Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Η ανθρώπινη πλευρά και η καχυποψία – Οι διαιτητές Αργολίδας έθιξαν σημαντικά θέματα

Η ανθρώπινη πλευρά και η καχυποψία – Οι διαιτητές Αργολίδας έθιξαν σημαντικά θέματα Πηγή: pixabay

Εντός και εκτός των τειχών της… πόλης

Μέσα στις αντιδράσεις για την άνανδρη επίθεση στον διαιτητή Χρήστο Δρούζα σε παιχνίδι της Α1 κατηγορίας στην ΕΠΣ Αργολίδας στα Μέθανα Τροιζηνίας (για την τοπική ομάδα έπεσε… βαρύς ο πέλεκυς της Πειθαρχικής Επιτροπής) στάθηκα σε όσα ανέφερε το σώμα των Διαιτητών ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Αργολίδας, πριν υπάρξει γενική καταδίκη αυτού του αποτρόπαιου γεγονότος.

Η ανακοίνωση στέκεται και στην ανθρώπινη πλευρά των διαιτητών, αλλά και στο γεγονός πως στα περισσότερα γήπεδα, οι ρέφερι αντιμετωπίζουμε την ίδια καχυποψία και προκατάληψη, πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας. Το σώμα των διαιτητών στέκεται στον παράγοντα ανθρώπινο λάθος, ειδικά σε γήπεδα που γίνονται παιχνίδια ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν αγώνες στους οποίους ένας σύλλογος μπορεί να έχει αδικηθεί. Και ποια είναι η λύση; Να μπαίνει κάποιος μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να ξεκινάει τις… κουτουλιές; Υπάρχουν, άλλωστε, και οι αρμόδιοι για τους κρίνουν εάν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αν και αυτό είναι ένα… κομμάτι που πολλοί το αντιμετωπίζουν με καχυποψία. «Εμείς οι διαιτητές αποτελούμε μέρος της κοινωνίας, έχουμε οικογένειες, παιδιά, εργαζόμαστε», υπογραμμίζουν οι ρέφερει, που πολλές φορές ακούν τα… εξ αμάξης. «Πολλοί είστε βέβαιοι ότι σκόπιμα διαιτητές αδικούν την ομάδα σας», τονίζουν ακόμα…

Να δεχτούμε ότι όντως γίνονται λάθη, ειδικά σ’ αυτές τις κατηγορίες, και ότι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχει ακόμα καλύτερη εκπαίδευση στους διαιτητές. Τα λάθη δεν νομιμοποιούν, όμως, σε καμία περίπτωση τη βία κάθε μορφής. Για τις αντιδράσεις υπάρχει η νόμιμη οδός…

Ο υπογράφων έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στο πρωτάθλημα Τύπου στην Αθήνα. Κάποτε, φορώντας τη φανέλα της ομάδας του «Έθνους» θεώρησα ότι απόφαση του διαιτητή αδίκησε την προσπάθεια που είχα κάνει, με τον αντίπαλό μου να ξεγελάει τον ρέφερι… Με τους παλμούς στο «κόκκινο» δεν μπορούσα να… καταπιώ την απόφαση του διαιτητή. Γυρνώντας προς την άμυνα, μίλησα στον… εαυτό μου υβριστικά για τον «άρχοντα» του αγώνα, χωρίς να έχω μέτωπο προς τον ίδιο. Με ακολούθησε, όμως, με άκουσε και με απέβαλε… Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που αντίκρισα κόκκινη κάρτα. Αργότερα, κατάλαβα ότι έκανα λάθος, έστω και εάν όσα είπα, δεν ήταν με μέτωπο προς τον διαιτητή. Ακολούθησε «βαριά» ποινή από την Πειθαρχική Επιτροπή, αφού εμείς ως εκπρόσωποι Τύπου, οφείλουμε να δίνουμε το… καλό παράδειγμα.

Εάν με ρωτήσετε εάν θα ακολουθούσα τον δρόμο της διαιτησίας, θα σας απαντούσα «όχι». Οι περισσότεροι διαιτητές το κάνουν από αγάπη για το ποδόσφαιρο. Οφείλουν οι ίδιοι να παρουσιάζουν το καλύτερο δυνατό πρόσωπο. Οφείλουν οι άνθρωποι του ποδόσφαιρου να τους διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες μάθησης και εργασίας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι και αυτοί άνθρωποι, έχουν οικογένειες και παιδιά, που πολλές φορές είναι στα γήπεδα…

Υπενθυμίζεται ότι το σώμα των Διαιτητών ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Αργολίδας υπογράμμισε τα εξής:

• Σεβόμαστε και αποδεχόμαστε τις ανακοινώσεις της ΕΠΣ Αργολίδας και τριών, τεσσάρων ομάδων του πρωταθλήματος μας, αν και σε μία από αυτές συμφωνούμε εν μέρει. Απορούμε όμως πραγματικά πως ένα τέτοιου είδους περιστατικό βίας, τόσο ακραίο και τόσο εγκληματικό, δεν καταδικάστηκε από το σύνολο των αθλητικών σωματείων της περιοχής μας. Αυτό από μόνο του μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί δεν το θεωρούμε υγειές, όπως θα πρέπει να προβληματίσει και εσάς.

• Η διαιτησία αποτελεί κομμάτι του αθλητισμού γενικότερα όπως και του ποδοσφαίρου. Αποτελεί την τρίτη ομάδα εντός του αγωνιστικού χώρου, και αναπόσπαστο κομμάτι των κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο. Αισθανόμαστε όμως ότι δεν μας αντιμετωπίζετε με τον ίδιο σεβασμό, όπως ίσως αντιμετωπίζετε τις αντίπαλες ομάδες ή τη δική σας ομάδα, γιατί αυτό είναι η ουσία. Εκτός και εάν αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο, έναν προπονητή που κάνει μια λάθος επιλογή, τον καλό σας παίκτη που χάνει ένα πέναλτι ή ακόμα και τον ποδοσφαιριστή σας που σε νεαρή ηλικία παίζει το πρώτο του παιχνίδι. Αν το κάνετε, εμείς σας λέμε ότι είναι λάθος.

• Ως κριτές του ενός δευτερολέπτου προφανώς και θα κάνουμε λάθη, όπως κάνουν και όλοι οι συνάδελφοι μας σε κάθε παιχνίδι τους παγκοσμίως. Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ αυτό. Όμως προσπαθούμε κάθε φορά να είμαστε καλύτεροι και να βελτιωνόμαστε, και στην συμπεριφορά μας και στις αποφάσεις μας. Συχνά ακούμε να λέτε για κάποιες φάσεις:- «Ήταν πέναλτι» ή «Δεν ήταν πέναλτι» και στο τέλος να καταλήγετε:- «θα βεβαιωθούμε όταν το δούμε απόψε στo βίντεο». Εσείς για να αποφανθείτε τελεσίδικα θέλετε να ξαναδείτε την φάση. Ο Διαιτητής που πρέπει να αποφασίσει στο δευτερόλεπτο δεν έχει ελαφρυντικά;

• Στα περισσότερα γήπεδα, πλέον αντιμετωπίζουμε την ίδια καχυποψία και προκατάληψη, πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας. Δεν δέχεστε με κανένα τρόπο ότι οι Διαιτητές είναι και αυτοί άνθρωποι και μπορεί να κάνουν και λάθη, αλλά είστε βέβαιοι ότι σκόπιμα αδικούν την ομάδα σας, διότι «δεν την θέλουν να προοδεύσει ή να πρωταγωνιστήσει», «της κάνουν συνειδητά πόλεμο». Επιμένετε δε σε αυτά ακόμα και όταν ο φακός δικαιώνει την απόφαση του Διαιτητή. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι Διαιτητές τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αλλάξει τρείς και τέσσερις φορές. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι με ιδιαίτερη αντίληψη, και μας αντιμετωπίζεται έχοντας ίσως στο μυαλό σας κατάλοιπα του παρελθόντος.

• Εμείς οι διαιτητές αποτελούμε μέρος της κοινωνίας, έχουμε οικογένειες, παιδιά, εργαζόμαστε. Δεν αποτελούμε ένα κλειστό κλαμπ, το οποίο αποφασίζει για τις τύχες κανενός. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, όσοι έχουν περάσει από τον χώρο μας το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

• Καταλήγοντας εμείς και το ΔΣ της ΕΠΣ Αργολίδας, θέλουμε την ανάπτυξη του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, τη συνεργασία όπως και τον σεβασμό. ΕΣΕΙΣ; Επιζητούμε να μας αφήσετε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας, να βοηθήσετε το έργο μας. Να σταματήσουμε όλοι μας να ψάχνουμε δικαιολογίες για το παραμικρό, χωρίς να κοιτάμε πρώτα τον καθρέφτη μας, και να προχωρήσουμε. Δεν απαιτούμε να καταλάβετε, απαιτείται όμως να προβληματιστείτε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Friday, 16 December 2022 22:57

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ad Sidebar
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας από τους εταίρους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των διαφημίσεων και των αναλυτικών στοιχείων που μπορούν να τα συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παράσχει ή που έχουν συλλέξει από τη χρήση των υπηρεσιών τους. Συμφωνείτε με τα cookies μας εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας.