Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Χάνονται ζωές και ακόμα… τρέχουμε για τους απινιδωτές και τις σωστές υπηρεσίες σε γήπεδα

Χάνονται ζωές και ακόμα… τρέχουμε για τους απινιδωτές και τις σωστές υπηρεσίες σε γήπεδα Πηγή: pixabay

Εντός και εκτός των τειχών της… πόλης

Τώρα που καταλάγιασε η… σκόνη - κανονικά θα έπρεπει να είχε γίνει... επανάσταση - από τον τελευταίο θάνατο μέσα σε αγωνιστικό χώρο, αυτή τη φορά ερασιτέχνη παίκτη σε γήπεδο της Αργολίδας, θέλω να ρωτήσω: «Όλα καλά, το λύσαμε το θέμα με τους απινιδωτές; Από εδώ και πέρα θα λειτουργούν όλα όπως πρέπει, ώστε σε κάποιο επεισόδιο να παρέχονται όλες αυτές οι υπηρεσίες, ώστε να εξαντλούνται οι πιθανότητες για να κρατηθεί ένας αθλητής στη ζωή;»…

Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ρε γαμώτο και για κάποιους προέχει να μετατεθούν αλλού οι ευθύνες; Είτε λέγονται Δήμοι και ΚΕΔΕ, είτε Περιφέρειες, είτε ομάδες, είτε ενώσεις, είτε ομοσπονδίες κ.α.… Προσωπικά δε με ενδιαφέρει ποιος έχει την ευθύνη, ανάλογα και με τους κατοίκους κάθε περιοχής, ώστε να υπάρχει γιατρός στο γήπεδο, έχοντας ακριβώς δίπλα του τον απινιδωτή, όπου υπάρχει αθλητική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος να χειρίζεται αυτό το σημαντικό όργανο. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η ανάγκη για αναβάθμιση του προαθλητικού ελέγχου.

Όλοι θα πρέπει να κάτσουν κάτω σ’ ένα τραπέζι και ανάλογα με το τι προβλέπεται, είτε βάσει το πληθυσμού, είτε με άλλα κριτήρια να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο άθλησης. Εν ανάγκη ας κλείσουν και γήπεδα, όταν δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάλυψη σε όλα, όταν βλέπετε ότι έχουν αυξηθεί οι θάνατοι με καρδιακά επεισόδια. Και φυσικά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όσοι έχουν επιφορτιστεί να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες…

Κάποτε είχα διαβάσει ότι σ’ ένα γήπεδο που «έφυγε» αθλητής, ενώ υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο, την ώρα που τον ζήτησαν οι γιατροί, κάποιοι τον έψαχναν σε αποθήκες στα αποδυτήρια! Σίγουρα, σε παιχνίδια επαγγελματικών κατηγοριών οι υπηρεσίες είναι καλύτερες. Μέχρι τώρα στη Γ’ Εθνική κατηγορία, μετά και το επεισόδιο με τον Κρίστιαν Έρικσεν στο τελευταίο EURO, για να ξεκινήσει ένας ματς, έπρεπε να υπάρχουν στο γήπεδο γιατρός και απινιδωτής, κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη η γηπεδούχος ομάδα. Τώρα το που θα βρίσκεται ο απινιδωτής, ώστε να υπάρχει έγκαιρη χρήση του είναι θέμα των αξιωματούχων του αγώνα. Δεν είναι προϋπόθεση η παρουσία ασθενοφόρου.

Μετά τα τελευταία περιστατικά και σε παιχνίδια των ΕΠΣ, η ΕΠΟ τόνισε ότι για να διεξαχθεί αγώνας σε οποιοδήποτε γήπεδο, θα πρέπει να υπάρχει, επίσης, απινιδωτής. Ζητώντας από Δήμους και αρμίδια Υπουργεία να ενεργοποιηθούν για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα…

Τώρα, κατάλαβαν κάποιοι πόσο σοβαρό είναι το συγκεκριμένα θέμα. Και όπως ενημερώθηκα, όντως Δήμοι τρέχουν για να εξασφαλίσουν απινιδωτές για τα γήπεδά τους, πολλές φορές αυτό γίνεται και με δωρεές από κάποιους που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Ας βοηθήσουν όλοι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό…

Ας δούμε τι συνέβη μετά και τον θάνατο του Σάκη Σαράντη στο Δρέπαντο Ναυπλίου, στον αγώνα Προίτος – Εθνικός Τολού για την Α2 κατηγορία της ΕΠΣ Αργολίδας

Όπως διάβασα, «μπαλάκι» έγιναν οι ευθύνες ανάμεσα στον Δήμο Ναυπλιέων και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας σχετικά με ποιανού είναι αρμοδιότητα η τοποθέτηση απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Η κόντρα ξέσπασε μετά τον θάνατο του ποδοσφαιριστή Σάκη Σαράντη, ενώ αγωνιζόταν στο γήπεδο του Δρεπάνου το βράδυ της περασμένης Κυριακής (29/01), ενώ όλοι θεωρούν ότι έκαναν σωστά τη δουλειά τους!

Η ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων

«Εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντοπίτη και φίλου Σάκη Σαράντη και ενώ θα θέλαμε να υπάρχει σεβασμός στο οδυνηρό πραγματικά γεγονός, αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε θεσμικά σε κακώς κείμενα δημοσιεύματα τα οποία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν.

Αυτό το κάνουμε όχι για να δικαιολογήσουμε κάτι, ούτε για να αποφύγουμε ευθύνες αλλά μόνο για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση διαχωρίζει τα γήπεδα σε κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό και τους θεατές. Για τα στάδια όπως το ΔΑΚ Ναυπλίου (ο Δήμος Ναυπλιέων έχει τοποθετήσει απινιδωτή) αναφέρει ότι "απαιτείται η ύπαρξη φορητού απινιδωτή για μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις".

Για την κατηγορία που υπάγεται το γήπεδο του Δρεπάνου με πάνω από 200 κατοίκους και κάτω από 500 θεατές αναφέρεται ότι "θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια των αγώνων όπως απαιτείται επίσης τουλάχιστον η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού για χορήγηση πρώτων βοηθειών. Κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι απαραίτητη η παρουσία ασθενοφόρου".

Αυτό αναγράφεται στο άρθρο 12 μαζί με άλλες υποχρεώσεις που ευθέως παραπέμπουν στους διοργανωτές των αγώνων. Οι Δήμοι σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις δεν έχουν καμία ευθύνη, υποχρέωση και αρμοδιότητα να τοποθετήσουν απινιδωτή σε γήπεδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ο δήμος έχει τοποθετήσει απινιδωτές στο κεντρικό στάδιο στα κλειστά γυμναστήρια, στο κολυμβητήριο σε χώρους συνάθροισης, στο κοινωνικό ιατρείο, στον ΕΟΠΠΥ και έχει δώσει απινιδωτές στο ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Ναυπλίου και διατίθενται και φορητοί απινιδωτές όπου ζητηθούν.

Τραγικά γεγονότα όπως ο θάνατος συμπολίτη μας στο γήπεδο του Δρεπάνου, δεν μπορεί να αποτελούν ευκαιρία για τη διατύπωση πρόχειρων και ανυπόστατων κριτικών».

Η απάντηση της ΕΠΣ Αργολίδας

Όπως αναφέρει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας σε απάντησή της στην παραπάνω ανακοίνωση:

«Κατά Πανελλήνια πρωτοτυπία ο Δήμος Ναυπλιέων θέλει να μεταθέσει την ευθύνη για την ύπαρξη απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην ΕΠΣ Αργολίδας και σε άλλες ομοσπονδίες και Ενώσεις.

Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αυτή είναι παντελώς αβάσιμη και ανυπόστατη.

Σήμερα Ημέρα Μεγάλου Πένθους για τον Αθλητισμό πρέπει να σταματήσουν οι τακτικισμοί και επιτέλους να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την προστασία της ζωής και της υγείας των αθλητών.

Καλούμε για πολλοστή φορά το Δήμο Ναυπλιέων να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να φροντίσει για την προμήθεια και εγκατάσταση των απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις του».

ΚΕΔΕ: «Σύμφωνα με τον ΚΑΠ υπεύθυνη για απινιδωτή είναι η γηπεδούχος ομάδα»

Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σχετικά με το τι ισχύει για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων και πως συνδέεται με την ύπαρξη στους αθλητικούς χώρους απινιδωτή. Από αυτή προκύπτουν ότι:

1) «Η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια μόνο των αγώνων, κι είναι ανεξάρτητο της διαδικασίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων».

2) «Κατ' ανάλογη δε εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, Πρωταθλημάτων της Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ, άποψή μας είναι πως υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή στον αγώνα είναι η γηπεδούχος ομάδα, η οποία επίσης έχει την ευθύνη για την παρουσία και ιατρού, κατά τη διάρκεια του αγώνα». Αρα, η Κεντρική Ενωση των Δήμων Ελλάδας θεωρεί ότι υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή είναι η γηπεδούχος ομάδα, ενώ η ΕΠΟ (σ.σ. δείτε την ανακοίνωση στο τέλος) ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους, για να εφοδιάσουν με απινιδωτές τα γήπεδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

«Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, σχετικά με την απόφαση που έλαβε να αποστείλει προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επιστολή, με την οποία θα ζητείται να ενημερωθούν οι δήμοι όλης της χώρας πως αποτελεί προϋπόθεση αδειοδότησης των γηπέδων, η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

Α. Είναι αυτονόητο πως οι δήμοι στην ιδιοκτησία των οποίων ανήκουν αθλητικοί χώροι που φιλοξενούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, οφείλουν να λαμβάνουν και λαμβάνουν υπόψη τους και τηρούν, όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων που τελούνται σε αυτές. Με την ασφάλεια των αθλητών δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς και οι δήμοι πάντως δεν παίζουν σε καμία περίπτωση.

Β. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου διεξάγονται τοπικοί και ερασιτεχνικοί αγώνες, δεν είναι υποχρεωτική, εκ του νόμου, η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια μόνο των αγώνων, κι είναι ανεξάρτητο της διαδικασίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Κατ΄ ανάλογη δε εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, Πρωταθλημάτων της Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ, άποψή μας είναι πως υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή στον αγώνα είναι η γηπεδούχος ομάδα, η οποία επίσης έχει την ευθύνη για την παρουσία και ιατρού, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Γ. Μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με 5.000 θεατές και πάνω, στους αγώνες εθνικών και επαγγελματικών κατηγοριών και στους διεθνείς αγώνες, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε μόνιμη βάση απινιδωτής, με ευθύνη του φορέα στον οποίο ανήκει το γήπεδο, ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους.

Δ. Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι πρωτοστατούν και θα πρωτοστατήσουν και στο μέλλον σε κάθε σοβαρή κι οργανωμένη προσπάθεια της Πολιτείας, των ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές των αθλουμένων στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Η συν-ευθύνη όλων μας είναι ανεξάρτητη και πάνω από το γεγονός της ύπαρξης απινιδωτή, σε κάθε αδειοδοτημένο γήπεδο. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει πραγματικός, σχολαστικός και τακτικός έλεγχος από πλευράς ομοσπονδιών και σωματείων, της υγείας των αθλητών που συμμετέχουν στους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων.

Καλό είναι να παίζουμε μπάλα, αλλά μην πετάμε την μπάλα στην κερκίδα».

ΕΠΟ: «Κανένας αγώνας ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων χωρίς απινιδωτή στο γήπεδο»

Νωρίτερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη συνεδρίαση της (σ.σ. 30/1) συζήτησε εκ νέου και εκτενώς το θέμα των αιφνίδιων θανάτων ποδοσφαιριστών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Η ΕΕ της ΕΠΟ αποφάσισε λόγω των πρόσφατων γεγονότων και επειδή οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν με απινιδωτές τα γήπεδα της ιδιοκτησίας τους μη τηρώντας τις σχετικές διατάξεις, ουδείς αγώνας ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων θα διεξαχθεί από εδώ και πέρα και έως ότου οι Δήμοι ασκήσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Επιπλέον η ΕΕ της ΕΠΟ αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία με την οποία θα ζητά την προμήθεια με κεντρική διαχείριση των απινιδωτών που απαιτούνται και την περαιτέρω ενημέρωση όλων των Δήμων για το θέμα.

Προσφορά απινιδωτή στο ΔΑΚ Δρεπάνου

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, έγινε προσφορά απινιδωτή στο ΔΑΚ Δρεπάνου. Αναλυτικά:

«Η ΕΤΑΙΡΙΑ ARGOIL E.E. – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ – πρώην πρόεδρος του Παναυπλιακού – μετά τον άδικο χαμό του πρώην αρχηγού και ποδοσφαιριστή επί προεδρίας μου, Σάκη Σαράντη, χορηγώ στη μνήμη του έναν αυτόματο απινιδωτή.

Ο απινιδωτής αυτός θα είναι διαθέσιμος για όλες τις ομάδες που κάνουν χρήση στο ΔΑΚ Δρεπάνου ως γηπεδούχες, όπου και συνέβη το δυσάρεστο γεγονός και θα βρίσκεται στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του κυρίου Νικολάου Τράκα στο Δρέπανο.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ναυπλίου, Δημήτριο Κωστούρο, για την βοήθειά του στην διαδικασία της χορηγίας μου».

Αγώνες μόνο με γιατρούς αποφάσισαν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μετά τον χαμό 20χρονου αθλητή

Την ίδια ώρα, σύσκεψη με την οποία έκαναν σαφές πως θα διεκδικήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τη διεξαγωγή αγώνων μόνο με ύπαρξη απινιδωτή και γιατρού στο γήπεδο, μετά τον τραγικό χαμό του 20χρονου ποδοσφαιριστή του Καραϊσκάκη Μαυρομματίου (απέναντι στη Δόξα Αμπέλου για τη β' ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Καρδίτσας), που κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια αγώνα στις 15 Ιανουαρίου. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε να τον σώσει, καθώς το γήπεδο δεν ήταν εξοπλισμένο με τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία, πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης (02/02) αθλητές ερασιτεχνικών σωματείων της Καρδίτσας.

Όπως αναφέρεται και στο «902.gr», ξεκαθάρισαν πως είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε αποχή από τους προγραμματισμένους αγώνες κυπέλλου – καθώς υπάρχει αναβολή των αναμετρήσεων πρωταθλήματος το Σαββατοκύριακο μετά από απόφαση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας- ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και σε συλλογή υπογραφών πως δεν θα συμμετέχουν σε αγώνα όπου δεν θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας της ζωής τους.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία των αθλητών όπως δωρεάν προαθλητικό έλεγχο και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 3 μήνες, την τοποθέτηση απινιδωτών σε όλα τα γήπεδα της Καρδίτσας με ευθύνη του κράτους αλλά και εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού που να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει καθώς επίσης και να μη διεξάγεται καμία αθλητική δραστηριότητα χωρίς την παρουσία γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα με κρατική ευθύνη, κατέθεσε στη σύσκεψη ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ εκ μέρους αντιπροσωπείας της ΚΟ Καρδίτσας που αποτελούνταν και από τον Βασίλη Κρανιά, δημοτικό σύμβουλο Καρδίτσας.

Ο Ν. Τέγος επίσης ανέφερε πως «είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι παίρνετε την υπόθεση στα χέρια σας με την προσπάθειά σας να συγκροτήσετε σύνδεσμο ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών για να διεκδικήσετε οργανωμένα το δίκαια αιτήματά σας. Είναι βαρβαρότητα σήμερα νέοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους μέσα στα γήπεδα σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Ο Ηλίας Μπρέλλας ας σκεφτούμε σε ποια περιοχή έχασε τόσο άδικα τη ζωή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο από ανακοπής καρδιάς. Στον Δήμο Μουζακίου, που το Κέντρο Υγείας της περιοχής κατέρρευσε από τις πλημμύρες του "Ιανού" και 2 χρόνια μετά δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Σε μια περιοχή που οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες, χωρίς ουσιαστική ΠΦΥ για τον λαό της περιοχής. Καμία μέριμνα επίσης δεν υπάρχει για τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. απινιδωτής) αλλά και το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στη διάρκεια του αγώνα που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές».

«Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες, οι απαραίτητες εξετάσεις αφήνονται στην ατομική ευθύνη του αθλητή, όπως και το μεγάλο κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ομάδες αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα λόγω της υποχρηματοδότησής τους, όταν τη ίδια στιγμή δίνεται πακτωλός χρημάτων στις μεγάλες ΠΑΕ», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της υγείας όλου του λαού, όπως και των αθλητών, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής κ.ά.) με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική - περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στα γήπεδα, στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, τα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα φυσικής αγωγής».

Σημείωσε ακόμα πως «ως ΚΚΕ, θεωρούμε πως η μαζική άθληση και άσκηση του λαού πρέπει να είναι προτεραιότητα ιδίως για τη νεολαία μας ώστε να μένει μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις. Πόσο μάλλον μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας θεωρούμε πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες του κράτους και της κυβέρνησης, καθώς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον λαό να αντιμετωπίσει φαινόμενα ψυχικής υγείας που έχουν ενταθεί. Όμως αυτό το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι ιδιαίτερα ικανό ώστε να τσακίζει τα δικαιώματα του λαού, να ρημάζει το εισόδημά μας με την ακρίβεια, να αφήνει τα αθλητικά σωματεία χωρίς οικονομική στήριξη» και καταλήγοντας είπε πως το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις σας, «μπορούμε σε κοινό βηματισμό και συντονισμό ο αθλητικός κόσμος, με φορείς της περιοχής, όπως την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας, τους αγρότες, που αυτή την περίοδο και αυτοί δίνουν μάχη επιβίωσης, τα σωματεία των εργαζομένων, τους γονείς να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Να πούμε φτάνει πια!! Κανένας αθλητής να μη χάνει τη ζωή του».

Ποδόσφαιρο: Γιατί χάνονται ζωές στα γήπεδα των τοπικών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα που φιλοξένησε η «Καθημερινή» (kathimerini.gr), μετά τον θάνατο του 20χρονου παίκτη στην Καρδίτσα. Διαβάστε αναλυτικά:

Την περασμένη Κυριακή (15/01), ένας ποδοσφαιριστής, μόλις 20 ετών, κατέρρευσε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός ματς στην Καρδίτσα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν επανήλθε.

Το 2016, ο θάνατος του 14χρονου Σωτήρη Νικολακόπουλου, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα στην Καλαμάτα, είχε σοκάρει την κοινή γνώμη. Λίγο αργότερα, διοργανώθηκε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στη μνήμη του, με τα έσοδα να δίνονται για την αγορά απινιδωτή. Την ίδια χρονιά, με παρόμοιο τρόπο, έχασε τη ζωή του και ο Χαράλαμπος Καμπουρίδης του Αρη Ανθούπολης, στο γήπεδο Περιστερίου.

Το 2019, ο ποδοσφαιριστής Χρήστος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια αγώνα του ΕΠΣ Μαγνησίας, κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο 22χρονος Αλέξανδρος Λάμπι κατέληξε κατά τη διάρκεια αγώνα μεταξύ των ομάδων της Ηλιούπολης και της Ερμιονίδας. Το περασμένο καλοκαίρι, 13χρονος υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε μπροστά στα μάτια των γονιών του οι οποίοι παρακολουθούσαν τον αγώνα σε γήπεδο στην Ερέτρια.

Βέβαια, το περιστατικό που έχει καταγραφεί στη μνήμη των περισσοτέρων ήταν αυτό με τον Κρίστιαν Ερικσεν, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος, στον αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία, κατά τη διάρκεια του Euro 2021. Ο Ερικσεν σώθηκε γιατί έπαιζε σε αγώνα κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης και χάρη στην παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού τιμ το οποίο κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Η καρδιακή ανακοπή είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, από την οποία χάνονται 350.000 Ευρωπαίοι τον χρόνο.

Μολονότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες, το ερώτημα που προκύπτει, και αφορά κυρίως τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια περιστατικά; Είναι επαρκή τα μέτρα ασφαλείας; Οι ομάδες διαθέτουν στο δυναμικό τους ανθρώπους που ξέρουν να διαχειρίζονται τέτοια συμβάντα;

Το χάος μετά τη Super League 1

Ποιοι κανόνες προστασίας προβλέπονται για τα ατυχήματα στη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων; Οι ομάδες της Super League 1 και 2 πρέπει να διαθέτουν ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο εντός γηπέδου, αλλά και ασθενοφόρο (ιδιωτικό ή του ΕΚΑΒ). Super League 1ορίζει επίσης γιατρό για κάθε αγώνα του πρωταθλήματος -εκτός δηλαδή από αυτούς που διαθέτουν οι ομάδες-.

Μετά το περιστατικό με τον Ερικσεν, η ΕΠΟ υποχρέωσε τις ομάδες που παίζουν στη Γ’ Εθνική να διαθέτουν απινιδωτή εντός του αγωνιστικού χώρου. Στις χαμηλότερες κατηγορίες – τοπικά πρωταθλήματα – όλα είναι «στον αέρα» και εξαρτώνται από το μπάτζετ και τις… καλές προθέσεις κάθε ομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο όγκος των ποδοσφαιρικών αγώνων που διεξάγονται κάθε Κυριακή είναι πραγματικά μεγάλος. Μόνο στη Γ’ Εθνική συμμετέχουν φέτος 73 ομάδες από πέντε ομίλους.

Και φυσικά υπάρχουν και τα τοπικά πρωταθλήματα. Κάθε νομός έχει Α’ τοπικό, Β’ τοπικό και πολλές φορές και Γ’ τοπικό. Όπως είπε στην «Κ» παράγοντας από ομάδα της Γ’ Εθνικής: «Κάθε Κυριακή στον νομό Αργολίδας τρέχουν 15 ματς ταυτόχρονα. Το να υπάρχει σε αυτά ιδιωτικό ασθενοφόρο μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, ενώ ως ανέκδοτο ακούγεται και το να σταθμεύουν έξω από όλους αυτούς τους αγώνες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ».

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τον θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή στην Καρδίτσα (από ισχαιμία του μυοκαρδίου, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση), η ΕΠΟ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας με την οποία ζητεί να ενημερωθούν όλοι οι δήμοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους γήπεδα ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους.

Φαρμακοποιοί που εκτελούν χρέη γιατρού

Ο Αθανάσιος Παλάντζος, προπονητής του 20χρονου που κατέρρευσε πριν από τέσσερις ημέρες στην Καρδίτσα, λέει στην «Κ» πως οι απινιδωτές στα τοπικά πρωταθλήματα είναι είδος σπάνιο. Οπως σημειώνει: «Προφανώς και δεν είχαμε απινιδωτή στο γήπεδο, ποιος έχει; Σε όλη την Καρδίτσα, στις χαμηλές κατηγορίες, δεν υπάρχει ούτε ένας. Οταν κατέρρευσε το παλικάρι, δύο μέτρα αθλητής, που στους καρδιολογικούς ελέγχους έβγαινε πάντα “πεντακάθαρος”, ο άνθρωπος που εκτελούσε χρέη γιατρού έσπευσε να του κάνει ΚΑΡΠΑ. Με ένα ταλαίπωρο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών κινούνται οι περισσότεροι γιατροί στους αγώνες της περιφέρειας». Και τι σημαίνει «χρέη γιατρού»;

Ο κ. Παλάντζος εξηγεί πως ο «γιατρός» του αγώνα την περασμένη Κυριακή ήταν ένας «συγχωριανός φαρμακοποιός που έχει παρακολουθήσει σεμινάριο ΚΑΡΠΑ». Να σημειωθεί πως το ασθενοφόρο στην εν λόγω περίπτωση έφτασε στο γήπεδο μετά από 10 λεπτά.

Πάντως, ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν απινιδωτές, η λειτουργία τους δεν είναι εξασφαλισμένη. Οταν πέθανε ο 22χρονος ποδοσφαιριστής στην Ηλιούπολη, τον Φεβρουάριο του 2022, απινιδωτής υπήρχε μεν στο γήπεδο, αλλά μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Μέχρι να φτάσει στον αθλητή πέρασε κάποιος χρόνος, ενώ και το ασθενοφόρο έκανε 20 λεπτά για να προσεγγίσει το γήπεδο.

«Είναι θέμα τύχης»

Ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Γερεντές έχει βιώσει από πρώτο χέρι την καθυστερημένη ανταπόκριση σε ατύχημα μέσα στο γήπεδο. Τον Απρίλιο του 2021, ο παίκτης της ΑΟ Σελλάνων (στα Τρίκαλα) συγκρούστηκε με παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Ο Γερεντές έχασε τις αισθήσεις του από τη σφοδρότατη σύγκρουση, ενώ έπαθε διάσειση, κάταγμα στο ζυγωματικό και σπασμένα δόντια. Το ασθενοφόρο από τη Λάρισα έφτασε ύστερα από 40 λεπτά.

«Εγώ ήμουν τυχερός γιατί η ομάδα μου τότε είχε φροντίσει να υπάρχει πάντα ένα κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού σε κάθε αγώνα μας» περιγράφει ο ίδιος και συνεχίζει: «Όταν λιποθύμησα, έπεσαν πάνω μου 2-3 γιατροί. Χάρη στις μεγάλες προσπάθειές τους επανήλθα. Απινιδωτής, πάντως, δεν υπήρχε στο γήπεδο». Ο ίδιος σημειώνει ακόμα πως η ομάδα της Καλαμπάκας, όπου παίζει τώρα, διαθέτει απινιδωτή, αλλά, όπως τονίζει, είναι η μοναδική που έχει αυτό το απαραίτητο ιατρικό μηχάνημα σε όλα τα Τρίκαλα.

«Οσο πέφτουν οι κατηγορίες, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα» σημειώνει ο κ. Γερεντές, και εξηγεί: «Είναι θέμα τύχης τι μέσα ασφάλειας θα διαθέτει η ομάδα σου. Στα Β’ τοπικά πρωταθλήματα, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καν γιατρός αγώνα. Και στη Γ’ Εθνική, όμως, πολλές ομάδες επιστρατεύουν ανθρώπους που έχουν κάνει απλώς σεμινάρια, για να μην πέφτουν πρόστιμα. Θέλω να πω, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της ΕΠΟ, πως οι καθυστερημένες αποφάσεις κάθε φορά που συμβαίνει ένα τραγικό περιστατικό δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζεται πρόληψη και έλεγχος για το τι τηρείται σε όλα τα επίπεδα».

Ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε αθηναϊκές ομάδες έθεσε και την εξής παράμετρο: «Η ασφάλειά μας μέσα στα γήπεδα δεν κρίνεται μόνο από τους απινιδωτές και τους γιατρούς. Στα περισσότερα γήπεδα που έχω αγωνιστεί ο χλοοτάπητας είναι πολυτέλεια. Το έδαφος είναι συχνά τόσο κακοτράχαλο που από θαύμα δεν τραυματιζόμαστε συνέχεια».

Ανάγκη για αναβάθμιση του προαθλητικού ελέγχου

Θολό είναι και το κομμάτι του προαθλητικού ελέγχου που οφείλουν να κάνουν οι αθλητές πριν πάρουν το δελτίο τους για να αγωνιστούν, όπως ορίζει η ΕΠΟ. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αθλητές που συμμετέχουν σε ομάδες πρέπει να υποβάλλονται σε καρδιογράφημα και σε triplex καρδιάς και να διαθέτουν και τη σχετική βεβαίωση από έναν καρδιολόγο.

Οπως όμως σημειώνει στην «Κ» ο Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος, αντιπρόεδρος ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και μέλος της ομάδας εργασίας καρδιαγγειακών νοσημάτων του υπουργείου Υγείας: «Σε πολλές περιπτώσεις, και ειδικά στην περιφέρεια, οι έλεγχοι γίνονται… στο πόδι. Οι ποδοσφαιριστές πηγαίνουν σε έναν ιδιώτη που πληρώνει η ομάδα για να δώσει μαζικές βεβαιώσεις, οι οποίες, αρκετές φορές, είναι διεκπεραιωτικές. Δεν υπάρχει η απαραίτητη εξατομικευμένη ματιά για κάθε αθλητή. Και να σημειωθεί πως τα triplex απαιτούν καλούς γιατρούς, καρδιολόγους απαραίτητα. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι εξονυχιστικοί – πολλοί αθλητές μπορεί επί ευρημάτων να χρειαστεί να βάλουν ένα holter, για παράδειγμα. Εχω δει παιδιά που ήθελαν να αθληθούν και τους εξήγησα ότι δεν μπορούν να το κάνουν».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πατσουράκος τονίζει πως ο καλός καρδιολογικός έλεγχος είναι σε σημαντικό βαθμό και ευθύνη του αθλητή και της οικογένειάς του. Οπως εξηγεί ο έμπειρος γιατρός: «δυστυχώς, είναι κάτι που συχνά αμελούν οι οικογένειες. Να τονιστεί, πάντως, ότι όλοι όσοι χάνουν τη ζωή τους στα γήπεδα δεν είναι γιατί υπάρχει κακή αντιμετώπιση εκείνη τη στιγμή ή κακός προαθλητικός έλεγχος».

Σε αυτό συμφωνεί και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Ο ίδιος σημειώνει πως τα καρδιογραφήματα και τα υπερηχογραφήματα «μπορούν» να αναγνωρίσουν πολλές αλλοιώσεις στην καρδιά, όχι όμως όλες.

«Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, για παράδειγμα, η οποία είναι ένας συχνός λόγος που ποδοσφαιριστές παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους στο γήπεδο, είναι ένα γονιδιακό πρόβλημα που δεν δίνει μακροσκοπικά ευρήματα» εξηγεί ο Δ. Γαλεντέρης και συνεχίζει: «Η ανωμαλία στην έκφυση των στεφανιαίων αγγείων επίσης δεν αναγνωρίζεται με αυτές τις εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ποιος τσεκάρει αν γίνεται σωστά ο έλεγχος σε όλα αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται στα ελληνικά γήπεδα;».

Αμφότεροι οι γιατροί τονίζουν, μάλιστα, πως ο έλεγχος πρέπει να γίνει ακόμα πιο προσεκτικός τώρα που βρισκόμαστε στη μετά πανδημική εποχή και έχει αποδειχθεί πως ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει περικαρδίτιδα σε κάποιους ανθρώπους.

Ο Α. Παλάντζος, όπως και άλλοι προπονητές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θεωρούν πως πρέπει να προστεθεί ακόμη ένας καρδιολογικός έλεγχος στα μέσα της χρονιάς, ώστε να αισθάνονται και οι ίδιοι, αλλά και οι παίκτες, πιο ασφαλείς.

Τέλος, ο Φ. Πατσουράκος σημειώνει πως η επιτροπή των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην οποία συμμετέχει, εισηγείται στο υπουργείο Υγείας την αναβάθμιση των προληπτικών, προαθλητικών εξετάσεων ως μέρος ενός αυτοτελούς πακέτου, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.