Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Η Επίδαυρος τίμησε στο Κολιάκι τη μνήμη του καταδρομέα Τσάκωνα – Είχε πέσει στην Κύπρο (εικόνες)

Η Επίδαυρος τίμησε στο Κολιάκι τη μνήμη του καταδρομέα Τσάκωνα – Είχε πέσει στην Κύπρο (εικόνες) Πηγή: Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, Σπυρίδων Κουτρουφινης (Facebbok)

Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ανήμερα της «μαύρης» επετείου ο Δήμος Επιδαύρου διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον ήρωα καταδρομέα Ευάγγελο Τσάκωνα. Ήταν μια εκδήλωση τιμής και μνήμης που έγινε στο Κολιάκι, εκεί όπου υπάρχει και το μνημείο του.

Ειδικότερα, την Τετάρτη (20/07) το βράδυ πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Κώστα Λούρμπα πρώην Δήμαρχο Γαστούνης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου 1974 με θέμα: «Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και οι συνέπειες».

Η εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Αναστάσιος Χρόνης, δημοτικοί σύμβουλοι, η πολιτευτής Αργολίδας και π. πρόεδρος του ΚΕΘΙ Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, κάτοικοι από την περιοχή κα.

Την Παρασκευή (22/07) και ώρα 10.30π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων για τον πεσόντα ήρωα-καταδρομέα στο Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου.

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης έγραψε στο Facebook:

«Εκδήλωση Τιμής και μνήμης για τον ήρωα πεσόντα καταδρομέα Ευάγγελο Τσακωνα στο Κολιακι του Δήμου Επιδαύρου με ομιλητή τον Εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου 1974 και πρώην Δήμαρχο Γαστούνης Κώστα Λούρμπα.

Απο το "μικρό" αλλά ιστορικό Κολιάκι φωνάζουμε δυνατά "Δεν Ξεχνώ"».

Η Σόνια Τάνταρου Κρίγγου υπογράμμισε:

«Δεν ξεχνώ. Δεν ξεχνάμε…

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο. 48 χρόνια η Μεγαλόνησος είναι πληγωμένη και μαζί της όλος ο ελληνισμός.

Τα συναισθήματα, κάθε φορά που σκέφτεσαι τα γεγονότα, είναι θλίψη, πόνος αλλά και οργή και με δυσκολία κρατάς τα δάκρυα σου όταν την επισκέπτεσαι. Γροθιά στο στομάχι η τουρκική σημαία που αντικρύζεις κοιτώντας προς τον Πενταδάκτυλο και η διαχωριστική γραμμή στη Λήδρας. 48 χρονια μετά και η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να προκαλεί ….. Όλος ο ελληνισμός είναι ενωμένος και σε εγρήγορση.

Δεν ξεχνώ. Δεν ξεχνάμε....

Δεν ξεχνάμε και τους ήρωες όπως ο Ευάγγελος Τσάκωνας που επέβαινε το 1974 στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας «Νίκη 4» και κατέπεσε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, το βράδυ της 21ης προς τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Πετώντας χαμηλά μαζί με άλλα 15 αεροσκάφη τύπου Νοράτλας, το «Νίκη 4» είχε απογειωθεί από τη Σούδα ,όπου με φώτα σβηστά σε μια επικίνδυνη αποστολή, καταρρίφθηκε στη Λευκωσία από φίλια πυρά καθώς τα αεροπλάνα εξελήφθησαν λανθασμένα για τουρκικά. Το αεροσκάφος τους και οι σοροί τους θάφτηκαν πρόχειρα και πολλά χρόνια αργότερα οι οικογένειές τους στην Ελλάδα παρέλαβαν τους νεκρούς τους.

Από το 2016 ο Ευάγγελος Τσάκωνας επέστρεψε στη γη που τον γέννησε το Κολιάκι Αργολίδας , όπου σήμερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του.

Δεν ξεχνάμε και τον Κωνσταντίνο Μπροδήμα από τα Δίδυμα που και αυτός έπεσε μαχόμενος στα αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου και αναπαύεται στα πάτρια εδάφη από το 2017.
Δεν ξεχνώ. Δεν ξεχνάμε…»

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Επιδαύρου οργάνωσε τιμητική υποδοχή επαναπατρισμού των οστών του Ήρωα Καταδρομέα Ευαγγέλου Τσάκωνα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κολιάκι Δήμου Επίδαυρου στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Τελέστηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα κατά την ταφή.

Ο Δεκανέας Ευάγγελος Τσάκωνας, ετών 21, ήταν ένας από τους καταδρομείς που επέβαιναν στο Ελληνικό αεροσκάφος NORATLAS με σκοπό την αναχαίτιση των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Thursday, 21 July 2022 12:10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.