Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Ερμιόνη: «Μάγεψε» η «11η Γιορτή Ροδιού», «πλημμύρισε» από κόσμο η περιοχή – «Πλούσιο» ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις (βίντεο, εικόνες)

Με πλήθος κόσμου να κατακλύζει το λιμάνι της Ερμιόνης κορυφώθηκαν την Κυριακή (30/10) οι εκδηλώσεις για την «11η Γιορτή Ροδιού» στην περιοχή, για έναν προϊόν που αποτελεί «χρυσό» για την Ερμιονίδα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο διατροφικά όσο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, όπως περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού…

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί, όπως οι τρεις βουλευτές της Αργολίδας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Όλοι εξύμνησαν την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν οι τοπικοί παραγωγοί για την καλλιέργεια και την προώθηση του φημισμένου ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) «Ρόδι ποικιλίας Ερμιόνης», ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Στις ομιλίες απασχόλησε και το… μείγμα προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον αγροτικό τομέα της χώρα, όπως και τους ντόπιους παραγωγούς. Το θετικό είναι πως οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, μετά το κυνήγι του χαμένου θησαυρού το πρωί της Κυριακής (30/10) και τη σπουδαία συναυλία με τη Ρένα Μόρφη το βράδυ του Σαββάτου (29/10), με επιτυχία τόσο από τουριστικής όσο και από εμπορικής πλευράς… Με απώτερο σκοπό, την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος. Η παρουσία των επισκεπτών ήταν μεγάλη, ενώ ρόδι γεύτηκαν και πολλοί τουρίστες.

Στο λιμάνι της Ερμιόνης έστησαν τα περίπτερά τους παραγωγοί της περιοχής, με τους επισκέπτες να γεύονται το ρόδι σε πολλές μορφές (χυμός, ζελέ, λικέρ, κέικ, γλυκά κ.α.). Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν και σύλλογοι της περιοχής, ενώ μοναδικές ήταν οι δημιουργίες του ΚΔΑΠ, της Καλλιτεχνικής ομάδας Ερμιονίδας, σχολείων της περιοχής και όχι μόνο…

Το πρόγραμμα είχε και παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα Ερμιόνης, ενώ σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, και περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση, ακουγόταν ζωντανή μουσική από ορχήστρα με ντόπιους καλλιτέχνες.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Μπάγια Αντωνοπούλου και Γιώργος Σαρρής, που κατάγονται από την Ερμιονίδα και αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στη διατροφική αξία και στην φαρμακευτική επίδραση που έχει το ρόδι στη υγεία. Ειδικά η ποικιλία από της Ερμιόνης, που είναι μοναδική λόγω του κλίματος και του εδάφους που υπάρχει στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τη γιορτή συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ερμιονίδας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η κοινότητα Ερμιόνης, οι ροδοπαραγωγοί και οι σύλλογοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, αφού πρώτα καλωσόρισε άπαντες στην όμορφη Ερμιόνη και στη φιλόξενη Ερμιονίδα, ανέλυσε και αυτός τη διατροφική και φαρμακευτική αξία του ροδιού. Ειδικά του ροδιού της Ερμιόνης, λόγω της ποιότητάς του. Ο Γιάννης Γεωργόπουλος έκανε και αυτός αναφορά στο γεγονός πως το ρόδι είναι ένα προϊόν που μνημονεύεται από την αρχαιότητα. Στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή της Ερμιονίδας το γεγονός πως η παραγωγή προϊόντων όπως το ρόδι και το ελαιόλαδο έχουν βοηθήσει μέσω και των εκδηλώσεων που γίνονται στη αναβάθμιση και της τουριστικής εικόνας.

Έδωσε πολλά «μπράβο» στους παραγωγούς για όσα έχουν πράξει μέσω πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή σε θέματα που την αφορούν θα προσφέρει βοήθεια. Ο Γιάννης Γεωργόπουλος μίλησε για το πρόβλημα του νερού στην περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, που πλήττει τους παραγωγούς. Για το θέμα του νερού έκανε αναφορά στις ενέργειες που γίνονται στο θέμα του Ανάβαλου, αλλά και με τις μελέτες με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ώστε να αποθηκεύεται το νερό σε περιοχές της Ερμιονίδας που μπορεί να γίνει αυτό, όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώσης, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του το πόσο σημαντικό είναι για μία περιοχή να υπάρχει – και να στηρίζεται – η αγροτική παραγωγή με τα οφέλη που έχει σε πολλούς τομείς της ζωής όλων, πρώτα διατροφικά και στη συνέχεια στην ανάπτυξή της. Αναφέρθηκε στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου αναφέροντας ότι είναι σημαντικό πως μάχονται στη Βουλή για θέματα της Αργολίδας. Έκανε, πάντως, εντύπωση το γεγονός πως δεν ο Ιωσήφ Γανώσης καθόταν μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους, αλλά έφτασε στην ειδική εξέδρα που είχε φτιαχτεί από το πίσω μέρος της, αποχωρώντας στη συνέχεια από το ίδιο σημείο, μετά τα όσα είπε.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι αγρότες και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να είναι δίπλα στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ αποκάλυψε ότι με τον Ανάβαλο θα υπάρξουν σύντονα εξελίξεις με τη δημοπράτηση του έργου: «Με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής έχει μέλλον μια κοινωνία. Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως η ενεργειακή κρίση. Για το θέμα του νερού να αναφέρω ότι άμεσα θα έχουμε εξελίξεις σχετικά με τη δημοπράτηση του έργου. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Παπαγιαννίδη – Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – ώστε να αντιμετωπιστούν και θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Αυτά τα έργα είναι εθνικά και δεν έχουν χρώματα. Το ρόδι μαζί με το ελαιόλαδο είναι δυο προϊόντα της περιοχής που προσφέρουν πολλά. Οφείλουμε όλοι μας στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή με υπευθυνότητα, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν…».

11h giorti rodiou ermioni politisargolidas30102022 55

Ο Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Αργολίδα, αναφέρθηκε αρχικά στο θετικό αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία παρόμοιες γιορτές, ενώ μίλησε για τη στήριξη που πρέπει να υπάρχει στους παραγωγούς μέσω από έργα.

«Τέτοιες γιορτές έχουν θετική αύρα γενικότερα σε μια κοινωνία, αφού φέρνουν χαρά, σου δημιουργούν όμορφη διάθεση, ενώ μαγνητίζουν και επισκέπτες. Το πόσο σημαντικό προϊόν είναι το ρόδι, ειδικά της Ερμιόνης που έχει αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), το αποδεικνύουν η βιολογική και φαρμακευτική αξία που έχει. Έτσι, μέσω και ιδιωτικών ενεργειών, έχει φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Οι προσπάθειες για να λυθεί το θέμα με το νερό πρέπει να είναι έντονες και περισσότερες, είτε ακόμα με μεταφορά και με φράγματα. Το ρόδι, το ελαιόλαδο, αλλά και άλλα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα βοηθούν την οικονομία της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα και την ανάπτυξη του τουρισμού. Σχετικά με το νερό και τον Ανάβαλο, έργο που εμείς προχωρήσαμε σε μεγάλο βαθμό, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σ’ αυτό. Είμαστε όλοι απαραίτητοι για να γίνονται πράξη έργα που μελετώνται. Όλα τα παραγωγικά προϊόντα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μιας χώρας σαν τη δική μας, σε σχέση με τη θέση που έχουμε στην Ευρώπη. Η πρωτογενή παραγωγή είναι πολύ σημαντική πρώτα από όλα για τη διατροφική επάρκεια της χώρας και στη συνέχεια για να επανέλθουμε δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο», υπογράμμισε... 

Ο Ανδρέας Πουλάς, που είναι και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στάθηκε και άλλα προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί, όπως τα εργατικά χέρια, αλλά και οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

«Το ρόδι αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ερμιόνης. Είμαι όλοι εδώ για να τιμήσουμε τους παραγωγούς αυτού του πολύτιμου προϊόντος. Τα προβλήματά τους είναι πολλά και εάν σταματήσουν να παράγουν τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Έχουν πολλά προβλήματα και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθειά τους. Είναι μικροί παραγωγοί, που προσπαθούν να ενώσουν δυνάμεις και θέλουν τη στήριξη μας. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα με πλούσια παραγωγική ποικιλομορφία αγροτικών προϊόντων, η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα έχει κομβική σημασία και αποτελεί πολύ βασικό πυλώνα για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας», είπε ο βουλευτής Αργολίδας, συμπληρώνοντας: «Θα σταθώ σε και σε άλλα προβλήματά τους, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, για να μαζευτεί αυτή την περίοδο η παραγωγή τους. Το θέμα με τη ενέργεια και το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, πρέπει να μειωθεί. Για το θέμα του νερού γίνονται προσπάθειες, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είναι σημαντικό θέμα που έχει ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση. Τέλος το κράτος θα πρέπει ελέγχει και τις τιμές που πωλούνται προϊόντα σε σχέση με αυτές που δίνει τα προϊόντα ο παραγωγός». Ο Ανδρέας Πουλάς δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες τοπικούς παραγωγούς για την για άλλη μία χρονιά άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας εκπροσώπησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις εκδηλώσεις και ανέφερε στην ομιλία του: «Μεταφέρω τους χαιρετισμούς αλλά και την αγωνία του Περιφερειάρχη κ. Νίκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Για το θέμα του νερού, από πλευράς Περιφέρειας, μπορώ να πω ότι γίνονται ενέργειες με τον κ. Παπαγιαννίδη για τον Ανάβαλο, αλλά και με τον καθηγητή Λέκκα για τη συγκομιδή νερό από πόρους. Η Περιφέρεια έχει κάνει έργα σε άλλες περιοχές της Αργολίδας θα γίνει αυτό και με την Ερμιονίδα. Παραδοσιακά ο τόπος σας είναι ευλογημένος και παράγει μοναδικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει και με το ρόδι. Να είναι πάντα γεμάτα τα… αμπάρια σας».

Βήμα δόθηκε και στον Περιφερειακό Σύμβουλο Αναστάσιο Γανώση, ο οποίος κατάγεται από την Ερμιονίδα. Αναφέρθηκε στην αξία που έχει το ρόδι για την περιοχή, ενώ εξύμνησε τους παραγωγούς για όσα έχουν κάνει παρότι έχουν πολλά «εμπόδια». «Το ρόδι είναι μοναδικό προϊόν, μνημονεύεται από την αρχαιότητα, είναι έργο τέχνης, είναι ένα σύμβολο για τη χαρά, την ευημερία, τη γονιμότητα, της καλοτυχίας. Είναι ένα προϊόν που έχει δώσει αξία στην περιοχή μας. Το σημαντικό είναι ότι οι παραγωγοί μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτό το προϊόν το εξέλιξαν γαστρονομικά, και μπορεί κάποιος να το απολαύσει σε πολλές μορφές… Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς, είστε σπουδαίοι παραγωγοί με όσα έχετε πετύχει. Αναγνωρίζω ότι τα προβλήματά σας είναι πολλά και πρέπει όλοι να προσπαθούμε για την επίλυσή τους», υπογράμμισε ο Αναστάσιος Γανώσης και συμπλήρωσε: «Ακόμα και το οδικό δίκτυο είναι πρόβλημα στο να δοθεί μεγαλύτερη δυναμική στην παραγωγή. Το νερό και η έλλειψή του είναι σημαντικό πρόβλημα. Θα πρέπει να βρεθούν και άλλες λύσεις, εκτός από τον Ανάβαλο, είτε με δεξαμενές, είτε με αφαλάτωση, είτε με μεταφορά νερού με υδροφόρες. Για να έχει η Ερμιόνη και το Κρανίδι κατάλληλο νερό. Είναι μεγάλη επιτυχία που μέσω προϊόντων όπως το ρόδι έχει επιμηκυνθεί και η τουριστική περίοδος. Θέλω να αναφέρω ότι το ρόδι της Ερμιόνης αποτελεί σημαντικό "όπλο" και για την τουριστική καμπάνια της Περιφέρειες Πελοποννήσου, ενώ σ’ αυτό το κομμάτι συνεισφέρουν το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ».

Ο Δημήτρης Κόντος εκπροσώπησε τους παραγωγούς και ήταν ιδιαίτερα «καυστικός» με πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες της περιοχής, ζητώντας άμεσα λύσεις στα προβλήματα, καθώς αυτό είναι θέμα που «καίει»…

«Φέτος η γιορτή μας είναι όντως πολύ καλύτερη από πολλές πλευρές, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σ’ αυτή την καλή εικόνα που έχουμε μπροστά μας. Διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στις καλλιέργειές μας. Διότι κάθε ημέρα χάνονται περιβόλια στην περιοχή μας και όχι μόνο. Να μη μείνουμε μόνο στο πόσο "όμορφα είναι όλα εδώ στη γιορτή". Θέλουμε πράξεις και έργα, τα περιβόλια μας ξεραίνονται. Να βρεθούν λύσεις για τον πρωτογενή τομέα. Όπου η βροχή είναι περισσότερη και υπάρχει ευφορία, η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη. Τώρα ζητάει νερό από τον Ανάβαλο και η Κεντρική Πελοπόννησος, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση. Θέλουμε του χρόνου που θα βρεθούμε ξανά εδώ να έχουν γίνει έργα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κόντος, κάνοντας και έναν παραλληλισμό της κατάστασης που βιώνουν οι παραγωγοί με θεατρική παράσταση που είχε παίξει μικρός με θέμα τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους στο Μεσολόγγι».

Μετά τις ομιλίες η Χορευτική ομάδα Ερμιόνης με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Σκούρτη πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε η περιήγηση στην έκθεση με δοκιμή όλων των προϊόντων που είχαν ως βάση το ρόδι.

Εκτός των άλλων, στις εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών» ο Παναγιώτης Ψυχογυιός (μέλος της Κνετρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΠΣ Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης, ο δικηγόρος και πολιτευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Γαβρήλος, η Ελένη Παναγιωτοπούλου καρδιολόγος και πολιτεύτρια με τη ΝΔ) εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ, Αριστείδης Μπίμπας, οι αντιδήμαρχοι Ερμιονίδας Δαμιανός Κουτούβαλης, Γιώργος Πιτσάς, ο Γιάννης Μαργέτας (υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας), αλλά και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι (Αναστάσιος Λάμπρου, Αναστάσιος Τόκας, κ.α.), πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων Ερμιονίδας.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Wednesday, 02 November 2022 09:26

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.