Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Καμία ανοχή στον ρατσισμό – Κοινή δράση για υψηλό επίπεδο πολιτισμού σε όλα τα γήπεδα Featured

Εντός και εκτός των… τειχών της πόλης

Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε γήπεδο του νομού Αργολίδας έγινε γνωστή τις προηγούμενες ημέρες και το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό, σε σχέση με πώς θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι, κάνοντας λόγο για «ατυχές περιστατικό αντιπαράθεσης». Εφόσον ισχύει η καταγγελία…

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 37χρονος Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής του Ποσειδώνα Διδύμων Ντάνιελ Αμπντουραχμάν, δέχθηκε, με βάση όσα καταγγέλλει η ομάδα του, ρατσιστική επίθεση από μερίδα φιλάθλων του Παμμετοχικού, στον αγώνα που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο (18/02), στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου, για το πρωτάθλημα της Α1 Αργολίδας.

Όπως ανέφερε η ομάδα των Διδύμων, φίλαθλοι των γηπεδούχων είχαν έντονη ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος του Ντάνιελ, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για το χρώμα του… Σε παιχνίδι που ήταν, μάλιστα, διαιτητής ο Βαγγέλης Μανούχος, ο οποίος σφυρίζει σε αγώνες Super League 1, όντας και διεθνής.

Υπήρξε αντίδραση από τη γηπεδούχο ομάδα στις συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα περίμενα μια πιο σοβαρή τοποθέτηση, περίμενα μεγαλύτερη κινητοποίηση από όλους…

Ο Παμμετοχικός μιλάει, λοιπόν, για «ατυχές περιστατικό αντιπαράθεσης» το οποίο και «καταδικάζει», αλλά δεν αναφέρεται ευθέως σε ρατσιστικό επεισόδιο, ενώ δίνει συγχαρητήρια στον διαιτητή για την απόδοσή του, τονίζοντας ότι ο ρέφερι «άμεσα διέκοψε τον αγώνα, κάνοντας παρατήρηση τόσο στον φίλαθλο όσο και στον ποδοσφαιριστή, ο οποίος και είχε ανοίξει "διάλογο" μαζί του».

Η γηπεδούχος υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «δεν πιστεύουμε όμως πως το ανωτέρω περιστατικό καθόρισε την έκβαση του αγώνα και τη δίκαιη νίκη μας», ενώ σε υστερόγραφο επισημάνει: «Οποιοσδήποτε θεωρεί δεδομένο το χαμηλό επίπεδο πολιτισμού μας, είμαστε ανοιχτοί να μας μεταλαμπαδεύσει τον δικό του»… Αναφέρει, ωστόσο, ότι «γνώμονας μας από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση είναι η όσο το δυνατό καλύτερη φιλοξενία, σ' όλους τους πρωταγωνιστές των αγώνων, πιστεύοντας να το έχουμε καταφέρει στο έπακρο».

Παιδιά, μια... διακοπή εδώ, διότι θα επαναλάβω ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι σημασία του θέματος. Αυτού του είδους τα «καυτά» θέματα δε λύνονται με το να… μετρήσουμε το ποιος έχει τον πολιτισμό του σε ψηλότερο επίπεδο.

Όταν την ίδια ώρα, η UEFA, που πολλές φορές και αυτή έχει αντιμετωπίσει παρόμοια θέματα με στιλ… υποκριτικό, έχει αναφέρει: «Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το ποδόσφαιρο, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την οργάνωσή μας. Η UEFA καταδικάζει αυτήν την αξιοθρήνητη συμπεριφορά και ανέκαθεν απέδειξε μηδενική ανοχή για κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων».

Αν ισχύει η καταγγελία του Ποσειδώνα Διδύμων, θα πρέπει να γίνε έρευνα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο Βαγγέλης Μανούχος τι αναφέρει για το περιστατικό;

Και μιλάμε για παίκτη, που όπως με πληροφόρησαν, αποτελεί «διαμάντι», μιλώντας για τον χαρακτήρα του και την παρουσία του στα γήπεδα του νομού, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

«Το παιδί ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση», δήλωσε, με βάση τα ρεπορτάζ, μετά το τέλος του συγκεκριμένου αγώνα ο προπονητής του Ποσειδώνα Διδύμων Δημήτρης Κούσης και συνέχισε: «Όση ώρα έπαιζε, άκουγε ρατσιστικά συνθήματα από τους οπαδούς των γηπεδούχων. Εγώ μπορώ να κάνω υπομονή με όσα ακούω αλλά ως εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται στο ποδόσφαιρο»…

Σε τέτοια θέματα έρχεσαι σε σύγκρουση ακόμα και με τους οπαδούς σου. Δεν συνεχίζεις τον… δρόμο σου στη γραμμή της ασφάλειας, κλείνοντας τα αυτιά σου στη φωνή του δικαίου. Σ' αυτά τα θέματα δεν έχει θέση η υποκρισία. Αφήνεις τις… λεζάντες και δεν εξετάζεις το θέμα επιφανειακά. Δεν δείχνεις ότι σε ενδιαφέρει η... βιτρίνα και όχι το να εστιάσεις στη ουσία του θέματος. Αφήνεις την άκρη δημόσιες σχέσεις και αποφασίζεις ότι πρέπει να «σπάσεις αυγά».

Και τα παραπάνω που αναφέρω έχουν αποδέκτες άπαντες. Μη κρυβόμαστε πίσω από το… δάχτυλό μας. Σε πολλά γήπεδα υπάρχει μια μερίδα κόσμου – μικρή, αλλά πρέπει και αυτή να εκλείψει – που βλέπει τους αντιπάλους ως πραγματικούς εχθρούς. Κάποιοι λίγοι πάνε στο γήπεδο για να ασχοληθούν μόνο με τους αντιπάλους με ακραίες εκφράσεις και ενέργειες. Κάθε υγιής οργανισμός, τους συγκεκριμένους οφείλει να τους συνετίσει, να τους μιλήσεις και εάν χρειαστεί να τους τιμωρήσει… Πόσω μάλλον εάν φτάσουμε σε ρατσιστικές συμπεριφορές.

Η ανακοίνωση του ΑΟ Παμμετοχικού αναφέρει:

«Η διοίκηση του ΑΟ Παμμετοχικού καταδικάζει το ατυχές περιστατικό αντιπαράθεσης, μεταξύ φιλάθλου (από τους περίπου 200 που ήταν στο γήπεδο), με τον αλλοδαπό ποδοσφαιριστή της ομάδας του Ποσειδώνα Δίδυμων. Γνώμονας μας από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση είναι η όσο το δυνατό καλύτερη φιλοξενία, σ' όλους τους πρωταγωνιστές των αγώνων, πιστεύοντας να το έχουμε καταφέρει στο έπακρο.

Με την παρούσα, θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια για τη διαχείριση του αγώνα και την άψογη διαιτησία στον διαιτητή ΜΑΝΟΥΧΟ Ευάγγελο και τους βοηθούς του. Ήταν αυτός που άμεσα διέκοψε τον αγώνα, κάνοντας παρατήρηση τόσο στον φίλαθλο όσο και στον ποδοσφαιριστή, ο οποίος και είχε ανοίξει "διάλογο" μαζί του.

Δεν πιστεύουμε όμως πως το ανωτέρω περιστατικό καθόρισε την έκβαση του αγώνα και τη δίκαιη νίκη μας.

ΥΓ.: Οποιοσδήποτε θεωρεί δεδομένο το χαμηλό επίπεδο πολιτισμού μας, είμαστε ανοιχτοί να μας μεταλαμπαδεύσει τον δικό του.

Με εκτίμηση το ΔΣ του Παμμετοχικού».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ποσειδώνα Διδύμων:

«Το ΔΣ του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΔΙΔΥΜΩΝ καταδικάζει όλα τα δυσάρεστα γεγονότα που έλαβαν μέρος στον αγώνα της ομάδας μας απέναντι στον ΠΑΜΜΕΤΟΧΙΚΟ το Σάββατο. Γεγονότα τα οποία δεν πίστευε κανένας ότι θα συμβούν σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος.

Σε έναν αγώνα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε συμβεί το παραμικρό, και η ομάδα μας ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2 οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας ξεκίνησαν να βρίζουν με ρατσιστικά λόγια όπως (μαύρε-αράπη) τον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας ΝΤΑΝΙΕΛ. Βλέποντας να συμβαίνουν όλα αυτά ο προπονητής μας ζήτησε από τον διαιτητή του αγώνα ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΟΥΧΟ να σταματήσει το παιχνίδι για να ηρεμήσει ο παίχτης μας και ότι αν συνεχιστούν όλα αυτά θα αποχωρήσει η ομάδα από το γήπεδο.

Ο διαιτητής ενώ μίλησε με τον ποδοσφαιριστή μας για να τον ηρεμήσει δεν έκανε τίποτα για να σταματήσουν να ακούγονται από την κερκίδα όλα αυτά τα χυδαία λόγια τα οποία συνεχιζόντουσαν.

Να υπογραμμίσουμε ότι σε όλα αυτά δεν πήραν μέρος οι ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας και η διοίκηση, με τη συμπεριφορά τους να ήταν άψογη. Είμαστε σίγουροι ότι το παράδειγμα αυτό θα το ακολουθήσουν και οι οπαδοί. Επίσης κατά την διάρκεια της έντασης οπαδοί της αντίπαλης ομάδας ήρθαν πίσω από τον πάγκο της ομάδας βρίζοντας και φτύνοντας τον προπονητή μας και τον παίχτη μας ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΔΗ. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοια γεγονότα για να κερδηθεί ένας αγώνας.

Ως ομάδα δεν έχουμε βγάλει καμία ανακοίνωση από την αρχή της χρονιάς για διαιτητικά λάθη που έχουν γίνει εις βάρος μας, και αυτό διότι κοιτάμε να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη. Δεν θα ανεχτούμε από δω και στο εξής παρόμοια γεγονότα και είμαστε δίπλα στον ποδοσφαιριστή μας για όλα αυτά που βίωσε. Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στον αθλητισμό.

Με εκτίμηση το ΔΣ»

UEFA: Μηδενική ανοχή, ας σταματήσουμε τον ρατσισμό

«Μηδενική ανοχή. Ας σταματήσουμε τον ρατσισμό. Τώρα». Η UEFA, μέσω του γραφείου Τύπου, είχε στείλει τον Νοέμβριο του 2018 αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Βλέπετε, οι ρατσιστικές αναφορές σε βάρος του Θανάση Αντετοκούνμπο αλλά και η ...εμφάνιση του «Μαύρου Ήλιου» των SS με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ΟΑΚΑ, στην συνάντηση του Nations League, ανάμεσα σε Ελλάδα και Εσθονία, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με την UEFA, ζητώντας μια τοποθέτηση για τα δύο περιστατικά.

«Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το ποδόσφαιρο, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την οργάνωσή μας. Η UEFA καταδικάζει αυτήν την αξιοθρήνητη συμπεριφορά και ανέκαθεν απέδειξε μηδενική ανοχή για κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων», ανέφερε τότε η UEFA.

«Η εκστρατεία κατά των διακρίσεων, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και γύρω από αυτό, καθώς και στην ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολό της, αποτελεί βασική πεποίθηση του προγράμματος της UEFA για την κοινωνική ευθύνη. Η UEFA πιστεύει ακράδαντα ότι η δύναμη του ποδοσφαίρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι διακρίσεις κατά των εθνοτικών μειονοτήτων και οι θεσμικές διακρίσεις, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών ή η έλλειψη διαφορετικότητας. Για τον σκοπό αυτό, η UEFA έχει δημιουργήσει συνεργασίες με πολλούς οργανισμούς κατά των διακρίσεων, οι οποίοι καθοδηγούνται από το δίκτυο FARE ως βασικό στρατηγικό εταίρο στον τομέα αυτόν από το 2001, καθώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, ένα δίκτυο από 70 διεθνείς οργανισμούς-εταίρους που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τη βελτίωση της ζωής των αστέγων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε το 2018 η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων, η UEFA διαθέτει σύστημα παρακολούθησης αγώνα. Οι εκθέσεις του FARE δεν αποτελούν μόνο βάση για την επιβολή κυρώσεων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μαζί με άλλα στοιχεία, για να τεκμηριώσουν το ενδεχόμενο ελέγχου της UEFA, της Δεοντολογίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου να αρχίσουν έρευνα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της UEFA, σημειώνοντας και θυμίζοντας ότι το 2013, το συνέδριο της UEFA ενέκρινε ψήφισμα που δείχνει τη δέσμευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και καλώντας μας, να παραθέσουμε τις αναφορές αυτές, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα σημεία 6 και 7:

«1. Το Καταστατικό της UEFA προβλέπει ότι ένας βασικός στόχος είναι η προώθηση του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη με πνεύμα ειρήνης, κατανόησης, θεμιτού παιχνιδιού και χωρίς καμία διάκριση.

2. Ομοίως, οι 11 βασικές αξίες της UEFA περιέχουν δέσμευση ότι η UEFA θα υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής προς τον ρατσισμό.

3. Αυτές οι ίδιες 11 αξίες δηλώνουν ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. Το ποδόσφαιρο ενώνει ανθρώπους και υπερβαίνει τις διαφορές. Ο σεβασμός είναι επομένως, μια βασική αρχή του παιχνιδιού.

4. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ενωμένο με την πεποίθησή του ότι ο ρατσισμός και άλλες μορφές, η διάκριση πρέπει να εκμηδενιστεί από το ποδόσφαιρο, μια για πάντα.

5. Η UEFA και οι ενώσεις μελών της αποφασίζουν να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις για κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς που επηρεάζει το παιχνίδι.

6. Οι διαιτητές θα πρέπει να σταματούν, να διακόπτουν ή ακόμη και να εγκαταλείψουν έναν αγώνα, εάν συμβούν ρατσιστικά επεισόδια. Υπάρχουν οι οδηγίες τριών βημάτων: Να διακοπεί πρώτα ένας αγώνας και να δοθεί μια δημόσια προειδοποίηση. Δεύτερον, ο αγώνας να διακοπεί για μια χρονική περίοδο. Τρίτον, και μετά από συντονισμό με τους αξιωματικούς ασφαλείας, ο αγώνας θα σταματήσει εάν δεν έχει παύσει η ρατσιστική συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υπεύθυνη ομάδα χάνει το παιχνίδι.

7. Οποιοσδήποτε παίκτης ή επίσημος υπάλληλος της ομάδας που έχει κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί για τουλάχιστον δέκα αγώνες ή αντίστοιχη χρονική περίοδο για τους εκπροσώπους των συλλόγων.

8. Εάν οι φίλαθλοι μιας ομάδας ή μιας εθνικής ομάδας συμμετέχουν σε ρατσιστική συμπεριφορά, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις (για πρώτο αδίκημα) με μερικό κλείσιμο σταδίου σχετικά με το τμήμα όπου συνέβη το ρατσιστικό επεισόδιο. Για ένα δεύτερο αδίκημα, πρέπει να επιβληθεί πλήρες κλείσιμο σταδίου, καθώς και οικονομική ποινή. Επιπλέον, οι φίλαθλοι που κρίνονται ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς θα πρέπει να απαγορεύονται από το να παρευρίσκονται στα γήπεδα, στο μέλλον, από τις κρατικές αρχές.

9. Οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες καλούνται να εφαρμόσουν προγράμματα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Επιπλέον, πρέπει να συνοδεύονται από πειθαρχικές κυρώσεις για οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά προγράμματα ευαισθητοποίησης, τα οποία οι οργανώσεις κατά του ρατσισμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν με άνεση. Η εκπαίδευση θα γίνει για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

10. Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει επίσης να είναι πρωτοπόροι στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Μιλήστε ενάντια σε αυτό, είναι μέρος του καθήκοντός σας στο ποδόσφαιρο.

11. Η UEFA είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτές τις ισχυρές πολιτικές επιβολής κυρώσεων και ευαισθητοποίησης προς όλες τις ομοσπονδίες προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους εγχώριες περιστάσεις. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ξεχωρίσει, τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ενωμένο κατά του ρατσισμού. Ας σταματήσουμε τον ρατσισμό. Τώρα».

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Friday, 24 February 2023 10:45

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.