Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Νέα ερώτηση από Πετράκο και Δρούγκα για τα πυρηνελαιουργεία

Νέα ερώτηση από Πετράκο και Δρούγκα για τα πυρηνελαιουργεία Πηγή: pexels

«Τα ψέματα για τα πυρηνελαιουργεία τελείωσαν. Περιφέρεια, Κυβέρνηση και Επιχειρηματίες ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», αναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας σχετικά με τα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε νέα ερώτηση που υπέβαλαν προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του ΠεΣυΠ Γιάννη Μαλτέζο, αναφέρουν:

Κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη

Η παράταξη μας φρόντισε απ’ τις πρώτες συνεδριάσεις του ΠεΣυΠ, το 2019 με συνεχείς επερωτήσεις και ειδικές συνεδριάσεις, να αναδείξει το μείζον πρόβλημα για τους ανθρώπους το περιβάλλον και τον τουρισμό απ’ την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και την ρύπανση που προκαλούν.

Εκτός απ’ τις καταγγελίες μαςγια τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων, φροντίσαμε να καταθέσουμε απ’ το 2020 , συγκεκριμένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, εφαρμόσιμες, που στηρίζονταν στην διεθνή εμπειρία, οι οποίες άμβλυναν και έλυναν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του.

Δυστυχώς παρότι στα λόγια συμφωνούσατε και κυρίως παρότι υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στην πράξη τις αγνοήσατε και αρκεστήκατε σε ημίμετρα. Επισημαίνουμε ότι τα ημίμετρα πχ περί 6ωρης λειτουργίας τη φετινή χρονιά που προβλέπεται μεγάλη παραγωγή θα είναι εντελώς ανεπαρκή και ανεφάρμοστα. Μάλιστα στην Αργολίδα δεν έχουν γίνει ούτε μετρήσεις από δημόσιους φορείς ή πιστοποιημένα εργαστήρια.

Αγνοήσατε τις προτάσεις μας να πάρετε πρωτοβουλίες και να ζητήσετε από την κυβέρνηση να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, για εγκατάσταση ειδικών, σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που εφαρμόζονται με άριστα αποτελέσματα στο εξωτερικό, όπως και το να γίνουν άμεσα μελέτες για την μετεγκατάσταση των μονάδων σε κατάλληλες θέσεις.

Τρία χρόνια χαμένα, χωρίς καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, χωρίς καμία δραστηριότητα καμία ενέργεια που θα άμβλυνε τις συνέπειες της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, πού συνέχισαν να ρυπαίνουν και να μολύνουν ανεξέλεγκτα.

Στην συνεδρίαση όμως του ΠεΣυΠ στις 14/9/2022 ήρθε η δικαίωση μας.

Γιατί σε αυτή την συνεδρίαση ήρθε σαν θέμα η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αφορούσε τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου στην Σπερχογεία της Μεσσηνίας, για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών του.

Ο επιχειρηματίας Κουτέλας Μενέλαος, εντελώς μόνος του, χωρίς καμία θεσμική βοήθεια και καθοδήγηση από πουθενά, ταξίδεψε στο εξωτερικό έψαξε, βρήκε και έφτιαξε μια πραγματικά εντυπωσιακήμελέτη, τα τεχνολογικά στοιχεία της οποίας ουσιαστικά ελαχιστοποιούντους ρύπους και τις συνέπειες τους

Το νέφος που βρωμάει και επιβαρύνει την υγεία μας δεν θα υπάρχει. Το πυρηνελαιουργείο θα λειτουργεί κανονικά και δεν θα εκπέμπει σχεδόν τίποτα.

Το κόστος της επένδυσης πολύ μεγάλο, θα φτάσει το 1.500.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του αμφίβολη.

Γιατί παρότι στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται μεγάλα ποσά για περιβαλλοντικά έργα, κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν φρόντισε να φτιάξει κωδικό που να περιλαμβάνει αυτές τίς ιδιαίτερα ρυπογόνες επιχειρήσεις και κανένας περιφερειάρχης δεν φρόντισε να αναδείξει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, και να πιέσει ασφυκτικά τον υπουργό για να φτιάξει έναν τέτοιο κωδικό και να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επρος τιμήν του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και με δικούς του πόρους αν χρειαστεί, όμως έτσι η ολοκλήρωση του αντιρυπαντικουεκσυγχρονισμού θα καθυστερήσει

Έφτασε λοιπόν ο κόμπος στο χτένι και άλλες αναβολές δεν χωράνε. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Θα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου άμεσα και να εκπονήσει μελέτες για την μετεγκατάσταση των μονάδων και να πιέσει τους αρμόδιους να ενταχθούν οι σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων , να περιλάβει σε αυτά τον αντιρρυπαντικόεκσυγχρονισμό των πυρηνελαιουργείων, και να παρέχει στους επιχειρηματίες κάθε θεσμική και γραφειοκρατική διευκόλυνση για να το κάνουν .

Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείωνάμεσα να προχωρήσουν σε ανάλογες μελέτες, για να αμβλυνθουν οι συνέπειες απ’ την λειτουργία των επιχειρήσεων τους , μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών μετεγκατάστασης τους και την εγκατάσταση σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Σας ρωτάμε λοιπόν:

Γιατί τρία χρόνια δεν έχετε υλοποιήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου;

Έχετε σκοπό έστω και τώρα να πάρετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου; Αν ναι πιο είναι το ακριβές σχέδιο σας και πιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας.

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.