Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Με άρωμα εκλογών η μάχη στη Βουλή, αλλά χωρίς αναφορές στις κάλπες από τον Πρωθυπουργό (βίντεο)

Εκλογικό… τοπίο θύμισε η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ημερομηνίες. Αυτό το έκανε μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε και δείτε τι έγινε στη Βουλή με πηγή το «iEidiseis.gr».

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μιλώντας στη Βουλή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σημειώνοντας ότι «η απλή αναλογική είναι παράγων αστάθειας» και πρόσθεσε:

«Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής. Στις δεύτερες εκλογές θα αδρανοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τριτολογίας του διέψευσε τις αναφορές ο κ. Βαρουφάκης περί διαπραγμάτευσης του ιδίου σε ξενοδοχείο με τον κ. Κοστέλο το 2014, και είπε: «Σας διέφυγε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν, στην αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και όχι σε ξενοδοχείο. Να βάλουμε όριο στη μυθομανία του λόγου σας».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι είναι πρωτοφανής λόγω της οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός είναι πρωτόγνωρος εδώ και 40 χρόνια και κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικό πρόβλημα. Οι τιμές φυσικού αερίου είναι 5 φορές επάνω πριν από ένα χρόνο λόγω πολέμου, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης και ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες.

Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουμε πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Έχω ευθύνη στην κοινωνία να κινούμαι εντός του πλαισίου που αντέχει η χώρα. Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε το κόστος από την αύξηση της ενέργειας λέει ψέματα γιατί θα είχε εφαρμοστεί από άλλες κυβερνήσεις».

Στην αγορά φυσικού αερίου μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, ανέφερε στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε προτάσεις που θα τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό», σημείωσε.

«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτοφανή κρίση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικό πρόβλημα, αδυνατούν να καταλάβουν την πραγματικότητα. Έχουμε τιμές φυσικού αερίου πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα στήριξης. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να απαντήσει στο ζήτημα Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, σημειώνοντας «στην Ελλάδα σήμερα ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Αυτό είναι ελευθεροτυπία. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έξι εφημερίδες βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και «μια εφημερίδα είναι η επιτομή της χυδαιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε κλείσει. Αναφέρομαι στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες απέναντι σε αυτούς που κρύβονται πίσω από οφσόρ και αυτοφωράκηδες.

Αρκετά πια με αυτή την έρευνα που είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία, η Μπουργκίνα Φάσο πάνω από τις ΗΠΑ και η «Βόρεια Kύπρος» όπως την αποκαλεί η έρευνα την κατεχόμενη Κύπρο, ότι είναι πάνω από την Ελλάδα. Επικαλείστε κ. Τσίπρα μια έρευνα που αναφέρει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο. Στο Τσάντ σήμερα υπάρχει χούντα, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από ότι στην Ελλάδα; Θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής και θα τις λάβουμε υπόψη μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι υπόδικος, θα δικαστεί δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω. Θεωρείτε κ. Τσίπρα άξιο χειροκροτήματος ότι δυο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο ειδικό Δικαστήριο;».

Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο βούλευμα για Novartis, «ενδεχομένως να ακυρώνει ένα μέρος του κατηγορητηρίου, αλλά είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο» και επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα: «Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε με την επιλογή Παπαγγελόπουλου. Θέλατε να κυνηγήσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας, τις συζύγους τους, με δημοσιεύματα που εκπορεύονται από εσάς» είπε και προσέθεσε:

«Λυπάμαι που ευρισκόμενος στο εξωτερικό έπρεπε να απαντήσω γιατί ένας υπουργός ελληνικής κυβέρνησης θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και ένας άλλος υπουργός πολύ στενός σας συνεργάτης που τον βάλατε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Το δικαστήριο θα αποφασίσει, η παραπομπή όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και είναι κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του επιδίωξε να βάλει «φρένο» στην έντονη εκλογολογία, επαναλαμβάνοντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή ότι οι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Και αυτό, την ίδια στιγμή που τόσο η πρωτολογία όσο και η δευτερολογία του είχαν έντονο «άρωμα εκλογών» με τον κ. Μητσοτάκη να προβαίνει σε συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και σε κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας μάλιστα και τα διλήμματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες.

Μεταβάλλοντας το πρόσφατο αφήγημα με το οποίο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στις κάλπες λόγω της τοξικότητας που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα πορευτούμε σε κλίμα έντονης τοξικότητας» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά της γιατί υπάρχει μεγάλος νομοθετικός όγκος. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Ανεβάζοντας τους τόνους, μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2015 είπε τρεις φορές ψέματα στον ελληνικό λαό, προεκλογικά το 2014, στο δημοψήφισμα και στο τρίτο μνημόνιο.

Είπε ακόμη ότι οι ίδιες ερινύες κυνηγούν τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Βαρουφάκη για το καταστροφικό εξάμηνο του 2015.

Το ΝΑΤΟ και τα όπλα στην Ουκρανία

Για την Μαδρίτη και την κριτική που άσκησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. «Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα είμασταν πιο κοντά στην Δύση ή στον Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει απέναντι σε τι; Σε μια εισβολή» σημείωσε.

Κατηγόρησε, δε, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου θέλει να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να πάμε στην λάθος πλευρά της ιστορίας.

Για το αν η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναρωτήθηκε: «Τι αποφασίστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Γιατί ήταν ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας; Είναι κακό αυτό για την Ελλάδα;

Και τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία; Πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Αναφέρεστε στα F16 μια διαδικασία πολύ μακρά και απ’ ό,τι φαίνεται το Κογκρέσο δεν δείχνει επιθυμία να εγκρίνει. Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία κερδισμένη πως θα εξηγήσω τις παροτρύνσεις Ερντογάν και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας «μην ψηφίσετε Μητσοτάκη»»;

Τόνισε ακόμα ότι πρώτος εκείνος ζήτησε αρραγές μέτωπο στα εθνικά και αναρωτήθηκε που ήταν ο κ. Τσίπρας όταν δεν στήριξε την ελληνογαλλική συμφωνία και την πρόσθετη επένδυση στα Ραφάλ. «Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι υπέρτατος αυτοσκοπός. Καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας αλλά μην μένετε μόνο στα λόγια», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους και για την Novartis, λέγοντας ότι στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα υπάρξει. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι στο βούλευμα ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες από τις αρχικές, αλλά πρόσθεσε : «Τι είναι; Ολίγον ένοχος; Ολίγον υπόδικος; Ο άνθρωπος είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στην δικαιοσύνη κι εσείς λέτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

«Κρεμάσατε 10 πολιτικούς σας αντιπάλους στα μανταλάκια. Η κατάληξη ήταν αρχειοθέτηση των 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμμένο ζητήσατε ποτές συγγνώμη; Πολιτική σκευωρία του χειρίστου επιπέδου στήθηκε από εσάς. Η δικαιοσύνη ήταν κακή όταν αρχειοθέτηση αλλά είναι καλή τώρα… Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό σας πλεονέκτημα και η προσπάθειά σας να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας o κ. Μητσοτάκης σημείωσε : «τι εννοείτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με πάτε φυλακή; Θα μας πάτε όλους; Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς γιατί η πρώτη ήταν τραυματική γιατί ο λαός έχει μνήμη και κρίση και συγκρίνει. Δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».

Με άρωμα εκλογών, αλλά χωρίς αναφορές στις κάλπες η πρωτολογία Μητσοτάκη

Χωρίς αναφορές στις κάλπες έγινε η πρωτολογία Μητσοτάκη. «Επίκεντρο μας είναι ο πολίτης. Όχι ο λαός, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και πρωτίστως οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Προτεραιότητα μας η ανάταση της Οικονομίας με καλύτερες δουλειές. Πριν το 2019 είχαμε μια 4ετία ψευδαισθήσεων. Σαν χθες πριν από 7 χρόνια η χώρα λίγο έλειψε να πέσει στο γκρεμό.

Πλέον υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, με ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας της Ευρώπης, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ νωρίτερα και βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις. Από το μεταναστευτικό και την πανδημία μέχρι την απειλή της Τουρκίας και την παγκόσμια έκρηξη στις ανατιμήσεις. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να χαθεί ο προσανατολισμός στον άνεργο, στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο.

Κάναμε 4 μεγάλες τομές:

  • Η εργασία.
  • Η καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Οι πολιτικές στην προστασία των πιο αδύναμων.

Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό. Είναι σήμερα στα 713 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ αν υπολογίσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον είμαστε πάνω από την Πορτογαλία. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν πρόκειται μόνο για συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αλλά και ένα ανάχωμα στις συγκυρίες.

Μειώσαμε, επίσης, τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, πάνω από τις δεσμεύσεις μας.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόζεται ήδη σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Κάθε υπάλληλος θα μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το ωράριο εργασίας του. Σύντομα θα το δούμε και σε άλλες επιχειρήσεις. Διασφαλίζουμε έτσι μια για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί. Εδώ είναι ο νόμος του εργάτη, όπως λέει και το ΚΚΕ. Η μεταρρύθμιση αυτή διευκολύνει το έργο της επιθεώρησης εργασίας.

Οι εργατοτεχνίτες πλέον απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση για να αλλάξει αυτό. Άλλοι το διαλαλούν κι άλλοι το κάνουν πράξη. Αυτή η κυβέρνηση έφερε τη γονική άδεια. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να κανονίσουν το ωράριο εργασίας τους, μπορούν να εργαστούν 4 μέρες εφόσον το θέλουν. Προστατεύουμε πλέον και τους εργαζόμενους delivery. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα όπως την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενους. Υπάρχουν και ρήτρες για την παρενόχληση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις, αλλά έχουμε τα εργαλεία να τα αντιμετωπίσουμε.

Το μεγάλο στοίχημα όμως ήταν η μείωση της ανεργίας. Αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι είναι ότι μειώσαμε κατά 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και των 13 δις. ευρώ που δαπάνησε η πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να μη θυμίσω τις προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έλεγαν κατά την έναρξη της πανδημίας ότι θα αυξηθεί η ανεργία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ άνοιξαν 136.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 42.000 σε τέσσερα χρόνια. Στόχος μας είναι ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες που θα τον καθιστά διαθέσιμο για εργασία. Μισό εκατ. πολίτες θα ακολουθήσουν ψηφιακά μαθήματα κατάρτισης, δεξιότητες που θα πιστοποιούνται από τη Google. Ξεχωριστά κεφάλαιο η ενεργοποίηση των άνεργων κι αυτών που είναι πάνω από 55 ετών.

Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματα. Κάποιοι έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Εκείνες οι σκηνές είναι μνήμες που μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης. Ειδικά στον τομέα αυτό το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν τιτάνιο. Έτσι ακυρώθηκε το σύστημα Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Καθιερώσαμε μόνιμες αυξήσεις 7,2% για χιλιάδες συνταξιούχους. Ακυρώσαμε τις περικοπές για άλλους. 1,4 εκατ. ευρώ επέστρεψαν αναδρομικά. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας. Με λίγα λόγια, ο απόμαχος της δουλειάς ανακτά και πάλι την αξιοπρέπειά του. Βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται.

Μέσα σε 5 μήνες εκδόθηκαν συντάξεις όσες για ολόκληρο το 2019. Δηλαδή αύξηση 140%. Στόχος τώρα είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν επεξεργαστεί όλες οι αιτήσεις του 2021 για να τελειώσει η ομηρία των συνταξιούχων. Δώσαμε έμφαση σε αυτό.

Κάναμε παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ που πλέον έχει πολλές ψηφιακές υπηρεσίες. Έχει δρομολογήσει 4 εκατ. ψηφιακά ραντεβού ασφαλισμένων. Καθιερώσαμε τον ατομικό κουμπαρά, ένα σύστημα που έχει δείξει στην Ευρώπη ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συντάξεις.

Κάναμε το 1555 που λύνει προβλήματα. 8 στους 10 που τηλεφώνησαν μιλούν για μεγάλη ικανοποίηση για τους υπαλλήλους που αντιμετώπισαν τα παράπονά τους. Σήμερα έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να δίνει απαντήσεις στους πολίτες.

Αυτά μέχρι τώρα, γιατί ελαφρύνσεις των πολιτών θα συνεχιστούν. Όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν σε καθεστώς περισσότερων δόσεων.

Σήμερα, τέλος και με βάση το θέμα συζήτησης μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα, αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την 1 Ιανουαρίου θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Θα υπάρξουν αυξήσεις. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αφορά όλους.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι η προστασίας των πιο ευάλωτων. Δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω κανέναν. Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες έχει γίνει σημαντική δουλειά. Δαπανήθηκαν 4,8 δις. ευρώ σε επιδόματα, με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα. Είχαμε μια σειρά έκτακτων ενισχύσεων απέναντι στην ακρίβεια. Η μέριμνα για τους πιο αδύναμους συνδυάζεται με την παροχή δικαιωμάτων. Θέσαμε το πρόγραμμα στέγασης για τους Ρομά, ενώ η κάρτα αναπηρίας βοηθάει και ο προσωπικός βοηθός θα βοηθήσει τους δικαιούχους να βγουν από το σπίτι.

Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε το panic button, αυτή η κυβέρνηση απαγόρευσε τη ρατσιστική απαγόρευση αιματοδοσίας των ομοφυλόφιλων.

Δεν έχω το χρόνο να αναπτύξω όλες τις παρεμβάσεις, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας για γυναίκες άνω των 50 ετών. Για πρώτη φορά θα πάνε σε ιδιωτική δομή κάποιες γυναίκες που δεν είχαν ξαναπάει.

Πολλές απ’ αυτές τις παρεμβάσεις είναι αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες απ’ αυτές. Αναρωτιέμαι γιατί καμία από τις αλλαγές που ανέφερα δεν τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές του χθες με το σήμερα είναι συντριπτικές.

Ανακεφαλαιώνω.

Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και τη ρίξαμε στο 12%.

Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ.

Ο ΟΑΕΔ άνοιγε 10.000 θέσεις και πλέον ανοίγει 130.000.

Μειώσαμε πάνω από 30 φόρους.

Οι συντάξεις μόνο αυξήθηκαν.

Έχετε μιλήσει για κοινωνικό οδοστρωτήρα για τους εργαζόμενους, τους οποίους δεν ενδιέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω κάποια αυτοκριτική.

Κάναμε σημαντική δουλειά σε πολλά επίπεδα. Θα συνεχίσουμε και θα γίνουν και νέες παρεμβάσεις. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι στην πράξη προοδευτικός.

Δεν στηρίζουμε τον πολίτη περιστασιακά. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονική μας δέσμευση. Την αναλαμβάνω προσωπικά. Η ΝΔ θα στέκεται πάνω απ’ όλα σε όσους έχουν ανάγκη".

Τσίπρας: Παράγοντας πολιτικής αστάθειας ο Μητσοτάκης - Θέλουμε προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

«Η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κι όχι διμέτωπο.

«Εμείς, για να δώσω μία απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και τις άλλες δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, αλλά μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη καταστεί ανήκεστος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσοι θέλουν μία προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν κάθε σενάριο για συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ήταν το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα κατηγόρησε ως παράγοντα πολιτικής αστάθειας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αναφερόμενος στις εκλογές ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως φαίνεται πως «είναι δύσκολο να «κάψετε» την απλή αναλογική».
Υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον τόπο

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα δημοκρατίας στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην απονομή της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα όπως είπε από την υπόθεση Novartis, και στο κράτος δικαίου. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας κι όχι μόνο για την 108η θέση στην ελευθεροτυπία, αλλά και για την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως το βασικό πρόβλημα στο Στρασβούργο ήταν πως σας στηλίτευσε κι ο εκπρόσωπος του Εμμανουέλ Μακρόν. Και άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τα εξώφυλλα που παρουσίασε στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως και ο Όρμπαν έβγαλε βίντεο με τις εφημερίδες στη Βουδαπέστη που του ασκούν κριτική. «Σας ευχαριστούμε κ. Μητσοτάκη που αφήνετε την "Αυγή" και τη "δημοκρατία" να κυκλοφορούν» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ως «αμετανόητο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος στην υπόθεση Νοβαρτις. «Δεν είστε αθώος πολιτικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «αρνείστε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που αναφέρει πως δεν υπήρξε σκευωρία» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;» και πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την δήλωση που έχει κάνει από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης της υπόθεσης της δήθεν «σκευωρίας» Novartis «για αυτό θα σας πάμε μέχρι τέλους».

Εξαπατήσατε του συνταξιούχους

Για εξαπάτηση των συνταξιούχων κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην έναρξη της δευτερολογίας του. Στους συνταξιούχους του οποίους, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε όλα τα κοινωνικά μερίσματα και την 13η σύνταξη.

«Θέλω να ξεκινήσω από ένα θέμα που απασχολεί τους απόμαχους του μόχθου, τους συνταξιούχους, που τους εξαπατήσατε προεκλογικά» και συνέχισε λέγοντας πως «τους εξαπατήσατε και 2η φορά μετά την εκλογή σας, όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά. Τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν τα αναδρομικά. Τώρα δίνετε πάλι υποσχέσεις, ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Αυξήσεις δεν θα δουν 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι».

«Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους όταν μιλούσατε για ψίχουλα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα. Όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάναμε τη 13η σύνταξη και υποσχεθήκατε ότι θα την διατηρήσετε, αλλά δώσατε τα χρήματα 1 δισ. Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι κάναν προσφυγή.

Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αντί να απολογηθείτε για την εξαπάτηση με τα αναδρομικά, έρχεστε και πάλι να τους εξαπατήσετε. Δεν ντρέπεστε;», ενώ αναφερόμενος στις εκλογές, αναρωτήθηκε: «Ποιος σας πιστεύει ότι θα πάτε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας;».

Έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει οδηγήσει την χώρα σε μια πρωτοφανή αστάθεια. Και επεσήμανε πως σήμερα ντύθηκε ο πρωθυπουργός ΚΚΕ ενώ έχει κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, νόμο το δίκιο του εργοδότη. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η αύξηση που είχαμε κάνει εμείς στον κατώτατο και στον υποκατώτατο μισθό ήταν πραγματική», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κατήργησε το 8ωρο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την αιτιολογημένη απόλυση.

«Είπατε ότι δώσατε αύξηση του κατώτατου μισθού όταν ως κυβέρνηση επί Σαμαρά ψηφίσατε νόμο για να πάει ο κατώτατος στα 586 ευρώ.

Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και 27% τον υποκατώτατο, χωρίς να υπάρχει τότε ακρίβεια και πληθωρισμός. Τότε υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Και τι κάνατε; Δύο χρόνια τίποτα και μετά αύξηση 9% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12%.

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώνεται κατά 18% και για τον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Αυτό είναι το δίκιο του εργάτη ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;

Με το που αναλάβατε καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση, τις κλαδικές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ φτιάχνοντας μία δήθεν ανεξάρτητη Αρχή, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας».

Και έβαλε στο στόχαστρο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φράση του «παιδιά με παπάκια». Είναι υποτιμητικό να αποκαλείτε «παιδιά» τους ντελιβεράδες είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα οι ντελιβεράδες κι όχι «παιδιά με τα παπάκια» κι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως τους ορίσατε νομοθετικώς.

«Θα επαναφέρουμε τις φιλεργατικές ρυθμίσεις»
«Επί των ημερών μας μειώθηκε η ανεργία 10% και μας λέγατε καταστρέφουμε τη χώρα, τώρα μειώθηκε 5% και πανηγυρίζετε. Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;

Δεσμευόμαστε, όχι μόνο ότι επαναφέρουμε όσες φιλεργατικές ρυθμίσεις ξηλώσατε, αλλά θα διευρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τος μισθούς, θα θεσπίσουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανεφέρθηκε στη στεγαστική κρίση και την ακρίβεια:

«Δεν είπατε κουβέντα για την στεγαστική κρίση. Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια.

Όταν από την Κομισιόν σας επισήμαναν το πρόβλημα και από τα 28 δισ. Του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνετε 1,3 εκατ. Ευρώ. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. , στην Ισπανία 1 δισ. Ευρώ.

Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρίες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά.

Για αυτό και εξαγγείλαμε την αύξηση των επιδομάτων ώστε 150.000 νοικοκυριά νέων ανθρώπων να έχουν επίδομα ως 350 ευρώ το μήνα αν έχει δύο παιδιά. Και παρεμβάσεις ώστε να τελειώνει αυτό με το AirBnB.

Τι θα κάνετε με την ακρίβεια; Άλλη μία πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, που απλά την ενσωματώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γιατί δεν την καταργούσατε το Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές».

«Τα υπερκέρδη με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ»

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου θέμα για τα υπερκέρδη «με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» και σημείωσε: «Αλλά επειδή κάποια στιγμή κάτι θα αναγκαστείτε να πάρετε, πάτε και δίνετε από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ 300 εκατ. ευρώ, που τα παίρνετε από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ.

Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δύο ανεξάρτητες αρχές, καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Θα απαντήσετε κάτι για αυτά ή θα πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015».

Ρώτησε ακόμη αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευτεί: «Θα μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Η αισχροκέρδεια είναι διπλή. Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο θεό. 3,8 δις. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;».

Του έριξε το γάντι – Τσίπρας: Τέλος τα παιχνίδια, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη

«Ο τίτλος του βιβλίου που εσείς αφήνετε πίσω σας, είναι ανασφάλεια και απόγνωση» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του πως «η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια είναι αρκετά, δεν θα γίνουν επτά πάρτε το χαμπάρι. Το δίλημμα της κάλπης όποτε το στήσετε θα είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος; Και είμαι βέβαιος για την απάντηση».

Με την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σχολιάζοντας πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το χειροκρότημα από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα γεγονός, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που το χρειαζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά την χθεσινή του εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο.

«Τουλάχιστον αυτοί δεν σας γύρισαν την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και σε αυτό τον τόνο είπε πως ο πρωθυπουργός μίλησε τόση ώρα αλλά δεν είπε πέντε λέξεις. «Πέντε λέξεις δεν άκουσα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία, ξέρετε Novartis, δεν την άκουσα». Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στην ομιλία του. «Κάνατε το άσπρο μαύρο και είπατε τόσο πολλά ψέματα» σχολίασε και πρόσθεσε: «είναι η πραγματικότητα που σας διαψεύδει. Μέχρι και ΚΚΕ ντυθήκατε σήμερα κ. Μητσοτάκη. Δημιουργήσατε μια εργασιακή ζούγκλα και λέτε “νόμος είναι δίκιο του εργάτη”».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι «μάλλον ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που κατάφερε από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αποδεικνύεστε μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης» γιατί, όπως είπε «δεν είστε εις θέσιν να διαχειριστείτε τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών».

«Σταματήστε λοιπόν να μαδάτε τη μαργαρίτα και να δώσετε μια απάντηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η «γαλάζια» κυβέρνηση «δεν υπάρχει. Οι υπουργοί δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο πέραν των προεκλογικών εξορμήσεων. Οι βουλευτές σας που γνωρίζουν ότι λόγω και της απλής αναλογικής περίπου ένας στους δύο δε θα επανεκλεγεί έχουν φορέσει μαύρες πλερέζες».

Τρία ζητήματα ζητούν απαντήσεις

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια ήττα - που δυστυχώς ήταν και ήττα εθνική - στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», κατόπιν έκανε λόγο για «ένα απίστευτο Βατερλό από την απόφαση της δικαιοσύνης που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Και ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας μας επί της διακυβέρνησής σας στο κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία».

«Όσο εσείς φωτογραφίζατε τους πίνακες»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ΙΧ εξωτερική πολιτική λέγοντας πως «αποφασίσατε μόνος σας να αλλάξετε ένα δόγμα στην εξωτερική πολιτική που το ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το δόγμα της Ελλάδας-πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας». Αναφερόμενος στην Σύνοδο της Μαδρίτης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «γίνεστε ένας νέος Παπάγος. Του πιστού και δεδομένου συμμάχου, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με την λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί» και σημείωσε πως «παρακολουθεί - και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος - την Σουηδία και τη Φινλανδία χώρες, που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία. Και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας. Μια εξέλιξη που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι υπάρχει με την Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Και πρόσθεσε πως όλα αυτά συνέβησαν στη Μαδρίτη, «όσο εσείς φωτογραφίζατε τους ωραίους πίνακες στο βασιλικό παλάτι. Και αναρωτιέμαι αν το καταλάβατε, γιατί φύγατε πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου από τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Αλλά δε πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροπλάνο σας στην Αθήνα, ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία».

«Επικίνδυνη ανικανότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα Turkaegean λέγοντας πως «ακόμη περισσότερα συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν στη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών και στελεχών σας». Όπως είπε ο πρέδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εμείς δε σας κατηγορούμε για προδοσία» αλλά «σας κατηγορούμε για διαχειριστική ανικανότητα. Για επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Και σε αυτό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω εθνική ευθύνη να αμφισβητώ τη πολιτική σας γιατί τη θεωρώ εθνικά επιζήμια. Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω τις διπλωματικές ήττες της χώρας. Έχω εθνική ευθύνη να εκφράζω τις ανησυχίες μου και να διαβεβαιώνω ότι αυτή η επιζήμια στρατηγική πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές».

Μήνυμα Τσίπρα

Και έστειλε μήνυμα λέγοντας πως «ταυτόχρονα όμως δηλώνω και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα. Παρά τις μεγάλες διαφορές μας, Απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι. Απέναντι στις απόπειρές του να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα είμαστε ενωμένοι. Απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας θα είμαστε ενωμένοι. Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική».

«Θα το πάμε μέχρι τέλους»

Ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Novartis έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «απαράδεκτους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis». ¨Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κ. Γεωργιάδης είχε το σθένος να ζητήσει συγγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη όσους είπατε συμμορίτες και υπόκοσμο. Μια συγγνώμη θα πείτε; Σας περιμένουμε. Ηγηθήκατε μιας προσπάθειας να καταδιώξετε, να εξοντώσετε όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Καμία σκευωρία, καμία συμμορία. Οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι λέει το βούλευμα. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα κρύβεστε με τη συνδρομή των ΜΜΕ της 108 θέσης».

Και πρόσθεσε: «Ένα έχω να πω. Σκευωρία δεν υπάρχει. Και τι υπάρχει; Υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να καλύψετε το σκάνδαλο, να φυλακίσετε τους αντιπάλους σας και τους δημοσιογράφους. Ποιοι δωροδωκήθηκαν; Ποιοι επηρέασαν τους δικαστές; Από που ήρθαν τα αδιευκρίνιστα ποσά; Το σκάνδαλο που επιχειρήσετε να κουκουλώσετε ζητά απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Στη δικαιοσύνη δεν χωρούν συμβιβασμοί».

«Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων και των golden boys θα τελειώσει»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μιλώντας για τις ιδεολογικές διαφορές των δυο, πως «η κοινωνική πολιτική πρέπει να αγκαλιάζει τους πάντες και όχι την εξουσία και τους ισχυρούς. Η κοινωνική πολιτική είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας. Ο δικό σας είναι “η ανασφάλεια και η απόγνωση”. Οι πολιτικές σας αφήνουν μια κοινωνία πληγωμένη. Αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων, 2-3 funds και των golden boys θα σταματήσει».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο»

Και κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουν επτά πάρτε το χαμπάρι. Το δίλημμα της κάλπης όποτε το στήσετε θα είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος; Και είμαι βέβαιος για την απάντηση».

Και πρόσθεσε πως είναι η ώρα να πείτε σήμερα έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους. Όχι άλλες διαρροές που πυροδοτούν την αστάθεια. Σταματήστε να αποτελείτε παράγοντα αστάθειας, δώστε δημοκρατική διέξοδο».

Κατρίνης: Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Ολομέλειας, τονίζοντας πως η χώρα έχει ήδη μπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. «Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα αλλαγή, ένα νέο ξεκίνημα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είναι «μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στη Δεξιά και στην κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του. Και τόνισε πως «η συντηρητική παράταξη δεν πιστεύει στην κοινωνική πολιτική, δεν πιστεύει στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη των μεγάλων και ισχυρών, οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους ενώ υποβαθμίζει συστηματικά το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές του».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατρίνη «είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη συντηρητική παράταξη από την κοινωνική πολιτική. Για όλους εμάς όμως, στο ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική πολιτική αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας μας». Και πρόσθεσε πως «για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος αποτελεί βασική παράμετρο της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, με οριζόντια διάσταση σε όλες τις πολιτικές μας».

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στο σύστημα παιδείας και κατάρτισης, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

«Οι στόχοι αυτοί για το ΠΑΣΟΚ είναι οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος, είναι οι στόχοι του αυριανού περιεχομένου που πρέπει να έχει η διακυβέρνηση της χώρας. Και οι στόχοι αυτοί από μόνοι τους, θέτουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, ανάμεσα στις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στο λαϊκισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Κατρίνης: «Η πόλωση εξυπηρετεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πολίτες θέλουν λύσεις»

Στη δευτερολογία του στη Βουλή , ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε έντονα τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα για άγονη και τοξική αντιπαράθεση που βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα των πολιτών.

«Μπορεί να εξυπηρετεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η πόλωση, αλλά οι πολίτες θέλουν λύσεις κι απαντήσεις στα προβλήματά τους», είπε ο κ. Κατρίνης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε μια τέτοια αντιπαράθεση.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , επεσήμανε ότι κλονίζεται η αυτοπεποίθηση του κ. Μητσοτάκη μπροστά στα προβλήματα, ενώ σήκωσε το γάντι κι απάντησε έντονα στον Αλέξη Τσίπρα για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είδα ειλικρινή αυτοκριτική, κ. Τσίπρα, για τα χρόνια που κάνατε μονομέτωπο εναντίον μας, τα χρόνια της κρίσης. Για τον κανιβαλισμό σας να εξοντώσετε το ΠΑΣΟΚ, ούτε για τις επιλογές σας για να κυβερνήσετε».

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει βουτιά στο παρελθόν, έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό λαό και θα προτείνει λύσεις για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας.

Κουτσούμπας προς κυβέρνηση: «Έχετε συναίσθηση της κατάστασης;»

Κάνοντας λόγο για ψίχουλα μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική. Προκαλεί η κοροϊδία σας, να ονομάζετε "κοινωνική πολιτική”, τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού».

Και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «το ίδιο ισχύει και για ότι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν “κοινωνικά”».

«Έχετε συναίσθηση της κατάστασης;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στην «γαλάζια» κυβερνητική πλευρά. «Το πραγματικό κόστος ζωής για την εργατική, τη λαϊκή οικογένεια, έχει φτάσει σε σημεία, όπου οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά σφίγγουν το ζωνάρι, όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί. Τα ενοίκια, μέρα με τη μέρα σκαρφαλώνουν. Το 60% των εργαζομένων, κάνει περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες για να πληρώνει το ενοίκιο, ενώ σχεδόν το 50% δεν μπορεί να το καλύψει! Τα υψηλά ενοίκια είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα και της επέκτασης του τουρισμού στα κέντρα των πόλεων και της κυριαρχίας των airbnb που εξωθούν όλες τις υπόλοιπες χρήσεις πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Περιγράφοντας την ακρίβεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά δε μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που έχετε επιβάλει. Κι έρχεστε εδώ σήμερα να πείτε στον ελληνικό λαό ότι μεριμνάτε για το εισόδημα του; Το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο, έχει πάει 3 και 3,5 ευρώ! Η βενζίνη 2,5 ευρώ το λίτρο. Το σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί. Καταλαβαίνουμε ότι εσείς δεν τρώτε σουβλάκια συνήθως αλλά ούτε βενζίνη βάζετε;».

Απευθυνόμενος στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «μη μας πείτε πάλι για την προοδευτική σας διακυβέρνηση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Την είδαμε κι αυτή. Έλιωσε πια αυτή η καραμέλα» και πρόσθεσε: «Ούτε τα μνημόνια - και τα παλιά και τα νέα - είναι προοδευτικά. Ούτε η λεγόμενη πράσινη, στην ουσία κατάμαυρη, μετάβαση, την οποία υπερασπίζεστε κι εσείς, είναι προοδευτική. Ούτε η απαξίωση των διαφόρων εγχώριων μορφών ενέργειας είναι προοδευτική. Ούτε οι δεσμεύσεις όλων σας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι πρόοδος».

Και συνεχίζοντας τόνισε πως «μπορώ να σας πω πολλά, όχι μόνο εγώ, ολόκληρος ο ελληνικός λαός μπορεί, για τα αντιλαϊκά έργα και τις ημέρες τις διακυβέρνησής σας. Και μη μας ξεφουρνήσετε εδώ πάλι, πως ό,τι εφαρμόσατε, ήταν από υποχρέωση για να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια. Όλα, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο που φέρατε, ήταν όλη η επιλογή δική σας, καταδική σας;».

Κουτσούμπας: Ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ενίσχυση του ΚΚΕ

«Με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να φρενάρουμε ότι αρνητικό υπάρχει ή πάει να έρθει αλλά και να διεκδικήσουμε με το βλέμμα μπροστά, να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο για τις λαϊκές, τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του. Όπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να περιμένει «σωτήρες», αλλά ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ενίσχυση του ΚΚΕ, στην επόμενη Βουλή και στους αγώνες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στηλίτευσε την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα προβλήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, που επιχείρησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μας κάνει εντύπωση αυτού του τύπου η αντιπαράθεση. Ίσα - ίσα τη θεωρούμε απόλυτα λογική κι αναμενόμενη. Πού αλλού θα μπορούσατε να τσακωθείτε;» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και πρόσθεσε: «Για την ενεργειακή ακρίβεια; Αφού πίνετε νερό στο όνομα της πράσινης μετάβασης, που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Για τα εργασιακά; Μαζί συνδιαμορφώσατε τη σημερινή ζούγκλα. Μάλιστα, για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα συμπληρώνονται και 7 χρόνια από εκείνη την περίφημη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον τότε ΠτΔ τον κ. Παυλόπουλο, που όλοι - πλην ΚΚΕ - συμφωνήσατε το ΟΧΙ του λαού να το κάνετε ΝΑΙ με το κοινό σας μνημόνιο. Ή μήπως θα μπορούσατε να τσακωθείτε για το ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού;».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «πρωτοπαλίκαρα» του ΝΑΤΟ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψελλίζουν κουβέντα για αυτά τα ζητήματα. «Τίποτα. Καμιά αντιπαράθεση για όλα αυτά. Συμφωνείτε σε όλα και γι’ αυτό οι ανέξοδες γενικολογίες σας κ. Τσίπρα. Το πολύ-πολύ ενίοτε και εδώ μέσα ψελλίζετε κάτι γενικά περί ανταλλαγμάτων, λες και υπήρχαν ποτέ ή μπορεί να υπάρξουν ποτέ πραγματικά θετικά ανταλλάγματα για τον λαό με την εμπλοκή της χώρας σε αυτό το γενικό μακελειό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κουτσούμπας για Τζ. Όργουελ: «Μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος»

Το πινγκ-πονγκ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με αναφορές στον Τζ. Όργουελ δεν άφησε ασυγκίνητο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, για την δευτερολογία έκανε μια αναφορά που δεν πέρασε απαρατήρητη.

«Να πω μόνο μια κουβέντα για τον Όργουελ, γιατί πολύ Όργουελ έπεσε σήμερα εδώ μέσα κι απ' τους δυο σας, κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη. Δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια και οι δυο σας, όπως πάντα» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Για παράδειγμα» πρόσθεσε ο ΓΓ του ΚΚΕ «δεν μας είπατε ότι ο κ. Όργουελ υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρντ Σω και 38 άλλους επιφανείς διάσημους επιστήμονες και διανοούμενους. Με χαρακτηρισμούς όπως "κρυπτοκομμουνιστές", "πράκτορες της Μόσχας" και άλλα σχετικά».

«Δηλαδή μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος, εκτός των άλλων. Αυτά για να καταγραφεί και η τρίτη άποψη ή μάλλον η δεύτερη, η διαφορετική άποψη εδώ μέσα για τον Όργουελ» κατέληξε στο σχόλιο του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Γιάνης Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε ρήξη με τον λαό

Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ρήξη με τον λαό.

«Κύριε πρωθυπουργέ, εμένα τουλάχιστον με πείσατε. Πείστηκα ότι μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, προσχωρήσατε κι εσείς σε μια σχολή σκέψης, του σοσιαλισμού. Μιλήσατε για το δίκαιο του εργάτη που είναι ο νόμος. Βέβαια η "σοσιαλιστική" σχολή σκέψης στην οποία προσχωρήσατε, είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύει στο κούρεμα των δικών του χρεών, πιστεύει στη στήριξη, με ζεστό δημόσιο χρήμα, ανθρώπων σαν και αυτόν και της τάξης του. Και βεβαίως στην άτεγκτη αγοραία εκμετάλλευση των πολλών, για τους οποίους αναγνωρίζετε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απόλυτη κατάρρευση και εξαθλίωση», σχολίασε, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι καθώς η κοινωνική πολιτική είναι ο πιο αδύναμος τομέας της πολιτικής της κυβέρνησης, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη τον συμβούλευσαν να μιλήσει γι΄αυτό κατά το δόγμα «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ». «Ήρθατε εδώ με μια σειρά μέτρα που εφαρμόσατε και θα εφαρμόσετε και νομίζετε ότι θα πουληθούν στην κοινή γνώμη, ως κοινωνική πολιτική. Είναι λίγο σαν μια ύαινα να σου κάνει μάθημα περί χορτοφαγίας ή ο δράκουλας να σου κάνει μάθημα περί αιμοδοσίας. Αλλά έχει μεγάλη σημασία, επικοινωνιακά, ότι το κάνατε πάρα πολύ καλά. Λίγο υποτονικός ήσασταν σήμερα», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «Ελπίζω να προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω τουλάχιστον να τις ανακοινώσετε. Γιατί αλλιώς μας κουβαλήσατε εδώ, για να βαπτίσετε το κρέας ψάρι».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που στηρίζει τους ολιγάρχες. «Με την ακρίβεια ιδίως, έχουμε τουλάχιστον 5 δισ. που πήγαν τους τελευταίους μήνες, από τους πολίτες και το δημόσιο, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο, στη CMC, σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν, ως τεράστια ευκαιρία πλουτισμού, την ακρίβεια. Γιατί όταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, ανεβαίνουν στα βασικά είδη, 25%, αλλά ο πρωτογενής τομέας εισπράττει αύξηση 7%, αυτό είναι αισχροκέρδεια. Όταν η τιμή της ενέργειας αυξάνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι η τιμή του φυσικού αερίου, είναι αισχροκέρδεια. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική τού παίρνουμε από τους πολλούς και δίνουμε στους λίγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης που δήλωσε ότι «βγάζει το καπέλο του κ. Μητσοτάκη για το θράσος του, σήμερα».

«Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι πήγε από τα 650 στα 713 ευρώ, 9,6% αύξηση. Ποια είναι η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού; Είναι 12%. Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε. Τα είδη βασικής ανάγκης δε, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 26%. Αυτό σημαίνει ότι, σε πραγματικούς όρους, είναι σαν ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ, να είναι σήμερα 485 ευρώ. Και έρχεστε να τα γιορτάσετε. Εεε, να σας δοξάσουμε!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τους πιο ευάλωτους. «Η αλληλεγγύη μιας χώρας κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ΑμεΑ, με 313 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι ντροπή μας. Ντροπή όλων μας και ημών. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον κατώτατο μισθό, για τους πιο αδύναμους, γιατί δεν εισάγετε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αναδρομικά, γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Δεν το κάνετε γιατί για εσάς, κοινωνική πολιτική είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού, που κρύβει την αντικοινωνική, εξαθλιωτική πολιτική της ΝΔ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αλλά και για την κάρτα εργασίας, ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. «Είπατε ότι δεν θα μείνει απλήρωτη ούτε μια ώρα. Μόλις γύρισα από την Κρήτη. Μίλησα με ανθρώπους του επισιτισμού και των ξενοδοχείων. Έχετε μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους; Δεν λέω για τους ξενοδόχους, μιλάω για το προλεταριάτο. Αυτούς που εργάζονται μέρα νύχτα και κοιμούνται συχνά σε κοντέινερ, έξω από τα ξενοδοχεία», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 για να καταγγείλει ότι είναι εργαζόμενοι χωρίς ούτε ένα ρεπό και απλήρωτες άπειρες ώρες. Αναφέρθηκε δε σε μαρτυρίες εργαζομένων, ότι τους ζητείται πίσω το 500άρικο της πανδημίας, διότι η σύμβαση έργου που είχαν δεν ήταν σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλου αλλά σύμβαση εργαζόμενου σε ξενοδοχείο και τώρα τους ζητείται και να επιστρέψουν 2.000 ευρώ συνολικά και θα στερηθούν και το επίδομα ανεργίας.

Για τη στεγαστική δε πολιτική, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναρωτήθηκε: «μιλάτε για στεγαστική πολιτική, στη χώρα του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ; Μιλάτε στη χώρα που έρχονται funds από το Delaware, με μετόχους φιλαράκια τηής κυβέρνησης και αγοράζουν για 3.000 ευρώ δάνειο 100.000 ευρώ και σπρώχνουν τους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα σπίτια τους στο σφυρί. και βγάζουν στο σφυρί σπίτια και μαγαζιά μικρομεσαία για να βγάλουν τα κέρδη τους στα Keyman Islands;».

Σε σχέση με την πολιτική για τους συνταξιούχους, ο κ. Βαρουφάκης αφού αναφέρθηκε στο «εγκληματικό» PSI, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εκχώρηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, παρατήρησε ότι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει πως «όταν μας έκλεισε τις τράπεζες ο Ντράγκι» κλαίγανε οι συνταξιούχοι. Παραλείπει όμως η ΝΔ να επισημάνει ότι η Ελλάδα πήγε με κλειστές τράπεζες, στο δημοψήφισμα και με κλειστές τράπεζες, ο ελληνικός λαός ψήφισε 62% "όχι". Ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν και παράνομο και ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε ότι η επιβολή των capital controls από την ΕΚΤ ήταν μια τρομοκρατική κίνηση της Φρανκφούρτης, απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, την ίδια ώρα που η σημερινή κυβέρνηση φώναζε "Βάστα Ντράγκι".

«Τώρα, κλαίγεστε για τα 60 ευρώ των capital controls που μας επέβαλε η ΕΚΤ του κ. Ντράγκι το 2015, όταν σήμερα δίνετε voucher των 15 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν για να ζήσουν», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Το 2016 γράφατε ότι δεσμεύεστε για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, που οδήγησε σε κλειστές τράπεζες και capital controls. Είναι μια δέσμευση που δεν αξίζει ούτε το tweet που την γράψατε. 15 Δεκεμβρίου σας είπα: μην ξανατολμήσετε να επαναλάβετε τα ψέματα σας για το 2015, χωρίς να κάνετε εξεταστική επιτροπή. Και αν θέλετε να την κάνετε μόνο για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν τολμάτε, γιατί ξέρετε τι θα βγει από αυτό».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αφού τόνισε ότι το κόμμα του θέλει τις εκλογές «χθες», απευθύνθηκε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κι εμείς ζητάμε εκλογές κι εσείς ζητάτε εκλογές. Εσείς γιατί τις ζητάτε; Ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε; Τι θα κάνετε δηλαδή; Πέρα του ότι θα φύγει ένας ξεζουμισμένος μνημονιακός πρωθυπουργός, το οποίο έχει μια αξία βεβαίως, - όλοι οι πρωθυπουργοί που περνάνε μνημονιακές πολιτικές, ξεζουμίζονται και μετά αποβάλλονται ως ξένα σώματα- πέραν αυτού, όταν θα πάρετε πάλι το Μαξίμου στα χέρια σας, τι θα κάνετε ακριβώς;».

Σχολίασε και τις αναφορές του κ. Τσίπρα περί του τέλους των «νταβατζήδων» που σήμερα, «δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν, πίσω από την αγκαλιά της τρόικας, όπως το 2015». «Δεν καταλαβαίνετε ότι με το που προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ξανά από το Μαξίμου, να τα βάλει με τους νταβατζήδες, τα spreds θα πάνε στα ουράνια. Δεν καταλαβαίνετε ότι η ΕΚΤ μας έχει στο χέρι πλήρως; Ότι είμαστε πλήρως πτωχευμένοι;», είπε ο κ. Βαρουφάκης που παρατήρησε πως σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την ίδια «αυταπάτη», και λένε ότι «έχουμε βγει από τα μνημόνια και τώρα προχωράμε μόνοι μας».

«Η ΝΔ σήμερα έχει το δικό της "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε να μας πει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη με την τρόικα. Δεν μπορείτε να κάνετε για 2η φορά το ίδιο λάθος. Η ρήξη είναι δεδομένη εναντίον του λαού, όμως, κάθε μέρα. Εδώ είμαστε για αυτό που δεν έγινε το 2015 γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση και θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές. Θα σας χαλάσουμε τις προσευχές και τις μετεκλογικές σας προοπτικές. Θα είμαστε εδώ για να σας στηλιτεύουμε. Τίποτα δεν έχει χαθεί για αυτό εμείς τιμάμε το μεγαλειώδες "Όχι" που σας τρόμαξε, ως μια καλή αρχή και ήρθε η ώρα τώρα να ολοκληρωθεί».

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει τα προβλήματα με την ασπιρίνη των επιδομάτων

Με κριτική στην λειτουργία των ΜΜE ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εχθές από το απόγευμα καιγόταν η Ελλάδα εκκενώνονταν χωριά και τα ΜΜΕ δεν το ανέφεραν παρά τα εκατομμύρια που έχουν λάβει».

Συνεχίζοντας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί.

«Από το 2020 η Ελληνική Λύση είχε προβλέψει την επισιτιστική κρίση και σήμερα συντάχθηκαν όλοι στη γραμμή μας. Εάν ακούγατε την Ελληνική Λύση και προμηθευόταν η χώρα, είτε φυσικό αέριο σε χαμηλή τιμή, είτε πετρέλειο σήμερα η Ελλάδα θα είχε στην άκρη 15 με 20 δις ευρώ.

Για μας ο λαϊκισμός όπως τον εννοούν κάποιοι, έχει και τα καλά του. Υπέρ των Ελλήνων και του λαού πρέπει να λειτουργούν οι πολιτικοί μας» τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κ. Τσίπρας δεν θυμήθηκε τους 7.000 νοσηλευτές που είναι άνεργοι», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι υπάρχει προοπτική συγκυβέρνησης «που ζυμώνεται στα παρασκήνια που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Νέα Δημοκρατία. Θα το δείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Τα τρία κόμματα εξουσίας εκεί φτάσατε πρέπει να προσαρμοστείτε".

«Η παγκοσμιοποίηση που έφερε τη χώρα στο μηδέν και τώρα πρέπει να κάνουμε restart. Ενωμένοι οι Έλληνες θα κάνουμε restart και θα δώσουμε τη λύση που αξίζει στους Έλληνες».

Ο κ. Βελόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν γεωπολιτικές αλλαγές, στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί.

«Η παγκοσμιοποίηση που άλλαξε τον κόσμο και κράτησε 40 χρόνια θα δώσει τη θέση της στην περιφερειοποίηση. Θα δημιουργηθούν νέα γεωπολιτικά μπλοκς που θα έχουν ως κοινό παρανομαστή ενεργειακή διατροφική αμυντική επάρκεια. Να επιστρέψουμε στην εγχώρια βιομηχανία» υποστήριξε.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική επιδομάτων που όπως υποστήριξε, ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησης ζουν εκτός κοινωνίας. Ένας στους δυο μισθωτούς αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του. Οι Έλληνες έχουν υψηλό ενοίκιο, ακριβό ρεύμα, δυσκολία εύρεσης εργασίας. Το 15% των Ελλήνων δανείζεται από τρίτους για να καλύψει βασικές ανάγκες. Κι' εσείς τι κάνετε; Την ώρα που η γάγραινα απλώνεται στην οικονομία πετάτε την ασπιρίνη των επιδομάτων».

«Έχετε κάνει λάθη. Η φωνή της Ελληνικής Λύσης είναι η φωνή που θέλει να ξυπνήσει την κυβέρνηση από τον λήθαργο γι' αυτά που έρχονται. Την ενεργειακή, την επισιτιστική κρίση και κυρίως την πείνα», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Thursday, 07 July 2022 06:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.