Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Τα δημοτικά τέλη, η ευθύτητα του λόγου και τα «γιατί» (βίντεο)

Εντός και εκτός των… τειχών της πόλης

Στο Ναύπλιο συνεχίζεται η διαμάχη για τη – νέα – αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το 2023 – και με προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων που το έχουν ανάγκη με πλήρης απαλλαγή – μετά και το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, που είχε πραγματοποιηθεί μέσα στις Γιορτές και λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Υπενθυμίζω ότι ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος έκανε παρέμβαση και δεν έδωσε το «παρών» – κάτι που πολλοί δεν είδαν με καλό… μάτι – στη – τεταμένη και με πολλή ένταση – συνεδρίαση, που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου, αλλά για όσα είπε, αναφέροντας ότι ο «φετινός ισοσκελισμός των εσόδων και των εξόδων ήταν ελλειμματικός», μπορεί κάποιος να θέσει νέα ερωτήματα, με τον δήμαρχο να φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου «εξωγενείς παράγοντες», μιλώντας με ευθύτητα και χωρίς να σκεφτεί «πολιτικό κόστος».

Θα σταθώ ξανά στις δηλώσεις του Δημάρχου, την ώρα που οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από υποψήφιους για τον Δήμο Ναυπλιέων και όχι μόνο συνεχίζονται, με μέλη της νυν Δημοτικής Αρχής, μετά τον Δημήτρη Κωστούρο, να εξηγούν για ποιους λόγους έγινε αυτή η ενέργεια.

Ο Δημήτρης Κωστούρος από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε «πως επιθυμεί να πληροφορήσει τους δημότες ότι τα ανταποδοτικά τέλη αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση που τα συνδέει με έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, απευθείας αναθέσεις έργων, έργα οδοποιΐας κ.α. είναι ψέματα και σκοπό έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για ψηφοθηρικούς λόγους».

Συνάδουν αυτές οι δαπάνες με το ποσοστό αύξησης των τελών;

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο» σημείωσε, «ως δημοτική αρχή που προχωρήσαμε σε αυτή την πράξη». «Λόγω λοιπόν εξωγενών παραγόντων όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τα ογκώδη αντικείμενα, τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη από τον ΔΕΔΔΗΕ και η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση δεδομένου ότι ο φετινός ισοσκελισμός των εσόδων και των εξόδων ήταν ελλειμματικός δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό», σημείωσε ο κος Κωστούρος.

Για όλα τα παραπάνω ποιος φέρει ευθύνη; Μπορούσε να δοθεί άλλη λύση για τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας; Πώς και γιατί και υπάρχουν ανείσπρακτα δημοτικά τέλη από τον ΔΕΔΔΗΕ;

Οφείλω να πω εδώ ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα, έχουν αλλάξει τους προϋπολογισμούς τους, παίρνοντας επιπλέον μέτρα.

Και έρχεται την ίδια… ώρα ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος να τονίσει: «Επί τέσσερα χρόνια δεν έχουμε αυξήσει τα δημοτικά́ τέλη στον Δήμο μας». Καταλαβαίνω ότι οι ανάγκες ανάμεσα στους δυο δήμους δεν είναι οι ίδιες και λόγω πληθυσμού, ενώ είναι και θέμα προτεραιοτήτων σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν υποσχεθεί να εκτελέσουν οι παρατάξεις που ασκούν εξουσία, αλλά οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. 

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων μίλησε, πάντως, για προβλήματα και πως ανέφερε η παράταξή του δεν τα κρύβει, αλλά προσπαθεί να τα λύσει, χωρίς να σκέφτεται πολιτικό κόστος.

Δήλωσε ακόμα στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο «ως Δημοτική Αρχή πράξαμε το αυτονόητο χωρίς να σκεφτούμε το πολιτικό κόστος. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη είπε , απέναντι σε όλους που θα επωμιστούν αυτές τις αυξήσεις. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα, δεν εθελοτυφλούμε λέμε την αλήθεια και συνεχίζουμε αταλάντευτα την καθημερινή προσπάθεια προς όφελος όλης της κοινωνίας του Ναυπλίου».

Κλείνοντας, έριξε βέλη στην αντιπολίτευση και όσους αντιδρούν, επισημαίνοντας πως «οι σημερινές αντιπολιτευτικές κορώνες, οι ανυπόστατες καταγγελίες και η έλλειψη σεβασμού στο κορυφαίο θεσμικό όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο με την ταυτόχρονη απουσία εναλλακτικής πρότασης επί του θέματος, αποδεικνύει στον μέγιστο βαθμό πως όσα συνέβησαν σήμερα είχαν ως στόχο να παραπλανήσουν, να συκοφαντήσουν και να μηδενίσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Με ευπρέπεια, υπευθυνότητα, συνέπεια και πίστη ότι κάνουμε το σωστό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τον δήμο μας και τους δημότες. Δεν θα αφήσουμε κανένα και τίποτα να οδηγήσει την κοινωνία μας σε επικίνδυνους ατραπούς και σε οπισθοδρόμηση».

Ο Δημήτρης Κωστούρος τόνισε, επίσης, ότι για έναν ακόμη χρόνο θα υπάρξει ολική απαλλαγή για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, άνεργοι και άποροι, τονίζοντας παράλληλα πως «ο Δήμος Ναυπλιέων είναι από τους λίγους δήμους στη χώρα που λαμβάνουν τέτοια μέριμνα για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Οι επόμενοι μήνες θα φανερώσουν πολλά, σχετικά με την υλοποίηση των εξαγγελιών για τη διαχείριση των χρημάτων.

ΥΓ.: Σας είχα πληροφορήσει εδώ και εβδομάδες, ότι θα υπάρξουν και… συμμαχίες για να «κατακτηθούν»… κάστρα, εν όψει εκλογών. Πολλά πράγματα είναι σε εξέλιξη, άλλα θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όσο περνάει ο χρόνος μέσα στο 2023. Βέβαια, μεγάλο ρόλο στην κρίση των πολιτών θα παίξουν τα έργα και τα προγράμματα!

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Wednesday, 11 January 2023 12:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.