Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

«Μπαλάκι» οι ευθύνες ενώ έχει χαθεί ένα παιδί – Εξοργίζει η στάση πολλών… (βίντεο, εικόνες)

«Μπαλάκι» οι ευθύνες ενώ έχει χαθεί ένα παιδί – Εξοργίζει η στάση πολλών… (βίντεο, εικόνες) Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός και εκτός των τειχών της... πόλης

Ένα παιδί έχασε τη ζωή του από δυστύχημα μέσα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες και οι αρμόδιοι πετάνε «μπαλάκι» τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Προκαλώντας οργή με τη στάση τους!

Επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε πολλοί ότι… «σ' αυτή τη χώρα ζούμε από τύχη». Έτσι έπαιζε και ο 12χρονος στο δημοτικό σχολείο μαζί με τους φίλους του, καθώς φοιτούσε σε ολοήμερο, αλλά μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο, μία πόρτα του πήρε τη ζωή, ενώ τραυματίστηκαν άλλα δυο παιδιά 6 και 10 ετών.

Θα το γράψω ξανά για να το εμπεδώσουν κάποιοι: «Χάθηκε ένα παιδί μέσα στο σχολείο και οι ευθύνες πετάγονται "μπαλάκι" από τη μία πλευρά στην άλλη».

Ο μηχανικός, που συνεργάζεται με τον Δήμο και φέρεται να ρύθμισε τη θέρμανση του κτηρίου, ώστε να προέρχεται από τη γεωθερμία και όχι από καυστήρα πετρελαίου, ως γινόταν μέχρι τώρα, δήλωσε ότι φεύγοντας από τον χώρο, τον άφησε κλειστό και όχι ανοιχτό, όπως ειπώθηκε.

Ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Τσιότσιος δήλωσε άγνοια για την πρόσφατη αλλαγή του καυστήρα, λέγοντας ότι ήταν θέμα του δήμου. Είπε και άλλα, και για τον εργολάβο μηχανικό, που έκανε εργασίες όποτε ήθελε, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει να μη γίνονται αυτές σε ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφέροντας ότι θα χυθεί άπλετο φως και συμπληρώνοντας πως η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη.

Από την πλευρά τους σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, δηλώνουν συγκλονισμένα και υπογραμμίζουν ότι είναι σε επικοινωνία με τον (αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου) δήμο για να διερευνηθεί τι συνέβη…

Η… ανάληψη ευθυνών αγνοείται. Μια οικογένεια έστειλε το παιδί της για μάθημα και αυτό δεν επέστρεψε ποτέ… Και κάποιοι τολμούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εξοργιστικό…

Θα σταθώ και σε δυο λόγια του διευθυντή του σχολείου. Είπε για τον εργολάβο – και τους εργάτες – που είχε πάρει το έργο από τον δήμο. «Έρχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν», τόνισε. Έχετε τύχει να μιλήσετε ποτέ με εργολάβους που συνεργάζονται με δήμους; Δεν λέω καν να κάνετε κάποια παρατήρηση σχετικά με τη δουλειά τους ή για το εάν τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί; Οι περισσότεροι σου δίνουν την εντύπωση ότι μας κάνουν και… χάρη που εκτελούν συγκεκριμένα δημοτικά έργα και ας πληρώνονται αδρά γι’ αυτό και δεν οφείλουν να δίνουν σε κανέναν λόγο.

Ο διευθυντής του σχολείου υπογράμμισε ακόμα: «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ό,τι γνωρίζω». Δεν είναι ο μοναδικός δήμος που γίνεται αυτό… Ρωτήστε και στη… γειτονιά μας.

Θυμάμαι που πριν από περίπου έναν χρόνο είχε γίνει... ντορος, επειδή ο Δήμαρχος Αλίμου είχε κατηγορήσει διευθυντή σχολείου, αναφέροντας ότι ο τελευταίος δεν άνοιγε τη θέρμανση στο σχολικό του συγκρότημα. Πήγε, μάλιστα, ο ίδιος και άνοιξε τη θέρμανση σε live μετάδοση. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο διευθυντής του σχολείου ήθελε τις προβλεπόμενες από το νόμο εγγυήσεις, ώστε να ανοίξει η θέρμανση, προστατεύοντας τα παιδιά και το κύρος του. Μόνο που αυτές φαίνεται ότι δεν είχαν δοθεί από τον δήμαρχο...

Η εγκατάσταση για γεωθερμία και οι καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου για τον εργολάβο

Διαβάστε αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ από το «ieidiseis.gr» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υπόθεση των Σερρών που συγκλονίζει:

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία των Σερρών από τον τραγικό θάνατο μαθητή της έκτης τάξη του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών. Ο άτυχος μαθητής σκοτώθηκε μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου που είχε σαν αποτέλεσμα η πόρτα του να εκτοξευθεί μακριά τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Στο σχολείο εγκαταστάθηκε σύστημα γεωθερμίας με τον διευθυντή να λέει ότι ζητούσε ο εργολάβος να έρχεται όταν δεν λειτουργεί το σχολείο κάτι που δεν συνέβαινε.

Ο μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο ακόμα μαθητές, ελαφρά τραυματισμένοι, μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο μαθητής και οι δυο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο.

Μετά την πολύ ισχυρή έκρηξη, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν μαθητή και ελαφρά τους άλλους δυο.

Εγκατέστησαν σύστημα γεωθερμίας

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου, Νικόλαου Τσιότσιου, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου.

Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ό,τι γνωρίζω», ανέφερε ακόμα... 

Όπως αναφέρει απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Λόγω βλάβης το σχολείο έπρεπε να θερμαίνεται με πετρέλαιο

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Θα διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας

Την ίδια ώρα στη διαβεβαίωση ότι θα γίνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας» για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες, δίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, για τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή της Στ' τάξης του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Επίσης, αναφέρεται ότι τα δύο υπουργεία είναι σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Συντετριμμένος ο πατέρας του 12χρονου

Ο πατέρας του 12χρονου παιδιού από τις Σέρρες, που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του δημοτικού σχολείου στο οποίο πήγαινε, είναι συντετριμμένος.

Ο «ALPHA» επικοινώνησε με τον πατέρα του παιδιού ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του 12χρονου γιου του. Ο πατέρας του 12χρονου είναι γνωστός καρδιολόγος στην περιοχή των Σερρών.

Η πόρτα που χτύπησε θανάσιμα το παιδί, από φωτογραφία του «ieidiseis.gr»:

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Monday, 05 December 2022 22:01

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.