Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Με αφετηρία την Αργολίδα οι φετινές εκδηλώσεις

Για τρίτη χρονιά, ο θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κοινό όλης της χώρας, με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αφετηρία γίνεται φέτος από την Αργολίδα. Και τον Αρχαιολογικό χώρο της Μυκηναϊκής Ακρόπολης στην Τίρυνθα.

Ειδικότερα, το φετινό πρόγραμμα, με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης του θεσμού μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες - περφόρμανς, τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι (5 Ιουλίου) στην αίθουσα Δοκιμών Χορωδίας της ΕΛΣ, το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022, το οποίο, όπως είπαν, επιχειρεί να φέρει σε δημιουργικό διάλογο το σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

«Ήταν ούτως ή άλλως μέσα στην πολιτική μας, έτσι όπως είχε διατυπωθεί από πολύ νωρίς, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού ήταν η μίξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι οι δύο τομείς είναι επί της ουσίας ένας -τυπική είναι η διάκριση αυτή - καθώς η μεν σύγχρονη δημιουργία εμπνέεται, ερμηνεύει με το δικό της τρόπο και δημιουργεί από τη γνώση του πολιτιστικού αποθέματος. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια τα μνημεία, όταν κανείς τα βλέπει μέσα από μία σύγχρονη δημιουργία από τους ίδιους τους επιστήμονες που τα μελετούν και τα προστατεύουν, μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά και να δώσουν όλη τη διάσταση των αξιών την οποία φέρουν. Επομένως, βασική μας πολιτική επιλογή ήταν αυτή η ώσμωση».

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Από πέρσι έχει αναλάβει και το «τρέχει» αποκλειστικά η Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες, όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασαν τη θερμή αποδοχή, τόσο του τοπικού πληθυσμού, όσο και των επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ευχαρίστησε την υπουργό για τη δημιουργία «αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού», τον οποίο, όπως είπε, «αγκάλιασε το κοινό της περιφέρειας και από την πρώτη στιγμή στηρίχθηκε και από όλες τις τοπικές αρχές, από τα φεστιβάλ, από την περιφέρεια, από τους δήμους κτλ, και πλέον μπορούμε να θεωρούμε ότι αποτελεί μία από τις κεντρικές διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα». «Έχοντας διανύσει με επιτυχία και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας των δύο προηγούμενων χρόνων, δύο διοργανώσεις, δύο χρόνια πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο κοινό της περιφέρειας. Αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό ή ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα. Και έχοντας το μοναδικό προνόμιο να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας σε αξιόλογους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Ξεκινάμε φέτος, λοιπόν, με εμπειρία και γνώση από τα δύο προηγούμενα χρόνια και με ένα φιλόξενο πρόγραμμα» δήλωσε.

Η φετινή χρονιά, αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και στη δυναμική την οποία έδωσαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τις εστίες τους στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 23 αφορούν το θέατρο, 18 τη μουσική, 6 το χορό, 6 τα εικαστικά, 14 παραστάσεις για παιδιά και εφήβους και 3 το μουσικό θέατρο.

Πρόκειται για 70 νέες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία. Οι προτάσεις του προγράμματος επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr. Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας των ΑΜΚΕ.

Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών, από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, ναοί, μονές, γεφύρια, μουσεία, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά πολιτιστικών δράσεων ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού. Είκοσι οκτώ νέοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα με ακτίνα δράσης από την Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης έως τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από την Αρχαία Πλευρώνα Μεσολογγίου έως το Καβείριο της Λήμνου και από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας έως τη Σπιναλόγκα στον 'Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

«Για εμένα είναι σημαντικό ότι οι 28 από τους χώρους που μετέχουν σήμερα στο πρόγραμμα μετέχουν για πρώτη φορά. Πράγμα που δηλώνει, ότι πέρα από την τοπική κοινωνία που ζητά τη συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα, δηλώνει και την προσπάθεια την οποία έχουν καταβάλει οι αρχαιολόγοι, οι Εφορίες Αρχαιοτήτων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο να διευρύνουν τους χώρους οι οποίοι αποδίδονται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ακριβώς συμπλέοντας απολύτως με την ιδέα της ώσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία» επεσήμανε η υπουργός.

Επίσης, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό, απασχολούνται μερικές εκατοντάδες καλλιτέχνες, τεχνικό υποστηρικτικό προσωπικό και βεβαίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιφορτισμένα με την προστασία των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων. «Σε όλους θέλω πραγματικά να εκφράσω ευγνωμοσύνη, γιατί όπως και το κοινό, αγκάλιασαν και υποστηρίζουν ενθέρμως αυτή τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αυτό το νέο θεσμό, ο οποίος και σήμερα και για τη φετινή χρονιά χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού και προφανώς θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους εθνικούς πόρους και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια» δήλωσε.

Οι φετινές 70 παραγωγές, με 140 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για το θέατρο δίνονται 779.800 ευρώ, για τη μουσική 595.200 ευρώ, για τις παραστάσεις δράσεις για παιδιά και εφήβους 334.800 ευρώ, για το χορό 223.200 ευρώ, για τις εικαστικές τέχνες-περφόρμανς 186.000 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 93.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα

Οι καλλιτέχνες και οι φορείς που επελέγησαν για το φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τη δική τους ανάγνωση πάνω στο θεματικό άξονα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Με μαρτυρίες πραγματικών προσώπων, καταγραφές από τις σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας και τα επίκαιρα της εποχής, φωτίζουν προσωπικές διαδρομές με συλλήψεις, διωγμούς, διαφυγές κτλ.. Ξεθάβουν από τα κιτάπια της ιστορίας ονόματα πλοίων που συνέβαλαν στη μεγάλη διάσωση και διάφορα άλλα θέματα. Εστιάζουν στις οικογενειακές αναμνήσεις, επισημαίνουν τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μιλούν για περιπτώσεις ενδεικτικές της γενικότερης κατάστασης που οι πρόσφυγες μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους και την οδήγησαν μπροστά. Εξερευνούν το τότε, μέσα από το σήμερα. Ψάχνουν ομοιότητες και διαφορές. Βρίσκουν λοιπόν, ένα νέο δρόμο, το δικό τους δρόμο για να τιμήσουν τη δική τους ιστορία και ταυτόχρονα τη δική μας ιστορία. Η τέχνη ελπίζουμε ότι λειτουργεί, ή ότι θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της μνήμης, ως γνώστης ιστορίας, ως υπενθύμιση, ως μαρτυρία», ανέφερε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως και στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις του θεσμού, οι παραγωγές ανήκουν στους καλλιτέχνες και τις ομάδες που τις δημιούργησαν. Όπως επανέλαβαν σήμερα η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Κουμεντάκης, μετά από το πέρας των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» οι καλλιτέχνες θα τις έχουν στη διάθεσή τους ώστε να τις διαχειριστούν όπως εκείνοι νομίζουν.

Οι βασικοί συντελεστές όλων των εκδηλώσεων είναι πολλοί, γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες, που θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα για να επικοινωνήσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική τους ματιά, για μια επέτειο σύγχρονου πολιτισμού, βασισμένη στην ιστορία και στην παράδοση. Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη, το Θέατρο Νέου Κόσμου και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η ομάδα bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη, ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής και η σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Ελένη Ουζουνίδου, Ελένη Κοκκίδου, Γεράσιμος Γεννατάς, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Νάντια Μουρούζη, Μανώλης Μαυροματάκης, και ο Σωτήρης Ταχτσόγλου, οι ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρίνα Σάττι, Θοδωρής Κοτονιάς, ο συνθέτης και σολίστ κιθάρας Γιώργος Μουλουδάκης, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η σκηνοθέτις και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη είναι, μεταξύ άλλων, μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις παραγωγές του φετινού προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Χρήσιμες πληροφορίες

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πληροφορίες και προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιουλίου

15 & 16 Ιουλίου

• Η Ανατολή | Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκής Ακρόπολης Τίρυνθας | Θέατρο του Νέου Κόσμου | Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

• Μικρά Ασία: όλα εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν | Χορός | Κάστρο Λαμίας | Σε δραματουργία και σκηνοθεσία Σέβης Δημητριάδου

• Ίχνη | Χορός | Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά | Σε χορογραφία Δροσιάς Τριαντάκη

17 & 18 Ιουλίου

• Οι ήχοι της Αιολικής Γης | Μουσική | Φρούριο Παλαμηδίου, Ναύπλιο | Με τη διεθνή ερμηνεύτρια Ερήνη

19 & 20 Ιουλίου

• Κύθηρα – Αυστραλία | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Γυθείου | Από την ομάδα OPER(o)

• Πολύχρωμη Μικρά Ασία | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Γεφύρι Άρτας | Από την ομάδα Ονειρόδραμα

20 & 21 Ιουλίου

• Ο μικρός Ασίκης | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα | Σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Μέργου

• 2291 | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Του Βασίλη Μπαλάσκα

Εικαστική εγκατάσταση: έως 15 Σεπτεμβρίου

21 & 22 Ιουλίου

• Γυναίκα πρόσφυγας | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Ηγουμενίτσα | Με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

• Οι παστρικές | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα | Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν | Σε κείμενο και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

22 & 23 Ιουλίου

• Της καρδιάς και του νου | Μουσική | Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών | Με αφήγηση από τη Νένα Βενετσάνου

25 & 26 Ιουλίου

• Ο γιατρός Ινεότης | Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δεσκάτη | Σε κείμενο Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσολέλου και Δώρας Στυλιανέση

26 & 27 Ιουλίου

• Η μικρή Ασία | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικός χώρος Κορίνθου | Βασισμένο στο νέο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη και σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη

27 & 28 Ιουλίου

• Ιστορίες από το Γαχουτάν: Ίδια έχουμε μαμά | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης | Σε σκηνοθεσία Koldo Vio, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου

28 & 29 Ιουλίου

• Σμυρνέικο Μινόρε | Μουσική | Αρχαία Ευρωπός, Κιλκίς | Με τη Γλυκερία και τον Δημήτρη Κοντογιάννη

29 & 30 Ιουλίου

• Το μαύρο ταξίδι | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Αίγειρας, Αχαΐα | bijoux de kant | Σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη

• Prunus Armeniaca / Μια διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας | Από το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Αζαταμάρντ»

Διάρκεια έκθεσης: 26/7 – 28/10/2022 (εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας)

Μουσική περφόρμανς: 29/7 και 30/7/2022 (στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας)

30 & 31 Ιουλίου

• Το σπίτι | Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου | Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαμπίλη

• Απέναντι | Μουσική | Ναός Απόλλωνα, Καρδίτσα | Της Μαρίνας Σάττι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου

1 & 2 Αυγούστου

• Ενθύμιον Σμύρνης… | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πιερία | Με την Ορχήστρα και Χορωδία Ιωνία

2 & 3 Αυγούστου

• Camp 22 | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Βυζαντινά Τείχη Δράμας | Σε πρωτότυπα κείμενα και στίχους Θοδωρή Γκόνη

• Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια | Εικαστικά – Περφόρμανς | Οικία Βλαχοθανάση, Βόρεια Εύβοια | Σε σύλληψη της Τέσης Γιαννακίνα και σκηνοθεσία-μοντάζ Αλέξανδρου Βοζινίδη

3 & 4 Αυγούστου

• Σκηνή 22 | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος | Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη

4 & 5 Αυγούστου

• Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Ζιντζιρλί Τζαμί, Σέρρες | Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη και Φώτη Δούσου

5 & 6 Αυγούστου

• Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη | Θέατρο | Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι | Σε σύνθεση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη

• Πάροδος | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά | Βασισμένη στο εμβληματικό ομώνυμο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη Στου Χατζηφράγκου και σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη

6 & 7 Αυγούστου

• Περιοδεύων θίασος – Μια σκοτεινή κωμωδία | Θέατρο | Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου | Σε σκηνοθεσία Ελεάνας Γεωργούλη

7 & 8 Αυγούστου

• Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν | Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου

• Limen – Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος | Θέατρο | Θαλάσσιο Φρούριο Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου (Κούλες) | Σε σκηνοθεσία Ρίας Μεντηλίδου

• Η μνήμη του νερού | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Κάστρο Μυτιλήνης | Σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη

8 & 9 Αυγούστου

• «Θα γίνει Ανταλλαγή» | Θέατρο | Αρχαία Ολυμπία, Γυμνάσιο | Σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη

10 & 11 Αυγούστου

• Ξένος | Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας, Ηράκλειο | Σε σκηνοθεσία Ελεάννας Αποστολάκη

• Αποτύπωμα | Χορός | Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας | Σε χορογραφία Χριστίνας (Αριάνθης) Μερτζάνη

12 & 13 Αυγούστου

• As Above So Below| Χορός | Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Καβείρων, Λήμνος | Σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη

17 & 18 Αυγούστου

• Οι βάρδιες των πουλιών | Θέατρο | Κάστρο Χίου | Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Γιαννουλάδη

• Πατρίδα λέω τα τραγούδια | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο) | Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Ελένη Κοκκίδου

• Η πολιτεία ψηλά | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Πέλλας | Σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Ιακώβου

18 & 19 Αυγούστου

• Παράλληλα κείμενα ή Οι επισκέπτριες | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας | Σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη

19 & 20 Αυγούστου

• Ελευθερία εις θάνατον | Θέατρο | Επταπύργιο Θεσσαλονίκης | Σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη

• Η τελετουργία του αμανέ | Μουσική | Αρχαία Άβδηρα | Σε ιδέα και σύνθεση Ευγένιου Βούλγαρη | Με τη Σαβίνα Γιαννάτου

20 & 21 Αυγούστου

• Τ’ απολύτως απαραίτητα | Θέατρο | Αρχαία Μεσσήνη | Των Λυδίας Βύρλα και Πέτρου Μάλαµα

• Το Αϊβαλί η πατρίδα μου | Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας | Βασισμένη στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Φώτη Κόντογλου

• In the Presence of Absence | Χορός | Αρχαίο Θέατρο Μήλου | Σε χορογραφία και σκηνοθεσία Αθανασίας Κανελλοπούλου

23 & 24 Αυγούστου

• Μνήμη και βαθιά σημάδια | Μουσική | Κάστρο Τρικάλων (23/8), Αύλειος χώρος Βυζαντινού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας (24/8) | Βασισμένη στα έργα Βυζαντινός Εσπερινός και Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα

• Ammophila vol.3: There was land here before | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών | Σε επιμέλεια της Ammophila

Διάρκεια έκθεσης σύγχρονης τέχνης: 18-28/8/2022 (Σχολείο Ελαφονήσου, Ελαφόνησος, Λακωνία)

Μουσική παράσταση: 23/8 και 24/8/2022 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών, Λακωνία)

24 & 25 Αυγούστου

• Καντάδα Πόντου – ΤΕΤΤΤΙΞ | Μουσική | Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας | Από το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ

25 & 26 Αυγούστου

• Νίκη | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος | Σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη

26 & 27 Αυγούστου

• Θυμάμαι | Θέατρο | Αρχαία Μεσσήνη | Σε κείμενα Σάκη Σερέφα και σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη

27 & 28 Αυγούστου

• Το ρόδον της Ανατολής | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης | Με τους «Εν Χορδαίς» και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη

• Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαία Ζώνη, Αλεξανδρούπολη | Σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και Ιωάννας-Μαρκέλλας Χαλκιά

28 & 29 Αυγούστου

• Εν Σμύρνη γεννηθέντες (1883-1903) | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, Αρκαδία | Με τους Alcedo Folk Band

30 & 31 Αυγούστου

• Έξοδος | Μουσικό θέατρο | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης | Σε μουσική, σύλληψη, ερμηνεία Φένιας Παπαδόδημα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου

1 & 2 Σεπτεμβρίου

• ΣΥΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ | Εικαστικά – Περφόρμανς | Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου | Των Χριστίνας Νάκου και Άννας Παγκάλου

Περφόρμανς: 1 & 2 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 – Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: 15 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου, κάθε Κυριακή & Τρίτη, 9.30 – 17.00 – Είσοδος ελεύθερη

2 & 3 Σεπτεμβρίου

• Ορχήστρα Βιολιώνε για Άρωμα Σμύρνης | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας | Σε μουσική διεύθυνση Γιάννη Ζαρία

• Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας | Μουσικό θέατρο | Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτορούπολης, Καβάλα | Από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή σε συνεργασία με το Oros Ensemble

• Πριν Τώρα Μετά | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου | Σε σύλληψη, χορογραφία, έρευνα, ερμηνεία Πολένας Κόλια Πέτερσεν και Χλόης Αλιγιάννη

3 & 4 Σεπτεμβρίου

• Ο μεγάλος αποχαιρετισμός | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Βυζαντινό Μουσείο Άργους, Αργολίδα | Σε σκηνοθεσία Πάρη Μαντόπουλου

5 & 6 Σεπτεμβρίου

• Ισλαχανέ | Θέατρο | Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη | Σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή

6 & 7 Σεπτεμβρίου

• emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου | Μουσική | Αρχαία Πλευρώνα, Μεσολόγγι| Από τους encardia

7 & 8 Σεπτεμβρίου

• Πρωτοσέλιδα | Θέατρο | Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική | Σε δραματουργία και σκηνοθεσία Ηλία Βογιατζηδάκη, Θεανώς Μεταξά και Ιωάννας Νασιοπούλου

• Σκοτεινή πλευρά της μνήμης / Η προκυμαία | Μουσική | Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, Αρέθουσα | Σε σχεδιασμό, κείμενα και μουσική Γιώργου Μουλουδάκη

• ΕKABH / S.T.R.I.N.G.S – Χαμένες Τροίες | Μουσικό θέατρο | Ρωμαϊκή Αγορά Δελφών | Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Ταμιωλάκη | Με τη Σοφία Χιλλ

8 & 9 Σεπτεμβρίου

• Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση… | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Β΄ | Με το Θέατρο Σκιών του Άθου Δανέλλη και τη μουσική κομπανία του Κυριάκου Γκουβέντα

10 & 11 Σεπτεμβρίου

• Ίβαλα ίβαλα, ω, πάμε γιαλό γιαλό | Θέατρο | Κάστρο Ζακύνθου | Σε σκηνοθεσία Μαρίας Λουίζας Παπαδοπούλου

• Σμύρνη αιώνια | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων | Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου Μνήμες του Χρήστου Σαμαρά

• ξεριζωμός ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022| Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Ρωμαϊκό Ωδείο Κω | Σε σκηνοθεσία Εμμανουέλας Καποκάκη

14 & 15 Σεπτεμβρίου

• Ωκεανός | Θέατρο | Σπιναλόγκα, Άγιος Νικόλαος | Σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη

• Διά πυρός… | Χορός | Φορτέτζα, Ρέθυμνο | Σε χορογραφία Γιώργου Χρηστάκη

• Με το παιχνίδι στις γειτονιές της Μικρασίας | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών | Σε σκηνοθεσία Γιάννας Δεληγιάννη

• Catch (19)22 | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αύλειος χώρος Βασιλικών Τάφων Αιγών | Σε σκηνοθεσία Αθηνάς Χατζηαθανασίου

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.