Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Το νερό κάνει… κύκλο και μας «εκδικείται» - Το πρόβλημα με τα νιτρικά άλατα στην Αργολίδα έχει πολλές «πηγές» (βίντεο, εικόνες)

Το νερό κάνει… κύκλο και μας «εκδικείται» - Το πρόβλημα με τα νιτρικά άλατα στην Αργολίδα έχει πολλές «πηγές» (βίντεο, εικόνες) Πηγή: deyamp.gr

Εντός και εκτός των τειχών της… πόλης

Κύκλο κάνει και το νερό και μας… επιστρέφει ό,τι του προσφέρουμε! Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με τα οποία σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αργολίδα, το νερό δεν είναι πλέον πόσιμο λόγω της νιτρορύπανσης, που προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα. Εδώ θα συμπληρώσω ότι η ρύπανση του νερού – και στις δικές μας περιοχές – δε γίνεται, βέβαια, μόνο από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων…

Η Αργολίδα και η γειτονική Τροιζηνία είναι, λοιπόν, μέσα στις περιοχές που κινδυνεύουν από τη νιτρορύπανση, σύμφωνα με το σχετικό θέμα, αλλά όσοι ζουν στα… μέρη μας, γνωρίζουν ότι υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα νιτρικά άλατα στο νερό μας. Γι’ αυτόν τον λόγο το νερό δεν είναι, άλλωστε, πόσιμο σε πολλές περιοχές της Αργολίδας.

Και όταν διαβάζεις ότι τα νιτρικά άλατα στο νερό συνδέονται με καρκινογένεση, τότε η ανησυχία είναι μεγάλη.

Και πριν σας αναφέρω τα στοιχεία από την εφημερίδα «Τα Νέα», ας σταθούμε τι κάνουμε εμείς στα… μέρη μας, σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί.

Υπάρχουν γεωργοί και παραγωγοί που χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους, προβαίνοντας σε υδροληψίες υπόγειου νερού; Γίνεται απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά. Κτηνοτροφικά απόβλητα διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή. Τίθενται σε αγρανάπαυση συγκεκριμένες γεωργικές εκτάσεις, με βάση τα μέτρα που έχουν παρθεί;

Να πάμε και στα πιο… απλά; Σε χωριά που δεν υπάρχει αποχέτευση ρίχνονται απόβλητα εκτός βόθρων. Τρέχουν νερά από… κουζίνες και πλυντήρια στους δρόμους, βάζοντας απλά ένα λάστιχο, ώστε τα… ξένα νερά να πέφτουν στους δρόμους. Και που καταλήγουν αυτά; Δεν πάνε μετά υπόγεια στις λεκάνες που μαζεύεται το νερό κάτω από το έδαφος. Κάντε μια βόλτα σε χωριά και θα διαπιστώσετε πολλά.

Δε σεβόμαστε τη φύση και το νερό και μας «εκδικούνται». Απλά και κατανοητά…

Δείτε τι αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα»

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Τα Νέα», δηλητήριο φαίνεται πως είναι το νερό σε τουλάχιστον 15 περιοχές της Ελλάδας, καθώς η υπερβολική χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες «αχρηστεύει» τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.

Σύμφωνα με συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σε πολλές αγροτικές περιοχές το νερό δεν είναι πλέον πόσιμο λόγω της νιτρορύπανσης, που προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων με μεγάλη περιεικτικότητα σε νιτρικά ιόντα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης του νερού, που έχει κάνει την εμφάνισή του ήδη από τη δεκαετία του ’80 σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ως ανώτατο όριο νιτρικών έχει οριστεί η συγκέντρωση 50 mg/l, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις (μεγαλύτερες από 25 mg/l) δημιουργείται προβληματισμός για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.

Τουλάχιστον 15 περιοχές της Ελλάδας έχουν συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων πάνω από 20 mg/l.

Για παράδειγμα, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τα όρια χτύπησαν «κόκκινο». Στη Λητή Συγκρότημα Καμάρη έφτασαν τα 113 mg/l, στην Ξερή Βρύση Μελισσοχωρίου έφτασαν τα 74,3. Στα Ρίζια στον Έβρο άγγιξε τα 42,2, ενώ παρόμοιο ήταν και το ποσοστό στον Άγιο Μάμα στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Στην Κομοτηνή στη ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου Παγούρια η συγκέντρωση έφτασε τα 40,3 mg/l.

Tι πρέπει να κάνουν οι γεωργοί

Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε σχετική δράση για τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε νιτρορύπανση.

Οι γεωργοί απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους ή να προβαίνουν σε υδροληψίες υπόγειου νερού. Επιπλέον, απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά ενώ σε κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση γεωργική έκταση,

η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ετησίως έως 50%. Παράλληλα, οι γεωργοί δεσμεύονται να εναλλάσσουν τις καλλιέργειες στα χωράφια τους σε ποσοστό 30% επί των εκτάσεων που κατέχουν.

Οι ευάλωτες περιοχές από τη νιτρορύπανση

Οι 30 περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην νιτρορρύπανση είναι οι:

Δυτική και Ανατολική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό και Αργολικό πεδίο, λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, λεκάνη Στρυμόνα, πεδιάδα Άρτας – Πρέβεζας, λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, νότιο τμήμα ποταμού Έβρου, πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, λεκάνη απορροής Αγγίτη, Βόρεια Κορινθία, οροπέδιο Τρίπολης, Λιλιατρά Κυπαρισσίας, λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού Αχαΐας, Μαραθώνας Αττικής, Μεσόγεια Αττικής, βόρειο τμήμα ποταμού Έβρου, Σπερχειός Φθιώτιδας, Πάμισος Μεσσηνίας, Τροιζηνία, Άστρος – Άγιος Ανδρέας Αρκαδίας, Μέγαρα – Αλεποχώρι Αττικής, Αταλάντη Φθιώτιδας, Αλμυρός Μαγνησίας, Πτολεμαΐδα Κοζάνης, Επανομή Μουδανιών Χαλκιδικής, υπολεκάνη Γεροποτάμου Μεσσαράς Κρήτης και Αρτάκη Εύβοιας.

Σημειώνεται πως 15 από αυτές εμφανίζουν συγκέντρωση σε νιτρικά άλατα πάνω από 20 mg/l.

Τι προκαλούν τα νιτρικά άλατα στον οργανισμό

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπιλάλη – καθηγητής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – τα νιτρικά προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό: «Αιματολογικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά ή στα νεογνά (στα βρέφη μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος). Ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει μεθαιμοσφαιριναιμία που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς με συνέπεια να προκαλείται κυάνωση και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη».

Την ίδια ώρα, μελέτες καταλήγουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα νιτρικά άλατα συνδέονται με καρκινογένεση, ενώ παράλληλα έχουν συνδεθεί με προβλήματα στον μεταβολισμό και το θυρεοειδή αδένα. Μελέτη του 2018 (που δημοσιεύτηκε στο «Enviromental Research and Public Health») συνδέει τα νιτρικά με τον καρκίνο στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του θυρεοειδούς…

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.