωρίς να θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάστηκε η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, εάν έβγαιναν από τους φακέλους με κύκλους στους σταυρούς προτίμησης – που ακολούθως φέρεται να έβαλε η δικαστική αντιπρόσωπος, μαζί με τη μονογραφή – θα ήταν άκυρα (όπως σας εξηγήσαμε μετά την εκδίκαση).

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου και όσα αναγράφονται σ’ αυτή, γίνονται γνωστά και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, που αφορούν και τους δυο αντίδικους, για το πώς χειρίστηκαν ορισμένοι τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και το… πολεμικό κλίμα που επικράτησε σε Θερμησία και Ερμιόνη το βράδυ των εκλογών. Με την ένταση να έχει… χτυπήσει «κόκκινο» από το πρωί, λόγω της παρουσίας υποψήφιων, αλλά και εκπροσώπων των συνδυασμών στα εκλογικά τμήματα (139 και 140 στη Θερμησία). Όπως τόνισε, άλλωστε, και η δικαστική αντιπρόσωπος, εκπρόσωπος από συγκεκριμένο συνδυασμό ήταν αυτή που ουσιαστικά την… ώθησε στην απόφαση να βάζει κύκλους κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης, κάτι που η τελευταία αρνήθηκε.

Βάσει και των όσων ακούστηκαν στο δικαστήριο, να τονιστεί, ακόμα, ότι η διαδικασία στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα (140) ολοκληρώθηκε και ο σάκος με τα ψηφοδέλτια έκλεισε χωρίς να γίνει κάποια ένσταση για τη διαδικασία, στο διάστημα δηλαδή που προβλέπεται από τον νόμο. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι από την παράταξη Μαργέτα αποχώρησαν, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η πλευρά Γεωργόπουλου στάθηκε, μάλιστα, και στο γεγονός ότι ο Γιάννης Μαργέτας έδωσε συγχαρητήρια στον αντίπαλό του, μετά τα αποτελέσματα της 8ης Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά…

… η δικαστική αντιπρόσωπος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ερμιονίδα και δεν γνωρίζει κάποιο πρόσωπο από τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογράμμισε ότι στο 140ο εκλογικό τμήμα στην περιοχή της Θερμησίας είχε προβλήματα από το πρωί με τους εκπροσώπους των συνδυασμών, αναφέροντας ότι υπήρχε ένταση. Έκανε σαφές πως η ίδια θέλησε να τηρήσει σωστά τη διαδικασία, με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με όσα τόνισε η δικαστική αντιπρόσωπος, όταν ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, ακολουθήθηκαν όσα προβλέπονται και στο πλαίσιο αυτό ανοίχτηκαν οι φάκελοι, αφού μετρήθηκαν. Τα ψηφοδέλτια αριθμήθηκαν και τα έγκυρα έπρεπε να μονογραφούν από τη δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία, όπως ανέφερε, πρώτα διαπίστωνε την εγκυρότητά τους, δείχνοντάς τα σε όλους, και ακολούθησε η καταμέτρηση.

Στα ψηφοδέλτια όφειλε, λοιπόν, να βάζει και τη μονογραφή της και τότε υπήρξε… θέμα. Επειδή σε κάποια ψηφοδέλτια δεν υπήρχε αρκετός χώρος, η μονογραφή της ήταν μικρή. Συγκεκριμένη… πλευρά της έκανε παρατήρηση ότι μπορεί η μονογραφή σ’ αυτά τα ψηφοδέλτια να λογιστεί σαν σταυρός και να υπάρξει μπέρδεμα. Ειδικότερα, όπως τόνισε η δικαστική αντιπρόσωπος, συγκεκριμένη εκπρόσωπος έκανε αυτή την παρατήρηση και τότε η ίδια πρότεινε προφορικά να κυκλώνει τους σταυρούς στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Αναφέροντας ότι αυτό δεν το κατέγραψε στα βιβλία συμβάντων, ενώ φέρεται να μη το ανακοίνωσε στην εφορευτική επιτροπή. Υπογράμμισε με έμφαση στο δικαστήριο ότι έδειχνε τα ψηφοδέλτια σε όλους, όταν άνοιγε τους φακέλους, ως προς την εγκυρότητά τους.

Το σκεπτικό της και η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας

Να τονιστεί ότι μετά την ένσταση της παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο», η δικαστική αντιπρόσωπος προέβη σε ένορκη βεβαίωση στην Αθήνα, αναφέροντας σ’ αυτήν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, εξηγώντας από πριν, τους λόγους που προέβη στις συγκεκριμένες ενέργειές της και τις παρεμβάσεις που είχε να... αντιμετωπίσει από εκπροσώπους των συνδυασμών. Όπως αναφέραμε, ένορκες βεβαιώσεις, έγιναν και άλλους που είχαν ρόλο στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η δικαστική αντιπρόσωπος κλήθηκε να καταθέσει τα όσα συνέβησαν, τη διαδικασία της καταμέτρησης κλπ. Εκεί, όπως τονίσαμε, επεσήμανε ότι εκ παραδρομής δεν κατέγραψε στα βιβλία συμβάντων το κύκλωμα των σταυρών σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, διότι όλα ήταν ξεκάθαρα σχετικά με τη διαδικασία, και απολογήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή. Το σκεπτικό της για την απόφασή της να βάζει κύκλους αφορούσε να τηρηθεί η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας και η προστασία της εγκυρότητας του σταυρού.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, κύκλωνε όσα ψηφοδέλτια (όλων των συνδυασμών) έκρινε ότι έπρεπε να γίνει αυτό, ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις, μετά και την παρατήρηση που δέχτηκε. Έκανε σαφές, ότι τα ψηφοδέλτια που έβγαιναν από την κάλπη δεν είχαν κύκλους, τα έβλεπαν όλοι και δεν υπέβαλαν καμία ένσταση και υπογράμμισε ότι αν έβγαινε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο από την κάλπη θα γινόταν αντιληπτό από όλους. «Από το πρωί οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έψαχναν αφορμές για ενστάσεις γι’ αυτό προσπάθησα να είναι τυπική», ανέφερε, ενώ το ίδιο έπραξε και με ψηφοδέλτια που αφορούσαν τις Περιφερειακές εκλογές.

Η δικαστική αντιπρόσωπος επεσήμανε, ακόμα, στο δικαστήριο ότι νιώθει άσχημα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, τονίζοντας με έμφαση ότι όποιο ψηφοδέλτιο ήταν έγκυρο κρίθηκε έγκυρο, όποιο ήταν άκυρο κρίθηκε άκυρο. «Ήταν πολλά άτομα παρόντα και δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάποια παράβαση», φέρεται να είπε και επανέλαβε ότι τους κύκλους τους έβαλε η ίδια. Στην ένορκη βεβαίωση της φέρεται να έχει πει ότι έγραφε στα ψηφοδέλτια τη λέξη «έγκυρο», αλλά στο ακροατήριο δεν ήταν ξεκάθαρη γι’ αυτό.

Να τονιστεί ότι η πλευρά του Γιάννη Μαργέτα, μέσω των δικηγόρων, ζήτησε από το δικαστήριο να μην λάβει υπόψη τις ένορκες βεβαιώσεις που είχαν γίνει πριν από τη δίκη, αναφέροντας ότι δεν περιλαμβάνουν όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ενώ δεν κλήθηκε, όταν έγιναν, και η δική τους πλευρά για να κάνει τις ερωτήσεις, κάτι που δεν ήταν, πάντως, απαραίτητο. Τότε, ζητήθηκε από την πλευρά Μαργέτα να παρουσιαστεί ως μάρτυρας η εκπρόσωπός τους στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, ώστε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε έκανε παρατήρηση στη δικαστική αντιπρόσωπο κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, αναφέροντας ότι από μόνη της αποφάσισε να κυκλώνει τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια. Η εκπρόσωπος της συγκεκριμένης παράταξης υπογράμμισε ότι καθόταν σε απόσταση που δεν μπορούσε να έχει οπτική επαφή του περιεχομένου του ψηφοδελτίου, αναιρώντας όσα ανέφερε η δικαστική αντιπρόσωπος. Φέρεται, μάλιστα, να ειπώθηκε ότι όταν άλλος εκπρόσωπος συνδυασμού προσπάθησε να πλησιάσει, η δικαστική αντιπρόσωπος του ζήτησε να επιστρέψει στη θέση του.

Όπως άφησε να εννοηθεί η πλευρά Μαργέτα, ψηφοδέλτια που είχαν κυκλωμένους σταυρούς πριν βγουν από τους φακέλους για την καταμέτρηση, έφεραν διακριτικά γνωρίσματα. Έτσι, ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε το απόρρητο της ψηφοφορίας, καθώς μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του εκλογέα. Φέρεται, άλλωστε, ότι, με όσα ειπώθηκαν, υπήρξε καταγγελία για λειτουργία εκλογικού κέντρου έξω από τα δύο συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα και αυτό το γεγονός συνδέθηκε με τα όσα υπογράμμισε η συγκεκριμένη πλευρά για παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Μαργέτα (είχε ζητήσει ακόμη 37 ψηφοδέλτια να θεωρηθούν άκυρα για διάφορους λόγους) υποστήριξε στην προσφυγή της ότι η… ζωή ενός ψηφοδελτίου δεν σταματά με την εξαγωγή του – και την καταμέτρησή του – από την κάλπη. Υπογραμμίζοντας ότι εφόσον υπάρχουν κύκλοι σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια – όπως αναφέρθηκε, έστω και με το… χέρι της δικαστικής αντιπροσώπου – αυτά καθίστανται αυτομάτως άκυρα. Οπότε υπάρχει έλλειψη εγκυρότητας, η διαφορετικά απουσία κύρους στη διαδικασία, αφού υπάρχουν, έστω και εάν διαμορφώθηκαν στην πορεία, άκυρα στοιχεία. Κάτι που φαίνεται ότι δεν δέχτηκε το δικαστήριο. Η δικαστική αντιπρόσωπος, όπως είπε στο δικαστήριο, ήταν αυτή που έβαλε κύκλους σε ψηφοδέλτια και των δυο παρατάξεων, ενώ το ίδιο έκανε και στην καταμέτρηση για τις Περιφερειακές εκλογές.

ΥΓ. 1: Θα σταθώ, πάντως, ξανά στην ευθύνη όλων όσων είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας σ’ ένα εκλογικό κέντρο, ακόμα και από τα αρμόδια Υπουργεία. Και για το πώς διασφαλίζεται αυτό, όπως και η βασική αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, βάσει των όσων αναφέρει η σχετική νομοθεσία. Όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια τέτοια σοβαρή διαδικασία, που για κάποιους μπορεί να έχει και κυρώσεις, από όποια θέση και εάν βρίσκεσαι, είτε ως δικαστικός αντιπρόσωπος, είτε ως εφορευτική επιτροπή, είτε ως εκπρόσωπος συνδυασμού, φέρεις ευθύνη, ώστε να κυλήσουν όλα, βάσει των όσων αναφέρει η σχετική νομοθεσία.

ΥΓ. 2: Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή… Θα μπορούσε να θυμηθεί κάποιος – όχι ως υπόθεση – το δικαστικό θρίλερ «Κράμερ εναντίον Κράμερ», λόγω ονομάτων!

ΥΓ. 3: Καταλαβαίνει κάποιος τι συνέβη το βράδυ των εκλογών, με δεδομένο ότι κλήθηκε η αστυνομία σε εκλογικά τμήματα της Ερμιόνης και της Θερμησίας, με εντάσεις και καταγγελίες για νοθεία. «Όση πίεση και εάν υπήρχε, ακόμα και εάν κάποιοι ένιωσαν ότι πάνε να τους… κλέψουν και τους ταλαιπώρησαν για μεγάλο διάστημα, νομίζω ότι το γλέντι μετά την απόφαση του δικαστηρίου τη δεδομένη χρονική στιγμή και περίπου τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ήταν υπερβολή». Σε εισαγωγικά η φράση, διότι μεταφέρθηκε από πολίτη, που στήριξε, μάλιστα, τους νικητές. Και συμπληρώνω: «Προέχουν, πλέον, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν στον δήμο και είναι πολλά. Αυτό επιζητά και ο κόσμος. Έργο έχει γίνει, αλλά τα θέματα που επιζητούν λύσεις είναι πολλά, και αφορούν – ΟΛΟΥΣ – τους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν πάντα τους αυστηρούς κριτές των πεπραγμένων. Εν αναμονή μια νέας τουριστικής περιόδου, υπάρχουν έργα για να ολοκληρωθούν, εκκρεμούν βελτιώσεις να γίνουν»!

ΥΓ.4: Την επόμενη πενταετία (2024-2028) έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν πολλά έργα στον Δήμο Ερμιονίδας. Θα πέσουν και πολλά «πακέτα» μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και όχι μόνο. Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη, είτε είναι στην παράταξη που έχει τον πρώτο λόγο στην άσκηση εξουσίας, είτε είναι στις θέσεις της αντιπολίτευσης. Εδώ θα είμαστε εμείς, να καταγράφουμε τα έργα, αλλά και να ελέγχουμε την εξουσία.

ΥΓ. 5: Λέτε τώρα να είναι πιο ήρεμο το κλίμα στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Ερμιονίδας; Ρωτάω, διότι όπως ειπώθηκε από συμπολίτη μας, βάσει των όσων έχουν εξελιχθεί στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις, «όποιος θέλει να παρακολουθήσει στο μέλλον από κοντά εργασίες του ΔΣ, καλό είναι να πάρει μαζί του… κράνος». Λόγια που δεν τιμάνε κανέναν. Βλέπετε, υπάρχει και live μετάδοση. Για τη λειτουργία του ΔΣ υπάρχουν, πάντως, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, κανόνες για όλους, από όποια θέση και εάν βρίσκεται κάποιος εκλεγμένος σ’ αυτό, είτε είναι επικεφαλής παράταξης, είτε Δημοτικός Σύμβουλος, είτε προεδρεύει της διαδικασίας.

ΥΓ. 6: Κάποιοι χαμηλώστε το κεφάλι και ξεκαβαλήστε το… καλάμι! Έχουν γνώσιν οι φύλακες! Όταν αποφασίζεις να προσφέρεις δεν βλέπεις μόνο «λάφυρα». Προέχει να προσφέρεις. Και φυσικά μέρος του «παιχνιδιού» είναι και η (αυτό)κριτική. Επίσης, κάθε αντίθετη άποψη δεν είναι… αυτομάτως και «εχθρική».

ΥΓ. 7: Μεγάλο πλήγμα οι λεγόμενοι «παρατρεχάμενοι», ειδικά εάν αυτός που τους έχει κοντά του δεν έχει τη δύναμη να τους βάζει όρια στην επιρροή που του ασκούν!

ΥΓ. 8: Αυτά… Για κάτι καλό που ετοιμάζεται!

Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων «Δυνατή Ερμιονίδα» (Γιάννης Γεωργόπουλος) και «Ερμιονίδα - Βήμα στο αύριο» (Γιάννης Μαργέτας), μετά την απόφαση από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείου Ναυπλίου

Πανηγυρική Δικαίωση για τη «Δυνατή Ερμιονίδα» από την Ελληνική Δικαιοσύνη

Η Πανηγυρική Δικαίωση για εμένα προσωπικά και για τη «Δυνατή Ερμιονίδα» ήρθε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, το οποίο όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, με την υπ’ αριθμ. 10/2024 απόφασή του απέρριψε ομόφωνα την ένσταση του κ. Μαργέτα, με την οποία είχε στραφεί κατά του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Ερμιονίδας.

Σήμερα τα ψέματα τελείωσαν και για ακόμα φορά με την βούλα της Δικαιοσύνης επιβεβαιώθηκε ότι ο Νικητής των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 είναι η «Δυνατή Ερμιονίδα» και ότι ο λαός ξεκάθαρα με εξέλεξε Δήμαρχο Ερμιονίδας για την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Μαργέτας και το διευθυντήριο από το οποίο καθοδηγείται, έλαβαν την αποστομωτική απάντηση από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Η βούληση των Δημοτών της Ερμιονίδας δεν νοθεύεται και δεν φαλκιδεύεται με κανέναν τρόπο.

Αυτοί που με γελοία επιχειρήματα προσπάθησαν να αλλοιώσουν την ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού της Ερμιονίδας αρνούμενοι να αποδεχτούν την ήττα τους, έφαγαν την τέταρτη κατά σειρά “καρπαζιά” τους.

Η πρώτη ήρθε στην κάλπη την 8η Οκτωβρίου 2023 από τον λαό της Ερμιονίδας, η δεύτερη ήρθε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου, το οποίο με την 999/2023 απόφασή του, με ανακήρυξε Νικητή των εκλογών και Δήμαρχο Ερμιονίδας, η τρίτη ήρθε από την διαδικασία επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων, όπου η διαφορά των 54 ψήφων έμεινε αμετάβλητη και η τέταρτη ήρθε σήμερα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Ο κ. Μαργέτας και το διευθυντήριό του, είναι καιρός να αντιληφθούν επιτέλους το μέγεθος της κατρακύλας τους.

Απέδειξαν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η “καρέκλα” και δεν διαθέτουν κανένα ηθικό φραγμό προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Η αξιοπρέπεια και ο πολιτικός πολιτισμός είναι λέξεις άγνωστες γι’ αυτούς.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν διαθέτουν καμία σοβαρότητα.

Επέλεξαν τον δρόμο του διχασμού της τοπικής μας κοινωνίας, στρεφόμενοι χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, κατά της 999/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία με είχε ανακηρύξει Νικητή των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Τα δήθεν «αξιολογημένα ευρήματά» τους με τα οποία προσέφυγαν στο Εκλογοδικείο, είναι φως φανάρι για κάθε κοινό νου, πως αποτελούν αέρα κοπανιστό.

Θέλησαν να κλέψουν τις εκλογές, προσπαθώντας να ακυρώσουν 93 καταφανώς έγκυρα ψηφοδέλτια της «Δυνατής Ερμιονίδας» σε ένα εκλογικό τμήμα της Θερμησίας, με το φαιδρό επιχείρημα ότι οι σταυροί προτίμησής τους είχαν κύκλους και άρα ήταν σημαδεμένα από εμένα και την παράταξή μου.

Παρά το ότι οι πάντες γνώριζαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά βγήκαν από τους φακέλους έγκυρα χωρίς κύκλους και ότι οι κύκλοι μπήκαν εκ των υστέρων από την δικαστική αντιπρόσωπο του εν λόγω εκλογικού τμήματος, κατά την διαδικασία καταχώρησής τους στα βιβλία.

Μάλιστα, η δικαστική αντιπρόσωπος ενημέρωσε την Εφορευτική Επιτροπή, την Γραμματέα και τους Εκλογικούς Αντιπροσώπους όλων των συνδυασμών του εκλογικού τμήματος, ότι θα κυκλώνει τους σταυρούς προτίμησης των ψηφοδελτίων, διότι έτσι διευκολύνεται στην διαλογή τους.

Φυσικά όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε πλήρως η δικαστική αντιπρόσωπος στην κατάθεσή της, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι δύο παριστάμενοι Εκλογικοί Αντιπρόσωποι του κ. Μαργέτα δεν έκαναν καμία ένσταση ακυρότητας ψηφοδελτίου, ενώ την επόμενη μέρα των εκλογών ο ίδιος αναγνώρισε το αποτέλεσμά τους, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Έπειτα άλλαξε γνώμη, μη μπορώντας να αποδεχτεί την ήττα του και προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλέψει τις εκλογές, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, ούτε και αυτόν της κουμπαριάς του μαζί μου.

Βέβαια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός η προσφυγή στην Δικαιοσύνη, αλλά όταν αυτό το κάνει κάποιος χωρίς κανένα στοιχείο, τότε είναι σίγουρο ότι θα υποστεί τις πολιτικές και δικαστικές συνέπειες αυτής της πράξης του.

Διότι ο κ. Μαργέτας αποφάσισε να με σύρει στα δικαστήρια άδικα, παρότι γνώριζε πολύ καλά από τους δύο εκλογικούς του αντιπροσώπους που ήταν παρόντες στην καταμέτρηση, ότι τους κύκλους έθεσε εκ των υστέρων η ίδια η δικαστική αντιπρόσωπος, ενώ τα ψηφοδέλτια αυτά βγήκαν από τους φακέλους έγκυρα χωρίς κύκλους.

Άκουσα από τον κ. Μαργέτα αστείες δικαιολογίες του τύπου «είθισται το κύρος των εκλογών να ελέγχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Όχι κ. Μαργέτα, κάνετε λάθος!!! Δεν «είθισται», αλλά επιβάλλεται.

Πάντα το κύρος των εκλογών ελέγχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Και η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 999/2023 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, είναι αυτή που με ανακήρυξε Δήμαρχο Ερμιονίδας για την πενταετία 2024-2028.

Και εσείς κ. Μαργέτα προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας, επιλέξατε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο να στραφείτε εναντίον αυτής της Δικαστικής Απόφασης, κάτι το οποίο δεν «είθισται» σε καμία περίπτωση και βέβαια επισύρει σοβαρότατες συνέπειες.

Μάλιστα, σας θυμίζω ότι το 2014 έχασα τις εκλογές στον Δήμο Ερμιονίδας για 56 ψήφους από τον αείμνηστο Δημήτρη Σφυρή και αποδέχτηκα με αξιοπρέπεια την ήττα μου, χωρίς να προσφύγω στο Εκλογοδικείο. Επίσης, το 2006 αλλά και το 2002 οι δημοτικές εκλογές στον Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου κρίθηκαν αμφότερες με 52 ψήφους διαφορά, χωρίς ποτέ να προσφύγει στο Εκλογοδικείο ο ηττημένος.

Αυτές οι καταστάσεις που ζούμε σήμερα είναι πρωτόγνωρες για τον Δήμο μας.

Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους ανερμάτιστους, χωρίς ίχνος σοβαρότητας και δεν τρέφω καμία ελπίδα ότι θα σταματήσει η κατρακύλα τους, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχηθώ καλή τύχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και όπου αλλού θελήσουν να προσφύγουν με τα «αξιολογημένα ευρήματά» τους.

Εγώ θα συνεχίσω τον καθημερινό μου αγώνα για την πρόοδο του τόπου μας και για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, από την θέση που μου έδωσε την εντολή ο λαός της Ερμιονίδας να τον υπηρετήσω για τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτή του Δημάρχου.

Γιάννης Γεωργόπουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δυνατή Ερμιονίδα»
Δήμαρχος Ερμιονίδας

«Ερμιονίδα-Βήμα στο Αύριο»: «Με σύνεση, σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες»

Η παράταξη μας, «Ερμιονίδα-Βήμα στο Αύριο» άσκησε το νόμιμο δικαίωμα της για το δικαστικό έλεγχο του αποτελέσματος των εκλογών του Δήμου μας. Με σύνεση, σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας, την εκλογική διαδικασία και φυσικά τη Δικαιοσύνη, ενεργήσαμε σε όλα τα στάδια του δικαστικού ελέγχου τόσο κατά την επανακαταμέτρηση όσο και κατά την υποβολή και εκδίκαση της ένστασης. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε και τη χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης, την οποία σεβόμαστε ακόμα και όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις.

Όπως έχουμε επισημάνει τα ευρήματα της επανακαταμέτρησης που αξιολογήθηκαν νομικά και οδήγησαν στην υποβολή της ένστασης είναι δεδομένα και υπαρκτά. Η ίδια η εκδοθείσα απόφαση επί της ενστάσεως, ύστερα από μια πολύωρη ακροαματική διαδικασία, τα διαπιστώνει και η αναγκαιότητα της δικαστικής διάγνωσης ήταν απολύτως επιβεβλημένη.

Η παράταξη μας επιφυλάσσεται να αξιολογήσει νομικά περαιτέρω την εκδοθείσα απόφαση.

Διαβάστε ακόμα:

Περί εγκυρότητας ή ακυρότητας ψηφοδελτίων και η ευθύνη όσων συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία (βίντεο)

Τα μηνύματα της κάλπης – στην Ερμιονίδα – και η στροφή πολιτών σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Το Εκλογοδικείο Ναυπλίου θα αποφασίσει – σε περίπου τρεις εβδομάδες – για την… πορεία του Δήμου Ερμιονίδας, σχετικά με τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, καθώς την Τρίτη (16/01) εκδικάστηκε η ένσταση του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Μαργέτα και της παράταξης του («Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο»), κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Ναυπλίου που επικύρωσε τα αποτελέσματα. Για μια υπόθεση που κρατάει την Ερμιονίδα σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς αποτελεί εδώ και εβδομάδες κύριο θέμα για τις παρατάξεις που διεκδίκησαν (και διεκδικούν) τη Δημαρχία, αλλά και για τους πολίτες της περιοχής.

Οι δυο πλευρές άνοιξαν τα… χαρτιά τους και είναι καλό να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, βάσει των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, αλλά και πάνω σε τι έχει να αποφασίσει το δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά μεταξύ των συνδυασμών του Γιάννη Γεωργόπουλου («Δυνατή Ερμιονίδα») και του Γιάννη Μαργέτα ήταν μόλις 54 ψηφοδέλτια υπέρ του νυν δημάρχου, ο οποίος βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων επανεξελέγη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δικηγόρος της παράταξης «Ερμιονίδα – Βήμα στο αύριο», υποστήριξε, όπως και στην ένσταση που είχε κατατεθεί, ότι 93 ψηφοδέλτια από συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα τοπικής κοινότητας βρέθηκαν με κύκλο στην περιοχή του σταυρού και ζήτησε την ακύρωση τους. Επίσης, η συγκεκριμένη πλευρά υποστηρίζει ότι ακόμη 37 ψηφοδέλτια πρέπει να θεωρηθούν άκυρα για διάφορους λόγους. Επιχειρήματα που αντικρούει, έχοντας κάνει και αντένσταση – η πλευρά της «Δυνατής Ερμιονίδας» μέσω και των συνηγόρων της Λάμπρου Γεωργακόπουλου και Μιχάλης Καραντζά.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, βάσει των όσων έγιναν γνωστά και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, κυρίως για τα 93 ψηφοδέλτια, που ζητάει η πλευρά Μαργέτα να ακυρωθούν για να αλλάξει η εκλογή του νυν δημάρχου (η όλη διαδικασία και με την ορκωμοσία προχώρησε από την 8η Οκτωβρίου βάσει και του επίσημου πίνακα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου). Σε μια διαδικασία που κάποιοι φέρουν ευθύνη για το γεγονός πως… φτάσαμε στο Εκλογοδικείο Ναυπλίου. Διότι, όπως αναφέρεται ρητά στη σχετική νομοθεσία, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ενώ υπογραμμίζεται καθαρά το πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.

Με βάση τα όσα ανέφερε η πλευρά Γεωργόπουλου, τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια βγήκαν ως έγκυρα από την κάλπη και έτσι ακολούθησε η καταμέτρησή τους, επικαλούμενη και αυτά που επεσήμανε κατά την εκδίκαση της ένστασης ως μάρτυρας, η δικαστική αντιπρόσωπος, η οποία ήταν υπεύθυνη για το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, εάν έβγαιναν από τους φακέλους με κύκλους στους σταυρούς προτίμησης – που ακολούθως φέρεται να έβαλε η δικαστική αντιπρόσωπος, μαζί με τη μονογραφή – θα ήταν άκυρα. Στη σχετική νομοθεσία αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει και«σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012) ή έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα διαφορετικό από αυτό που ορίζεται στα άρθρα 22 και 55 του ν. 4804/2021».

«Από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις και ρυθμίσεις της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και από τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, συνάγεται ότι κατά την κρίση των ενστάσεων κατά του κύρους των ψηφοδελτίων, επιβάλλεται η αποφυγή κάθε υπερβολής.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», αναφέρεται, ακόμα, για την εγκυρότητα-ακυρότητα ψηφοδελτίων στη νομοθεσία, πριν απαριθμηθούν οι σχετικές περιπτώσεις που μας οδηγούν στο άκυρο.  

Η πλευρά Γεωργόπουλου τονίζει, ουσιαστικά, ότι η δικαστική αντιπρόσωπος, που ήταν η άρχουσα στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα και ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, πήρε την πρωτοβουλία για να βάζει κύκλους στα ψηφοδέλτια για να γίνει η καταμέτρηση, κάτι που, όπως τονίστηκε, δέχτηκαν όλοι όσοι ήταν παρόντες, μέσα σ’ αυτούς και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Και έρχεται… εδώ η πλευρά Μαργέτα και τονίζει στην προσφυγή της ότι η… ζωή ενός ψηφοδελτίου δεν σταματά με την εξαγωγή του – και την καταμέτρησή του – από την κάλπη. Υπογραμμίζοντας ότι εφόσον υπάρχουν κύκλοι σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια – όπως αναφέρθηκε, έστω και με το… χέρι της δικαστικής αντιπροσώπου – αυτά καθίστανται αυτομάτως άκυρα. Οπότε υπάρχει έλλειψη εγκυρότητας, η διαφορετικά απουσία κύρους στη διαδικασία, αφού υπάρχουν, έστω και εάν διαμορφώθηκαν στην πορεία, άκυρα στοιχεία.

Να τονιστεί, μάλιστα, ότι όπως προβλέπεται, άλλωστε, με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις της νομοθεσίας, όλο το εκλογικό υλικό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εκλογικούς σάκους, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, προκειμένου αυτό να διαβιβαστεί από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ανακοίνωσε αποτελέσματα (Πρωτοδικείου Ναυπλίου), και ακολούθησε η ένσταση από την πλευρά Μαργέτα. Διαδικασία για την οποία θα μπορούσε ορθώς να ρωτήσει κάποιος: «Εάν χρειαζόταν να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων, μετά το τέλος της διαδικασίας, πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, εφόσον υπάρχουν κύκλοι σε σταυρούς των ψηφοδελτίων;».

Κάπου εδώ… φτάνουμε στην ευθύνη όλων όσων είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας στο εκλογικό κέντρο, ακόμα και από τα αρμόδια Υπουργεία. Και το πώς διασφαλίζεται αυτό. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν άραγε την αρμοδιότητα να κάνουν την καταμέτρηση με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν, κάνοντας σημάδια και στα ψηφοδέλτια, ακόμα και εάν ενημερώσουν άπαντες στο εκλογικό κέντρο; Από την άλλη, ποιες αρμοδιότητες έχουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεων που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα; Διότι θα έπρεπε, είτε να μη δεχτούν αυτή τη διαδικασία που ακολούθησε η δικαστική αντιπρόσωπος, ακόμα και εάν το πρότεινε η ίδια ως άρχουσα του εκλογικού τμήματος, ή να ενημέρωναν εγκαίρως τους επικεφαλής τους (αναφέρομαι σε όλους τους συνδυασμούς). Όπως έπεσε στο… αυτί μου, δεν ήταν, άλλωστε, όλοι στις θέσεις, μέχρι το πέρας της διαδικασίας. Όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε τέτοια σοβαρή διαδικασία, που για κάποιους μπορεί να έχει και κυρώσεις, από όποια θέση και εάν βρίσκεσαι, είτε ως δικαστικός αντιπρόσωπος, είτε ως εφορευτική επιτροπή, είτε ως εκπρόσωπος συνδυασμού, φέρεις ευθύνη ώστε να κυλήσουν όλα, βάσει των όσων αναφέρει η σχετική νομοθεσία.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν σέβεται την εκλογική διαδικασία, τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εκλογικούς αντιπροσώπους όλων των παρατάξεων και κυρίως της δικής του παράταξης, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν καμία ένσταση κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης», έχει τονιστεί, άλλωστε, σε σχετική ανακοίνωση του δήμου για το θέμα.

Το πώς θα κρίνει όλα τα παραπάνω το δικαστήριο, σχετικά με τη συγκεκριμένη ενέργεια της δικαστικής αντιπροσώπου μετά το άνοιγμα των φακέλων και τη… ζωή που έχει ένα ψηφοδέλτιο, θα τα μάθουμε σε λίγες ημέρες. Εάν, δηλαδή, όντως τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια (93 για τα οποία μιλήσαμε περισσότερο, συν τα 37 που αναφέρει ακόμα η πλευρά Μαργέτα), παραμείνουν ως έγκυρα ή κριθούν τελικά άκυρα. Όπως μαθαίνω, πάντως, το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να τραβήξει και άλλο. Υπομονή…

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει αναλυτικά η εγκύκλιος (αριθ.: 1095) του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, σχετικά με το τέλος της ψηφοφορίας, τη διαλογή των ψήφων, το άνοιγμα της κάλπης και τη μέτρηση φακέλων, αλλά και το πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο ή άκυρο.

Τέλος ψηφοφορίας – Διαλογή ψήφων

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την περάτωσή της και κλείνουν οι πόρτες του εκλογικού καταστήματος (άρθρο 89 παρ. 2 του π.δ. 26/2012). Αμέσως μετά, αρχίζει η διαδικασία ανοίγματος της κάλπης, αρίθμησης των φακέλων, διαλογής των ψήφων και μετάδοσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών. Αριθμούν τα ψηφοδέλτια, πραγματοποιούν τη διαλογή των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων και μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες, επί της διαδικασίας, που ακολουθούν παρακάτω. Ακολούθως, επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τις εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 2, 4, 6, 8 και 0, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Αριθμούν τα ψηφοδέλτια, πραγματοποιούν τη διαλογή των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων και μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες, επί της διαδικασίας, που ακολουθούν παρακάτω. Ακολούθως, επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύνταξη ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Νο 2

Στα Βιβλία Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής (ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 2), αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν, η ώρα λήξης της ψηφοφορίας, καθώς και ο λόγος τυχόν παράτασής της (άρθρο 89 παρ.2 και 3 του π.δ. 26/2012).

Επισημαίνεται ότι τηρούνται δύο (2) Βιβλία Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής: α) Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής Δημοτικών Εκλογών 2023 και β) Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής Περιφερειακών Εκλογών 2023.

Άνοιγμα κάλπης και μέτρηση φακέλων

Ο πρόεδρος της επιτροπής ή αυτός που διευθύνει τα έργα της, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασμών, ορίζει τα καθήκοντα κάθε μέλους της επιτροπής. Ανοίγεται η κάλπη και μετρούνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν. Το αποτέλεσμα της μέτρησης αναγράφεται ολογράφως στο Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής. Κατόπιν τοποθετούνται οι φάκελοι πάλι στην κάλπη.

Εάν από την μέτρηση προκύψει διαφορά μεταξύ του αριθμού των φακέλων και των εκλογέων που ψήφισαν, επαναλαμβάνεται η μέτρηση. Εάν και πάλι προκύψει διαφορά, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν καταμετρώνται οι
φάκελοι εκείνοι που δεν έχουν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Εφόσον ο αριθμός των ασφράγιστων ξεπερνάει τον αριθμό των φακέλων που πλεονάζουν, τότε αφαιρούνται στην τύχη και καταστρέφονται τόσοι φάκελοι ασφράγιστοι όσοι είναι οι πλεονάζοντες.

Εάν και πάλι ύστερα από την καταστροφή των ασφράγιστων φακέλων υπάρχουν πλεονάζοντες, τότε όλοι οι σφραγισμένοι φάκελοι ξαναρίχνονται στην κάλπη και αφαιρούνται στην τύχη τόσοι, όσοι είναι οι πλεονάζοντες. Οι φάκελοι που αφαιρούνται, ανοίγονται και σημειώνεται στο Βιβλίο Πράξεων Εφορευτικής Επιτροπής το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, χωρίς όμως να υπολογίζονται στη διαλογή.

Η εφορευτική επιτροπή υποχρεούται, σε κάθε περίπτωση, να διατυπώσει στα πρακτικά τη γνώμη της για την αιτία της ύπαρξης πλεοναζόντων φακέλων (άρθρο 90 παρ. 3 έως 6 του π.δ. 26/2012).

Διαλογή ψήφων – ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΨΗΦΩΝ

Μετά την καταμέτρηση των φακέλων, αρχίζει η αποσφράγισή τους και η διαλογή των ψήφων, σύμφωνα με τα άρθρα 91, 92 και 93 του π.δ. 26/2012. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει τα έργα της παίρνει από την κάλπη έναν – έναν φάκελο, τον αποσφραγίζει και, αφού εξακριβώσει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, τον επιδεικνύει σε όποιον από τους παριστάμενους το ζητήσει, διαβάζοντας το περιεχόμενό του, ώστε να ακούγεται από όλους.

Κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο αριθμείται κατά τη σειρά εξαγωγής του από την κάλπη. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής θέτει τη μονογραφή του στο κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο, καθώς και δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης, ενώ αναγράφει ολογράφως το συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης. Η μονογραφή των σταυρών προτίμησης και η αναγραφή του αριθμού τους είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της επιτροπής δεν έχει θέσει τη μονογραφή του στο ψηφοδέλτιο παραπλεύρως του σταυρού προτίμησης και δεν έχει αναγράψει στο ψηφοδέλτιο ολογράφως το συνολικό αριθμό σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο προσµετράται απλώς υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη σταυρός προτίμησης (άρθρο 72 παρ.10 του π.δ. 26/2012).

Στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν φέρει σταυρό προτίμησης, αυτό θεωρείται έγκυρο και, προς αποφυγή της δυνατότητας προσθήκης σταυρού εκ των υστέρων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να αναγράψει «κανένας σταυρός» και να το μονογράψει.

Η εφορευτική επιτροπή τηρεί Βιβλία Διαλογής Ψήφων υπέρ των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές. Στα βιβλία αυτά τηρούνται και συμπληρώνονται οι Πίνακες διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων.

Ο αριθμός κάθε ψηφοδελτίου σημειώνεται σε όλους τους πίνακες διαλογής ψήφων. Στον Πίνακα διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ συνδυασμών, στη στήλη «Συνδυασμοί» γράφονται κατά σειρά οι ανακηρυχθέντες συνδυασμοί και στη διπλανή στήλη «Αριθμοί ψηφοδελτίων κατά σειρά εξαγωγής από την κάλπη», για
κάθε συνδυασμό, σε κάθε τετραγωνίδιο της γραμμής του πίνακα διαλογής σημειώνονται κατά σειρά οι αριθμοί των έγκυρων ψηφοδελτίων υπέρ του συνδυασμού, σύμφωνα με την αρίθμηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής.

Στον Πίνακα διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ υποψηφίων, στη στήλη «Υποψήφιοι» γράφονται τα ονόματα των υποψηφίων και στα κελιά της διπλανής στήλης «Αριθμοί ψηφοδελτίων κατά σειρά εξαγωγής από την κάλπη» σημειώνονται οι αριθμοί των ψηφοδελτίων στα οποία έχουν τεθεί έγκυροι σταυροί προτίμησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 7 και 9 του άρθρου 72 του π.δ. 26/2012 (άρθρο 91 παρ. 1, περ. γ’ του π.δ. 26/2012).

Σημειώνεται ότι στα Βιβλία Διαλογής Ψήφων των δημοτικών εκλογών υπάρχουν τρείς (3) Πίνακες διαλογής ψήφων προτίμησης: α) υπέρ των συνδυασμών, β) υπέρ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και γ) υπέρ των προέδρων κοινοτήτων και συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων. Ο πίνακας γ) συμπληρώνεται μόνο από τις εφορευτικές επιτροπές που διεξάγουν την ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα, στα οποία τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών συμπεριλαμβάνουν υποψήφιους για την ανάδειξη των αρχών των δημοτικών κοινοτήτων.

Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν αριθμούνται ούτε αναγράφονται στους πίνακες διαλογής, μονογράφονται όμως και αυτά από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και αναγράφονται στην πράξη που συντάσσεται μετά το τέλος της διαλογής των ψήφων.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσµετρώνται στα έγκυρα (άρθρο 98 παρ. 8 του π.δ. 26/2012).

Εγκυρότητα – Ακυρότητα ψηφοδελτίων

Από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις και ρυθμίσεις της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και από τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, συνάγεται ότι κατά την κρίση των ενστάσεων κατά του κύρους των ψηφοδελτίων, επιβάλλεται η αποφυγή κάθε υπερβολής.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012 και τις διατάξεις του ν. 4804/2021, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

• Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012),
• Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012),
• Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012) ή έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα διαφορετικό από αυτό που ορίζεται στα άρθρα 22 και 55 του ν. 4804/2021,
• Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
• Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
• Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που ορίζεται στα άρθρα 20 και 54 του ν. 4804/2021,
β) έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στα άρθρα 20 και 54 του ν. 4804/2021 και τις αποφάσεις 71015/2908.2023 (Β’ 5244) και 65078/02.08.2023 (Β’ 4880) του Υπουργού Εσωτερικών,
γ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού ή με λευκό ή λευκά ψηφοδέλτια,
δ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των αποφάσεων 69431/22.08.2023 (Β’ 5165) και 74188/11.09.2023 (Β’ 5403) του Υπουργού Εσωτερικών, περί καθορισμού διαστάσεων και ειδικού έντυπου γνωρίσματος των εκλογικών φακέλων που χρησιμοποιούνται κατά την ψηφοφορία.

Για τις δημοτικές εκλογές, το νομοθετικό πλαίσιο δεν ορίζει ως άκυρο το ψηφοδέλτιο συνδυασμού που συμμετέχει στις εκλογές του οικείου δήμου και είναι ψηφοδέλτιο άλλης δημοτικής κοινότητας από αυτή που ανήκει το εκλογικό τμήμα. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θεωρείται έγκυρο ως προς το συνδυασμό και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δεν λαμβάνονται υπόψη σταυροί προτίμησης των υποψηφίων συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων ή των υποψηφίων προέδρων δημοτικής κοινότητας.

Ειδικά για τις περιφερειακές εκλογές, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και εάν χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό.

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

• συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,
• ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,
• απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,
• ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και
• στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.

Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες για την προετοιμασία και διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και της 15ης Οκτωβρίου 2023, όπου απαιτηθεί επαναληπτική ψηφοφορία. Όπως δόθηκαν από τη σχετική εγκύκλιο (Αριθ.: 1095).

Εντός και εκτός των τειχών της πόλης

Τελικά, ο ανθυποπυραγός δεν έβαλε απλά «φωτιά», αλλά φαίνεται ότι τον ενδιέφερε να «καεί» ολοσχερώς η μία πλευρά, αρκεί να μην «βραχεί» ο ίδιος! Όσο περνούν οι ώρες έρχονται και περισσότερες πληροφορίες, για το πώς «καιγόταν» ο ίδιος πριν από τον «εμπρησμό», ώστε να μην «καεί» και αυτός απ’ τη «φωτιά» του στη μία πλευρά.

Μου είπαν πως είχε αγωνία για πολλά θέματα, που μπορούσαν να τον κάνουν να… γλιστρήσει κατά τη διάρκεια της «παράστασης». «Ίδρωνε» και αναζητούσε να βρει πολλές «ομπρέλες», αλλά το έκανε με πολύ… άγαρμπο τρόπο! Θα πήγαινε σε οποιοδήποτε… διάκο για να του κάνει ακόμα και «θαύμα», ώστε να τον εξαφανίσει! Βλέπετε, εάν είχε τη δυνατότητα να… κρυφτεί ολόκληρος, θα το έκανε.

Ήξερε ότι θα μπορούσε να μην φτάσει ούτε ο… Ιορδάνης ποταμός για να τον ξεπλύνει ακόμα και τα… Φώτα, εάν η «παράσταση» δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να τον ενδιαφέρει στο τέλος το χειροκρότημα του κόσμου. Αρκεί να έμενε ο κόσμος εκτός… σανιδιού.

Δεν ξέρω εάν, τελικά, έφαγε μπισκότα «Παπαδοπούλου» για να γλυκαθεί! Όπως με πληροφόρησαν, πάντως, ο καφές που είχε ζητήσει, πριν βγει στη «σκηνή», ήταν σκέτος.

ΥΓ.1: Να προσέχετε κάποιοι όταν σχεδιάζετε «εμπρησμούς», διότι οι «ομπρέλες» έχουν και «τρύπες» με αποτέλεσμα να περνάει το νερό!

ΥΓ. 2: Κοίτα να δεις που υπάρχουν «σκηνοθέτες», οι οποίοι νομίζουν ότι θα… βλέπουμε όλοι τις «παραστάσεις» τους, με «ανοιχτό» το... στόμα, σαν τους χάνους!!!

Εντός και εκτός των… τειχών της πόλης

Με τη «σκόνη» να έχει… καταλαγιάσει και από τον β’ γύρο των τελευταίων εκλογών, σε όποιες Περιφέρειες και Δήμους χρειάστηκε να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία την προηγούμενη Κυριακή (15/10), η κάλπη έδωσε τα δικά της μηνύματα, ενώ ήταν εμφανής η στροφή μεγάλης μερίδας πολιτών σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Των όχι και τόσων πολλών πολιτών που άσκησαν, τελικά, το εκλογικό τους δικαίωμα – εκτελώντας, ταυτόχρονα, το ύψιστο πολιτειακό τους χρέος και καθήκον του δημοκρατικού πολιτεύματος – επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα τους διοικήσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πριν από περίπου έναν χρόνο σας είχα γράψει από αυτή τη… γωνιά, μιλώντας για τα… δικά μας: «Η χρονιά που έρχεται είναι εκλογική. Κάποιοι που νομίζουν ότι θα φτάσουν στην επανεκλογή, επειδή θεωρούν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει ικανός… αντίπαλος να τους “χτυπήσει”, ας μην είναι και τόσο σίγουροι. Τα “κουκιά” αλλάζουν γρήγορα και ήδη έχουν γίνει κινήσεις που τους φέρνουν πιο… πίσω σε σχέση με την απόσταση που υπολόγιζαν ότι είχαν να διανύσουν για την επανεκλογή τους, για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο…».

Πάμε να δούμε τι έγινε στην Αργολίδα. Είχαμε αλλαγή στους δυο μεγαλύτερους δήμους (Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων) μετά και τον β’ γύρο. Στην Ερμιονίδα ο Γιάννης Γεωργόπουλος επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με διαφορά μόλις 54 ψήφων, μετά από ένα πραγματικό εκλογικό «θρίλερ» που κρίθηκε ξημερώματα. Στον Δήμο Επιδαύρου, όπως φαινόταν, άλλωστε, εξελέγη ξανά – και άνετα – από την πρώτη Κυριακή, ο Τάσος Χρόνης.

Θα σταθώ στην Ερμιονίδα, διότι με τον τρόπο που ήρθε το τελικό αποτέλεσμα, με τις έδρες να κατανέμονται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο σε 15, 9 και 1, θυμίζει… πολλά από όσα συνέβησαν στον β’ γύρο, με κεντρικό θέμα τα μηνύματα που πήρε και η κυβέρνηση. Με τη «Δυνατή Ερμιονίδα», που πλειοψήφησε, να έχει ισχυρή αντιπολίτευση από τον συνδυασμό «Ερμιονίδα, Βήμα στο αύριο»…

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του από το 2019 (συγκρίνοντας τους δυο α’ γύρους), αλλά το εντυπωσιακό είναι πως πήρε τώρα την πρωτιά (με το όριο στο 43%) από την πρώτη Κυριακή, κερδίζοντας σε λιγότερους οικισμούς (τέσσερις) των κοινοτήτων του δήμου από αυτούς που πήγαν (εννιά) στα… χέρια των αντιπάλων του. Στους οικισμούς που νίκησε, σχημάτισε, όμως, και διαφορά που δεν καλύφθηκε από το υπόλοιπο σώμα, που πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερο.

Αυτό που εντυπωσίασε πολλούς, είναι ότι στον μεγαλύτερο από αυτούς τους οικισμούς που κέρδισε η παράταξη Γεωργόπουλου, σημαντικά στελέχη από τον συνδυασμό που συναγωνίστηκε τον νυν δήμαρχο, θεωρούσαν «κάστρο» και… δικιά τους τη συγκεκριμένη περιοχή, εκλογικά μιλώντας! Μόνο που στο τέλος το «κάστρο»… έπεσε, θα έλεγα και από «μέσα». Και θα το εξηγήσω παρακάτω.

Όσοι κατάφεραν να «οσφριστούν» την ατμόσφαιρα, μπορούσαν από ένα σημείο και μετά να νιώσουν ότι η «μανία» κάποιων για την εξουσία, η έπαρση και ορισμένες φορές η αλαζονεία, τους έκανε… κακό στο «μάτι» των πιο ουδέτερων πολιτών, ειδικά στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα του δήμου. Κάποιοι σου έδειχναν ότι απλά ήθελαν να φύγουν οι… άλλοι, και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο και… κόστος. Οι συγκεκριμένοι, μιλώντας για τους αντιπάλους τους, είχαν μόνο αρνητικά να πουν στους ψηφοφόρους, ξεχνώντας να προτάξουν κυρίως το δικό τους πρόγραμμα, τις δικές τους προτάσεις, κάτι που όφειλαν να έχουν για «οδηγό» τους για τον δήμο και ειδικότερα για όλες τις δημοτικές ενότητες.

Η εμμονή πολλών υποψήφιων – αλλά και υποστηρικτών – της συγκεκριμένης παράταξης για ψήφο ακόμα και σε «σημαδεμένα» πρόσωπα, τα οποία είχαν, μάλιστα, να συναγωνιστούν στους… σταυρούς, προκάλεσε τελικά περισσότερες απώλειες στους ουδέτερους πολίτες, που μπήκαν στο παιχνίδι της «πόλωσης». Μιλάμε για πρόσωπα, που είχαν δώσει εκλογικές μάχες και στο παρελθόν ως μέλη άλλων συνδυασμών, έχοντας φορέσει πολλές «αποχρώσεις».

Συσπείρωση υπήρξε και στις δυο πλευρές, αλλά ο νικητής κέρδισε πολλούς «τρίτους», που μπορώ να πω ότι δεν είχαν εκδηλώσει προτίμηση. Έτσι, κάποια – οργανωμένα με τη συγκεκριμένη παράταξη – πρόσωπα, αποτέλεσαν τον… Δούρειο Ίππο για τον συνδυασμό τους, ίσως χωρίς να καταλάβουν ότι προκαλούσαν απώλειες, λόγω και της ιστορίας που κουβαλούν! Όλοι έχουν διαγράψει, άλλωστε, μια πορεία…

Κάποια από τα παραπάνω στοιχεία, θεωρώ ότι στελέχη του Γιάννη Γεωργόπουλου, τα «μυρίστηκαν» εγκαίρως, λίγες ημέρες πριν από την τελική «μάχη». Έτσι, κοίταξαν να φέρουν στην επικαιρότητα στοχευμένα κάποια περιστατικά, προτάσσοντας και τον ανθρώπινο παράγοντα, καταγγέλλοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα γεγονότα. Από την άλλη, η μεγαλομανία και ο εγωισμός πολλών, τους έκαναν να ξεχάσουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει και όρια. Το κοινό καλό θέλουν, άλλωστε, όλοι, όπως μας έλαγαν. Ή κάνω λάθος;

Τα παραπάνω στοιχεία θα έλεγαν ότι αποτέλεσαν «βούτυρο» στο…. ψωμί που είχε για τη στρατηγική του ο νυν δήμαρχος. Νομίζετε ότι ήταν τυχαία η επιλογή του να αναφερθεί, για πολλά λεπτά, σε συγκεκριμένα πρόσωπα στην ομιλία του στο λιμάνι που τον… έβγαλε ξανά δήμαρχο; Έχοντας ο ίδιος ανακοινώσει, λίγες εβδομάδες πριν, συγκεκριμένους υποψήφιους για τη δημοτική ενότητα που μιλάμε, παραμονές των εκλογών. Προσώπων νέων και άφθαρτων, που του έδωσαν, τελικά, έξτρα δυναμική, αποτέλεσαν «άσους» στα... μανίκα του, και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τον οδήγησαν στην επανεκλογή του. Βάσει και των σταυρών που συγκέντρωσαν!

ΥΓ.1: Μέγα θέμα για όλους μας το μεγάλο ποσοστό αποχής. Έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες στη χώρα μας, είτε επιλέγουμε κυβέρνηση, είτε τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα από τις δυσκολίες της ζωής και της επιβίωσής μας, της καθημερινότητάς μας, μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών, πολλοί φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει πως η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ειδικά στις αυτοδιοικητικές, δεν εξαντλείται απλά στο «εκλέγειν». Παίζει μεγάλο ρόλο και το «εκλέγεσθαι». Η επιλογή των προσώπων που θα ασκήσουν εξουσία.

Κρατήστε τα παραπάνω, για να εξηγήσετε και το πώς εξελίχθηκε η εκλογική μάχη και στον δήμο Ερμιονίδας. Δεν χρειάζεται κάποιος να φαίνεται… αρεστός σε όλους και σε όλα για να μπει στο ψηφοδέλτιο. Όπως σας ανέφερα, πρόσωπα νέα και άφθαρτα έδωσαν δυναμική σε συγκεκριμένη παράταξη. Τι λέτε εσείς; Γνώριζαν όλοι οι υποψήφιοι – αλλά και ο κύκλος τους – στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς;

ΥΓ.2: Όπως διάβασα, «η δημοκρατία δεν είναι απλά ένα πολίτευμα, είναι ένας τρόπος σκέψης και πράξης που καλλιεργείται με το παράδειγμα, ενισχύεται με τη δράση, εδραιώνεται με την εκλογική διαδικασία». Αυτό θα πρέπει να έχουν στο νου τους και οι πολιτικοί μας, για να μην… εκλέγονται στο μέλλον μόνο από τους «πελάτες» τους, ώστε να μπορούν να λένε ότι έχουν την εκλογική νομιμοποίηση για να ασκήσουν εξουσία.

ΥΓ.3: Ο Θουκυδίδης ανέφερε τον 5ο αιώνα πως ο πολίτης δεν πρέπει να μένει απαθής και αδρανής. Κάτι παρόμοιο είπε με έμφαση και ο Καβάφης. Κάποιες στιγμές ο πολίτης οφείλει να πει το δικό του μεγάλο «ΝΑΙ» ή το δικό του μεγάλο «ΟΧΙ». Για να μη σας - μας - κυβερνούν εκείνοι που νομίζετε ότι τους απαξιώσατε χωρίς τη συμμετοχή σας.

ΥΓ. 4: Πολλές φορές κάποιοι με «δύναμη» νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Τελικά, δεν ισχύει πάντα αυτό.

ΥΓ.5: Ξεχωρίζεις και κερδίζεις πολλά, ειδικά στο πέρασμα του χρόνου, όταν δέχεσαι την πολυσυλλεκτικότητα, την ανοχή και αντοχή στον γόνιμο διάλογο. Σημαντικά στοιχεία για την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΥΓ. 6: Ειδικά οι Δήμοι, δεν προσφέρονται τόσο για κομματικές καταγραφές, όσο για πολυσυλλεκτικές πρωτοβουλίες. Πολλοί πολίτες επιλέγουν, πλέον, να στηρίξουν συγκεκριμένα πρόσωπα με πρώτο κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων και όχι το «κομματικό» ή… οικογενειακό πρόσημο.

Θυμηθείτε, τι είχατε διαβάσει σ’ αυτή τη… γωνιά πριν από περίπου έναν χρόνο:

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.