Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Δικηγόρος Κάλυ Ρίζου: Η νομική προσέγγιση βασιζόμενη στην αρχαία ερμηνεία – Μια ξεχωριστή συνέντευξη

Δικηγόρος Κάλυ Ρίζου: Η νομική προσέγγιση βασιζόμενη στην αρχαία ερμηνεία – Μια ξεχωριστή συνέντευξη Πηγή: pixabay

Στον ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟ

«Όταν βρίσκεις το δίκιο σου, είσαι και καλά μέσα σου. Οι περισσότερες ασθένειες έχουν να κάνουν με το αίσθημα της αδικίας και γι’ αυτό θεωρώ ότι στην πλειονότητα τους είναι ψυχοσωματικές. Εάν κάπου έχεις κολλήσει ψυχολογικά, εκεί αρχίζουν και οι χρόνιες ασθένειες…».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην Κάλυ Ρίζου, δικηγόρο Αθηνών, η οποία συνδυάζει την επιστήμη της αυτή με την αρχαία ερμηνεία των νόμων (φυσικό δίκαιο και συμπαντικοί νόμοι), όπως ακριβώς δίδασκε και ο Πλάτωνας στην Ακαδημία του.

Είναι κάτοχος Angelic Reiki Master B.C.M.A.,και Κεντρική Ομιλήτρια σε Διεθνείς εκδηλώσεις Αυτοβελτίωσης, όπως το M.B.S.Cyprus,Padisy.gr, Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών, ShipArt κλπ.

Μεγάλωσε στο Greenwich της Αγγλίας, τελείωσε το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων και σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια δύο ξένων γλωσσών (Ελληνοαμερικανική Ένωση) και προχώρησε παράλληλα και σε σπουδές Δικαστικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας μέσω Τέχνης (Pearson).

Από νωρίς ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τον Εσωτερισμό: μαθήτευσε στον Ενωδών Τρισήλιον, στον Σινανίδη Δρύφρακτον, στον Κυράγγελο, στους Γνωστικούς & στο Ομακοείον Πειραιά. Τις σχετικές πιστοποιήσεις έλαβε από τον Διδάσκαλο Τσαρόπουλο και την Αύρα Σώμα.

Η Κάλυ Ρίζου μίλησε στην ιστοσελίδα «politisargolidas.gr» για τις νομικές συμβουλές που η ίδια δίνει σε όσους τη συμβουλεύονται, βασιζόμενη στην αρχαία ερμηνεία των νόμων και στα όσα δίδασκε ο Πλάτωνας στην Ακαδημία του.

- Κάλυ, πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δικηγορία και πως την επιστήμη αυτή την συνδυάζεις με την αρχαία ερμηνεία των νόμων και όσα δίδασκε ο Πλάτωνας στην Ακαδημία του;

«Όλη μου η οικογένεια ήταν νομικοί, και από πολύ μικρή διάβαζα τα καλοκαίρια βιβλία νομικής. Οι παππούδες μου ήθελαν να γνωρίσω το αρχαίο κείμενο και να μάθω λατινικά.

Ασχολήθηκα με τον Καρλ Γιουνγκ, ελβετό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, ο οποίος υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας.

Ναι μεν είμαι δικηγόρος Αθηνών και έχω σπουδάσει δικαστική ψυχολογία και εγκληματολογία, αλλά τελικά στράφηκα στην αρχαία ερμηνεία του νόμου. Ό,τι δηλαδή συνδυάζεται με το φυσικό δίκαιο, με τους συμπαντικούς νόμους, όπως ακριβώς δίδασκε και ο Πλάτωνας στην Ακαδημία του.

Ο Πλάτωνας ήταν Πυθαγόρειος και πάμε πίσω σε μία εποχή όπου όλη η υπόθεση ήταν η παιδεία των νόμων, των κοσμικών νόμων. Αυτό εγώ το έκανα επάγγελμα, γιατί πάντοτε μου άρεσε η εσωτέρα φιλοσοφία. Μου άρεσε να το ψάχνω».

- Έχοντας αυτές τις εσωτερικές αναζητήσεις, έρχονταν σε εσένα άτομα πριν αυτό το κάνεις επάγγελμα ώστε να σε συμβουλευτούν;

«Όταν έκανα την άσκηση μου ως δικηγόρος αλλά και νωρίτερα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια και τις σπουδές μου στη Νομική Αθηνών, ερχόντουσαν σε μένα και αισθάνονταν αυτήν την άνεση να μου ζητήσουν συμβουλές, στο πως θα περάσουν από το ένα στάδιο στο άλλο όσο το δυνατόν πιο ομαλά, βρίσκοντας από κοινού τα «παραθυράκια» στο νόμο με τη
σωστή νοοτροπία.

Για το λόγο αυτό σπούδασα και coaching, καθώς ήθελα να προσεγγίσω τον νόμο ως θεραπευτή…».

- Πώς ακριβώς ο νόμος έρχεται ως θεραπευτής;

«Όταν βρίσκεις το δίκιο σου, είσαι και καλά μέσα σου. Οι περισσότερες ασθένειες έχουν να κάνουν με το αίσθημα της αδικίας και γι’ αυτό θεωρώ ότι στην πλειονότητα τους είναι ψυχοσωματικές. Εάν κάπου έχεις κολλήσει ψυχολογικά, εκεί αρχίζουν και οι χρόνιες ασθένειες.

Όσο ήμουν ασκούμενη δικηγόρος προσπαθούσα να κατανοήσω την αρχαία γνώση. Σε αυτό που βασιζόταν όλος ο αρχαίος πολιτισμός, δηλαδή την παρατήρηση των άστρων, τον ορίζοντα, την άμπωτη και την παλίρροια. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Οι βιορυθμοί αλλάζουν.

Υπό το πρίσμα αυτό προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις όταν βρίσκονται σε ένα «σταυροδρόμι» στη ζωή τους, έχοντας σπουδάσει παράλληλα art therapy και coaching».

- Όσοι έρχονται να ζητήσουν τη βοήθεια σου τους απασχολούν αποκλειστικά νομικά ζητήματα;

«Κυρίως ναι, άλλωστε το επάγγελμα μου είναι δικηγόρος. Σαφώς και υπάρχουν τομείς που δεν είναι η ειδικότητα μου, όπως το εταιρικό ή το διεθνές δίκαιο. Ειδικεύομαι πάνω στα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ποινικό κώδικα και κυρίως την κακοποίηση.

Θα πω όμως σε κάποιον που τον απασχολεί το εταιρικό ή ένα ζήτημα πάνω στο διεθνές δίκαιο να πάει στον δικηγόρο που ασχολείται με αυτά, αλλά θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να τον καθοδηγήσω. Θα τη δω την υπόθεση και θα σου πω να κινηθείς στον κατάλληλο χρόνο, τις μέρες και τις ώρες που πρέπει.

Σκοπός μου είναι να συμβουλεύσω και να καθοδηγήσω κάποιον ώστε να πετύχει ακριβώς αυτό που θέλει με μηδέν απώλειες. Φυσικά δεν πρόκειται να σου πω θα γίνει σίγουρα αυτό που προσδοκάς. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να το γνωρίζει. Μπορώ όμως να σου δώσω έναν μπούσουλα, μία πυξίδα πλοήγησης ώστε να κατορθώσεις ακριβώς αυτό που θες, αλλά και να γνωρίσεις και καλύτερα τι είναι αυτό που πραγματικά θες».

- Πόσο εύκολο είναι να… ρίξεις το «μπαλάκι» στην παρατήρηση των άστρων, εάν μια υπόθεση δεν έχει την κατάληξη που και οι δύο πλευρές θα περιμένατε;

«Δεν θα ρίξω τις ευθύνες στα άστρα, γιατί τα άστρα είναι μέσα μας. Το σύμπαν είναι μέσα μας. Η εσωτέρα αστρολογία δεν έχει να κάνει με αυτό που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μέσω των καναλιών της τηλεόρασης. Δηλαδή τους αστρολόγους που βγαίνουν καθημερινά και αναλύουν τα ζώδια.

Η εσωτέρα αστρολογία να τονίσουμε ότι διδάσκεται σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, όπως είναι αυτά της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ .

Στην αρχαία Ελλάδα και την Πλατωνική Ακαδημία ολόκληρος ο πολιτισμός βασιζόταν στους ρυθμούς της φύσης. Θα χρησιμοποιήσω τους νόμους της φύσης για να γνωρίσω τον εαυτό μου και παράλληλα να βοηθήσω και εσένα να έχεις αυτοεπίγνωση και από εκεί και πέρα θα χρησιμοποιήσουμε το μετεωρολογικό δελτίο που είναι οι νόμοι της φύσης για να πετύχουμε ώστε να πάμε με ασφάλεια από το σημείο Α στο σημείο Β».

- Τι σου αφήνει όλο αυτό όταν μία υπόθεση έχει το αίσιο τέλος που εσύ προσδοκάς;

«Με γεμίζει απέραντη ικανοποίηση. Προσπαθώ με όλη μου τη δύναμη να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου να καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει.

Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να σε παίρνουν τηλέφωνο και να σου λένε ένα ευχαριστώ για όσα προσπάθησες μαζί τους. Ένα ευχαριστώ που το καταλαβαίνεις ότι το λένε με την καρδιά τους.

Ουσιαστικά τι κάνουμε; Έρχεται ο αρχαίος κόσμος και γίνεται μία γέφυρα με τον σύγχρονο και αυτό βοηθά όλους μας να πάμε παρακάτω. Με αυτά τα μυαλά θα πάμε ακόμη πιο μπροστά…».

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Sunday, 05 February 2023 10:59

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.