Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Ο Γιάννης Ανδριανός στην εκδήλωση "Ο Γεώργιος Σεφέρης στην αρχαία Ασίνη" που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων (εικόνα)

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παραβρέθηκε στην εκδήλωση "Ο Γεώργιος Σεφέρης στην αρχαία Ασίνη" στο πλαίσιο των «Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου».

Ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, τον Δήμο Ναυπλιέων και προσωπικά τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο την Έφορο Αρχαιοτήτων κυρία Παπαδημητρίου και τον καθηγητή Στέλιο Περράκη που διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διεθνολογική Συνάντηση Ναυπλίου στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται κι αυτή η εκδήλωση.

Οι επισκέψεις του Γιώργου Σεφέρη στην Αργολίδα και την Ασίνη τη δεκαετία του 1930 τον συγκίνησαν βαθιά του ενέπνευσαν το ποίημα «Ο βασιλιάς της Ασίνης», ένα από τα γνωστότερα στην Ελλάδα και διεθνώς τεκμήρια του σπουδαίου έργου του.

Το ποίημα αυτό συνήθως διαβάζεται ως μια επεξεργασία του θέματος της απώλειας, της απουσίας. Ο βασιλιάς της Ασίνης, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην εποχή του, δεν άφησε παρά ελάχιστα ίχνη της ζωής και της δράσης του. Ο Όμηρος, στον κατάλογο των νεών αφιερώνει στην Ασίνη δύο μόνο λέξεις, σχεδόν την προσπερνά.

Όμως - κι εδώ νομίζω βρίσκεται ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση τόσο του έργου του Σεφέρη, όσο και της διαχρονικής ελληνικής ταυτότητας και εμπειρίας - αυτές οι μόνο δύο ομηρικές λέξεις, και μαζί τους ό,τι έχει σήμερα απομείνει από την ακρόπολη και τον αρχαίο οικισμό της Ασίνης, τα ευρήματα που κοσμούν το Μουσείο του Ναυπλίου, και βεβαίως τα επιστημονικά έργα αλλά και οι λογοτεχνικές αναφορές με κορυφαία το ποίημα αυτό του εθνικού μας ποιητή, αρκούν για να κρατήσουν τη βιωματική μνήμη ζωντανή, για να συνεχίσουν να μας συνδέουν με το απώτερο παρελθόν του τόπου μας και των ανθρώπων του, αλλά και με τις γενιές που θα ακολουθήσουν σε μια αδιάρρηκτη αλυσίδα αξιών και νοήματος.

Εδώ στην Αργολίδα, αυτή η ενότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των αμέτρητων τεκμηρίων της ιστορίας και του πολιτισμού υποβάλλεται εμφατικά σε όποιον περιηγηθεί τον τόπο μας. Και ταυτόχρονα υποβάλλεται και το περιεχόμενο της ελληνικότητας ως άσβεστου και περίβλεπτου φάρου φωτός, ανθρωπισμού, ελευθερίας και δικαίου.

Επιτρέψτε μου να πω, και μ’ αυτό να κλείσω, πως ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων τόσο για την ευρύτερη γειτονιά μας όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη, αυτή η σύνδεση με τις συχνά αδιόρατες αλλά απολύτως πραγματικές και ισχυρότατες αξίες που συνθέτουν την ελληνική ιδέα, είναι αναγκαία προϋπόθεση νοηματοδότησης και προσανατολισμού όχι μόνο για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, αλλά και για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως καταγωγής που διψά για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Αυτή λοιπόν την παρουσία εντέλει του βασιλιά της Ασίνης στη ζωή μας, την οποία ανέδειξε ανασταίνοντάς τον ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του, την παρουσία της Ελλάδας και όσων αυτή συμβολίζει και ενσαρκώνει, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να τη μεταδώσουμε με την επίγνωση ότι αυτή η φωτοδοσία είναι το βαρύ χρέος και η αποστολή, και ταυτόχρονα προνόμιο και περηφάνεια του Γένους μας».

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Sunday, 25 September 2022 23:06

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.